Zobacz pełną wersję : Nikon d80 - problem z łapaniem ostrości przy zdjęciach seryjnych
Maciek4444
26-04-2009, 21:40
Witam.
Posiadam nikona d80 z firmeware: 1.10
Ostatnio robiąc zdjęcia zaczął się dziwnie zachowywać. Tzn.:
Zdejmując pomiar na danym punkcie i przytrzymując spust połowicznie przesuwam kadr tak jak mnie interesuje. Przyciskam spust migawki, żeby zrobić więcej zdjęć, załóżmy 6.
Wtedy po zrobieniu jednego zdjęcia od razu przeskakuje mi ostrość i mierzy w punkcie środkowym. Bez zdejmowania palca z migawki, cały czas robiąc serie.
Próbowałem przy różnych ustawieniach autofocusa, ale nic to nie daje....
velaskez
26-04-2009, 21:47
Eee, bo masz ustawione środkowe pole AF to mierzy na środkowy? Spróbuj dynamicznego wyboru pola AF;)
Faktycznie, u mnie jest tak samo, blokada ostrości działa tylko na pierwsze zdjęcie, potem AF ustawia ostrość.
Maciek4444
26-04-2009, 21:56
fakt...
wielkie dzięki za pomoc:)
a swoją drogą skaszniłem przez to jeden porządny portret uliczny :/ http://www.digart.pl/zoom/3584289/palacz.html - życie ;)
velaskez
26-04-2009, 21:59
Widzisz taka jest różnica między mną i Tobą;) Ja czytam instrukcję:mrgreen:
Maciek4444
26-04-2009, 22:00
hmm to miłe...
velaskez ma rację, stoi jak byk "w trybie seryjnym do blokowania ostrości służy przycisk AE-L/AF-L",
czyli jeżeli chcesz mieć pod spustem tylko blokadę AF, a pod przyciskiem tylko blokadę AE,
nie zadziała, musi być pod przyciskiem zdefiniowana blokada AF lub kombinacja z AF
i wtedy daje się blokować autofokus w seryjnym.
a swoją drogą skaszniłem przez to jeden porządny portret uliczny :/ http://www.digart.pl/zoom/3584289/palacz.html - życie ;)
Nie jestes pierwszy i ostatni. Nie jeden sie juz nadzial na to. Ale czlowiek sie uczy na bledach - nie? :)
velaskez
27-04-2009, 16:29
a swoją drogą skaszniłem przez to jeden porządny portret uliczny :/
To jak Ty robisz portret uliczny...teraz tak mnie naszlo, ze co? aparat na biodro i seria do zapelnienia karty z biodra:mrgreen: Sorry nie moglem sie powstrzymac;)
SlaWasII
28-04-2009, 03:26
Również w D60, przy zdjęciach seryjnych, ostrość blokować można tylko przyciskiem AE-L/AF-L.