PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-300 + close-up

michalmaciej_1984
28-04-2009, 21:46
Witam.

Troche nie jestem zorientowany w temacie makro, wiec zaczne od poczatku.

Posiadam obiektyw tamron 70-300mm, ma funkcje makro w przedziale 180-300mm (1:2 skala makro)

Pytanie jest nastepujace.

czy jest jakikolwiek snens kupna filtrow close-up makro +1, +2, +4, +10?

Jak to wszytsko bedzie dzialac, najbardziej mi chodzi o autofokus i kolejna sprawa jest czy bedzie to dzialac w funkcji makro ustawionej na obektywie??

dzieki za odpowiedzi

T-M-S
01-05-2009, 18:59
działać będzie i do zabawy na początek w zupełności wystarczy,
soczewki można wziąć pod uwagę bo zawsze trochę większe powiększenie jest i niewiele kosztują,
osobiście polecałbym Ci kupno konwertera DCR-250, na dłuższych ogniskowych daje fajne efekty i
jakościowo też lepszy niż soczewki. W tym tamronie unikaj najdłuższej ogniskowej bo na 300mm jest już kiepsko
z ostrością. Co do AF, będzie działał, ale ze względu na bardzo wąską GO będzie miał spore problemy z trafieniem
i dlatego od razu lepiej ostrzyć manualnie (zbliżając lub oddalając aparat od obiektu)
Podsumowując - jeśli zaczynasz makro zabawę to taki zestaw wystarczy do nauki i zbierania doświadczeń,
a te są w makro dużo ważniejsze niż sprzęt, jak już poznasz o co w tym biega,
a jakość takiego zestawu przestanie Ci wystarczać, to już sam będziesz wiedział co dalej :)
Opcji jest wiele,a wszystko zależy od kasy, jak będzie Cię stać to kupisz makro szkiełko i nie będzie kompromisów,
jeśli nie to będziesz musiał kombinować...

michalmaciej_1984
01-05-2009, 21:21
dzieki za odpowiedz, kupilem szkielka, ale zadowalajaca jakosc w sumie nie jest, msze sie wybrac w plener, bo narazie w domu pstrykalem, wiec wtedy bede mogl bardziej oceniac.

dzieki za odpowiedz, pozdrawiam

T-M-S
01-05-2009, 21:34
jaka cena taka jakość... niestety :(

kajrosa
17-05-2009, 10:57
Posiadam właśnie takiego tamrona i d80, chciałabym się pobawić w makro i myślę o zakupie konwertera makro Raynox DCR-250 ? Moje pytanie brzmi: Da radę? i czy poza Raynox'em muszę jeszcze coś dokupić by działało?
Z tego co czytałam wszystko powinno być w porządku i efekty zadowalające, ale wole spytać...
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

T-M-S
17-05-2009, 16:52
kajrosa - raynox wystarczy, nic więcej nie trzeba. Poza tym możesz go łatwo podpinać także do innych szkiełek jeśli je masz.
Generalnie zasada jest taka że im większa ogniskowa tym większe odwzorowanie.
Do zabawy się nadaje, a z dobrym szkłem efekty także będą niezłe.