PDA

Zobacz pełną wersję : D50 - SB600 , SB800 a moze cos innego ? dlugie ...

pdzran
08-09-2006, 23:10
Witam

Jestem nowicjuszem, nie mialem nigdy zewnetrznej lampy.
Co chce fotografowac : macro,portret,imprezki rodzinne,cos w plenerze.

Co wyczytalem w instrukcji D50 i necie :

Obie obsluguja CLS , iTTL.
CLS - Creative Lighting System - co dokladnie oznacza ?
iTTL - moc blysku optymalizowana jest dla uzyskania rownowagi pomiedzy obiektem glownym i tlem, chyba, ze pomiar ustawiony jest na spot ot wtedy obiekt glowny jest podkreslony kosztem tla.
Dobrze wyczytalem ?

Wg. info z instrukcji do D50 SB-800 w stosunku do SB-600 ma:
1.wieksza liczbe przewodnia ;
2.tryb AA,A,GN,RPT ;
3.glowice obracana do 7stopni w dol ;
4.poza tym dodatkowy akku ;
5.dyfuzor i 2 filtry barwne ;
6. Informacje o temperaturowej barwie blysku ;

Powiedzcie mi co dadza mi w praktyce te roznice na korzysc 800-tki ?
Z tego co wyczytalem w necie i instrukcji to sadze, ze:
1. Wiekszy zasieg.
2. Nie wiem co mi te tryby dadza ...
3. O odchylaniu lampy od osi obiektywu czytalem ale co mi da obracanie o te 7 stopni w dol ?
4. Szybsze ladowanie i jak sadze wiecej blyskow
5. Zmiekczenie swiatla, jak sadze szczegolnie przydatne przy portretach. Filtry barwne nie wiem czemu sluza ... (sadze,ze korekcji swiatla z lampy do zastanego ale pewnie sie myle).
6. Nie wiem

Jesli sie myle to prosze o info.
Jakie sa jeszcze inne roznice i co one mi dadza ?
Prosze o wyjasnienie takie jak dla nowicjusza ... zebym wiedzial co w praktyce mi da wydanie 600 stowek wiecej na 800-ke ;)

A moze polecicie jakas inna lampe (z tego co widzialem to licza sie Metz , Sigma) odpowiadajaca 600-ce lub 800-ce i dlaczego ?
Warunek, ze zamiennik powinien miec te same funkcje co Nikonowski produkt i prosze o info w czym ewentualnie jest lepszy.

Na chwile obecna zdecydowany jestem na 600-ke.
Jesli wybor powinien byc inny - prosze o uzasadnienie.

ictus
08-09-2006, 23:58
odchylanie o 7 stopni w dol to wlasnie zastosowanie do makro...dla obiektow znajdujacych sie blizej niz zwykle...
CLS to mozliwosc wyswalania bezprzewodowego lampy z zachowaniem pelnej automatyki ttl z tym ze w d50 nie wyzwolisz lampy zdalnej lampa wbudowana bo tej funkcji nie posiada, musilbyc miec sb800 albo su800 do wyzwalania a to finansowo odpada chyba... dodawany dyfuzor do 800 mozesz kupic za 70 na allegro do 600 wiec to nie jest zaleta... z blyskow stroboskopowych i tak malo kto korzysta
po reste odsylam do http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=10349&highlight=sb600+sb800

pdzran
09-09-2006, 18:00
Ok, czytalem ten watek i kilkanascie innych.
Roznie sie wypowiadaja ludzie na temat roznych.
Jeden mowi, ze jemu wystarcza 600-ka inny, ze po 2 tygodniach sprzedal i kupil 800-ke.
Nie chce kupowac w ciemno a jak pisalem, nie mialem nigdy lampy zewnetrznej.
Opisalem dokladnie do czego mi potrzebna, opisalem co zrozumialem z netu i z Forum a czego nie rozumiem i prosze o porade.
To nie tak, ze przysnilo mi sie w nocy, ze musze miec lampe i od razu zadalem pytanie bez przeszukania Forum.
Ponawiam prosbe do Forumowiczow w kwestii zakupu lampy - wszystko napisalem w pierwszej odslonie tego tematu ...

Blanka28
09-09-2006, 18:53
Witam :)
Ja właśnie zakupiłam Lampe Błyskową NIKON SB-600, powiem w paru słowach Lampa jest naprawde rewelacyjna i cena te przyzwoita w stosunku do SB-800 -- SB- 600 cicho chodzi funkcje ma podobne jak SB - 800. WIec nie zastanawiaj sie jak masz kasy mało to kup SB-600 a jak masz możliwość dołożenai to dołóż do SB- 800 Naprawde rewelacyjne Lampy POLECAM. Mam Nówke SB- 600 i nie zamienił bym na żadną chyba ze na SB-800
POzdrawiam :)

ictus
10-09-2006, 00:15
do twoich zastosowan powinna starczyc 600...ale to ty musisz podjac decyzje

Rajczakowski
10-09-2006, 22:21
ja mam d50, pracuje na weselach poki co na canonie, ale jak bede mial lampe do nikona, to juz z tym sprzętem. i tez mam dylemat co kupic, ale doszedlem do wnioski, że roznica tych kilkuset zlotych nie jest warta wyzeczen. sb600 moze ma mniejszy zasieg i mniej opcji, ale dzieki temu laduje sie nieco szybciej a mi na weselach najbardziej na tym zalezy. sterowanie zewn lampą... jezeli bede mial taka potrzebe to dokupie sb800 bo podejzewam ze do czasu kiedu bedzie mi potrzebne zastosowanie CLS to na sb800 zdąże uzbierać ;-) ja zdecydowalem - nie ma co szalec ... SB600 do amatorki wystarcza az zanadto

pdzran
10-09-2006, 22:53
Wlasnie 800-ka z piatym akku laduje sie szybciej w 2.7 sek a nie jak 600-ka w 3.5 sek.
Mi glownie chodzi o dodatkowe opcje z pkt. 2,5,6 i ewentualnie o te , ktore pominalem.
Nie wiem do czego sluza i czy mi sie przydadza.
Sam sklaniam sie jak juz pisalem do 600-ki ale moze jest cos co bede mogl wykorzystac pozniej i bede zalowal , ze nie kupilem 800-ki.
Moze moje pytania sa na poziomie "lajkonika" ale pisalem juz , ze to bedzie pierwsza moja lampka ...

KJO
10-09-2006, 23:02
Wlasnie 800-ka z piatym akku laduje sie szybciej w 2.7 sek a nie jak 600-ka w 3.5 sek.
Mi glownie chodzi o dodatkowe opcje z pkt. 2,5,6 i ewentualnie o te , ktore pominalem.
Nie wiem do czego sluza i czy mi sie przydadza.
Sam sklaniam sie jak juz pisalem do 600-ki ale moze jest cos co bede mogl wykorzystac pozniej i bede zalowal , ze nie kupilem 800-ki.
Moze moje pytania sa na poziomie "lajkonika" ale pisalem juz , ze to bedzie pierwsza moja lampka ...

co do dyfuzora i filtrów barwnych to jest tak jak sam sobie odpowiedziałeś, jendak to jest w sumie żadna zaleta bo dyfuzor kupisz tanio, albo zrobisz z kubeczka po danio (ale rym). Filtry przy odrobinie farta można wyrwać ze sklepu gratis (ja mam kolekcję 300, idealnie wycięte pod lampę)

informacja o temp błysku przydaje się jak potem będziesz obrabiał neff'a w nikon capture. Możesz idealnie WB ustalić ;)

ale ogólnie to SB600 powinna ci wystarczyć. Jeśłi chodzi o moc to jest wystarczająca na pewno do ślubów

Rajczakowski
11-09-2006, 20:07
ja tam biore 600`ke i dyfuzor dodatkowo... a pojemnik na 5 baterie - sprawia tylko problem przy pozniejszym ladowaniu. ja wole uzywac 2kpl aku 2500mAh i wymienic zanim sie wyladują. ladowarke mam na 4 aku i tak zostanie. a bajery - na poczatek sb600 wystarczy i sprosta oczekiwaniom.

Zenith
11-09-2006, 20:29
a ja mam takie pytanie czy czuje się różnice w mocy między tymi dwoma lampami czy amator nie zauważy różnicy ??? Bo słyszałem że moc nie jest wcale dużo większa w sb800 ?? i jeszcze jedno czy zabrakło wam użytkownikom sb 600 kiedykolwiek mocy - oczywiście nie przesadzając z odległością - a sb800 dała by rade z powodzeniem ???

Rajczakowski
18-09-2006, 08:28
uzywalem przez sobote i niedziele sb800 i utwierdzilem sie w przekonaniu, że wystarczy mi sb600. i tak korzysta sie glownie tylko z opcji iTTL i sb600 ją zapewnia. co do reszty - nie ma co szalec. ja tam wole mniej kasy wydac i miec lampe ktora mi wystarczy niz szpanowac ze o ho ho mam osiemsetke i itak nie korzystac z polowy funkcji