PDA

Zobacz pełną wersję : N35-70 / 2,8 - luzy na mordce

Martix
29-04-2009, 18:35
Co może być przyczyną lekkich luzów na części obiektywu która się wysuwa przy ostrzeniu (Chodzi o tą część gdzie dokręca się filtr). Można nią lekko chybotać. Przy opuszczaniu body wraz z obiektywem w dół słychac lekkie puknięcie stykających się powierzchni metalowych obiektywu. Czy da się to jakoś zniwelować i czy w ogóle się tym przejmować? Ktoś się spotkał z tym zjawiskiem?

Pierścień ostrzenia działa w zasadzie płynnie z oporem jednak wyczuwa się/słyszy lekki chrobot przy manualnym ostrzeniu.

AF działa ogólnie dobrze, łapie ostrość w większości przypadków tam gdzie trzeba, jednak nie robiłem jakiś specjalnych testów AF.

Raz czy dwa razy zdarzyło mi się podczas fotografowania że obiektyw nie chał ustawić ostrości stanął jak wryty i tylko było słychać dziwny chrobot przypominający ten przy manualu, tak jakby AF zgłupiał i nie wiedział co ma zrobić.

Czy to może mieć coś wspólnego z tymi luzami czy to inna sprawa?

Obiektyw jest jeszcze na gwarancji. Czy powinienem sie wybrać do serwisu?
Jeszcze zrobię testy AF ze statywu.

PawelR
29-04-2009, 21:22
Co może być przyczyną lekkich luzów na części obiektywu która się wysuwa przy ostrzeniu (Chodzi o tą część gdzie dokręca się filtr). Można nią lekko chybotać. Przy opuszczaniu body wraz z obiektywem w dół słychac lekkie puknięcie stykających się powierzchni metalowych obiektywu. Czy da się to jakoś zniwelować i czy w ogóle się tym przejmować? Ktoś się spotkał z tym zjawiskiem?

Pierścień ostrzenia działa w zasadzie płynnie z oporem jednak wyczuwa się/słyszy lekki chrobot przy manualnym ostrzeniu.

AF działa ogólnie dobrze, łapie ostrość w większości przypadków tam gdzie trzeba, jednak nie robiłem jakiś specjalnych testów AF.

Raz czy dwa razy zdarzyło mi się podczas fotografowania że obiektyw nie chał ustawić ostrości stanął jak wryty i tylko było słychać dziwny chrobot przypominający ten przy manualu, tak jakby AF zgłupiał i nie wiedział co ma zrobić.

Czy to może mieć coś wspólnego z tymi luzami czy to inna sprawa?

Obiektyw jest jeszcze na gwarancji. Czy powinienem sie wybrać do serwisu?
Jeszcze zrobię testy AF ze statywu.

Nie zastanawiaj się w ogóle tylko od razu zasuwaj ze szkłem do serwisu... w moim 35-70 nie było ani luzów, ani żadnych odgłosów AF - wygląda to mocno na jakieś uszkodzenie mechaniczne...

pozdrawiam,

Martix
29-04-2009, 21:38
Te objawy towarzyszą obiektywowi od początku, myślałem że tak jest przy zoomach. Kiedyś fociłem podobnym zumem tyle że manualnym i tez wydawało mi sie że miał lekki luz i lekko wyczuwalny chrobot/tarcie przy zmianie ogniskowej. Jeśli chodzi o chroboty to normalnie przy pracy AF ich nie słychać. Dopiero przy manualu czuć że nie jest idalnie płynnie choć pomimo tego ostrość można dokładnie ustawić. Pierścień przy ustawianiu ostrości nie wykazuje luzów.
Obiektyw w idealnym stanie kosmetycznym kupiony w komisie na gwarancji tego komisu (dwa miesiące wcześniej ktoś go kupił w sklepie, mam fakturę sprzedaży z 16.09.2008.

Iść z obiektywem bezpośrednio do serwisu nikona czy komisu a może sklepu?

PawelR
30-04-2009, 10:10
Te objawy towarzyszą obiektywowi od początku, myślałem że tak jest przy zoomach. Kiedyś fociłem podobnym zumem tyle że manualnym i tez wydawało mi sie że miał lekki luz i lekko wyczuwalny chrobot/tarcie przy zmianie ogniskowej. Jeśli chodzi o chroboty to normalnie przy pracy AF ich nie słychać. Dopiero przy manualu czuć że nie jest idalnie płynnie choć pomimo tego ostrość można dokładnie ustawić. Pierścień przy ustawianiu ostrości nie wykazuje luzów.
Obiektyw w idealnym stanie kosmetycznym kupiony w komisie na gwarancji tego komisu (dwa miesiące wcześniej ktoś go kupił w sklepie, mam fakturę sprzedaży z 16.09.2008.

Iść z obiektywem bezpośrednio do serwisu nikona czy komisu a może sklepu?

Hmm, każdy ma nieco inny poziom "wrażliwości" na zjawiska typu luzy, zgrzyty i inne takie - więc może byłoby najlepiej gdybyś się spróbował spotkać z jakimś użytkownikiem takiego samego szkła i porównał ?

jest sporo tych obiektywów na forum, więc pewnie ktoś uczynny się znajdzie...

A jeśli jednak serwis - możesz zacząć od komisu i powołać się na ukrytą wadę szkła, która była obecna już w momencie zakupu, a jeśli tam nic nie zdziałasz a masz podbitą gwarancję Nikon Polska i fakturę zakupu - wtedy już na Postępu :)

pozdrawiam
Paweł

Martix
30-04-2009, 22:42
Dzięki za rady. Niestety Gwarancji Nikon Polska nie mam. Mam tylko rachunek ze sklepu i rachunek z komisu oraz podbitą gwarancję z komisu.

Jakby ktoś spotkał się z podobnym zachowaniem obiektywu i coś mógł poradzić byłbym bardzo zobowiązany.

Poradźcie też w sprawie ew. reklamacji.

Martix
03-05-2009, 11:22
Naprawdę nikt nie ma tego obiektywu?

Interesują mnie następujące rzeczy:

1. Czy macie luzy na mordce? Chwyćcie za mordkę obiektywu i spróbujcie nią poruszyć - jest jakiś luz?
2. Czy w czasie ostrzenia manualnego słychać u Was jakieś chronoty w trakcie przekręcania pierścienia?
3. Czy zdarzyło się komuś że obiektyw nie chał ustawić ostrości (przy AF) tylko dziwnie głucho buczał? Co prawda to zdarzyło mi się tylko 2 razy ale jednak.

jm
03-05-2009, 18:37
Mam ten obiektyw.

1. Minimalny luz - tak oceniam na 0,5mm - ale to dopiero dziś jak zaczęłam laboratoryjnie badać...;) (w porównianiu z innymi nikkorami - absolutnie zero luzu!!
2. Chromoty? Hmmm pierwszy raz dziś przełączyłam na MF - u mnie cicho. Żadnych niepokojących odgłosów nie odnotowałam.
3. Zdarzyło się, że AF błądził - nie trafił od razu - np na jednolitej powierzchni. Tyle, że głuchego buczenia nie było wtedy. Było natomiast typowe dla nietrafiającego AF.... przejechanie całej skali tam i nazad;) i przy końcach skali bardzo delikatne stuknięcie. Nie ma u mnie takiego objawu jak opisujesz w pierwszym poście - że "obiektyw stanął jak wryty" i było słychać "chromoty".

Podobnie jak PawelR - myślę, że każdy ma inną wrażliwość na odgłosy i mechaniczne spasowanie obiektywu i to co opisujesz wcale nie musi oznaczać, że obiektyw nadaje się do serwisowania.
Może też być inaczej.... chyba na odległość i wirtualnie się tych wątpliwości nie uda rozwiać...

Martix - masz jakieś inne szkiełka - potrafisz porównać odgłosy i pracę pierścienia ostrości? Może w ten sposób coś ustalisz?

Martix
03-05-2009, 19:07
Chyba masz rację, teraz jak sprawdziłem N50mm/1,4 też ma niewielkie luzy a pierścień ostrości też wydaje podobne odgłosy (taki lekki terkocik), tyle że trochę mniej rasowe (bardziej plastikowe) :). W sumie to bym nie narzekał bo obydwa obiektywy są super ale troszkę mi przeszkadza to pukanie w czasie poruszania aparatem z góry w dół (nawet gdy idę czasem mi stuka). Dlatego chciałem się dowiedzieć czy tak powinno być, widzę że w necie sporo osób ma luzy na tym szkle.

Za to mogę powiedzieć że mam jeszcze 3 szkła innych firm (2 zoomy i stałkę)i żadne przy ustawianiu ostrości nie wydaje takich dźwięków, stałka jest zaś zupełnie bezgłośna i nie ma wyczuwalnego luzu.

deep
03-05-2009, 19:31
A kręcisz pierścieniem ostrości po przełączeniu w body na manual? Miałem trzy sztuki 35-70 i żaden nie miał opisanych przez ciebie objawów.

Martix
03-05-2009, 19:49
Naturalnie że na manualu, na AF przecież się nie da no chyba że na siłę ale wolę nie próbować :)

markB
05-05-2009, 17:45
Luzy na przednim członie obiektywu to dość powszechna przypadłość, ale z reguły powstają po pewnym okresie użytkowania, krótszym jeśli szkło używane intensywnie. U mnie pompka 80-200 też trochę klekoce po kilkunastu latach. Bez wpływu na jakość zdjęć. Ale tutaj coś szybko się pojawiły. Chrobot przy zmianie ogniskowej źle wróży przy tak młodym obiektywie. Brak reakcji AF może być związany z jakimiś kłopotami ze sprzęgłem silnika w korpusie. Czasem przy ciężkim obiektywie sprzęgło źle się wpasuje w szczelinę na obiektywie. Wystarczy jeszcze raz dokręcić szkło i powinno działać. Tym niemniej to też wada przeważnie powstająca z upływem czasu, wskutek wyrabiania się szczeliny. I te problemy mogły być przyczyną oddania obiektywu w komis po dwóch miesiącach. Gdyby tylko klekotał, to specjalnie bym się nie przejmował, ale te chroboty mogą z czasem spowodować zatarcie się mechanizmu zmiany ogniskowej. Spróbuj zgłosić w sklepie reklamację.

Martix
07-05-2009, 19:55
Dzięki za rzeczowy wywód. Czyli zacząć od sklepu nie komisu? Ze sklepu mam tylko rachunek zaś z komisu rach. i ich karte gwarancyjną. Jeśli masz rację ciekawe dlaczego obiektyw nie został zareklamowany w sklepie tylko trafił do komisu? I dlaczego nie ma gwarancji Nikon Polska. Może został zakupiony za granicą i po prostu nie ma polskiej gwarancji.

Trochę żal rozstawać się z tak fajnym szkłem