PDA

Zobacz pełną wersję : D300 problem zdjęć z lampą

stefan
01-05-2009, 10:43
Witam, nie znalazłem podobnego wątku więc muszę się "otworzyć" :)
Problem zauważyłem podczas focenia z SB-800 tak po ok 300 zdjęciu aparat czasem nie wyzwala migawki, mimo ze łapie ostrość, AF pracuje, spust wciśnięty do końca i nic. Dopiero po odczekaniu kilku sekund wraca do normy. Dziwne jest to, że tak się dzieje tylko z lampą, czy to Sb-800 zapiętą na sankach czy wyzwalaną zdalnie przez tę wbudowaną. Tak to wygląda jak by aparat nie mógł wyzwolić migawki póki lampa się nie załaduje, gdyż problem występuje tylko przy dość intensywnym naciskaniu spustu. Sprawdziłem też bez sabiny i jest to samo z wbudowanym palniczkiem.
ps. żeby lepiej sprecyzować, zdjęcia robione w trybie S ale z częstotliwością ok 1/s. To samo się dzieje z wężykiem spustowym więc wadliwy przycisk spustu odpada.
Czy spotkaliście się z tym problemem?
pzdr

m_cudny
01-05-2009, 11:52
Jak za częto błyskasz, to lampki Nikona same dbają o to, żeby się nie zjarać i czekają czasem z kolejnymi błyskami. Tylko u mnie jest tak, że wyzwolę migawkę wtedy, ale bez lampy.

stefan
01-05-2009, 12:30
To by tłumaczyło takie zachowanie, tylko że w D70 tego nie było, i zastanawiające jest to że u Ciebie wyzwoli migawkę a u mnie nie.