Zobacz pełną wersję : Jaskinia Ciemna i Grota Łokietka - jak?
żółto-czarny
30-04-2009, 23:59
Otóż w pierwszych dniach maja będę miał okazję zobaczyć te dwa miejsca. Ale myślę, że uzyskane wskazówki pomogłyby też innym w podobnych miejscach :) Jaskinia Ciemna - jak sama nazwa wskazuje - nie posiada oświetlenia elektrycznego ;-) Łokietek posiada, ale to nie jedyne kwestie. Dlatego byłbym wdzięczny za odzew tym, którzy wybrali się tam w celach fotograficznych: jak to wygląda od strony zarówno technicznej (szczególnie użycie lampy, statywu) jak i organizacyjnej (sposób oprowadzania przez przewodnika, czy da się uniknąć natłoku turystów itp.)?
Przemek Paśnik
01-05-2009, 00:07
Najlepiej poprosić o udostępnienie jaskini do fotografowania poza wycieczką. O statywie podczas zwiedzania z wycieczką zapomnij. Lampa zewnętrzna jest niezbędna przy fotografowaniu w jaskini - lampa wbudowana w jaskiniach strasznie spłaszcza. Możesz nie uzyskać zezwolenia na fotografowanie z lampą ze względu na bytowanie w w/w jaskiniach nietoperzy
żółto-czarny
01-05-2009, 16:56
A iluminacja jaskinii? Gdyby spróbować wykorzystać tylko te reflektory, jakie czasy migawki można uzyskać?
cholernie kontrastowo sie robi przy tych swiatlach. musisz miec statyw - inaczej kapa. zwiedzanie odbywa sie strasznie szybko i wylaczaja swiatla. zapomnij o improwizacji. jesli se nic nie zalatwisz to licz na farta.
olo
żółto-czarny
06-05-2009, 23:32
No i właśnie sprawdziło się to, co napisaliście... Do Ciemnej wchodzi się ze świeczkami ew. latarkami i tylko ledwie widać coś pod nogami. A przed wejściem do Łokietka pan przewodnik wyjaśnił życzliwie, acz stanowczo, iż będzie zapalał światło tylko na moment (dla dobra flory i fauny). I że w związku z tym możemy sobie te aparaty już pochować :( Później jeszcze orientacyjnie mierzyłem sobie czasy naświetlania w tych krótkich chwilach z oświetleniem i chyba faktycznie nic nie staraciłem. Brak statywu i lampy to już za wiele.
Z pewnością na jakiś czas wyleczyłem się ze zdjęć w jaskiniach :cry:
A ja miałem szczęście być w kwietniu w jaskiniach Choranche we Francji niedaleko Grenoble.
Sytuacja była podobna tzn przewodnik zapalał reflektory tylko tam gdzie stała wycieczka, ale były fajnie porozmieszczane i swieciły na tyle mocno, że cały urok na fotkach można było uzyskać tylko przy świetle zastanym.
Użyłem auto iso, które wahało się w granicach 1ooo-2500 i przy czasach 1/8-1/10 z obiektywem VR udało mi się zrobić ok 30-40% zadawalających fotek z ręki, bez statywu. Nie wiem czy to dobry wynik, ale przynajmniej coć mam a nie wiem, czy będzie mi jeszcze dane kiedykolwiek tam być?!
Władca Pixeli
15-05-2009, 06:00
Na pocieszenie Cacahuamilpa w Meksyku :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/945/cacahuamilpa.jpg)