PDA

Zobacz pełną wersję : serwisowanie sb900

t2n
26-04-2009, 17:26
witajcie! nieszczęśliwym wypadkiem (motorzysta stracił panowanie nad motorem i wpadł na osobe z aparatem na którego sankach zaczepiona była lampa, a że wyskakiwał akurat z wyskoczni, wpadając był na pewnej wysokosci, uderzając nogą o lampę) lampa została wyrwana z punktu mocowania na stopce, wygląda to dokładnie tak:

Średnie (http://farm4.static.flickr.com/3573/3394607889_58ffbca4cb.jpg)
Duże (http://farm4.static.flickr.com/3573/3394607889_7c69e69cde_o.jpg)

lampa jest w pełni funkcjonalna po przestawieniu opcji dotyczącej rozpraszania światła wyrwaną klapkę u góry lampy (lampa myslała, iż jest to cały czas wysunięte, więc obliczała błysk dla małej ogniskowej, której nie dało się zmienić), po połączeniu tasiem ze stopką i prowizorycznym zamocowaniu na aparacie, wszystko także działa jak należy.

planem jest wysłać lampę do serwisu nikona w Warszawie na oszacowanie kosztów, zamierzam zrobić to przez kurera, jednak nie miałem nigdy wcześniej styczności z tego typu sprawami. Mieszkam daleko od Warszawy (ok 400 kilometrów), więc innego sposobu nie ma, poza wysyłaniem i odbieraniem lampy przez kuriera.

moim pytaniem dokładnie jest - czy ktoś miał styczność z takim procederem, co trzeba zrobić (robić jakieś pisma czy wnioski do serwisu nikona etc), jak zapakować uszkodzoną lampę, jakiekolwiek rady byłyby mile widziane.

pozdrawiam :)

rlat
26-04-2009, 18:32
Wysyłasz kurierem, dołączasz opis uszkodzenie oraz swoje dane kontaktowe. Za dzień czy dwa możesz przedzwonić do serwisu to podadzą Ci nr zgłoszenia i nr klienta - będziesz mógł na stronie monitorować status naprawy.

Patio
26-04-2009, 18:45
pytanie czy jestes w NPS ??
bo to bardzo ułatwia sprawe

t2n
26-04-2009, 18:45
dzięki wielkie za odpowiedź, a pismo dot. oszacowania ceny naprawy? po prostu dołączyć do przesyłki na Ich adres dokument z tym co Napisałeś oraz prośbą o oszacowanie ceny naprawy przed przystąpieniem do jakichkolwiek kolejnych dzialan?

t2n
26-04-2009, 19:38
sorry napisalem wtedy kiedy Ty i nie zauwazylem Twojego postu, nie - nie jestem. znalezienie osoby ktora wzielaby naprawe na swoje nazwisko i nalezalaby do NPS byloby sensowne?

Patio
26-04-2009, 23:03
teoretycznie ma to sens z punku widzenia klienta ale sprzęt członków NPS jest zarejestrowany pewnie w ich bazie, wiec to nie wyjdzie jeśli jest inaczej to niech mnie ktoś poprawi

cinek85
27-04-2009, 01:22
teoretycznie ma to sens z punku widzenia klienta ale sprzęt członków NPS jest zarejestrowany pewnie w ich bazie, wiec to nie wyjdzie jeśli jest inaczej to niech mnie ktoś poprawi

Jest tak jak mówisz...

Kryhu
27-04-2009, 12:36
T2n - obawiam się że naprawa tej lampy może nie być opłacalna a jeśli nie jesteś w NPS to i na samą wycenę możesz sporo poczekać.
Natomiast jeśli lampa funkcjonuje normalnie to może mi ją opchniesz za jakieś rozsądne pieniądze? :)
Serio piszę, jeśli jesteś zainteresowany to się odezwij.

t2n
27-04-2009, 23:29
mam około 500zł na naprawę, lampa kosztuje 1500zl, za 1000zł nie kupisz jej (za drogo), więc zostaje tylko i wyłacznie naprawa... o ile do tych 500zł by sie zmieściła. i jestem w kropce :)

Kryhu
28-04-2009, 10:33
Khem ;) dawłeś kiedyś coś do serwisu Nikona? Bo ja tak, np. wyjustowanie 70-200vr kosztowało mnie 1200pln. Nic nie wymieniali tylko wyregulowali. Czyszczenie 80-200/2.8 o ile pamiętam 300pln. Jeśli za roboczogodzinę liczą pewnie pod 300pln to za samą robotę przy tej lampie możesz w 500 się nie zmieścicć, a gdzie reszta?
Oczywiścię życzę Ci żebyś miał rację i zmieścił się w 500 pln :)
Jeśli jednak moje pesymistyczne wyobrażenia się sprawdzą i stwierdzisz że naprawa jest nieopłacalna to daj mi znać, kupię tą lampę. - [email protected]