Zobacz pełną wersję : Segregowanie zdjęć
Mam pytanie z pośród prawie 1000zdjęć mam wybrać wg mnie najlepsze które mi sie podobają ok 50 w jaki prosty sposób to zrobić. Do pomocy mam potężnego sprzymierzeńca CS3.
mrpawcio
28-04-2009, 09:38
Jeśli chcesz wybrać najlepsze to CS3 w tym Tobie za bardzo nie pomoże. Otwórz zdjęcia w jakiejś przeglądarce, np. Fast Stone Image Viewer (darmowy) i zacznij selekcję, najpierw zdjęcia nieostre lub nie trafione, mocno niedoświetlone/prześwietlone, nieciekawe kadry, dzięki temu zejdziesz trochę z tego 1000. Później kwestia dobrania tych najlepszych. Jeśli chcesz je potem obrobić, a były robione w podobnych warunkach, to możesz nagrać akcję i potem ją powtarzać hurtowo.
Skoro masz PS ja bym użył Bridge. Włączam podgląd na całym ekranie (spacja) i przelatuję na szybko zaznaczając gwiazdką (ctrl+1) to co podoba się, wpada w oko. Nie licząc się z docelową ilością, ot tak co ładne to gwiazdka. Będzie tego powiedzmy 100 sztuk. Pierwszy etap za mną. Wracam do klasycznego podglądu wybieram tylko to co ma 1 gwiazdkę (ctrl+alt+1) a następnie wyświetlam w trybie recenzji (ctrl-b). Teraz już na spokojnie (ilość nie przytłacza) chodzę sobie w prawo i lewo a jak już czegoś na pewno nie chcę to odrzucam (klawisz strzałki w dół). Potem esc i z 1000 plików zaznaczone mam tylko wybrane. Daję powiedzmy 2 gwiazdki (ctrl+2) albo przenoszę do kolekcji, albo kopiuję, albo... cokolwiek aby nie stracić zaznaczenia bo cała robota pójdzie na marne :-)
Rewelacja o to mi własnie chodziło. Pozdro