Zobacz pełną wersję : backup do d700
czy ktos stal przed tym problemem ostatnio?
zastanawiam sie jak najtanszym kosztem to rozwiazac (bez d70 prosze)
chwilowo nie mam glowy do zaglebiania sie w szczegoly techniczne i testy d40,d40x,d60,d80,d5000 w porowaniu do d200 (ktory mialem), d300 (za drogi jak na backup), d100,d70/s i d50 raczej odpadaja. nawet nie mam pojecia co jeszcze nikon robi.
sa jakies skróty czy czeka mnie bezsenna noc nad testami na necie?
ps. beda uzywane ewentualnie z 24-70 i 70-200, stare 50 1.4 niekoniecznie musi af.
Zapomniałeś o D90 :) Jakość obrazka jak z D300 a mniejszy i lżejszy. I będziesz miał AF z 50. Jeśli nie będziesz używał wysokich ISO to D80 też się sprawdzi jako zapasowe body.
sztefanek
01-05-2009, 09:48
Każdy chciałby miec takie problemy.:-D A tak bardzo poważnie to ja myślę,że jedynym słusznym bekapem do d700 jest(jeżeli nie d700) fuji s5 pro.Tanio,solidnie,compactflash i dostajesz parę rzeczy,których nie ma nikon.Sam bym brał fuji.
Ja wybralem d300 i d70s na backupy do d700. zreszta, wszsytkie aparaty na reportazach pracuja. d70 z rybim okiem, d300 z 17-55 a d700 z 50 :)
U mnie na bakupie :) jest d200 ale juz nie długo przesunie się na to miejsce d700 :):):):)
skoro D300 za drogi to: albo D200 (obsługa podobna do D700), albo D90 gdy ważne wysokie ISO. Albo - serio to pisze D5000.
nikkorowiec
01-05-2009, 12:15
Najlepsze rozwiązanie to D200 oczywiście robiąc tylko nefy!
robin102
01-05-2009, 12:38
ps. beda uzywane ewentualnie z 24-70 i 70-200, stare 50 1.4 niekoniecznie musi af.
Czyli planujesz używać backapu, a nie tylko ma leżakować i podróżować z Tobą w torbie na tak zwany wszelki wypadek. Jeśli sprzęt do używania, to taki który guzikologię i gałkologię ma zbliżoną choć trochę do D700 czyli D200 albo D5S. No i jak lukniesz przemiennie w wizjer tego backapowego sprzętu żebyś nie krzyczał od razu, ze ktoś ukradł wizjer :) Sam stałem przed takim wyborem kilka tygodni wstecz. Powróciłem do ulubionego D70s, ale to już nie było to. Człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja. Nowy D200 za drogi był więc dokupiłem D5S i na dziś wydaje mi się, że to jest dobre rozwiązanie. Piątka ma to wszystko czego brak siedemsetce no i na odwrót :) chociaż D200 też będzie świetnym uzupełnienie, dla niektórych pewnie i lepszym. Wszystko to jednak spory wydatek wiec jak kasa boli to szukał bym na Twoim miejscu chociażby D80.
Moim zdaniem obecna cena, do co oferuje jest dobra w przypadku używanego D80.
U mnie właśnie D80 stał się zapasową puszką, po zakupie D700.
ps. Aczkolwiek jest jeden minus używania tandemu D80, D700. Bardzo odmienna filozofia pomiaru światła. D700 za wszelką cenę nie dopuszcza do prześwietleń kontrastowej sceny (czasem moim zdaniem aż za bardzo).
nikkorowiec
01-05-2009, 13:32
Z tym że d80 jest na karty SD, i to trochę utrudnia pracę.
robin102
01-05-2009, 14:13
Rzeczywiście jeśli używać obu korpusów to stanie się sporą uciążliwością, podobnie jak w przypadku fju fju inny akumulator i inna ładowarka. Pozostaje D200 najbardziej kompatybilny obsługowo, ergonomicznie i szybkościowo, no ale słownik języka angileskiego trza mieć w kieszeni ;)
Fakt, na pewno lepiej by było jakby format kart był ten sam, ale nie jest to problem. Zdecydowana większość czytników przecież obsługuje CF jak i SD.
ps. Aku te same.
dzieki za duzo podpowiedzi.
generalnie chodzi mi o backup, ale nie przecze ze pownie szybko ulegne lenistwu i backup po pierwszym przepieciu szkiel pojdzie jako leniwe body z mniej uzywanym szklem.
mialem d200 i po przesiadce na d700 roznica w iso i plastyce (wiem wiem, tylko kanon ma plastyke) chetnie bym pozostal w tej okolicy jakosciowej.
(wiec generalnie na sile szukam czegos co bedzie tansze od d300, ale w sumie chyba stwierdzienie 'za drogo' z mojego 1 posta moze byc nieaktualne)
wiec jak na razie mam to tak pogrupowane:
d700-d300-d90-d5000 (podobne wysokie iso?, podobna martyca-poza fx)
d200-d80 (ta sama matryca=wieksze szumy niz grupa wyzej) i tu dam tez fuji s5pro.
a potem d40,d60,d50,d70s,d70 (gdzie tak naprawde nie wiem co o tym sadzic i chyba bez glebszego czytania dprev sie nie obedzie)
moj jedyny problem, to to ze dzisiaj kupilem n70-200 i przez weekend nie mysle zebym mogl sie skupic na czyms innym niz robienie zdjec :-D:-D:mrgreen::mrgreen::twisted::-D:-D:-D
wiec wybaczcie odrobine lenistwa :)
Najlepszy na zapas będzie D700. Cobyśmy nie pisali, po przejściu na DX może pojawić się problem z szerokim kadrem. A tak, trzeba będzie jeszcze wozić do zapasowego korpusu kolejny obiektyw.
też skłaniam się do stwierdzienia, że jak by nie patrzeć na kase to najlepszym backupem dla D700 jest D700. Ale z drugiej strony możnaby poczekać na D800 czy jakieś inne twory podobne i wtedy D700 będzie backupem :)
robin102
06-05-2009, 09:35
.. Cobyśmy nie pisali, po przejściu na DX może pojawić się problem z szerokim kadrem.
To nie jest zły plan mieć korpus DX i FX, mało tego na dziś moim zdaniem to świetny plan :) takie szkiełko 85mm f1,8 na body bez kropki jakieś krótkie się robi ;), ale jak chcę dłużej to go na DX zapinam i jest git. Najwważniejsze w tym wszystkim to oby aparaty były tak samo, albo podobnie obsługiwane.
grzegorzant
06-05-2009, 09:41
Jak wziąłem po jakimś czasie do boju na przemian 700 i 80 to w pierwszej chwili pomyslałem, że 80 sie zepsół nawet wpadłem w lekką panikę :)
Natomiast tak jak pisze kol Robin, dx-em można sobie conieco wydłużyć ;) I jak się wydaje jest to dość tanie rozwiązanie
pozdrawiam
grzegorzant - jak jest z tymi szumami w d80? boje sie ze po d700 duzo mniej sie przejmuje kreceniem iso.
powoli zaczynam sie godzic z d300 ewentualnie d90 (jeszcze w sumie nie pora na zakup wiec moze ceny sie zmienia)
dobrze ze nikt nie powiedzial zeby kupic d3x a d700 zostawic na backup (to jest moj plan, ale lotto nie daje mi wygrac :( ).
..
dobrze ze nikt nie powiedzial zeby kupic d3x a d700 zostawic na backup (to jest moj plan, ale lotto nie daje mi wygrac :( ).mój plan jest ... odwrotny. D700 jako podstawa, D3x jako backup. 12 mpx mi wystarcza, a d3x nie ma sRAW. Więc D700 byłby podstawowym body, a d3x używany od czasu do czasu.
powoli zaczynam sie godzic z d300 ewentualnie d90 (jeszcze w sumie nie pora na zakup wiec moze ceny sie zmienia)
to jednak bylaby najlepsza opcja, bedziesz dostawal uwzgledniajac kwestie iso podobne obrazki - kolorstyka itp. itd.
nieco tansza alternatywa do d90 moze byc nowy d5000 - mix obrazowania d90 i af z d80 jesli dobrze kojarze
To nie jest zły plan mieć korpus DX i FX
Popieram w 100%. Sam mam plan w miarę szybko dokupić do D700 Fuji s5. Mając np. tylko dwa obiektywy:35 f1.8 i 85 f1.8 mamy całkiem spore spekturm ogniskowych... 85 lub 130, 35 lub 50. To zdecydowanie nie jest zły pomysł.
Niestety ogniskowe nadal mamy te same. A po ew. awarii D700, obiektyw 35mm może być jednak za długi.
powoli zaczynam sie godzic z d300 ewentualnie d90 :( ).
z d300 bedziesz mogl uzywac gripa z d700 - niby bajer ale w sumie fajna sprawa
dobry pomysl z tym gripem, zupelnie zapomnialem ze mam :) (bardziej chodzi mi o AA baterie na wszelki wypadek chociaz ladnie dowaza do 70-200). im dluzej o tym mysle, to dlugofalowo najlepszy bedzie d300 dla mnie. podobna jakosc obrazka, podobne iso, 70-200 na dx da mi lepszy zasieg, a 24-70 na fx da mi szerszy kat.
mam jeszcze ze 2-3 miesiace do zakupu, zobacze jak sie ceny uloza.
dzieki wszystkim za porady.
zapytam sie jeszcze uzytkownikow s5pro - jak to sie ma w iso do d300? (z mojej bardzo ograniczonej wiedzy jest to bardziej podobne do d200 chyba).
grzegorzant
07-05-2009, 09:59
grzegorzant - jak jest z tymi szumami w d80? boje sie ze po d700 duzo mniej sie przejmuje kreceniem iso.
Różnica jesli idzie o wysokie iso to przepaść, ale wszystko zależy od tego do czego tych apartów używasz bo jeśli nie zależy Ci na wysokim iso to 80 daje radę tak zresztą jak i dawał radę wcześniej ;)
Dla mnie, jesli będę zmieniał 80 to chyba w związku z guzikologią, gripem, kartam itd, na d300
pozdrawiam
Ja ostatnio zrobiłem ślub D700 + D70s. D70s używałem tylko na zewnątrz, podpięta była 85. Kościół, sala - D700 i żonglerka 3 stałkami.
no to w takim razie czy ktos ma D300(d700 ewentualnie d200) i S5Pro i mógłby zrobić fotki tego samego obiektu(ów) na wysokim iso 1600-3200 tylko nie w biał ostry dzień a w jakimś pomieszczeniu gdzie cienie są w miarę wyraziste (ciemne)
chodzi mi o wyciągnięcie szczegółów jak i porównanie szumów
Sam stoję przed wyborem co i jak.... co najgorsze rozważam dwa systemu w jednej torbie - jakoś stałek u "wroga' jest warta zachodu...
Ja mam jako backup D90. Zależy mi na wyższym użytecznym ISO. Stąd taka decyzja.
Miałem wcześniej D300 ale jak u większości kolegów jest to zbyt droga puszka na backup. Sprzedałem ją i zamiast tego kupiłem D90. A za różnicę dokupiłem sobie drugą SB-900 :)
Chciałbym ponownie poprosić o jakieś sampelki - najchętniej RAWy z D300/D700 i S5 - Robin102 czy mógłyś cyknać coś w Manualu w jakims pomieszczeniu - chodzi mi o cienie
z góry dzięki
Hehe, też nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że jedynym rozsądnym bakapem do D700 jest D700/D3... :-D
Chodzi mi o to, że te dwa aparaciki jednak są daleko z przodu przed innymi (robienie zdjęć "po ciemku"). Bakapy w stylu D200/D300 to niektórych zadowolą jedynie w plenerze, ale jak komuś budżet nie starcza na 2xD700, to nie ma wyjścia.
Hehe, też nad tym myślałem i doszedłem do wniosku, że jedynym rozsądnym bakapem do D700 jest D700/D3... :-D....
w obecnej chwili blizszy jest mi pomysl d300 i jakiegos malo uzywanego szkla ktorego jeszcze nie mam a jest na mojej dlugofalowej liscie, na przyklad n14-24.
ale powiem ci ze w sumie opcja d40 jako naprawde backup i uciulanie na d3x wcale nie brzmi glupio.
jeszcze mnie nie cisnie na szczescie z zakupem :)
ps. zdecydowanie tez sprawdze d90 na okolicznosc uzywalnych iso.
Pawel Pawlak
18-05-2009, 00:01
hehe... najbardziej do mnie przemawia opcja Jacka: d700 + backup d3x (w tej kolejności jeśli chodzi 80% zastosowań), ale sensowniej jest poczekać na to d700x albo d800... ;) Sam mam d700 + d300 i to rozwiązanie ma sporo zalet, ale jeśli drugie body miałoby być rzeczywistym "rezerwowym" to pewnie lepiej zainwestować w d90 (może d5000) - jakość obrazowania lepsza niż w d300 (moim zdaniem przynajmniej 0.5EV lepiej na wysoki iso jeśli chodz o szumy i jeszcze mniejsza utrata DR, a to niweluje przepaść wysokiego iso między d700).
robin102
18-05-2009, 13:38
Wszystkie te dorady porady niby mądre, ale jakby spora kasa za tym stoi, a jak backup to niby z definicji sprzęt zapasowy. Ja wykombinowałem sobie S5 i nic, a nic nie żałuję. Nawet role się trochę zmieniają, często D700 jest na backapie w torbie :mrgreen: Nawet za często :( Taka kombinacja dwóch zupełnie innych korpusów o innych cechach i do innych zastosowań, a jednak prawie takich samych w obsłudze poszerzyła moje możliwości. Wszędzie gdzie mam światło i zależy mi na ładnych zdjeciach jadę S5 gdzie go brak, jadę D700. Poza tym szklą mi się ładnie wydłużyły czego ostatnio trochę brakowało:) Kombinowałem jak dokupić dłuższą portretówkę, ale chytrzej było dokupić body portretowe :)
Jednak za mocno nie polecam bo jest to rozwiązanie dla odważnych, ciekawskich i z rozumem zakochanych w Nikonie :) bo w wielu aspektach czar zwycięscy N może prysnąć ;)
Pawel Pawlak
18-05-2009, 14:58
i jak Ty sobie robinie radzisz z tymi nędznymi 2x6mpix fuji? Przeca d700 ze swoimi całymi 12mpix to tylko połówkomatrycowy aparat ;)
Robin102 -> mam prośbę (zresztą nie pierwszy raz w tym wątku ) jakbyś mógł zro zjdecie np pokoju na d700 i s5 i podrzuć gdzie RAWy jeśli możesz - sam myślę nad S5 ale nie znam nikogo z tymi puszkami w jednej torbie
robin102
18-05-2009, 15:30
Rozumiem, rozumiem, ale powiem szczerze, że z tego powodu stopkę zmieniłem bo bym musiał tylko cykać i cykać słać i słać zdjęcia w świat. Kszynka się zapychała od próźb i gróźb ;) Porównanie D700 z S5 tylu chętnych jest :(
A tak na prawdę to aparaty nie bardzo są porównywalne- raczej się uzupełniają. Jak się ogarnę to coś zrobię, na razie w tydzień na piechotkę muszę się przekopać przez 700 rawów :( a jeszcze na forum trzeba ze 100 razy dziennie zajrzeć :) a kiedy jeść czy piwo wypić, czy na ryby pojechać.
teraz już nikt nie wie jakie mam aparaty ;)
i jak Ty sobie robinie radzisz z tymi nędznymi 2x6mpix fuji? Przeca d700 ze swoimi całymi 12mpix to tylko połówkomatrycowy aparat ;)
Normalnie olałem sprawę, sam się dziwię :) a poza tym ułomności S5 trzeba poznać i ciasno kadrować.
Fociłem kiedyś wypasionym profesjonalnym ;) kompaktem z matrycą 3 MPX i też dawało radę :) co nie zmienia faktu, że 21 MPX też bym chciał mieć, ot tak z chciejstwa już teraz, ale najlepiej w wykonaniu Fuji.