Zobacz pełną wersję : Zwiększenie objętośći NEFa po obróbce w NX2??
Witam,
Czy ktoś potrafi mi wyjaśnić dlaczego po kilku prostych korektach (LCH + USM) NEF urasta z 6mb do prawie 10?? Trochę to irytujące i w sumie nawet jak zmienię tylko WB i zapiszę NEF'a to z 6 robi się 8-9. Da się to jakoś obejść w NX2?
Potrafię odpowiedzieć Ci na pytanie "dlaczego?". Otóż dlatego, że NX2 przy zapisie NEFa od razu zapisuje w nim JPGa w pełnej rozdzielczości. Normalnie te embeddowane prevki są gorszej jakości i przez to mniejsze.
Niestety nie umiem Ci powiedzieć jak to obejść. Sam dopiero od kilku dni walczę z trialem NX2 i jeszcze nie szukałem rozwiązania. W każdym razie zacząłbym od poszukania programu, który potrafi usunąć/podmienić JPGa zapisanego z NEFem. Na pewno jest taki soft, który je wyciąga z NEFa, to pewnie i znajdzie się taki, który go usunie...
pozdrawiam,
motzel
Dzięki za wskazówkę. Nie miałem o tym pojęcia, teraz przynajmniej mam jakiś punkt zaczepienia.
P.S. Znalazłem soft który wyciąga te jpgi z nefów i faktycznie ważą one prawie tyle co same nefy. Może ktoś potrafi powiedzieć co zrobić, żeby NX2 ich nie obsadzał???
To że po każdej korekcie objętość NEFa wzrasta wynika z samej budowy plików RAW. Do informacji z puszki dokładane są informacje z obróbki ale informacja wyjściowa zostaje zachowana i w każdej chwili można wrócić do źródła. Za tą zaletę płacimy wzrostem objętości pliku.
Co do JPG zaszytego w NEFie to służy między innymi do podglądu na LCD puszki i z tego co wiem nie ma możliwości aby nie był zapisywany wewnątrz NEFa
To że po każdej korekcie objętość NEFa wzrasta wynika z samej budowy plików RAW. Do informacji z puszki dokładane są informacje z obróbkiKtore mozna zapisac w kilkuset bajtach (C1) lub kilku kilobajtach (ACR) a nie kilku megabajtach.
ale informacja wyjściowa zostaje zachowana i w każdej chwili można wrócić do źródła. Za tą zaletę płacimy wzrostem objętości pliku.To nie jest zaden argument. Zakladajac np., ze zapisany przez aparat NEF (lacznie z JPGiem, ktory jest zapisywany do podgladu na LCD, czy szybkiego wgladu przez N View) ma 9 MB, to dlaczego po zapisie drobnej zmiany przez NC od razu robi sie np. 13,5? Gdzie znika 4,5 MB? Kolejny JPG? Do czego? Przeciez powrot do oryginalnego pliku to wykasowanie z pliku (lub pomieniecie) zmian nt. obrobki.
O to właśnie chodzi. NEF prosto z puszki (wraz z zapisanym w nim przecież jpegiem) ma ok. 5.5mb a jpeg po wyciągnięciu z niego ok. 600kb. Po najdrobniejszej nawet korekcie w NX2 wielkość nefa urasta do 8-9mb a jpeg który się z niego wyciąga to 3.5-5mb i to mnie wkurza.