Zobacz pełną wersję : Problem z NX
Witam. Jakiś czas temu pojawił się w moim NX-ie taki oto problem: program wyświetla zdjęcie w taki sposób jakby nie odczytywał ustawień z puszki. Dodam że zgrany z takiego rawa JPG wygląda ok , czyli tak jakby sam problem polegał na błędnym wyświetlaniu zdjęcia w programie. Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
ps. na kompie mam też NX-a 1.3 i w nim dzieje się tak samo
1. Obie wersje na tym samym kompie? To niedobrze, bo się kłócą. Tylko NX2 działa prawidłowo z starszymi wersjami.
2. Może coś masz odhaczone w Picture Control?
Tak, mam jednoczesnie na kompie NX2 i NX 1.3 - przez kilka miesięcy było ok, dopiero tak jak napisałem całkiem niedawno poajwił się ten problem . No nic, spróbuję odinstalować jedynkę (W Picture Control jest wszystko ok)
Jeszcze jedno przyszło mi do głowy: jeśli w aparacie masz wybrane Adobe RGB, to w NX (NX2) trzeba wybrać odpowiedni profil kolorów. W przypadku, gdy zainstalowany jest Photoshop to wystarczy Adobe RGB, ale jeśli nie ma Photoshopa to trzeba zaznaczyć Nikon Adobe RGB. Jest to identyczny profil jak Adobe, ale potrzebny jeśli w kompie brak oprogramowania Adobe, a więc brak profilu Adobe RGB.
Zdjęcia robię w sRGB (zresztą przestawiałem przestrzeń barwną na wszystkie możliwe sposoby ale nic to nie dało). Niestety odinstalowanie jedynki i ponowna instalacja samej tylko dwójki też nie pomogła :(
Jeszcze raz w skrócie przedstawię problem: w Browserze miniaturki wyświetla prawidłowo, po wczytaniu RAWa zdjęcie jest znacznie mniej kontrastowe i nasycone niż powinno , a po zgraniu go do JPGa ponownie wygląda prawidłowo.
Kiedyś miałem podobny problem, jak testowałem różne profile kolorów przypisane do monitora. Sprawdź czy przypadkiem ostatnio nie zmieniłeś profilu monitora w ustawieniach ekranu ew. sprawdź jaki profil masz ustawiony w CNX. U mnie wyglądało to tak, że np. w IrfanView zdjęcia wyświetlały się poprawnie ale już w CNX były bardzo blade.
Kiedyś miałem podobny problem, jak testowałem różne profile kolorów przypisane do monitora. Sprawdź czy przypadkiem ostatnio nie zmieniłeś profilu monitora w ustawieniach ekranu
No tak, ale gdy zmieniam ustawienia monitora to obraz zmienia się "globalnie" , a problem jest "lokalny" ;-)
Na tym samym ekranie potrafi mi prawidłowo wyświetlać obraz miniaturek w Browserze i nieprawidłowo wyświetlać otworzonego RAWa .
Przedstawię to na przykładzie:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/791/nxprzyklad.jpg)
Krzysiek82
06-05-2009, 08:52
1. Obie wersje na tym samym kompie? To niedobrze, bo się kłócą.
U mnie działa w porządku. Oczywiście na raz nie da się uruchomić dwóch wersji, ale można spokojnie uruchomić jeden czy drugi pojedynczo. Ja też mam zainstalowane dwie wersje i nie zauważyłem problemów.
U mnie działa w porządku. Oczywiście na raz nie da się uruchomić dwóch wersji, ale można spokojnie uruchomić jeden czy drugi pojedynczo. Ja też mam zainstalowane dwie wersje i nie zauważyłem problemów.
No raczej nie to było powodem , bo tak jak wspominałem do niedawna wszystko było ok (przy dwóch zainstalowanych wersjach)
Właśnie odkryłem że także JPG-i wczytane do programu są źle wyświetlane.
sejmajnejm
07-05-2009, 22:19
Hej,
a czy w ustawieniach Edit->Preferences->Color Management nie masz zaznaczonego ptaka "Use this instead of the embedded profile"?
pzdr.
Andrzej
Hej,
a czy w ustawieniach Edit->Preferences->Color Management nie masz zaznaczonego ptaka "Use this instead of the embedded profile"?
pzdr.
Andrzej
Próbowałem na różne sposoby ale zaznaczanie i odznaczanie nic nie zmienia.
Sukces. Należało pogmerać w ustawieniach zarządzania kolorami w Viście (wcześniej nie przyszło mi to do głowy ponieważ tak jak pisałem problem dotyczył tylko wyświetlania w NX - w pozostałych aplikacjach było ok).
Dziwne tylko w jaki sposób te ustawiania mi się przestawiły bo nie zaglądałem tam od dawien dawna ;-) czary jakieś...