Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : chyba problem z podświetleniem AF w d50

Rajczakowski
08-09-2006, 07:51
czy po przyciśnięciu spustu i ustaleniu autofocusa, pole owego powinno być zaznaczone na czerwono? u mnie jest tak, że całość tylko mryga ułamkiem sekundy w momencie piknięcia sygnału AF... ale nie ma tak, że potem sie swieci jakies pole na czerwono. czy ktoś mi powie czym to mozna ustawic?

MYSZ
08-09-2006, 09:34
Odpowiedź jest w instrukcji obsługi , reasumując , tak ma być , aktywne pole świeci tylko chwilę ...

darko
08-09-2006, 12:17
Odpowiedź jest w instrukcji obsługi , reasumując , tak ma być , aktywne pole świeci tylko chwilę ...
Zgadza się po zwolnieniu spustu migawki podswietlenie pola AF gaśnie (nie pamietam czy od razu czy czeka jeszcze chwilę) tylko że Rajczakowski, napisał iż:

u mnie jest tak, że całość tylko mryga ułamkiem sekundy w momencie piknięcia sygnału AF
U mnie nic nie mryga, bynajmniej nic nie zauważyłem, dopóki trzymam spust migawki
aktywne pole AF jest podświetlone. Nie mam teraz sprzętu ze sobą ale wieczorem sprawdzę to sobie jeszcze z ciekawości

markos_digit
08-09-2006, 12:28
mnie nic nie mryga, bynajmniej nic nie zauważyłem, dopóki trzymam spust migawki
aktywne pole AF jest podświetlone. Nie mam teraz sprzętu ze sobą ale wieczorem sprawdzę to sobie jeszcze z ciekawości

Ej, chyba nie. Sprawdź, sprawdź.

darko
08-09-2006, 12:35
Sprawdź, sprawdź.
Sprawdze, sprawdz
Teraz żeście mnie dopiero zaciekawili.

Zink
10-09-2006, 21:04
Aktywne pole jest ptrzez cały czas wypełnione na czarno. Po naciśnięciu spustu do połowy świeci przez ok. pół sekundy na czerwono (można ustawić w menu żeby w ogóle nie świeciło).

Rajczakowski
10-09-2006, 21:59
no wlasnie, ale czy mozna zrobic cos zeby aktywne pole swiecilo na vczerwono? bo po co calosc tylko miga w ulamku sek? nie rozumiem w czym to ma pomagac...

IMTM
10-09-2006, 22:15
no wlasnie, ale czy mozna zrobic cos zeby aktywne pole swiecilo na vczerwono? bo po co calosc tylko miga w ulamku sek? nie rozumiem w czym to ma pomagac...
Jeśli nie używasz dźwiękowego potwierdzenie ustawienia ostrości to jest to kolejna wskazówka(poza zielonym kółkiem w wizjerze) że aparat ustawił ostrośc.

Jogi
11-09-2006, 07:31
myślę, że określenie "świeci" jest i tak w tym przypadku mocno przereklamowane :mrgreen:

Zink
11-09-2006, 09:13
Fakt, lepiej byłoby powiedzieć "odbija", bo tak na moje oko to faktycznie ono tylko odbija światło z jakiejś diody w środku.

Rajczakowski, to jest po to, żebyś w pewnych warunkach oświetleniowych mógł zobaczyć w wizjerze które pole jest aktywne. W normalnych warunkach i tak to widzisz, bo jest zamalowane na czarno, ale na przykład w ciemności już nie bardzo. Dlatego to "podświetlanie" czasem jednak pomaga. A czemu nie świeci ciągle? Myślę, że światło mogłoby wtedy zakłócać pomiar światłomierza.

Fibro
11-09-2006, 13:25
To nawet lepiej moim zdaniem że nie świeci się punkt af mocno i cały czas bo u kolegi w C 350D to tak się świeci że gdy mi robił zdjęcia to widziałem to światło przez jego obiektyw. :)