Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ile wynosi honorarium za fotoreportaz do gazety

Modron
29-04-2009, 00:04
Witam wszystkich,

Do tej pory zajmowalem sie fotografia amatorsko ale ostatnio stwierdzilem ze przydaloby sie troche dodatkowej kaski. Rozeslalem zdjecia do gazet i magazynow. Jeden z magazynow sie odezwal i chca abym zrobil fotoreportaz. w mailu zapytali tez ile bym sobie zyczyl za takie cos. problem w tym ze jestem laikiem i nie mam pojecie ile takie rzeczy kosztuja. Nie chce im o tym mowic bo wiadomo zaraz mnie wydymaja ;)
jezeli jest tu ktos kto ma pojecie prosze o podpowiedz,

z gory dzieki

i troche zalezy mi na czasie

pozdrawiam

Imago
29-04-2009, 10:30
http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php

Modron
29-04-2009, 18:55
Dzieki za link,

Jednak zacząłem troche czytac o samozatrudnieniu w Polsce (bo chyba musze byc zeby sprzedawac zdjecia do gazet) i szczeka mi opadla. robiac to tylko z doskoku zupelnie sie nie oplaca bo zus i podatki zjedza.
A moze sie myle? ma ktos jakies doswiadczenia z ta cala biurokracja? i moze mi pomoc w takim sensie ze ja w zasadzie nie wiem jak sie za to zabrac, nie jestem samozatrudniony ani nic takiego. Jak to sie wszystko odbywa?

Imago
29-04-2009, 20:37
Nie mam informacji jak dokładnie to zrobić, ale można chyba każdorazowo spisywać umowę zlecenie :)

Pawel.j.m.
29-04-2009, 21:07
Dzieki za link,

Jednak zaczolem troche czytac o samozatrudnieniu w polsce (bo chyba musze byc zeby spraedawac zdjecia do gazet) i szczeka mi opadla. robiac to tylko z doskoku zupelnie sie nie oplaca bo zus i podatki zjedza.
A moze sie myle? ma ktos jakies doswiadczenia z ta cala biurokracja? i moze mi pomoc w takim sensie ze ja w zasadzie nie wiem jak sie za to zabrac, nie jestem samozatrudniony ani nic takiego. Jak to sie wszystko odbywa?

Tonie jest nic strasznego, choć na pierwszy rzut oka tak to wygląda ;) Jeśli pracujesz gdzieś na etacie to pracodawca opłaca za Ciebie ZUS, Tobie zostaje składka na ubezpieczenie zdrowotne, czy jak to się nazywa. Jeśli nigdzie nie pracujesz, to przez pierwsze 2 lata płacisz 300 kilka pln na miesiąc. Trochę biegania będziesz miał po urzędach, ale zajmuje to dość krótko (jeśli chodzi o "okienka",bo niestety cała procedura to jakieś 3tyg.). Urząd miasta i wpis do ewidencji działalności gospodarczej (warto wpisać jak najwięcej, każda zmiana dodatkowa kasa i strata czasu) potem US i pismo o nadanie NIPu (w praktyce przypiszą do Twojej firmy Twój własny ) następnie GUS i ewentualnie biuro rachunkowe. Przynajmniej na początku warto wydać parę złotych i porozmawiać z księgową,pomoże wybrać najkorzystniejszą formę opodatkowania. Nie wiem czy w tej branży musisz być płatnikiem VAT, jeśli tak to warto razem z wpisem to załatwić. W tym wypadku trzeba do US dostarczyć jeszcze jeden PIT (nie pamiętam który, ale w UM powinni Cię poinstruować)
I to wszystko :)

rabijki
29-04-2009, 21:22
najlepiej rozlicz sie w ramach umowy o dzielo. dostaniesz kase po potraceniu podatku z polowy kwoty po opublikowaniu. oczywiscie pozniej pit do rozliczenia i po robocie.

co to za magazyn? zeby wycenic trzeba znac szczegoly. jak duzy material? ile stron? ile zdjec? jakie duze zdjecia? itd

olo

Modron
29-04-2009, 21:57
Ehh wyglada to dosc strasznie, cala biurokracja troche mnie zmiazdzyla. Co do magazynu to Newsweek ale jeszcze nie wiem ile zdjec ani jaki rozmiar.

Jestem teraz w podrozy i bedzie tak jeszcze przez 2-3lata wiec nie mam mozliwosc samozatrudnic sie w Polsce, nawet nie chce, bo oplacanie ZUSu mi smierdzi, a nie sprzedajac zdjec regularnie i tak musze oplacac ten gowniany ZUS (zarabiasz nie zarabiasz - plac). moze uda mi sie zatrudnic na Wyspach (tam sa rozsadniejsze podatki) i moze uda sie to zrobic przez tel.

Mam nadzieje ze uda mi sie to zalatwic jako umowa o dzielo

ezin
29-04-2009, 22:27
umowa zlecenie to najlepsze rozwiazanie w takich wypadkach jesli nie posiadasz wlasnej firmy.