Zobacz pełną wersję : Wybór pól AF a wpływ na pomiar światła w d90
Witam.
Zauważyłem, że będąc w programach P,A,S,M wybierając różne sposoby pomiaru AF zmienia się pomiar światła w danym, tym samym ustawieniu ekspozycji np pomiaru matrycowego lub punktowego lub z uwypukleniem środka o ok 1EV.
Tzn. np. ustawiam w trybie M 400iso, 1/100 i f5,6, pomiar matrycowy oraz AF na pojedyńczy punkt i daje to np. 0EV.
Zmieniam teraz AF na np automatyczny wybór pól i aparat pokazuje niedoświetlenie o ok 1EV i trzeba skorygować np czas do 1/50.
Różnica jest szczególnie zauważalna przy bardzo kontrastowych kadrach, np gdy do pokoju na ścianę wdziera się słońce przez okno i celujemy właśnie w określony punkt tej ściany, wówczas wynosi nawet 1,3EV. Przy bardziej wyrównanych oświetleniowo kadrach ta różnica maleje do ok 0,3EV.
Sądziłem dotąd, że nie powinno mieć to związku a jednak tak się dzieje.
Czy moglibyście sprawdzić, czy też tak macie i czy jest to normalne?
Proszę o wyjaśnienie.
eldritch
28-04-2009, 18:27
to chyba jest banalnie proste...
pomiar światła każdy zarówno matrycowy jak i centralnie ważony czy też punktowy - realizowany jest poprzez aktywny (tj. wybrany) punkt AF. Oczywiście inaczej to wygląda dla każdego z trybów, w trybie matrycowym to na wybranym punkcie AF jest największa "waga", punktowy realizowany jest zawsze przez aktywny punkt AF.
To, że matryce do pomiaru światła są dziś multipunktowe nie oznacza, że punkty nie są grupowane. Liczba kombinacji naświetlenia przy oddzielnym uwzględnianiu ponad 400 punktów byłaby oszałamiająca.
Skoro zatem wybierasz inne pole AF - to inne mogą być wyniki pomiaru - a tak się dziej gdy np. przełączasz z singel AF na dynamic AF.
No super. To jest odpowiedź jakiej oczekiwałem. Teraz mnie uspokoiłeś.
Pozdrawiam i udanych fotek.
Wojtek Mąka
28-04-2009, 19:15
pomiar światła każdy zarówno matrycowy jak i centralnie ważony czy też punktowy - realizowany jest poprzez aktywny (tj. wybrany) punkt AF. Oczywiście inaczej to wygląda dla każdego z trybów, w trybie matrycowym to na wybranym punkcie AF jest największa "waga", punktowy realizowany jest zawsze przez aktywny punkt AF.
trzeba by gdzieś to przykleić... albo wykuć na jakiej tablicy granitowej
eldritch
28-04-2009, 20:01
może kapeńkę się zapędziłem - centralnie wazony realizowany jest przez środek kadru - w każdym razie w znanych mi aparatach.
W przypadku Closest Subject pomiar punktowy realizowany jest przez punkt centralny - bez względu na wybór AF.
We wszystkich pozostałych przypadkach pole AF jest związane z pomiarem ekspozycji.
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Przecież pomiar światła jest robiony przed wciśnięciem spustu migawki do połowy czyli przed ustawieniem ostrości to skąd wiadomo którym punktem AF mierzyć światło jak nie wiadomo który będzie użyty (dotyczy automatycznego wyboru AF).
Jednak zaczynam mieć wątpliwości w stosunku do wyjaśnienia kolegi eldritch.
Szukam, googluje, wertuje i w zasadzie jeśli mówi się o powiązaniu AF z pomiarem światła, to tylko w przypadku pomiaru punktowego ekspozycji. Czyli oznacza to, że zmieniając wybierakiem dowolny z 11 punkt AF, pomiar światła też przeniesie się wraz z tym punktem. Natomiast zarówno w instrukcji, jak i w sieci nie udało mi się odnaleźć wzmianki na temat powiązania pojedynczego punktu AF z pomiarem matrycowym i przykładania większej wagi pomiaru światła wokół wybranego punktu AF. A jednak w praktyce tak się właśnie dzieje i w zasadzie takie powiązanie wymusza wprowadzenie korekcji o te 1,3EV.
Kolega eldrich namieszal niesamowicie :)
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy. Przecież pomiar światła jest robiony przed wciśnięciem spustu migawki do połowy czyli przed ustawieniem ostrości to skąd wiadomo którym punktem AF mierzyć światło jak nie wiadomo który będzie użyty (dotyczy automatycznego wyboru AF).
W trybie punktowego pomiaru swiatla gdy masz wlaczony "Automatyczny wybor pol AF" aparat mierzy swiatlo z pktu centralnego - tyle.
zarówno w instrukcji, jak i w sieci nie udało mi się odnaleść wzmianki na temat powiązania pojedyńczego punktu AF z pomiarem matrycowym i przykładania większej wagi pomiaru światła wokół wybranego punktu AF. A jednak w praktyce tak się właśnie dzieje i w zasadzie takie powiązanie wymusza wprowadzenie korekcji o te 1,3EV.
Sam sobie odpowiedziales na to pytnie :)
We wczesniejszych modelach (np. D70) Nikon totalnie uniezaleznial pomiar swiatla od AF'a. Niestety z momentem wejscia do sprzedazy D80 to sie zmienilo - w tym modelu mozna zauwazyc, ze pomiar matrycowy jest zwiazany z AF'em, ale w jakim stopniu? Ciezko powiedziec. Moja teza jest taka, ze byl to uklon w kierunku ludzi nie posiadajacych wiekszej wiedzy z zakresu fotografii (powiedzmy niedzielnych pstrykaczy) i najczesciej nie robiacych mykow w stylu mierzenie ekspozycji z tla itp., itd. tylko ustwienie ostrosci w danym polu i cyk. Innymi slowy, pstrykam zdjecie mojej lubej, ostrosc jest na twarzy to i twarz naswietlona ma byc idealnie... nie wazne, ze tlo wyzarlo.
Jednak przy pomiarze centralnie wazonym AF ma sie do niego nijak - z oczywistych przyczyn - (z definicji) przy dokonywaniu analizy sceny (oczywiscie pod wzgledem oswietlenia, zeby nie bylo niedomowien :)) za pomoca algorytmu CW najwieksza wage posiadaja obszary znajdujace sie na srodku kadru, co automatycznie wyklucza powiazanie z AFem.
eldritch
29-04-2009, 19:32
a tam namieszałem...
jedno słowo za dużo...
owszem jak się poprawiłem dla CW nie ma znaczenia jaki jest wybrany punkt AF.
a co do tego że "we wcześniejszych modelach nikon uniezależniał pomiar od AF'a" to polecam lekturę instrukcji obsługi np. D70s... str. 75 - pomiar punktowy realizowany jest przez aktywny czujnik AF - tylko dla opcji CloSub - przez punkt środkowy.
a co do tego że "we wcześniejszych modelach nikon uniezależniał pomiar od AF'a" to polecam lekturę instrukcji obsługi np. D70s... str. 75 - pomiar punktowy realizowany jest przez aktywny czujnik AF - tylko dla opcji CloSub - przez punkt środkowy.
Ale mnie chodzilo tylko i wylacznie o matrixa, a nie punktowy.
We wczesniejszych modelach (np. D70) Nikon totalnie uniezaleznial pomiar swiatla od AF'a. Niestety z momentem wejscia do sprzedazy D80 to sie zmienilo - w tym modelu mozna zauwazyc, ze pomiar matrycowy jest zwiazany z AF'em [...]
Moze wyrazilem sie zbyt malo precyzyjnie :)
eldritch
29-04-2009, 19:58
ale w matrixsie też to zależy od AFa
spróbuj pobawić się polami AF na tej samej scenie - w zależności gdzie wypada aktywne pole AFa zmienia sie pomiar światła
ale w matrixsie też to zależy od afa
w d70?
We wczesniejszych modelach (np. D70) Nikon totalnie uniezaleznial pomiar swiatla od AF'a. Niestety z momentem wejscia do sprzedazy D80 to sie zmienilo - w tym modelu mozna zauwazyc, ze pomiar matrycowy jest zwiazany z AF'em, ale w jakim stopniu?
Chętnie bym o tym poczytał i poznał więcej szczegółów, ale nadal nie mogę nigdzie znaleźć jakichkolwiek, bardziej oficjalnych informacji na ten temat.
Niestety zadnych oficjalnych informacji na ten temat nie znajdziesz. Np. w instrukcji nie ma slowa o tym. Jedynie mozesz pogrzebac na forum i poszukac informacji, na pewno cos znajdziesz bo toczyly sie juz podobne dyskusje. Ew. jakies testy - kiedys czytalem takowy (w ingliszu), gdzie dosc dokladnie byl opisany sposob dzialania matrixa w D80 - niestety to bylo ze 2 lata temu i linka nie podam.
Faktycznie małe wzmianki na forum są tu:
http://forum.nikon.org.pl/search.php?searchid=2556173
szczególnie w 1 temacie, ale to też zaledwie przypuszczenia, dywagacje - dobre i to.
Cos slabo szukales na bank bylo wiecej watkow w ktorych toczyly sie dyskusje na temat matrixa w D80. Z tego co pamietam to byly nawet jakies rysunki/szkice :D W kazdym razie szukaj dalej :)
velaskez
30-04-2009, 18:06
Trzeba wiedziec czego szukac. "Pomiar swiatla D80 - ten typ tak ma" (to dokladny temat tego monstrualnego watku, albo mozesz tez wpisac w szukajce "Zbigniew przepaly na matrycowym" i tez znajdzie. I masz lekture na wieczor;)
I masz lekture na wieczor;)
Nie jeden :mrgreen:
bragjure
30-04-2009, 19:49
...kiedyś w internecie...chyba na forum nikona :-)... znalazłem taki opis tego problemu.
Nie jest mój...ukłony dla autora!!!
Skopiowałem tekst ...i jest teraz jak znalazł:-))
------------------
Pomiar matrycowy w obecnych Nikonach to nie to samo co pomiar matrycowy znany ze starszych aparatow. Tym byl ogolnie mowiac pomiar kadru na plasterki miodu, usrednianie wynikow itp itd. Tutaj zamiast tego typu schematow masz de facto mini komputer - Nikon nazywa to - Scene Recogniction System - ktory na podstawie danych uzyskanych z:
- kolorowej matrycy (1005 pikselowe CCD)
- danych autofocusa
- informacji uzyskanych z obiektow (ogniskowa, odleglosc od fotografowanego , a dokladnie odleglosc na która ustawiona jest osrtosc)
- oraz wewnetrznej bazy danych znajdujacej sie w oprogramowaniu
probuje sie domyslec co fotografujesz i na tej podstawie tak ustawic ekspozycje, aby wszystko bylo ok.
I tak jak piszesz, dla przykladu kiedy uzywasz pomiaru matrycowego z jednopunktowym AF system ustawia ekspozycje pod katem tego co znajduje sie pod czujnikiem autofocusa (ale nie jest to pomiar punktowy), po prostu ekspozycja jest ustawiana bardziej w kierunku tego na co ostrzysz.
Z autofocusem dynamic area pomiar matrycowy przypomina bardziej stara matryce, aparat wowczas patrzy co
znajduje sie pod (w zaleznosci od tego co ustawimy) 9/21/51 czujnikami AF i zaklada, ze zalezy nam na
prawidlowym naswietleniu tego obszaru.
Z kolei z AF Auto Area aparat stara sie nas uchronic przed wypaleniem swiatel i jesli widzi pod ktoryms z czunikow
AF bardzo mocne zrodlo swiatla to wtedy ma tendencje do skracania ekspozycji.
Z kolei odnosnie danych z ogniskowej obiektywu, to slyszalem tylko tyle, ze np. jesli mamy schemat typu ziemia + niebo i bedziemy robili na dluzszych ogniskowych to aparat bedzie raczej ignorowal niebo zakladajac, ze zalezy nam
na prawidlowej ekspozycji obiektu a nie nieba, z kolei gdy np. bedziemy mieli scene typu pol jasnego (niebo) i pol ciemniejszego) i do tego podpiety szeroki kat, to aparat bedzie zakladal ze robimy landszafcik i nie bedzie ignorowal
tak bardzo nieba w trakcie ustawiania ekspozycji.
Moral jest taki, ze trzeba zapomniec o tym matrycowym jaki znasz i po prostu nauczyc sie nowego na nowo, aby wiedziec kiedy mozesz na nim polegac a kiedy np nie. Pamietaj o tym, ze pomiar matrycowy jest zdecydowanie bardziej powiazany z czujnikami
AF niz w innych aparatach, gdzie AF sobie, a pomiar swiatlo sobie. Tu jakby masz 3 nieco rozniace sie schematem zachowania
pomiary matrycowe:
matryca + AF Single
matryca + AF Dynamic
matryca + AF Auto
----------------------------------------------
Noż rewelacja, od kiedy pamiętam matrycowy miał być najlepszym, najprostrzym (w użyciu) i najbardziej niezawodnym pomiarem. A tu proszę "Moral jest taki, ze trzeba zapomniec o tym matrycowym jaki znasz i po prostu nauczyc sie nowego na nowo, aby wiedziec kiedy mozesz na nim polegac a kiedy np nie".
Pozostaje robić tylko na CW :(
Nie dramatyzuj :) Ja uzywam matrixa dosc czesto i wcale tak zle nie jest, kwestia wprawy - tyle.
No cóż, powiem, że jestem lekko zawiedziny pomiarem matrycowym używając jednocześnie pojedyńczego AF. Chociaż w wielu przypadkach się sprawdza, to jednak zdarzają się sytuacje, że zawiedzie. Przekombinowane, można było zostawić tak jak np w d70. Po to są inne pomiary - CW i P, żeby kombinować przy ich pomocy.
Jest pewne rozwiązanie, mianowicie ostrzenie manualne tylko nieco trudna sprawa, gdy obiekt się porusza. Nie za bardzo to sobie wyobrażam. Moża też użyć AF z auto wyborem lub 3d, tylko nie zawsze wyostrzy na to co się chce. Wszysko jest kwestią oprogramowania, ale taki upgrade na pewno nigdy się nie pojawi. Szkoda.
To, co wskazał kolega velaskez jest rzeczywiście o tym samym problemie- jeszcze czytam. Dzieki też koledze bragjure za fajny cytacik.
eldritch
01-05-2009, 19:58
przesadzacie... od analogowych nikonów typu F70 F90 pomiar matrycowy był "związany z af'em" - piszę w cudzysłowie bo tam było słownie jedno pole AF z łamanym czujnikiem krzyżowym - ale w dajmy na to takim F70 aż 3 z 8 pól były polami "pod czujnikiem AF". W następnych modelach F80 F 100 też pomiar matrycowy i punktowy zależał od AFa i teraz też zależy - i to chyba akurat dobrze... bo jak sobie wyobrażacie inaczej...
na amerykańskim supporcie Nikona znalazłem informację, że nawet najnowsze matryce RGB 1005 (jak w D70) korzystają z tej samej bazy 30.000 scen - którą przeszukują - co stare F90.
i to chyba akurat dobrze... bo jak sobie wyobrażacie inaczej...
hmmm... no wlasnie ja sobie to wyobrazam bez dzialania z AFem :) Po kiego grzyba mieszac w to obiekt na ktory ostrze? Soft powinien przeanalizowac caly kadr obliczyc co ma obliczyc, ale nie mieszac w to punktu ostrosci (od tego jest spot). I w moim przekonaniu wczesniej tak bylo. A poczawszy od D80 matrix zaczal przywiazywac cholerna uwage do AFa i mnie to juz sie nie podoba.
Witam,
mam pytanko pośrednio związane z tematem, a nie chcę zakładać nowego wątku.
Dlaczego lampka wspomagająca AF zapala się tylko jeżeli wybrany mam centralny
punkt AF, przy zmianie na któryś z bocznych w tym samym oświetleniu lampka nie
chce się uruchomić? Czasem uniemożliwia to ustawienie ostrości i zrobienie zdjęcia.
W opcjach znalazłem tylko możliwość włączenia/wyłączenia tej lampki.
Oczywiście mogę ustawić ostrość punktem centralnym a potem przekadrować
ale trwa to trochę dłużej .
adolfik9501
11-08-2009, 21:06
Ponieważ lampka jest ustawiona "na sztywno" w określony sposób, pokrywający w pewnym zakresie odległości od aparatu pole centralnego punktu nastawiania ostrości. Tak ja to widzę....
Ponieważ lampka jest ustawiona "na sztywno" w określony sposób
Dodam jeszcze, że z tego samego powodu dioda w SB działa "tylko" z trzema punktami: środkowym i najbliższymi po lewej i prawej.
Te "tylko" trzy punkty, o których wspomniałeś przy okazji lampy w zupełności by mi wystarczyły.
Przy okazji, czy we wszystkich Sabinach działają te trzy punkty, czy może w SB 400 jako najsłabszej
też tylko środkowy? I jak to się ma w Metzu 48 i 58.
Właśnie rozważam zakup lampy i biorę pod uwagę właśnie SB 600/800/900 i Metza 48/58.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam
adolfik9501
12-08-2009, 12:56
Sb400 to nie lampa, tylko taka wbudowana po tuningu :) a obecne ceny to kpina.
SB600/800 - "wspomaganie autofokusa w lampie SB800 współpracuje z dynamicznym systemem AF aparatów z systemem CLS"
SB900 - zapewne będzie tak samo.
AF48 - tylko centralny punkt (Automatic AF measuring beam)
AF58 - "Multi-zone AF measuring beam"
W każdej instrukcji odsyłają do manuala od aparatu po więcej szczegółów...