PDA

Zobacz pełną wersję : D80 / d90

Mastere
28-04-2009, 12:14
Wykonałem dwa podobne ujecia dwoma aparatami (ten sam obiektyw).
Czy mozna na podstawie tych zdjęć powiedziec cos o tych aparatach? Który lepszy/gorszy i dlaczego?

D80 - http://picasaweb.google.pl/Masteryork12/20090428Proby?feat=directlink#5329676542332041794

G90 - http://picasaweb.google.pl/Masteryork12/20090428Proby#5329678373576652690

Pozdrawiam
Marek

jamirq
28-04-2009, 12:17
podobne to nie identyczne zatem jak porownywac?

Mastere
28-04-2009, 12:21
podobne to nie identyczne zatem jak porownywac?

Musiałem przepiąć obiektyw i nie miałem statywu - więc tylko podobne.
Nie da sie na podstawie tych zdjęć wychwycić podstawowych różnic?

py1szczak2
28-04-2009, 12:29
Na zdjęciu z D90 jest niebo,na tym z D80 nie ma.

tommyfp
28-04-2009, 12:36
I w miarę czerwony dach, a nie biały :P

Mastere
28-04-2009, 12:37
Na zdjęciu z D90 jest niebo,na tym z D80 nie ma.

Można wnioskować, że d80 bardziej przepalił?

NeXuS
28-04-2009, 12:40
Można wnioskować, że d80 bardziej przepalił?

Tak, oczywiście, to jest ewidentny dowód na przepalanie D80, cieszę się, że wreszcie raz na zawsze ta kwestia została rozwiązana.

EDIT:
Sorki, za odrobinę złośliwości, ale co Ty chcesz tym testem udowodnić?
Jeżeli wyższość jednego modelu nad drugim, to i bez takich testów wiadomo że D90 jest "lepszy" od D80.

Natomiast sam test nie jest miarodajny, bo pomiędzy zdjęciami upłynął zbyt długi okres czasu, a i kadr nie jest identyczny.

Wojtek Mąka
28-04-2009, 12:58
chyba dowód nieopanowania przez autora fotki pomiaru światła w D80 :)

Mastere
28-04-2009, 13:02
EDIT:
Sorki, za odrobinę złośliwości, ale co Ty chcesz tym testem udowodnić?
Jeżeli wyższość jednego modelu nad drugim, to i bez takich testów wiadomo że D90 jest "lepszy" od D80.

Przepraszam Ciebie bardzo ale ja nic nie próbuje udowodnić. Od pewnego czasu mam D80, od krótszego mam równiez D90. Zrobiłem nimi dwa kadry. Poprosiłem bardziej doświadczonych od siebie (nie ma tutaj złośliwości) o wyłowienie różnic. Zrobiłem coś nie tak?

Pozdrawiam

Mastere
28-04-2009, 13:04
chyba dowód nieopanowania przez autora fotki pomiaru światła w D80 :)

Celowo oba aparaty były ustawione na matrycowy i automatyczny balans. Chciałem zobaczyc jak sobie radzą pod tym względem.

velaskez
28-04-2009, 13:08
Tak, weź statyw, ustaw manual na obu i dopiero rób. D80 ma czas 1/250..D90 ma 1/320? Czemu? Jak będziesz miał dwa identyczne zdjęcia to porównuj choć nie sądzą, żebyś na ISO200, w pełnym słońcu jakiekolwiek różnice znalazł...

Nie ma co patrzeć, D80 przepala na matrycowym o 0,7ev poza dwoma egzemplarzami:mrgreen:

mpwt
28-04-2009, 13:31
Nie ma co patrzeć, D80 przepala na matrycowym o 0,7ev poza dwoma egzemplarzami:mrgreen:

To mój chyba 3 ;)

A test do bani :p

Mastere
28-04-2009, 13:42
D80 ma czas 1/250..D90 ma 1/320? Czemu?

Zadałem im taka sama przysłone. Czasy puszki same sobie dobrały.

Jak mam zrobić fotki aby porównanie wykazało różnice?

Wojtek Mąka
28-04-2009, 13:53
muszą być identyczne przesłanki do wyciągnięcia wniosku. :)

btw - mój tez jakos nie chce przepalać....
no dobra, przepalił tylko raz - na początku... :D

rastula
28-04-2009, 13:54
zrób zdjęcie ze statywu

na manualu ustaw przesłonę ( np najniższą wartość i potem 8) i czas wg wskazań światłomierza w aparacie

zrób zdjęcie 1-2 (f niska + f 8)

przepnij obiektyw do 2 aparatu

zrób zdjęcia z tymi samymi wartościami f i czasu

wszystko sprawnie i szybko, żeby warunki oświetleniowe były w miarę niezmienne

ps te emoty to powinno byc 8 :)

Skibek
28-04-2009, 13:56
D80 zarejestrował więcej szczegółów niż D90. Wnioskuję to po "pani między samochodami", której D90-tka już nie wychwyciła ;)

mpwt
28-04-2009, 14:15
Zadałem im taka sama przysłone. Czasy puszki same sobie dobrały.

Jak mam zrobić fotki aby porównanie wykazało różnice?

Po pierwsze warunki na "świeżym powietrzu" średnio nadają się na takie testy. Nie można mieć wtedy gwarancji stałych warunków oświetleniowych. Do tego dochodzi u ciebie problem, że kadry jednak dość znacznie się różnią oraz zmieniają się elementy w kadrze. Tak więc takie porównanie trochę do bani i tyle.

Jak zrobić lepiej? Tablica testowa, stałe oświetlenie statyw. Może tak? Ale weź pod uwagę też, że same światłomierze się różnią trochę. I nie ma powiedziane, że ten lepszy a ten gorszy. Jeden bierze poprawkę na cienie, drugi na światło. A teraz jak wykorzysta to fotograf to już jego sprawa. On musi być świadomy tego i uwzględnić ewentualną poprawkę. Co do samym matryc. Jeden CMOS, drugi CCD. Na niskich ISO różnice będą aptekarskie a może nawet na plus CCD (czyli D80). Na wyższych ISO różnica już wyraźnie na plus D90. Ale to chyba oczywiste. Tak więc jak widzisz, takie porównania są zupełnie bez sensu. A dobry fotograf zrobi tak, że różnic się nie zobaczy.

Trzym się i zacznij robić zdjęcia ciekawszym kadrom ;)

wasilewk
28-04-2009, 14:20
D80 zarejestrował więcej szczegółów niż D90. Wnioskuję to po "pani między samochodami", której D90-tka już nie wychwyciła ;)

Ale D90 wychwycił "pana przed samochodami", którego D80 nie zauważył...:mrgreen::mrgreen:

Mastere
28-04-2009, 14:24
Skąd ta kpina? Wyjaśniłem dlaczego sa różnice w kadrach. Brak statywu i jeden obiektyw na dwa body. Może pan szybciej zrobił by przekładkę, ja potrzebowałem czasu. Przykro mi, przepraszam. Mimo to niektórzy potrafili wskazac moje błędy i naprowadzić na właściwa scieżke. Pan wykazał sie tylko kpiną. Mimo to dziekuje za poświęcony czas.

mpwt
28-04-2009, 14:26
Przeczytaj co napisałem. Wyraźnie napisałem gdzie popełniłeś błędy i dlaczego ten test jest do niczego. Sam zresztą powyżej napisałeś dlaczego test do bani.

Poza tym na forum raczej jesteśmy na Ty nie na Pan. Po trzecie dlaczego kpina? Eeee, trochę luzu, humoru, dowcipu.

wasilewk
28-04-2009, 14:29
Skąd ta kpina? Wyjaśniłem dlaczego sa różnice w kadrach. Brak statywu i jeden obiektyw na dwa body. Może pan szybciej zrobił by przekładkę, ja potrzebowałem czasu. Przykro mi, przepraszam. Mimo to niektórzy potrafili wskazac moje błędy i naprowadzić na właściwa scieżke. Pan wykazał sie tylko kpiną. Mimo to dziekuje za poświęcony czas.

Eeeee tam !

Przewrażliwiony jesteś !

Ja nie oceniałem zdjęcia, tylko odpowiedziałem koledze Skibkowi.

Mastere
28-04-2009, 14:29
Przeczytaj co napisałem. Wyraźnie napisałem gdzie popełniłeś błędy i dlaczego ten test jest do niczego. Sam zresztą powyżej napisałeś dlaczego test do bani.

Poza tym na forum raczej jesteśmy na Ty nie na Pan. Po trzecie dlaczego kpina? Eeee, trochę luzu, humoru, dowcipu.

Ależ nie do Ciebie to było ( o kpinie).
Tobie właśnie podziekowałem za pomoc. Napisałeś swoje zdanie ale tez dałeś wskazówki.

Nie zacytowałem i pewnie stąd nieporozumienie.

pozdrowienia

Boobass84
28-04-2009, 15:06
Mastere widzę, że ci D80 przeszkadza:-D więc odkupię go od Ciebie...

Mastere
28-04-2009, 15:41
Mastere widzę, że ci D80 przeszkadza:-D więc odkupię go od Ciebie...

:-)

Jest wystawiony na giełdzie ale chyba zostanie w domu jako nr 2.

pawel934
28-04-2009, 17:46
[...]Od pewnego czasu mam D80, od krótszego mam równiez D90. Zrobiłem nimi dwa kadry.[...]
Pozdrawiam

To ja na początek polecam więcej focić!

nigel
28-04-2009, 19:32
A to jest przyklad typowy dla kogos kto ma apart nie po to, zeby pstrykac zdjecia, tylko zeby - tutaj przepraszam za zwrot - onanizowac sie parametrami technicznymi, badac BF i FF, zastanawiac sie gdzie i jak czyscic matryce itp.

Sorry, za brutalny post, ale juz nie moglem wytrzymac.

rastula
28-04-2009, 21:05
nie przesadzaj

poprawnie przeprowadzony test byłby cenną informacją dla osób które wahają się nad wyborem aparatu...

takie porównania dają często zaskakujące wyniki ...

problem że test przeprowadzony "od czapy"

skoro tak " brzydzisz się " się sprzętem , to dlaczego nie fotografujesz pudełkiem do butów - też można uzyskać wspaniałe zdjęcia

rastula
28-04-2009, 21:09
dubel...

nigel
28-04-2009, 21:21
Ale kto powiedzial, ze ja sie brzydze sprzetem ?
Wrecz przeciwnie, ale smiesza mnie takie testy. Sam przyznales, ze ten nie przyniosl nic cennego. A te, ktore sa cos warte juz dawno sa dostepne na sieci. Poza tym, tak czysto informacyjnie dodam, ze identyczny post, tego samego autora pojawil sie dzis na grupie dyskusyjnej. Wiec to cos, jakby autor szukal potwierdzenia tego, ze dobrze zrobil kupujac D90. I tak jak pisalem wczesniej, tego typu testy, posty i pytania mnie osobiscie smiesza.
pe

A jesli chodzi o pudelko od butow, to sam pewnwnie wiesz, ze tez mozna z nim to i owo zrobic w temacie fotografii.

dubi
28-04-2009, 21:21
Kolega Mastere załozyl watek i zadal jedno krótkie pytanie
| Czy mozna na podstawie tych zdjęć powiedziec cos o tych aparatach? Który lepszy/gorszy i dlaczego? |
Kto potrafi odpowiedziec - odpowiada - reszta - przemilcza.

velaskez
28-04-2009, 21:26
Odpowiedzi wprost nie dostaniesz, bo test wątpliwy natomiast różnice na ISO 200 w tych dwóch modelach praktycznie niezauważalne.

Mastere
28-04-2009, 21:35
Ale kto powiedzial, ze ja sie brzydze sprzetem ?
Wrecz przeciwnie, ale smiesza mnie takie testy.

Kto ci powiedział o jakims teście?
Jak już wcześniej pisałem, mam stare D80 a od wczoraj jest w domu również nowy D90. Poprostu zastanawiam sie ktorego sie pozbyć. Nie mam czasu ani ochoty na testy jakie by ciebie zadawalały. Zrobiłem dwa ujecia i pytam czy te foty sa podobne (ostrość, kolory, winieta, itd) czy moze ktoras jest nieporównywalnie gorsza.

Przepraszam ale nie każdy ma zajoba na pukcie np. nart i nie każdy ma zajoba na punkcie zdjęć czy puszek fotograficznych. Ja nie żyje zdjeciami i nie jest dla mnie istotne czy bardziej szumi ta sama matryca w d300 czy w 90.
Zapytałem ktory aparat z tych dwoch robi lepsze zdjecia.
A zrobił sie problem, że hej.

I kto tu jest onanistą sprzetowym?

Mastere
28-04-2009, 21:42
Pozwolę sobie na powtórzenie / przypomnienie pytania:

"
Wykonałem dwa podobne ujecia dwoma aparatami (ten sam obiektyw).
Czy mozna na podstawie tych zdjęć powiedziec cos o tych aparatach? Który lepszy/gorszy i dlaczego?

D80 - http://picasaweb.google.pl/Masteryor...76542332041794

G90 - http://picasaweb.google.pl/Masteryor...78373576652690
"

Powtórzyłem bo niektórzy albo niezrozumieli albo nie chciało im sie przeczytać. Ja zadałem proste pytanie. Jeżeli ktos nie chce, niech nie odpowiada. Jeżeli zdjecia sa tak wykonane, że niesposób na moje pytanie odpowiedziec to chyba można napisać, że sie nie da tego ocenić. Czy konieczne były kpiny i wyzywanie od onanistów?

eh

polo
28-04-2009, 21:52
jak nie musisz zostaw sobie zapsowe body, pomijając wykonane kadry napewno 90 jest lepsza i tę bym zostawił na głowne body ale wybór należy do ciebie. Zrób test na wyższych iso najlepiej ze statywem na tych samych czasach, przesłonach i szkle wtedy możesz sam bez pomocy zobaczyć różnice. Używam 80 córki i robi dalej dobre fotki pomimo paru lat na rynku.
pozdrawiam

nigel
28-04-2009, 21:57
Kto ci powiedział o jakims teście?

A czy ja napisalem, ze Ty pisales o tescie ? Ja odpowiadalem na post powyzej mojego.

Poprostu zastanawiam sie ktorego sie pozbyć. Nie mam czasu ani ochoty na testy jakie by ciebie zadawalały.

Ale ja nie chce zadnego testu. Powtarzam odpowiadalem na posta powyzej.

Zrobiłem dwa ujecia i pytam czy te foty sa podobne (ostrość, kolory, winieta, itd) czy moze ktoras jest nieporównywalnie gorsza.

Na to mogles sobie sam odpowiedziec. I nawet pare osob Ci pomoglo - pierwsza fota jest totalnie skopana. Wiec logicznie myslac dalsze porownanie jest bez sensu. To tak jakbys chcial porownywac rozbite BMW i dobrego Mercedesa. Bez sensu.

Przepraszam ale nie każdy ma zajoba na pukcie np. nart i nie każdy ma zajoba na punkcie zdjęć czy puszek fotograficznych. Ja nie żyje zdjeciami i nie jest dla mnie istotne czy bardziej szumi ta sama matryca w d300 czy w 90. Zapytałem ktory aparat z tych dwoch robi lepsze zdjecia.
A zrobił sie problem, że hej.

Ale ja sie nie gniewam. Nie jest dla Ciebie istotne, ktora matryca bardziej szumi, ale chcesz porownywac dwa zdjecia z dwoch roznych aparatow. Bez sesnu. A tak z innej beczki, pewnie o tym wiesz, jak nie to wystarczy ze popatrzysz na te dwa zdjecia - to nie aparat robi dobre, lepsze, najlepsze zdjecia. Bo jak widac, nawet bardzo dobrym aparatem (D80), mozna skopac kazda fotke. I oczywiscie znam ludzi, ktorzy kompaktem robia arcydzielka.

Jak dla mnie to EOT.

Skibek
28-04-2009, 22:06
A ja osobiście powiedziałem coś w formie żartu (dla rozluźnienia zwieraczy). :) Przepraszam, że autor "testu" poczuł się urażony.

Powiem tak: z tych dwóch zdjęć raczej nie da się ocenić, który aparat jest lepszy. Najwyżej którym łatwiej zrobić poziome zdjęcie. Może pozwólmy, żeby "Optyczne" to za nas zrobiły (w sumie to już chyba zrobiły).
Osobiście wydaje mi się, że D90 jest trochę lepszy od D80, bo technika poszła do przodu, a wiadomo, że nowsze modele w tej samej klasie zazwyczaj są lepsze od poprzedników.
D90 ma też kilka niepotrzebnych "bajerów", które tylko podnosza jego cenę (ale nie wartość). Chociażby poroniony pomysł z wsadzeniem "kemary wideło" do korpusu... ;)
Jak to mawiał pewien elektryk z Belwederu: "Są plusy dodatnie i plusy ujemne".

Seeker
28-04-2009, 23:42
"Kto potrafi odpowiedziec - odpowiada - reszta - przemilcza."

Dubi, chyba tu nowy jestes... ;)

Ze wzgledu na rozna zawartosc nieba w kadrze - roznice w doborze ekspozycji
uwazam za czysto kosmetyczne.

"Poprostu zastanawiam sie ktorego sie pozbyć. Nie mam czasu ani ochoty na testy jakie by ciebie zadawalały."

To nie pytaj o zdanie. Proste...
Oczekujesz wrozenia z fusow, a potem zdziwionego udajesz ?

"Zrobiłem dwa ujecia i pytam czy te foty sa podobne"

Sa podobne.

"(ostrość, kolory, winieta, itd)"

Winieta ? Przeciez to cecha obiektywu.

Mastere
29-04-2009, 10:58
"
"Zrobiłem dwa ujecia i pytam czy te foty sa podobne"

Sa podobne.

"(ostrość, kolory, winieta, itd)"

Winieta ? Przeciez to cecha obiektywu.

No ok, winieta to sprawa obiektywu. A pozostałe? Ostrość, kolory?

mpwt
29-04-2009, 11:02
A pozostałe? Ostrość, kolory?

Dlaczego dalej to drążysz? Przecież napisałem co jest nie tak z takim porównaniem i że to nie ma sensu. Ło Matko...

Mastere
29-04-2009, 11:19
Dlaczego dalej to drążysz? Przecież napisałem co jest nie tak z takim porównaniem i że to nie ma sensu. Ło Matko...

Tak wiem.
Odpowiadam tylko na kolejne posty.

Poniewaz zawróciłem głowe to przynajmniej napisze jaka decyzja. Oba korpusy zostaja w domu.

Pozdrawiam

Skibek
29-04-2009, 11:29
No ok, winieta to sprawa obiektywu. A pozostałe? Ostrość, kolory?
Ostrość to chyba też cecha obiektywu ;)
Kolory również mogą być cechą obiektywu ;) Z resztą kolory to możesz (prawie) dowolnie ustawić w menu w korpusie.

Chcąć ocenić kolory oddawane przez te dwie puszki mając do dyspozycji tylko te dwie fotki rzekłbym:
Jeden aparat widzi niebo jako białą plamę, a drugi jako przepalonobłekitną. Czy taka odpowidź Cię satysfakcjonuje? Czy mam Ci wyliczyć ile widzę kolorów na jednym zdjęciu, a ile na drugim? Ale to chyba sam widzisz...

Ostrość sprawdź na karcie do sprawdzania BF/FF (tylko tym samym szkłem ;) i ustawieniem ekspo)

mpwt
29-04-2009, 11:38
Ostrość to chyba też cecha obiektywu ;)

Ale nie tylko.

Kolory również mogą być cechą obiektywu ;)

Ba, nawet są. Ale nie tylko obiektywu.

Mastere
29-04-2009, 11:42
Czy taka odpowidź Cię satysfakcjonuje?

Jasne. Zwłaszcza, że decyzje już podjąłem. Niemniej jednak wielkie dzieki za chęć pomocy.

Pozdrawiam