Zobacz pełną wersję : monitor-który wybrać
witajcie, szukam monitora.
dostałam od mastiffa takie oto propozycje:
Eizo S2231
Eizo S2242
EIzo S2431
Nec 2190UXi
Czrnoryj poleca neca bo sam używa, a ktoś z was ma jakieś doświadczenia? który wybrac?
Poprawka - ja polecam wszystkie.
2190UXi to świetna matryca - najlepsze kąty widzenia i precyzyjna kalibracja, choć czernią ustępuje Eizo.
Eizo to generalnie ładna czerń, dobre wykonanie, niezła linearyzacja.
S2242-S2431 to wygoda pracy na panoramie o rozdzielczości 1900x1200.
S2231-S2242 to poszerzony gamut.
Poprawka - ja polecam wszystkie.
2190UXi to świetna matryca - najlepsze kąty widzenia i precyzyjna kalibracja, choć czernią ustępuje Eizo.
Eizo to generalnie ładna czerń, dobre wykonanie, niezła linearyzacja.
S2242-S2431 to wygoda pracy na panoramie o rozdzielczości 1900x1200.
S2231-S2242 to poszerzony gamut.
czrnoryj, co to jest gamut:oops:
Color gamut = przesrzeń kolorów/barwna
Inaczej i prymitywniej mówiąc szerszy gamut to możliwość uzyskania większego max nasycenia.
Większe max nasycenie brzmi banalnie ale w praktyce większe max nasycenie umożliwia wyświetlenie większej przestrzeni barwnej i możliwość wyświetlenia barw których w przestrzeni sRGB nie da się wyświetlić (np. taki ładnie nasycony jasno niebieski - nie mogłem wyświetlić przez wiele lat tej barwy {akurat była to barwa farby którą miałem} bo monitor wąskogamutowy nie pozwalał (mój były CRT i kilka zwykłych LCD). Sam fakt po prostu braku możliwości wyświetlenia takiego koloru był bardzo irytujący - nigdy więcej monitora wąskogamutowego (takie moje osobiste zdanie).
Minus monitora szerokogamutowego jest taki że ... w miażdżącej większości zdjęcia np. na stronach www są wąskogamutowe i aby były poprawnie wyświetlane trzeba mieć aktywne zarządzanie kolorem (zresztą nawet monitory wąskogamutowe nie pokrywają się dokładnie z przestrzenią sRGB więc praktycznie i tak wypada mieć to zarządzanie aktywne nawet na zwykłym wąskogamutowym LCD).
ps. standardowy monitor z "przeciętnym" gamutem wyświetla ~35% przestrzeni widzianej przez człowieka ... monitory uważane za szerokogamutowe potrafią wyświetlić ~45% i więcej