Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] dobra trawka nie jest zła...
Witam, jeśli chodzi o fotki to jest to mój debiut na forum, choć na ulgowe traktowanie nie liczę ;)
oczywiście wszelkie uwagi mile widziane ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img232.imageshack.us/my.php?image=trawka1of1m.jpg)
widzę że juz poprawiłes, bo wczesniej miałes miniaturkę :)wobec tego ja swoja pomoc wycofuję
po pierwsze:
harb mnie ubiegł o trzy dziesiate sekundy...
po drugie:
kiedy widze takie gnioty, jestem za moderowaniem zdjec przed ich wystawieniem
no właśnie się połapałem, dzięki za pomoc
bardzo pomocna uwaga lechupe, napewno ją spożytkuje w przyszłości
Nie jest to może arcydzieło, ale na pewno ma przyjemne kolory.
Zastanowiłeś się co chciałbyś pokazać na tym zdjęciu? Dla mnie brakuje czegoś co przyciągałoby uwagę oglądającego. Teraz jest takie trochę o niczym.
tak, chodziło mi o krople rosy, w porannym świetle, może użyłem zbyt krótkiej ogniskowej żeby je bardziej uwydatnić na zdjęciu
borregaard
29-04-2009, 20:05
tak, chodziło mi o krople rosy, w porannym świetle, może użyłem zbyt krótkiej ogniskowej żeby je bardziej uwydatnić na zdjęciu
Koniecznie trzeba było użyć,bo teraz ginie w tym,sorry,ale Lechupe miał rację,w tym gniocie, w tle.....Łapy świerżbiały....:mrgreen:
Jaki gniot? O czym mowa? Widywałem gorsze na tym forum! Takie które zbierały pochwały. Widywałem całą masę obrazków które niczym się nie wyróżniały, ale były po prostu prawidłowo naświetlonymi obrazkami z dowolnie losowego wybranego miejsca przyrody, o dowolnej porze i w dowolnym świetle, w kolorach prosto wyplutych z matrycy, bez jakiejkolwiek idei czy kreatywności, bez jakiejkolwiek własnej pracy czy wysiłku, a które miały mnóstwo pochwał w stylu "szczena opada", albo "fajowe", albo "super" czy też inne "odloty"...
Ten obrazek nie wygra nagrody na konkursie, ale jest kreatywny, autor dokonał pewnego wysiłku aby zrealizować swoją pewną koncepcję, dokonał pewnej obróbki, i wcale tak źle nie wyszło jak sugerują komentarze.
Na pewno jest ciekawy i na pewno ma pewną magię. Na pewno idzie w pewnym kierunku.
Pewnie można jeszcze technicznie popracować aby pożądany efekt osiągnąć na wyższym poziomie, ale na pewno ta praca zasługuje na więcej szacunku niż dziesiątki nieobrobionych, płaskich i bezwyrazowych zwykłych widoczków zwykłych miejsc...
Blasius.G
30-04-2009, 21:54
Wyglada to jakos tak sztucznie- jak na makiecie ale nie powiem zeby mi sie nie podobal. Ma swoj urok.
Proac150
01-05-2009, 01:03
na pewno ta praca zasługuje na więcej szacunku niż dziesiątki nieobrobionych, płaskich i bezwyrazowych zwykłych widoczków zwykłych miejsc...
Być może, ale i tak nie jest dobra.
Autor napisał, że chciał pokazać krople rosy w porannym świetle i to nie wyszło.
Jaki gniot? O czym mowa? Widywałem gorsze na tym forum! Takie które zbierały pochwały. Widywałem całą masę obrazków które niczym się nie wyróżniały, ale były po prostu prawidłowo naświetlonymi obrazkami z dowolnie losowego wybranego miejsca przyrody, o dowolnej porze i w dowolnym świetle, w kolorach prosto wyplutych z matrycy, bez jakiejkolwiek idei czy kreatywności, bez jakiejkolwiek własnej pracy czy wysiłku, a które miały mnóstwo pochwał w stylu "szczena opada", albo "fajowe", albo "super" czy też inne "odloty"...
Ten obrazek nie wygra nagrody na konkursie, ale jest kreatywny, autor dokonał pewnego wysiłku aby zrealizować swoją pewną koncepcję, dokonał pewnej obróbki, i wcale tak źle nie wyszło jak sugerują komentarze.
Na pewno jest ciekawy i na pewno ma pewną magię. Na pewno idzie w pewnym kierunku.
Pewnie można jeszcze technicznie popracować aby pożądany efekt osiągnąć na wyższym poziomie, ale na pewno ta praca zasługuje na więcej szacunku niż dziesiątki nieobrobionych, płaskich i bezwyrazowych zwykłych widoczków zwykłych miejsc...
Cieszę się, że ty to napisałeś. Mam dość podobne odczucia patrząc na tą pracę, ale po opiniach "poważanych" forumowiczów ciężko napisać coś obiektywnego. A pomyśleć, że w wątku "Sztuka krytyki" wszyscy zgodnie piszą o poziomie komentowania prac...
Moim zdaniem ta praca nie nadaje się do pokazania w tak małej wielkości - rosa jest tu słabo widoczna, ale widzę jakiś pomysł, nie jest to przypadkowy pstryk i nie nazwałbym tego tym bardziej gniotem itd.
Tez tak uwazam.
Przydalaby sie wieksza ogniskowa, lub blizsza perspektywa, a przy okazji mniejsza GO
i mogloby byc ciekawie. Mozna tez z trawek wybrac kilka ciekawszych okazow
i na nich sie skupic bardziej selektywnie.
Niestety Swiatlo ma rację...Niestety,bo większość wypowiedzi na tym forum jest delikatnie mówiąc niemerytoryczna,..te''odloty'',''opadające szczeny'',..czy na drugim biegunie,..''gnioty'',..''dna'' niech sobie będą,to są tylko słowa wyrażające emocje,..dobrze było by jednak,by ich autorzy sformułowali co je wywołało,..w przeciwnym razie jest to ble,ble,ble,..nic nie dające pokazującemu fotę,..a o rozwój nam przecież chodzi,..nieprawdaż...
dzięki, za obiektywną i rzeczową ocenę mojego "gniota", już myślałem że na tym forum można wklejać tylko arcydzieła wykonane przez "PROFESJONALISTÓW", oczywiście jestem świadomy że nie jest jakieś wybitne dzieło, ale może się podobać, choć jeśli miał bym drugi raz wykonać to ujęcie zrobił bym to inaczej, uczę się więc uwagi przyjmuję i analizuję, dzięki jeszcze raz szczególnie swiatlo, następną razą postaram się lepiej