PDA

Zobacz pełną wersję : D80+Tamron 28-75 F2.8 + D80 - prześwietla...

ck_dezerter
26-04-2009, 19:02
Witam!
Mam problem z zestawem jak w tytule (obiektyw z silnikiem, produkcja japońska) - przy pracy bez lampy z priorytetem przesłony prawie wszystkie fotki wychodzą prześwietlone. Najbardziej to widać przy krajobrazie, ale przy portrecie ( do którego głównie kupiłem ten słoik) także, choć może trochę mniej. W miarę dobre naświetlenie jest przy korekcji ponad 1.0 w dół ( niedoświetlenie).

Przy pracy z lampą jest OK, ale to jest raczej logiczne, bo wtedy lampa steruje naświetleniem. Czy może ktoś miał podobne problemy? Szkło jeszcze na gwarancji...
pozdrowienia!

emsolo
26-04-2009, 19:10
to znaczy ze jak robisz w cieniu zdjecie to jest przeswietlone ? a na manualu? moze masz ustawiona korektę ekspozycji zle

jendryn
26-04-2009, 19:16
wrzuc to prześwietlone zdjecie, wyczyta sie w exifie co tam namotaleś:)

ck_dezerter
26-04-2009, 19:22
to znaczy ze jak robisz w cieniu zdjecie to jest przeswietlone ? a na manualu? moze masz ustawiona korektę ekspozycji zle

Korekty nie miałem na pewno, później ją włączyłem na niedoświetlenie... zaraz wrzucę coś...

jendryn
26-04-2009, 19:41
pomniejsz to szybko:) w każdym razie jedynka bez korekty wygląda normalnie, iso mogłes spokojnie ustawic 100 bo czas naświetlania był ok. Nie wiem w czym widzisz problem...

jarek76
26-04-2009, 19:48
Wrzuć zdjęcia w rozmiarze mx 800 na dłuższym boku a nie takie kobyły

ck_dezerter
26-04-2009, 20:05
jasne, już zmniejszyłem i tak wyglądają:
bez korekty - moim zdaniem prześwietlone...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/2074/bezkorekty.jpg)
korekta -0.7 trochę chyba lepiej...

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/6233/kor07.jpg)
i korekta -3.0 - zbyt ciemne chyba?

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/457/kor30.jpg)

piasek
26-04-2009, 20:27
Nie wiem czy to sprawa obiektywu. Ja mam Nikora 18-55 VR i zawsze robię z korektą -0,3 lub -0,7 EV. Wtedy jest dobrze.

jendryn
26-04-2009, 20:30
Ja nie kapuje... przecież trójka to ciemnica na maxa... po co wogole wstawiasz to zdjęcie? poczytaj o sposobach mierzenia światła, próbuj i na matrycowym i na punktowym. Sam nie jestem żadnym specem, ale to podstawy...

ck_dezerter
26-04-2009, 20:33
Ja jak dotąd z innymi słoikami (np. Sigma 18-50/2.8) nie miałem takich problemów - ale może faktycznie przy zakładaniu tego od razu włączać niezbyt dużą korektę i będzie dobrze... Bo poza tym swiatłem jest generalnie niezły...

emsolo
26-04-2009, 20:35
zadne chyba nie jest przeswietlone, tak to mi wyglada ale nie wiem

Wojtek Mąka
27-04-2009, 17:27
Na matrycowym robione?

ck_dezerter
27-04-2009, 17:35
Tak, na matrycowym - przy krajobrazie chyba jedyna sensowna metoda pomiaru...

Wojtek Mąka
27-04-2009, 19:19
D80 kocha prześwietlać na matrixie, zwłaszcza jak ma niebo na pół kadru. Był tu gdzieś wielgachny watek na ten temat. Patrzyłeś, jak pucha interpretuje kadry, tzn. czy pokazuje podejrzane prześwietleniem fragmenty?

ck_dezerter
27-04-2009, 19:23
pokazuje, ale już po zrobieniu zdjęcia w czasie przeglądania i takie przepały, które "gryzą w oczy",a mniejszych raczej nie...

wasilewk
27-04-2009, 19:30
pokazuje, ale już po zrobieniu zdjęcia w czasie przeglądania i takie przepały, które "gryzą w oczy",a mniejszych raczej nie...

Było o tym chyba kilkanaście stron, poszukaj.
Na D80 przy matrycowym bez korekty expozycji nie dasz rady. Też tak miałem - kupiłem D700: zupełnie co innego ! Malina !

Pzdr.

P.S.
Nawet najnowszy firmware do D80 niewiele pomógł w tym względzie.

ck_dezerter
27-04-2009, 19:37
Aha! Jasne! Dzięki! W takim razie trzeba będzie robić korekcję.... Tylko zmyliło mnie, że przy innym słoiku (Sigma 18-50/2.8) jest lepiej znacznie i tam korekta nie była potrzebna.
pozdrowienia!

wasilewk
27-04-2009, 19:44
Aha! Jasne! Dzięki! W takim razie trzeba będzie robić korekcję.... Tylko zmyliło mnie, że przy innym słoiku (Sigma 18-50/2.8) jest lepiej znacznie i tam korekta nie była potrzebna.
pozdrowienia!

No, wiesz...

Ja mam braketing ustawiony na 1EV (trzy fotki). Zmieniam go przy zmianie obiektywu - ale zależy którego.
Ogólnie: S10-20 (na razie D80 wykonuje fotki landszaftowe) poprawnie pracuje przy 0.7EV. Za to im jaśniejsze szkło, tym większa korekta w braketingu (aż do 1.5EV na N50). Takie mam swoje doświadczenia.

Pzdr.

ck_dezerter
27-04-2009, 20:15
Aha! Jasne! Dzięki! A jak przy portetach w plenerze i bez flesza? Bo porterty też moim zdaniem wychodzą za jasne...

wasilewk
27-04-2009, 20:21
Aha! Jasne! Dzięki! A jak przy portetach w plenerze i bez flesza? Bo porterty też moim zdaniem wychodzą za jasne...

Tak jak przy jasnych szkłach: korekta braketingu na 1EV (ja mam kolejność: 0EV, -1EV, +1EV - ale można ją zmienić). Przy portrecie i tak trzeba ręcznie ostrzyć na oczy (niestety AF ostrzy tam, gdzie mu się spodoba) - albo bokeh na tym straci (jeśli jednak zmniejszymy ilość światła przysłoną i włączymy AF) - więc prawie wszystkie ujęcia będą mogły być brane pod uwagę.

Pzdr.

ck_dezerter
27-04-2009, 20:31
Aha! jasne! Wielkie dzięki za pomoc! teraz juz wiem co i jak, bo się bałem czy coś nie jest sp...one w elektronice w obiektywie...
pozdrowienia i raz jeszcze dzięki za rady!

Piekielnica
28-04-2009, 15:21
mam ten sam zestaw i z tamronem nie ma problemu, ponadto trafilam na ostry i szybki, bez mydła nawet w trudnych warunkach, z sabina tez sie dobrze dogaduje wiec jestem cala zadowolona - to dobre szkło.

docxxx
28-04-2009, 20:35
Kazdy na osiedlu wie, ze D80 ma najgorszy pomiar matrycowy ever. Przeswietlenia to jego drugie imie:) Wiem, bo mialem, ale da sie z tym zyc. Korekcja albo manual i nie ma problemu (oprocz: "kuna, a tu za ciemno; musze pamietac, ze czasami ustawic korekcje na 0").

ck_dezerter
28-04-2009, 20:40
Jasne, tylko dlaczego w tych samych ustawieniach, ale z innymi słoikami działa dobrze? Właśnie to była największa zmyłka i dlatego podniosłem alarm na forum...

docxxx
28-04-2009, 20:48
Nie, nie dziala dobrze. D80 ma skopany pomiar matrycowy. To nie jest moje zdanie. Ba, ja robilem zdjecia przez jakis czas i wiedzialem, ze cos jest nie tak i uzywalem korekcji, ale myslalem, ze ja cos zle robie. Po jakims roku przeczytalem, ze D80 po prostu tak ma i ze przeswietla.

Zbigniew
28-04-2009, 21:01
To nie jest kwestia słoika - poprostu D80 ma nieco inny pomiar niż np. D200 - w przypadku pomiaru matrycowego w tym pierwszym jasność punktu ostrzenia jest brana z za dużą wagą w stosunku do reszty kadru, a jednocześnie aparat nie "szanuje" świateł, pozwalając na zbyt duże prześwietenia (albo przynajmniej zbyt duże jasne obszary).

Jeżeli ktoś chce się sprzeciwiać może, ale nie wmówi mi, że białe jest białe :) Miałem dwie sztuki D80 (ponad rok używania) i ostatecznie kupiłem D200 (dwa lata używania). W przypadku tego pierwszego przy zdjęciach bez lampy i z pomiarem matrycowym wymagały stosowania korektyw w 85% przypadków. Jeżeli chodzi o drugi- proporcje są odwrotne.

Jak chcesz, poszukaj wątków na forum typu "D80 - ten tym tak ma" i jeszcze jeden - obydwa tasiemcowe i z obydwu wynika to, co napisałem w pierwszym akapicie.

ck_dezerter
28-04-2009, 21:12
Aha! Teraz już rozumiem... Jakieś uaktualnienie softu nie pomoże na to?

Zbigniew
28-04-2009, 21:15
Wg mnie nie. Swego czasu nawet była akcja wysyłania zdjęć do Nikona, bo mieli sygnały od wielu osób, ale nic z tym nie działo się dalej (tzn. nowy firmware wychodził, ale nic nie zmieniał).

Jak chcesz pogrzebać w temacie, proponuję tak (http://www.google.pl/search?hl=pl&q=d80+overexpose&btnG=Szukaj+w+Google&lr=&aq=f&oq=)- ale chyba nic nowego się tutaj nie wykluło.

ck_dezerter
28-04-2009, 21:19
Dzięki!
Juz po lekturze linków widać, że ameryki nie odkryłem z tym prześwietlaniem.... Wydaje mi się, że najprościej jednak jest włączyć korektę, albo zmieniać tryb pomiaru, bo wyjdzie to najprościej, a jednocześnie zacząć zbierać cash na D200....

Zbigniew
28-04-2009, 21:25
Problem z tą korektą jest taki, że MMII w D80 zachowuje się, chociaż poniekąd regularnie (tj. bierze ten punkt ostrzenia z bardzo dużą wagą - czyli działa poniekąd jak pomiar punktowy), to może to być dla użytkownika trudne do kompensowania. Jak często przekadrowujesz i zmienia się scena, to nie jesteś naprawdę w stanie stwierdzić jak akurat w danym przypadku dobrze dobrać kompensację. Mnie ten problem przerósł, dlatego wymieniłem zabawkę i bardzo mi z nią dobrze. W sumie chyba ceny D200 są teraz na tyle nieduże, że po sprzedaży D80 nie powinno to być aż tak bolesne.

Jacek_Z
29-04-2009, 01:09
Skoro wyjaśniono w czym rzecz, to tylko coś wyprostuję:

...Przy pracy z lampą jest OK, ale to jest raczej logiczne, bo wtedy lampa steruje naświetleniem. .lampa steruje naświetleniem tylko w jednym przypadku - gdy pracuje w swoim trybie A.
W TTL lampą steruje body. W manualu ciężko mówić o sterowaniu. Lampa realizuje to, co na niej jest nastawione.

ck_dezerter
29-04-2009, 07:56
Jasne! Dzięki za sprostowanie!
pozdrowienia!

Jacek_Z
29-04-2009, 11:00
Tak precyzyjniej to lampa w trybie A steruje nie tyle naświetleniem, co siłą błysku.