PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić ostre zdjecia z perspektywy pod kątem???

_Pradawny_
30-04-2009, 22:23
Zacznę od tego że jestem dopiero początkującym fotografem.
W pracy mamy całkiem niezłe studio wyposażone w lampy Quant 250 (2 po bokach, i jedna pod stołem oświetlają od spodu) plus do tego softboxy, zdjęcia robimy Nikonem D90 18-105 VR.

mam takie zdjęcie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e601c484f7dcf153.html

jak widać po bokach jest ono nie ostre, jak zrobić ( co ustawić ) aby zdjęcie było ostre na całej szerokości??
dodam, ze aby na radju było widać niebieskie podświetlanie w aparacie zostały na ustawione w trybie manual opcje: szybkość migawki - 5, i f10

zna ktoś możę jakiś sposób aby było widac podświetlanie i zdjęcie było ostre na całej szerokości??

bloodcrawler
30-04-2009, 22:28
Większa głębia ostrości tylko i wyłącznie, kąt dosyć ekstremalny więc będzie trudno samą przysłoną. Jakiś czas temu widziałem plugin do photoshopa, robisz np 3 zdjęcia, ostrość ustawiona w 3 miejscach i sklejasz to w jedno.

_Pradawny_
30-04-2009, 22:29
co rozumiesz przez większa głębie ostrości??

Piotrek Charchuła
30-04-2009, 22:34

Polecam Ci jakąś książkę o fotografii.

Tommy
30-04-2009, 22:34

no to grubo :P
ja to rozumiem tak że już pora do spanka iść :)

marius_m
30-04-2009, 22:35
Ja bym dodał czytajac takie pytanie, że najpierw to trzeba by dowiedzieć się o co chodzi z tą głębią ostrości, jak ona zależy od ogniskowej i przysłony i na czym polega robienie zdjęć, a potem zabierał się za tego typu zdjęcia. Nie wspomnę już o tym sklejaniu 3 zdjęć z ustawnieniem ostrości w 3 różnych punktach bo sądząc po pytaniu to czarna magia co to są w ogóle punkty ostrości.

bloodcrawler
30-04-2009, 22:35
No niestety, trzeba trochę się naczytać, chociażby tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
upraszczając, głębia ostrości zależy od 4 rzeczy, odległości, przysłony, ogniskowej i rozmiaru matrycy. Na to ostatnie nie masz wpływu, lecz ustawiając większą przysłonę i ewentualnie robiąc zdjęcie na mniejszej ogniskowej, oraz pstrykając ustawiając ostrość gdzieś pośrodku radia, głębia ostrości będzie większa i nie będzie rozmazanych końcówek. Dorzuciłbym fotografowanie pod mniejszym kątem względem obiektu.

XGrzesX
30-04-2009, 22:37

Próbowałeś w google wpisać hasło "głębia ostrości" ?

velaskez
30-04-2009, 22:38
daj F22 i będzie banglać

Pank1
30-04-2009, 22:40
Zmniejsz otwór przysłony (większe f), krótsza ogniskowa (np. 50 i ew. późnijsze wykadrowanie)...i mniejszy kąt, pod jakim fotografujesz (tzn. żeby panel czołowy radia był najlepiej równoległy do płaszczyzny matrycy aparatu). I poczytaj o DOF :)

_Pradawny_
30-04-2009, 22:46
Zmniejsz otwór przysłony (większe f), krótsza ogniskowa (np. 50 i ew. późnijsze wykadrowanie)...i mniejszy kąt, pod jakim fotografujesz (tzn. żeby panel czołowy radia był najlepiej równoległy do płaszczyzny matrycy aparatu). I poczytaj o DOF :)

z panelem ustawionym równolegle do płaszczyzny nie ma problemów takie zdjęcia wychodzą mi ostro, zależy mi na ujęciach pod kątem.
Natomiast jeżeli zmniejszę otwór przysłony f to zdjęcie się zrobi za ciemne

Tommy
30-04-2009, 22:48
Zmniejsz otwór przysłony

ja np zalepiam zawsze ten otwór taśmą izolacyjną (koniecznie w kolorze koszulki jaką mam na sobie)-ale to profesjonalne rozwiązanie bo trzeba dysponować takową taśmą,
więc na początek polecam przysłonić ręką :)

Boobass84
30-04-2009, 22:54

to zwiększ czas i postaw aparat na statywie...

Pank1
30-04-2009, 22:55

Zastanów się...jak domkniesz przysłone, to musi być ciemniej. Może by tak wydłuzyć czas otwarcia migawki hmmm....

edit: przy zasłanianiu ręką uważaj, co by szkiełka nie popalcować ;p

_Pradawny_
30-04-2009, 23:00
Jeżeli zwiększę czas to wtedy wyświetlacz na radiu będzie prześwietlony.

JK
30-04-2009, 23:03
z panelem ustawionym równolegle do płaszczyzny nie ma problemów takie zdjęcia wychodzą mi ostro, zależy mi na ujęciach pod kątem.

Może poczytaj trochę o obiektywach PC i o regule Scheimpfluga. To jest najlepsze lekarstwo na twoje problemy.

Pank1
30-04-2009, 23:03
Daj jednocześnie f22 i t=0,8s a nic nie prześwietlisz...poczytaj o podstawach ekspozycji

Jacek_Z
30-04-2009, 23:09
Jeżeli zwiększę czas to wtedy wyświetlacz na radiu będzie prześwietlony.
1. jak jednocześnie przymkniesz przysłonę (a musisz to zrobić dla zwiększenie GO), to wyświetlacza nie prześwietlisz.
2. Ustaw moc lap studyjnych na max. Albo dokup silniejsze, jak te są już na max. Ewentualnie przystaw lampy bliżej.

Tommy
30-04-2009, 23:12
To jest najlepsze lekarstwo na twoje problemy.
radio niewyraźnie wygląda?!- niech zażyje Rutinoscorbin to jedyne lekarstwo na takie objawy :D :D

JK
30-04-2009, 23:14
radio niewyraźnie wygląda?!- niech zażyje Rutinoscorbin to jedyne lekarstwo na takie objawy :D :D
Robisz z siebie idiotę, czy tylko nie rozumiesz o czym napisałem wyżej?

Tommy
30-04-2009, 23:24
zgadza się, robię z siebie idiotę, bo czytając wątki w których autor nie wykazał minimum chęci żeby zgłębić temat w milionie poradników na temat fotografii (także online więc i google pomogą) i zadaje pytania z serii 'czym się różni matryca 5Mpix od 15Mpix' to wysiadam i wpadam w dobry humor :) -zawsze jako mod możesz wykasować moje mądrości, albo zbanować na 24h ;)
A jak nie wychwyciłeś że nie do Ciebie piję pisząc o tym rutioncośtam to przykro mi ;)

_Pradawny_
30-04-2009, 23:46
zgadza się, robię z siebie idiotę, bo czytając wątki w których autor nie wykazał minimum chęci żeby zgłębić temat w milionie poradników na temat fotografii (także online więc i google pomogą) i zadaje pytania z serii 'czym się różni matryca 5Mpix od 15Mpix' to wysiadam i wpadam w dobry humor :) -zawsze jako mod możesz wykasować moje mądrości, albo zbanować na 24h ;)
A jak nie wychwyciłeś że nie do Ciebie piję pisząc o tym rutioncośtam to przykro mi ;)

a tak się składa że trochę czytałem... gdybym zdjęcie robił pod kątem przy stałym świetle to zgadza się co inni mówili. Zwiększył bym czas otwarcia migawki, i zmniejszył wielkość otwarcia.
Niestety u mnie jest inny problem muszę jeszcze pokazać że radio świeci na niebiesko - i tu jeżeli zwiększę czas naświetlania to w tedy na wyświetlaczu będą widoczne wszystkie linie które mogą się zapalić (wszystkie kreski kropki etc) nie tylko te co się palą - sprawdzałem to, jeżeli zwiększę f to wtedy obraz będzie za ciemny. Niestety na razie nie planujemy zakup dodatkowych obiektywów i innych bajerów :(,

Więc tak pozostało mi wypróbować dwie rzeczy: zrobić kilka zdjęć z wyostrzeniem różnych punktów radia a potem złożyć w ps-e ( niestety troche przy tym by było roboty, no i statyw trzeba mieć dobry żeby nie poruszyć aparatu przy robieniu kolejnych zdjęć)
lub też ustawić większe f i lampy podkręcić na maksa...
choć w tedy to nie wiem czy uda mi się złapac niebieskie podświetlanie

noktoto
01-05-2009, 00:07
Przymknij przysłonę o 2 EV i podnieś ISO do 800 (pokazaną fotkę pstryknąłeś przy 200) - czas się nie zmieni, głębia będzie większa, a zdjęcie podobnie naświetlone, szumów dramatycznych być nie powinno. Dodatkowo możesz zmniejszyć ogniskową i/lub odsunąć się od obiektu i zdjęcie po prostu wykadrować, D90 po coś ma tyle tych mpikseli ;).

Jacek_Z
01-05-2009, 00:25
..
lub też ustawić większe f i lampy podkręcić na maksa...
choć w tedy to nie wiem czy uda mi się złapac niebieskie podświetlanieprzed chwilą się skarżyłeś, że podświetlenie się prześwietli jak przedłużysz czas. Nie widzisz tej kombinacji? Zwiększ moc (lub przystaw lampy), przymknij przysłonę, a czas wydłuż. Wszystko jednocześnie.

conio
01-05-2009, 01:32
Robić zdjęcia kompaktem. Kompakty mają dużo większą głębię ostrości co rozwiąże problem nieostrego panelu :)

JK
01-05-2009, 09:46
Problem leży nie tyle w samej szerokości głębi ostrości i w niej zwiększaniu, co w położeniu płaszczyzny ostrości. Już wiele dziesiątków lat temu zauważono, że jeśli zastosuje się skręcenie osi optycznej obiektywu względem płaszczyzny filmu (teraz matrycy), to płaszczyzna ostrości nie będzie ustawiona równolegle do filmu (lub matrycy) tylko także będzie skręcona, Takie coś możesz uzyskać za pomocą aparatu z miechem, ale także za pomocą każdej lustrzanki Nikona. Trzeba tylko zaprzyjaźnić się z obiektywem typu PC (lub jego starym ruskim odpowiednikiem). A o tym, jak to wszystko poustawiać, mówi właśnie reguła Scheimpfluga. Jak to wszystko poustawiasz zgodnie z tą regułą, to będziesz miał ostry cały panel tego cudnego radyja i to praktycznie niezależnie od zastosowanej przysłony. Czasem warto trochę poczytać. To nie boli.

Jacek_Z
01-05-2009, 10:32
Jeżeli zdjęcia są na allegro (a na to wygląda) a nie na billboard to jest metoda najprostsza pod słońcem, nie wymagająca niczego, żadnych inwestycji itd :mrgreen:
Kombinujemy tutaj, jak uzyskać perfekcyjny efekt na całej matrycy, powiedzmy 10 Mpx. Jeśli to ma być na allegro to nie potrzeba tak dużych plików. Ja wiem, że to większa satysfakcja jak tak duży plik jest śliczny, ale do internetu po co to? Bok zdjęcia będzie miał kilkaset pikseli, bo i tak ten plik się będzie interpolowało w dół.
Więc co to za metoda ? :mrgreen: Nie zmieniając ogniskowej obiektywu !!! odstawić aparat o np metr dalej od radia. W efekcie oczywiście radio będzie małe na zdjęciu, ale po wykadrowaniu będzie i tak większe niż potrzeba do internetu.
A fotografując z większej oidległości mamy większą GO.
Wszystko zalezy od przeznaczenia zdjęcia.

nazgul
01-05-2009, 12:29

Głębia ostrości jest zależna od trzech czynników:

1. Ogniskowej - im większa tym GO mniejsza
2. Odległości od fotografowanego obiektu - im większa tym GO większa
3. Przysłony - im mocniej domknięta tym GO większa

Wniosek - odległość masz pewnie wymuszoną stałą więc skróć ile się da ogniskową i domknij obiektyw. Tak do f8-f11. I zobaczysz co Ci wyjdzie.

BTW: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Dla ogniskowej 20mm, przysłony 11 i dla przedmiou umieszczonego metr przed obiektywem głębia ostrości będzie od 0,7 metra do 2,2 metra. A ponieważ nieskończonośćc dla tych parametrów to 1,8 metra to w GO masz wszystko od 80cm do nieskończoności.

Yanluk
01-05-2009, 12:35
Jeżeli zdjęcia są na allegro (a na to wygląda) a nie na billboard to jest metoda najprostsza pod słońcem, nie wymagająca niczego, żadnych inwestycji itd :mrgreen:
Kombinujemy tutaj, jak uzyskać perfekcyjny efekt na całej matrycy, powiedzmy 10 Mpx. Jeśli to ma być na allegro to nie potrzeba tak dużych plików. Ja wiem, że to większa satysfakcja jak tak duży plik jest śliczny, ale do internetu po co to? Bok zdjęcia będzie miał kilkaset pikseli, bo i tak ten plik się będzie interpolowało w dół.
Więc co to za metoda ? :mrgreen: Nie zmieniając ogniskowej obiektywu !!! odstawić aparat o np metr dalej od radia. W efekcie oczywiście radio będzie małe na zdjęciu, ale po wykadrowaniu będzie i tak większe niż potrzeba do internetu.
A fotografując z większej oidległości mamy większą GO.
Wszystko zalezy od przeznaczenia zdjęcia.

100% racji. Czasami najprostsze rozwiazania sa najlpsze!