Zobacz pełną wersję : 6 tryb synchronizacji lampy z D200
Mr.Pietrek
09-09-2006, 08:47
Generalnie flesza unikam jak się da, ale ostatnio coś mnie podkusiło by się nim pobawić. Efekt - patrzę tak sobie w 77 stronę instrukcji aparatu i nie widzę tam ustawienia jakie mi się włączyło, a mam mianowicie w okienku ustawień lampy SLOW+REAR ustawione jednocześnie. Sytuacja występuje w trybach "A" i "P". Wiem, że jestem zdolny inaczej, ale tym razem nie wiem od czego to to. Podpowiecie o co idzie?
synchronizacja z dlugimi czasami + blysk na druga kurtyne... przydatne i to bardzo, dosc czesto uzywam tego w przypadku focenia w kosciele, mam wtedy dluzszy czas i pieknie "zabieram" siwatlo zastane, a tuz przed zamknieciem blyska mi lampa dopalajac pierwszy plan... taki manewr polaczony z blokada ekspozycji lampy to swietny sposob na tego typu foty kiedy chcesz ldnie wydobyc swiatlo zastane tla jednoczesnie dobrze naswietlajac pierwszy plan...
Wiem, że się powtarzam, bo napisałem o tym w innym wątku - był kiedyś poruszony problem 1 i 2 kurtyny. Przy iTTL przy przedbłysku jest wyliczana moc z jaką ma błysnąć lampa - czyli tak samo naświertli się drugi plan przy 1 i 2 kurtynie - różnica bedzie tylko w oddaniu ruchu.