Zobacz pełną wersję : D200 problem z wybieraniem manualnym WB, ISO i QUAL
trucker2005
01-05-2009, 04:38
Witam mój pierwszy post więc proszę wiecie sami....
Otóż w moim kochanym d200 przestało działać wybieranie manualne jak w tytule .Przy naciśnięciu balansu , badź Iso i jednoczesnym kręceniu głównym pokrętłem nic sie nie dzieje . Ba nawet funkcja dwu-przyciskowego resetowania nie działa , tak jak gdyby wogóle nie posiadał takiej funkcji z w/w ustaiweń . Dolny pierscień wyboru ilości zdjęć działa bez zarzutu , może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ? aparat nie upadł nie był zamoczony itd.
pozdawiam
A nie przestawiłeś sobie funckji pokrętła w menu przypadkiem? jeśli nie, to może reset da rade...
rainbowwarrior
01-05-2009, 10:20
Jedno co mi przychodzi do głowy, to zmienione ustawienie f6 w menu, czyli konieczność tylko przyciśnięcia lub trzymania wciśniętych przycisków WB, ISO i QUAL przy zmianie tych ustawień.
trucker2005
01-05-2009, 14:46
Niestety , reset nie pomaga funkcja f6 ustawiona prawidłowo czyli na default, wgrałem dzisiaj nowy firemware do 2.01 - NIC kompletna cisza , nic tylko serwis , a z tym problem bo siedzę na wyspach i ciężko tu o dobry serwis...heh
Dolny pierscień wyboru ilości zdjęć działa bez zarzutu
A co to takiego? To w D200 można zmieniac ilość zdjęć? Myślałem, że to CF-ka limituje oraz jakość i wielkość jpgów.
A czy pokrętło główne działa w ogóle? Może sęk w tym. A może przyciski się przykurzyły i trzeba przeczyścić/przedmuchać.
Co do resetowania na "twardo" to musisz te przyciski wcisnąć dwukrotnie, żeby zadziałało formatowanie. Spóbuj, bo może to pomoże. Możesz też zresetować extremalnie jak chcesz się paprać, czyli rozebrać korpus, wyjąć taśmy od płyty głównej, włożyć taśmy i złożyć korpus. Wtedy nawet zegar Ci się zresetuje ;)
trucker2005
04-05-2009, 23:06
No właśnie sęk w tym iż przyciski WB ISO I QUAL ,zachowują się w taki sposób jak gdyby w ogóle ich tam nie było, głóne pokrętło smiga wyśmienicie, pomocnicze również , bardzo mi to przeszkadza , gdy aby zmienic jakikolwiek parametr muszę grzebać w menu (nie jest to aż tak skomplikowane) jednak sami wiecie , wcześniej nie musiałem odrywac oka od wizjera . Zadne sztuczki z resetowaniem nie działaja podwójne klikanie , czy potrójne.... Jutro podjade do serwisu zobaczymy co poradzą , a jezeli nic nie wskóram spróbuję zrobic ten reset z wyjęciem taśm...
Swoją drogą może anacie jakis porządny warsztat w Krakowie , znajomy niedługo leci własnie tam więc zgodził się podrzucic tylko muszę mu dac namiary....
Swoją drogą może anacie jakis porządny warsztat w Krakowie , znajomy niedługo leci własnie tam więc zgodził się podrzucic tylko muszę mu dac namiary....[/QUOTE]
ul. Czapskich 1, Krakow. Jest to niedaleko ul. Pilsudskiego. Naprawiali mi jeden z moich obiektywow, ktory nie przezyl solidnego uderzenia w obudowe... Zalatwione fachowo, obiektyw jak nowy, za bardzo rozsadne pieniadze.
kwadratt
09-05-2009, 09:43
nic tylko serwis , a z tym problem bo siedzę na wyspach i ciężko tu o dobry serwis...heh
Na wyspach nie ma dobrego serwisu :mrgreen: zajrzyj tutaj (http://www.fixationuk.com/Fixation/Repairs.html).
Korzystalem trzy razy i jestem zadowolony. Wycena za darmo + telefon do Ciebie z informacja ile zaplacisz za naprawe. Jak nie skorzystasz z naprawy to dostaniesz papier z opisanym problemem i podstawowa wycena (czesci, robocizna itp.).
Do tego wszystkiego szybka i mila obsluga.
Pozdrawiam.
trucker2005
19-05-2009, 22:17
dzięki , wyraziłem sie nieprecyzyjnie w irlandii nie ma dobrego seriwsu . Skorzystałem z twojego linka jutro do nich dzwonie , jak sie wyjaśni to opisze co i jak , pozdrawiam