PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d90 - zapisywanie info o autorze w aparacie

Lex
30-04-2009, 13:44
Nie orientujecie się, czy jest możliwość zapisania danych np. o autorze, prawach autorskich itd w aparacie d90 tak żeby te informacje niezależnie od sposobu zgrywania zdjęć były umieszczone w plikach? Wiem, że w canonie 450D można coś takiego zrobić z poziomu tego canonowskiego programu do zgrywania zdjęć (zapisuje się raz i dane zostają w aparacie) i ciekawi mnie czy w nikonie też się tak da.

Zetec
30-04-2009, 13:49
Można sobie takie coś zrobić jako opis zdjęcia w menu aparatu

reda
30-04-2009, 13:49
Podobno w programie EXIFER się da.

thorcik
30-04-2009, 14:07
Nikon Transfer też to potrafi.

edit: ok. nie umiem czytać - to będzie dopiero przy zrzuceniu.

Ale da się w menu aparatu znaleźć tę opcję, wystarczy zajrzeć do instrukcji ;o>

Lex
30-04-2009, 15:19
Ale da się w menu aparatu znaleźć tę opcję, wystarczy zajrzeć do instrukcji ;o>

takie odpowiedzi są najlepsze, nie ma co sam konkret :P

artq
30-04-2009, 15:27
Nie wiem jak w d90 ale w moim d80 jest możliwość zamieszczenia komentarza do zdjęcia menu -->ustawienia--> komentarz do zdjęcia. Pojawia sie potem w danych exif zdjęcia i w sumie łatwo to usunąć.

Pozdrawiam

Lex
30-04-2009, 16:43
opcja komentarze jest również w d90 ale nie o to chodzi :)

SlaWasII
30-04-2009, 16:56
takie odpowiedzi są najlepsze, nie ma co sam konkret :P
Voila: manual str. 205 ;)
Innej możliwości w aparacie nie znam. Przy ściąganiu na kompa, w programie Nikon Transfer, możesz ustawić na stałe trochę więcej.

Lex
30-04-2009, 18:08
Voila: manual str. 205 ;)
Innej możliwości w aparacie nie znam. Przy ściąganiu na kompa, w programie Nikon Transfer, możesz ustawić na stałe trochę więcej.

komentarz do zdjęcia komentrzem, ale nie o to mi chodziło - w pierwszym poscie napisałem, że w canonie 450D za pomocą podobnego prog jak NT można ustawić takie info w aparacie na stałe (nie chodzi mi o ustawienie przy importowaniu zdjęć bo to możesz zrobić w każdym bardziej rozbudowanym programie do edycji np. Lightroomie tylko o to by takie info wprowadzić na stałe do aparatu by kopiując zdjęcia dowolną metodą informacje te były zachowane).
Oczywiście jest to taki bajer zważywszy na to, że jak już wspomniałem wszystko możesz zapisać podczas ściągania zdjęć np. Ligtroomem lub podczas samej edycji.

nokinnikon
30-04-2009, 20:34
W d300 - ustawienia - inf. o prawach autorskich. W d90 nie wiem.

Jacek_Z
30-04-2009, 22:12
..można ustawić takie info w aparacie na stałe ..
zgadza się, w wielu nikonach tez się tak da, nie wiem jak w D90. Trzycyfrowe body mogą.

SlaWasII
30-04-2009, 23:37
komentarz do zdjęcia komentrzem, ale nie o to mi chodziło - w pierwszym poscie napisałem, że w canonie 450D za pomocą podobnego prog jak NT można ustawić takie info w aparacie na stałe
A próbowałeś?
W D60, zaraz po zakupie, wpisałem tam gdzie komentarz do zdjęcia: "(c)SlaWasII" i mam to na każdym zdjęciu, na stałe! Spróbuj. Wydaje mi się, że w D90 jest to samo.

Zen
30-04-2009, 23:42
A próbowałeś?
W D60, zaraz po zakupie, wpisałem tam gdzie komentarz do zdjęcia: "(c)SlaWasII" i mam to na każdym zdjęciu, na stałe! Spróbuj. Wydaje mi się, że w D90 jest to samo.

A ten swoje. Przecież już było że nie chodzi o komentarz. Nabijasz posty ?.

jamirq
01-05-2009, 10:21
Zen wlasnie Ty nabiłeś sobie tym komentarzem :P

lomax
01-05-2009, 13:26
W d90 nie ma możliwości zapisania info o prawach autorskich. Może nowy firmware to wprowadzi.
Jest tylko możliwość dodania komentarza o czym koledzy pisali wyżej.

Zetec
03-05-2009, 07:44
Może głupie pytanie, ale co to za różnica w którym miejscu to jest skoro są programy do edycji exifu?
Można zmienić wszystko więc?

SlaWasII
03-05-2009, 09:03
Może głupie pytanie, ale co to za różnica w którym miejscu to jest skoro są programy do edycji exifu?
Można zmienić wszystko więc?
Jasne, że można ale trzeba to zrobić za każdym razem jak się ściągnie zdjęcia do kompa, bo jak zapomnisz to zdjęcie nie będzie oznakowane. Poza tym, takie przerobione zdjęcie, programy do sprawdzania autentyczności uznają jako podrabiane i nieoryginalne!
I dlatego lepiej, gdy takie rzeczy jak "copyright" raz się wprowadzi w body, choćby w miejsce komentarza, i można zapomnieć.