PDA

Zobacz pełną wersję : jaki mac?

jagatka
26-04-2009, 15:16
witajcie, tyle się tu naczytałam o macach i pcetach, ze w koncu zdecydowalam sie kupic maca. pytanie moje brzmi: jakiego? moge przeznaczyc ok 6000-7000zł. czy kupie za to cos sensownego? pomozcie bo sie nie znam.aha, narazie nie zalezy mi na wielkim ekranie. dziekuje za kazda podpowiedz.:)

velaskez
26-04-2009, 15:32
Gdybyś miał więcej powiedziałbym od razu Mac G5;) Nie napisałeś czy laptop czy stacjonarny.

Siupes
26-04-2009, 16:08
im drozszy tym lepszy oczywiscie. tak naprawde w macach wybor ograniczony jest tylko cena.

jagatka
26-04-2009, 16:25
Gdybyś miał więcej powiedziałbym od razu Mac G5;) Nie napisałeś czy laptop czy stacjonarny.

no tak, stacjonarny, chociaz powiedzcie czy laptop nadaje sie do obrobki? z tego co tutaj wywnioskowalam to lepiej miec kompa.

Czornyj
26-04-2009, 16:33
Za 6-7 tysięcy sensownego Maca z monitorem się nie kupi.

Mac mini to praktycznie nonsens, iMac 20" ma beznadziejny wyświetlacz, iMac 24" ma zbyt jasny wyświetlacz, a Mac Pro - nawet bez monitora - nie mieści się w zakładanym budżecie.

rabijki
26-04-2009, 17:13
imac 24'
pracuje na tym jako podstawowym kompie od niemal 3 lat.
jak na razie zlego slowa nie powiem a i klienci nie mieli problemow ze zdjeciami.
zmiescisz sie w tej kwocie bez problemu i jeszcze na dyski zewnetrzne wystarczy.

olo

Czornyj
26-04-2009, 17:16
imac 24'
pracuje na tym jako podstawowym kompie od niemal 3 lat.
jak na razie zlego slowa nie powiem a i klienci nie mieli problemow ze zdjeciami.
zmiescisz sie w tej kwocie bez problemu i jeszcze na dyski zewnetrzne wystarczy.

olo

Alu czy biały?

rabijki
26-04-2009, 17:19
alu

Czornyj
26-04-2009, 17:26
alu

No to jesteś twardy - alu przyciemniony na maksa ma koło 200cd/m^2. Wrogowi bym nie polecił :lol:

rabijki
26-04-2009, 17:55
nie wiem
nie znam sie
za to wiem ze mz bardzo wygodnie sie na nim pracuje.
ilosc czegokolwiek na cokolwiek nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.
olo

rabijki
26-04-2009, 17:58
przy okazji
mac (apple) to juz nie jest to samo co dawniej ( a pracuje na apple od najwczesniejszych modeli wiec smiem twierdzic ze wiem co mowie).
to jak z nikonem - niby marka ta sama ale jakosc juz nie.
sa niekompatybilni z wlasnymi produktami wiec dokladnie jak w nikonie ( moge uzywac ale pod warunkiem ze nie dziala mi:-)
niestety dzis juz chyba nie pozostal ani jeden producent, ktory nie idzie na latwizne.

mimo wszystko apple to wciaz mz dobry wybor.
olo

Pawel92
26-04-2009, 18:16
Mac mini to praktycznie nonsens ...
Czemu, Czornyj, zaraz nonsens. Kolage jagatka nie napisal do jakich celow ma go zamiar uzywac.
Mam mini do internetu i poczty elektronicznej : jest bardzo cichy (nie budzi zony w sypialni) pod warunkiem, ze nie uzywa sie czytnika CD/DVD i od dwoch lat zero problemow.
Faktem jest, ze obecnie nawet do tego, co na nim robie jest troche drogawy ale jak go kupowalem to wielkiej konkurencji nie bylo ... u Apple'a :mrgreen:.

Czornyj
26-04-2009, 18:53
nie wiem
nie znam sie
za to wiem ze mz bardzo wygodnie sie na nim pracuje.
ilosc czegokolwiek na cokolwiek nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia.
olo
Być może tobie pracuje się wygodnie, natomiast ogólnie ilość użytkowników imacza 24" jęczących że jest on zwariowanie jasny jest sporawa. Przykładowo - jeśli o mnie chodzi wygodnie mi się pracuje przy jaskrawości 80cd/m^2, jestem w stanie znieść góra 120cd/m^2, a przy 200cd/m^2 chyba bym się wściekł. Gdybym kupił w ciemno ten komputer za czyjąś namową, to bardzo bym się na tego doradcę pogniewał :D

przy okazji
mac (apple) to juz nie jest to samo co dawniej ( a pracuje na apple od najwczesniejszych modeli wiec smiem twierdzic ze wiem co mowie).
to jak z nikonem - niby marka ta sama ale jakosc juz nie.
sa niekompatybilni z wlasnymi produktami wiec dokladnie jak w nikonie ( moge uzywac ale pod warunkiem ze nie dziala mi:-)
niestety dzis juz chyba nie pozostal ani jeden producent, ktory nie idzie na latwizne.

mimo wszystko apple to wciaz mz dobry wybor.
olo

Czasy producentów specjalistycznych stacji roboczych się skończyły - Apple dalej robi dobry sprzęcik, mz. niezrównanie pięknie zaprojektowany, ale trzeba z nimi uważać. Wyświetlaczy w imaczach to oni na pewno nie robili z myślą o swoich kochanych, wiernych i niezawodnych klientach z branży dtp i foto.

Czemu, Czornyj, zaraz nonsens. Kolage jagatka nie napisal do jakich celow ma go zamiar uzywac.
Mam mini do internetu i poczty elektronicznej : jest bardzo cichy (nie budzi zony w sypialni) pod warunkiem, ze nie uzywa sie czytnika CD/DVD i od dwoch lat zero problemow.
Faktem jest, ze obecnie nawet do tego, co na nim robie jest troche drogawy ale jak go kupowalem to wielkiej konkurencji nie bylo ... u Apple'a :mrgreen:.

Tylko to jest forum fotograficzne, więc jeśli ktoś tutaj pyta o kompa, to z góry zakładam, że potrzebuje coś do obróbki fotografii. I z tego punktu widzenia imacz jest mało perspektywiczny, a nietani...

yakoop
26-04-2009, 19:36
To ja polece swojego macbooka pro 17' z rozszerzonym dyskiem do 400gb i ramem 4gb. Mimo ze nie jest to moja glowna maszyna do obrobki zdjec, sprawdza sie znakomicie.

Ale mimo wszystko, jezeli ma to byc twoj podstawowy komputer... kupilbym jednak PCta, ktory bedzie niezrownanie szybszy przy postprodukcji...
3500 na skrzynie (quad, 6gb ram, 4x500gb w raid 10, jakakolwiek karta graficzna, nawet ze sredniej polki, dodatki)
3500 na monitor (chocby eizo ce210W)
amen.

Czornyj
26-04-2009, 19:43
To ja polece swojego macbooka pro 17' z rozszerzonym dyskiem do 400gb i ramem 4gb. Mimo ze nie jest to moja glowna maszyna do obrobki zdjec, sprawdza sie znakomicie.

Tak to ja mogę polecić Maca Pro z 16GB RAM-u i macierzą RAID0 na dyskach SSD OCZ Vertex, tylko jeszcze trzeba zwrócić uwagę o co ktoś pyta:

moge przeznaczyc ok 6000-7000zł

yakoop
26-04-2009, 19:47
Tak to ja mogę polecić Maca Pro z 16GB RAM-u i macierzą RAID0 na dyskach SSD OCZ Vertex, tylko jeszcze trzeba zwrócić uwagę o co ktoś pyta:

O szok, ale ten sprzet zdrozal! :confused:
ja swojego kupilem za 7800zł wraz z iworks i apperture :neutral:

amirez
26-04-2009, 19:49
Chcesz się ładować w Maca?
Dziwny człowiek jesteś, lub cierpisz na nadmiar kasy ;)

MrQba
26-04-2009, 19:55
kup macbooka 15 i monitor. Zawsze kompa możesz zabrać ze sobą. Sam mam powerbooka 17'' i neca p221w i fajnie sie pracuje na 2 monitorach. ;)

Czornyj
26-04-2009, 20:05
kup macbooka 15 i monitor. Zawsze kompa możesz zabrać ze sobą. Sam mam powerbooka 17'' i neca p221w i fajnie sie pracuje na 2 monitorach. ;)

Sam MBP 15" kosztuje z 8 kafli, do tego pasowałoby jeszcze dołożyć mu RAM-u, o monitorze nie wspominając. Już lepiej faktycznie byłoby kupić miniacza + max RAM-u i do niego jakiś sensowny monitor. Tak jak mówiłem na samym początku - przy założonym przez autorkę wątku budżecie o Apple lepiej zapomnieć.

jagatka
26-04-2009, 20:37
Sam MBP 15" kosztuje z 8 kafli, do tego pasowałoby jeszcze dołożyć mu RAM-u, o monitorze nie wspominając. Już lepiej faktycznie byłoby kupić miniacza + max RAM-u i do niego jakiś sensowny monitor. Tak jak mówiłem na samym początku - przy założonym przez autorkę wątku budżecie o Apple lepiej zapomnieć.

dziekuje ze ktos w koncu zauwazyl ze nie jestem facetem :)

i dziekuje za wszystkie podpowiedzi, chociaz chetnie jeszcze poslucham porad, bardzo sie przydadza bo z komputerow jestem zielona. wyglada na to ze bedzie ciezko zmiescic sie w tym budzecie. co radzicie? dołozyc? i ile? czy pomyslec jednak o pc?
oczywiscie komputer ma sluzyc do obrobki zdjęć :)

yakoop
26-04-2009, 20:50
Ostatnio jestem w temacie komputerów i sprzętu do obróbki zdjęć wyjątkowo na bieżąco. Generalnie liczy się procesor, pamięć ram oraz dysk twardy. No i oczywiście monitor.
Jeżeli obracasz sie w budżecie 6-7k zł, pokusiłbym się o bardzo dobry monitor. Odsyłam do mastiffa z naszego forum, który jest dla mnie alfą i omegą w tej dziedzinie i napisał już tutaj kilkanaście/dzisiąt postów które są potężnym kompendium wiedzy na ten temat. Do 3500zł spokojnie można kupić coś z tej nie najwyższej, ale wysokiej półki.
Komputer - tak jak wyżej napisałem, z naciskiem na ram, procesor i dysk. Z tym ostatnim, który według mnie najpoważniej zwalnia cały proces obróbki kuszą mnie bardzo innowacyjne rozwiązania, raptory, ssd, nie wiem tylko czy jest to już warte świeczki, bo i ceny nie zachęcają.

jagatka
27-04-2009, 20:14
a dlaczego mac mini odpada? może mi ktoś wytłumaczyć?

rabijki
27-04-2009, 20:17
no wlasnie?
moj kolega (samka zreszta tez) przez 2 lata robil wszystkie prace na pierwszym mini i jakos nie odpadal???
olo

yakoop
27-04-2009, 20:29
Nie tyle odpada, co po prostu cena jest niewspolmierna do tego co zyskujemy.
Na macu mini tez sie da, ale nie bedzie to demon predkosci :)

jagatka
27-04-2009, 22:02
dziekuje yakoop za informacje, a co powiesz na imaca?

enzo
28-04-2009, 11:15
Z takim budzetem nie pchal bym sie w Mac'a, nie wiem czy wogole chcialbym kupic jakiegos Mac'a. Kiedys to byla firma, ktora gwarantowala swietny i nietuzinkowy design, znakomita jakosc wykonania i niezawodnosc a teraz..., ok to samo mozna powiedzic np. o Thinkpad'ach, kiedys byly lepsze/solidniejsze itp., ale tez i... drozsze. U Mac'a jakosc padla a cena jest absurdalna. Miniacz jest fajny bo jest maly i bezglosny, ale tez wolny i koszmarnie drogi jak na swoje osiagi. Imac '20 to kupa jesli idzie o monitor i... rowniez chory stosunek cena/osiagi, wersje '24 nawet kupilem, ale tu znowu problemy z monitorem (nierownomierne podswietlenie - z kilometra bylo widac roznice kiedy gowniane Szajsungi za pare zlotych nie maja takich problemow). Laptopy to jeszcze co innego - tutaj juz chyba zupelnie komus odwalilo z cena - sorry, ale 10kzl za, w zasadze zwyklego laptopa w ladnej, aluminiowej obudowei to "lekkie" przegiecie. Moim zdaniem najciekawszym i najlepiej dzialajacym produktem firmy Apple jest aktualnie... Iphone ;-)

Tak wiec polecam nabyc albo jakiegos PC'towego laptopa i do niego zewnetrzny monitor (uzywam czasem takiego combo w postaci Thinkpad'a T61+Eizo 2431) albo stacjonarnego PC'ta+jakies Eizo lub Nec'a - oba zestawienia sa ciekawsze (i znacznie korzystniejsze finansowo) niz Mac.

marszull
28-04-2009, 13:01
Kiedys juz byl podobny watek poszukaj w archiwum.
PS w macu najwiekszy jego plus to sytem

Borowa
28-04-2009, 13:04
ENZO - tak, fakt ceny absurdalne
ale:
Szukam lapa od dawna przeznaczone do zastosowań graficznych
i tu sa problemy z doborem - dla mnie są najważniejsze ceny w kolejności zastosowań
a) karta graficzna w Pro MacBook'u jest: Dwie karty graficzne: Grafika NVIDIA GeForce 9400M 256MB DDR3 SDRAM, NVIDIA GeForce 9600M GT 512MB GDDR3
b) jakość LCD - najchętniej mat -- nietetey MAC 15" nie są już produkowane ale rozdzielczość jest oki
c) żywotność baterii ok 5h ale 17" nawet 8h a tużaden lap na Windows'ie tego nie ma chyba ze plus jakas stacja z bateria
d) mimo wszytsko jest ciut mniejszy niż lapy PC porównując np 17" Mac'a jest ciut większa od 15" PC
e) brak wieszalności systemu jak ma to w PC
f) zdecydowanie mniej wirusów lub ich brak
g) odwołuwanie się do ustawień urządzenia np tabletu - w PC każda aplikacja może swoje a w MAC wszystko jest ustawnia za jednym razem dla wszystkich zainstalowanych aplikacji
itd

ale oczywiście są nminusy
I) cena
II) cena oprogramowania np PS jest droższy o kilkaset złotych
III) niedostępność pewnych programów w PL pod MAC
i coś tam jeszcze

Czornyj
28-04-2009, 13:10
PS w macu najwiekszy jego plus to sytem

Pewnie - po co komu 64-o bitowe wersje aplikacji Adobe...

marszull
28-04-2009, 13:16
nie wszystkie bo LR smiga na 64 ;-)

chociaz na cs3 nie64 bity u mnie jest ok
a system (jako calosc) bardziej stabilny niz xp sp4

tak czy inaczej komp to tylko maszyna (tak jak aparat)
wiec kazdy powinien go wybierac pod siebie
tak zeby mu sie dobrze pracowalo

A czy to bedzie mac czy pc to juz ma mniejsze znaczenie

Czornyj
28-04-2009, 13:33
nie wszystkie bo LR smiga na 64 ;-)

chociaz na cs3 nie64 bity u mnie jest ok
a system (jako calosc) bardziej stabilny niz xp sp4

tak czy inaczej komp to tylko maszyna (tak jak aparat)
wiec kazdy powinien go wybierac pod siebie
tak zeby mu sie dobrze pracowalo

A czy to bedzie mac czy pc to juz ma mniejsze znaczenie

Mało pocieszające.

64-o bitowe wersje aplikacji dają tak naprawdę sakramenckiego kopa przy pracy z olbrzymimi pliczorami - John Nack z Adobe jako przykład podawał że w 64-o bitowej wersji PS-a odpalonej na kompie z Core2Quad zaopatrzonym w 32GB RAM-u, 3,75 gigapikselowy plik otwiera się 10x szybciej.

Są to więc tak naprawdę mocno abstrakcyjne dywagacje, ale trudno jednoznacznie powiedzieć, że najnowsze systemy Apple są jakieś wybitne - z punktu widzenia grafika jest z nimi sporo problemu, sporo sprzętu i programów nie chce z tym cholerstwem poprawnie współpracować, a Apple ciągle wprowadza jakieś nowe wynalazki mające nas uszczęśliwić na siłę, które mogą być potencjalnym powodem zonka - np. mini display port.

Ogólnie opinia w branży jest taka, że ostatnio Apple rzuciło chyba zbyt wiele swych inżynierskich zasobów ludzkich do prac nad rozwojem iPhonów, przez co cała reszta jest ostatnio jakby trochę na odwal się.

jagatka
28-04-2009, 15:15
dostałam od mastiffa takie oto propozycje monitora:
Eizo S2231
Eizo S2242
EIzo S2431
Nec 2190UXi
czy ktos z was je zna? używa? który wybrac?

Czornyj
28-04-2009, 15:19
Osobiście mam i bardzo sobie chwalę 2190UXi, ale każdy z tych monitorów mogę do zastosowań fotograficznych z czystym sumieniem polecić.

oem
29-04-2009, 15:23
Kup PC-ta i bądź happy, mac z nikogo jeszcze fotografa nie zrobił. Genialny design i kilka innych zalet to mz "trochę" za mało, by usprawiedliwić kosmiczne ceny. A jeśli zachrowałaś na Mac-a, poszukaj na allegro sprowadzonych z USA MBP z matowym ekranem (może jeszcze są) i zainwestuj w dobry monitor. Demonem wydajności to nie będzie, ale przynajmniej nie zrujnuje budżetu ;)

gadas
29-04-2009, 15:38
O szok, ale ten sprzet zdrozal! :confused:
ja swojego kupilem za 7800zł wraz z iworks i apperture :neutral:
apperture ? - wiesza sie (u mnie dostyc czesto przy transferze zdjec z aparatu ) problem z zamykaniem programu moim osobistym zdaniem lepiej go sobie darować . NXna macówkę lepiej sobie wlepić działa rewelacyjnie przy wieszej kasie PSa .

yakoop
29-04-2009, 23:45
od kad mam ps'a tez juz apperture nie uzywam.

adrian
30-04-2009, 11:54
Moim zdaniem najciekawszym i najlepiej dzialajacym produktem firmy Apple jest aktualnie... Iphone ;-)

Wolny jest jak jasna cholera :(

terpsych
30-04-2009, 17:30
dostałam od mastiffa takie oto propozycje monitora:
Eizo S2231
Eizo S2242
EIzo S2431
Nec 2190UXi
czy ktos z was je zna? używa? który wybrac?

a nec 2190UXp?

Nie nadaje się?

t.

yakoop
30-04-2009, 18:41
Wolny jest jak jasna cholera :(

dlaczego wolny? :)

enzo
05-05-2009, 11:35
>>Borowa

Owszem Mac ma swoje zalety, ale nie nie do zastapienia i nie za takie pieniadze. Dla mnie znakomita alternatywa dla Macbook'a sa Thinkpady z serii T - ok, nie sa juz tak niezniszczalne jak kiedys (tak jak i dzisiejsze samochody itp. ;-) ), ale Mac tez juz nie jest, za to nadal sa to znakomite narzedzia do pracy za rozsadna cene. Grafika hybrydowa - prosze bardzo: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-T500.12191.0.html , praca na baterii calkiem ok, do tego wystarczy wymienic baterie na wieksza i/ dolozyc np. druga w kieszen ultrabay, ekran jest mat i daje sie nawet znosnie skalibrowac (dlaczego w laptopie do zastosowan pro i adresowanym do grafikow/fotografow Apple wsadzilo gloss'a to ja nadal nie pojmuje), moje T61 jest calkiem zgrabne, ok MBP jest ladniejsze, ale bez przesady - to nie konkurs pieknosci ;-). Soft w Mac'u jest fajny, ale sprawdzone XP Pro z SP'kami nadal jest bardzo sprawne i (przynajmniej mi) sie nie wiesza. Do tego Lenovo dodaje sporo fajnego oprogramowania do zarzadzania energia, ochrona danych itp. LOL zabrzmialo jak reklama Thinkpad'ow, ale jak jest dobre to czemu nie polecac ;-)

>>Jagatka

Znam Eizo 2431 i 2231 - oba sa bradzo dobre do zastosowan foto i nie zabijaja jeszcze cena.

>>Adrian

Iphon'e jest wolny? Bez przesady, uzywalem Nokii E50 i E51 i ta pierwsza byla od IP wolniejsza a druga najwyzej taka sama a to tylko telefony a IP to jednak cos wiecej. Poza tym ten dotykowy ekran jest zajefajny :-)

kamil
05-05-2009, 13:01
Wrzuce swoje trzy grosze.
Swojego pierwszego Maca (uzywany MacBook Pro 15'' 2.16Ghz, 4GB RAM, 250HDD) kupilem pol roku temu na Allegro. Mialem szczescie, zaplacilem tyko 2700PLN. Od niedawna w biurze pracuje na drugiej makowce (nowy MacBook 13.3'' unibody).

Nie przypuszczalem ze kiedys to powiem, ale po pol roku nie wyobrazam juz sobie powrotu do PCta.
Piekna estetyka, super szybki i solidny system operacyjny (pod maska UNIX).

Jesli tylko sie nie boisz, sprobuj wyrwac uzywana maszyne. Nowki sa absurdalnie drogie (Stefanowi Jobsowi ostatnio palma odbila).

Borowa
05-05-2009, 13:18
-> ENZO całkiem ciekawa propozycja
w cenie MBP mam jeszcze Lenovo ThinkPad W500 (NRA2XPB) http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netbooki/Lenovo_ThinkPad_W500_NRA2XPB_/pelny,id,64068/

ogólnie szukam laptopa który ma mocną kartę, dobrą wytrzymałą baterię no i kilka innych rzeczy które mnie interesują - niestety wszystkie obecne PCety są na VISTA - a ja dostaję szału jak ją widzę...

Plus PC jest tai że kupując PSa na PC mogę mieć go na głównej maszynie i na laptopie o ile się nie mylę - zgodnie z licencją

Borowa
05-05-2009, 13:19
Wrzuce swoje trzy grosze.
Swojego pierwszego Maca (uzywany MacBook Pro 15'' 2.16Ghz, 4GB RAM, 250HDD) kupilem pol roku temu na Allegro. Mialem szczescie, zaplacilem tyko 2700PLN. Od niedawna w biurze pracuje na drugiej makowce (nowy MacBook 13.3'' unibody).

Nie przypuszczalem ze kiedys to powiem, ale po pol roku nie wyobrazam juz sobie powrotu do PCta.
Piekna estetyka, super szybki i solidny system operacyjny (pod maska UNIX).

Jesli tylko sie nie boisz, sprobuj wyrwac uzywana maszyne. Nowki sa absurdalnie drogie (Stefanowi Jobsowi ostatnio palma odbila).

tak, fakt są super drogie .... ale muszę mieć FVAT..... i brak problemów
Mam już rozpisanego MACa w dofinansowaniu więc zmiana choć możliwa - niesie masę problemów z pismami i zgodą...

adrian
05-05-2009, 14:09
dlaczego wolny? :)

Bo wolno działa ;)

>>Adrian

Iphon'e jest wolny? Bez przesady, uzywalem Nokii E50 i E51 i ta pierwsza byla od IP wolniejsza a druga najwyzej taka sama a to tylko telefony a IP to jednak cos wiecej. Poza tym ten dotykowy ekran jest zajefajny :-)

Te nokie to na symbianie? Jeżeli tak to się nie dziwię :mrgreen: Symbian jest jeszcze wolniejszy. Natomiast sam iphone nie jest szybkim telefonem. Ekran jest wporzo - fakt :]

grudzinsky
05-05-2009, 16:06
na poczatku grudnia 2008 kupilem MacBook Pro 15" ze starej linii :) zaplacilem 6400PLN (2.54 procek, 2Gb RAM + 2 dokupione, 512mb grafika) jest to moja glowna maszyna do obrabiania zdjec - tydzien temu otrzymalem kalendarze, a w przyszlym tygodniu dostane pocztowki (wsyztkie zdjecia obrabiane na laptopie) gdybym Wam pokazal produkt koncowy to byscie nie widzieli roznicy miedzy PC + Eizo (10k) a MBP za 6k :)

przyjemnosc pracowania z Mac'iem jest ogromna, zwlaszcza gdy ma sie otwartych kilkanascie aplikacji i folderow :) jeden klawisz i podglad wszystkich otwartych okien :) albo takie SPACES :) 4 pulpity w jednym :) juz nigdy nie wroce do PC :)
Mac jest wart wydanych pieniedzy...moj pracuje tak cicho, ze gdyby nie pobieral aktualizacji oprogramowania to wogole bym nie wiedzial, ze komp dziala :)
3xMAC :D

Czornyj
05-05-2009, 16:49
gdybym Wam pokazal produkt koncowy to byscie nie widzieli roznicy miedzy PC + Eizo (10k) a MBP za 6k :)

Może nie róbmy sobie jaj - od śp. T60p nie ma w lapkach choćby znośnych LCD-ków i maczek nie stanowi tu specjalnie wyjątku. Jest trochę lepszy niż nędzny.

grudzinsky
05-05-2009, 16:59
no to w sumie Eizo tez jest troche lepszy niz nedzny. znajomy, ktory mi skladal kalendarz oraz pocztowki pracuje wlasnie na jednym z Eizo. bylem u niego w styczniu i przerzucalem zdjecia z mojego kompa (troche lepszy niz nedzny) na jego kompa (wyglada na to, ze tez troche lepszy niz nedzny) ja nie widzialem roznicy i on tez nie, a na codzien zajmuje sie grafika i DTP.

Czornyj podaj mi adres :) wysle Ci kartke zrobiona na Maczku :) i to na laptopie :P jak ja otrzymasz to napisz mi co jest nie tak (kolory, cienie itp itd) bo moze rzeczywiscie powinienem kupic monitor za 15k zeby kalendarze czy pocztowki byly jeszcze lepsze ;) nie wspominajac juz o wydrukach 40x60 ;)

kamil
05-05-2009, 17:06
Makówki mają p*****e ustawienie Gamma (1.8 ).
Mozna oczywiscie przestawic na 2.2, ale pojawia sie powazny problem - wszystkie programy Apple'a do obrobki video pracuja w 1.8, tzn. film obrobiony w a) Quicktime b) iMovie c) FinalCut Pro bedzie wygladal strasznie (sprany, sztucznie podjasniony) na monitorze pracujacym @gamma 2.2. Rzuccie okiem na rezultaty Googla "mac gamma quicktime". Problem znany chyba od 2 lat, Apple leje toto szerokim strumieniem.

Czornyj
05-05-2009, 17:08
Robiłem składy na 14" CRT w 1024x768 interlaced, przy którym ten maczek to jest proofiarka - to nie jest żaden argument.
Nie twierdzę też wcale, że do dtp-u konieczny jest high-endowy monitor do krytycznej oceny barw.

Twierdzę natomiast stanowczo, że obraz na 15" diodaku z MBP za cholerę nie będzie przypominał obrazu na sprzętowo skalibrowanym Eizo/Necu.

Bodaj od czasów pierwszych Cinema Display wszystkie panele Apple kalibrowane są już pod gamma 2,2

grudzinsky
05-05-2009, 17:16
Czornyj twierdzisz, ze 15" diodaka MBP nie da sie sprzetowo skalibrowac? a da sie :razz:

51st8
05-05-2009, 17:23
Być może tobie pracuje się wygodnie, natomiast ogólnie ilość użytkowników imacza 24" jęczących że jest on zwariowanie jasny jest sporawa. Przykładowo - jeśli o mnie chodzi wygodnie mi się pracuje przy jaskrawości 80cd/m^2, jestem w stanie znieść góra 120cd/m^2, a przy 200cd/m^2 chyba bym się wściekł. Gdybym kupił w ciemno ten komputer za czyjąś namową, to bardzo bym się na tego doradcę pogniewał :D

Czasy producentów specjalistycznych stacji roboczych się skończyły - Apple dalej robi dobry sprzęcik, mz. niezrównanie pięknie zaprojektowany, ale trzeba z nimi uważać. Wyświetlaczy w imaczach to oni na pewno nie robili z myślą o swoich kochanych, wiernych i niezawodnych klientach z branży dtp i foto.

Tylko to jest forum fotograficzne, więc jeśli ktoś tutaj pyta o kompa, to z góry zakładam, że potrzebuje coś do obróbki fotografii. I z tego punktu widzenia imacz jest mało perspektywiczny, a nietani...

hmmm... zatsanawiam sie czy znawca tematu wie, ze mozna bez probemow zmiejszac lub zwiekszac jasnosc z kalwiatury ;) jesli tak to po co narzekac? posiadam od 2 lat iMac 20" z 3 GB ramu i nie mam powodu aby zlego slowa powiedziec. ponadto jest stabilniejszy niz powszechny windows xp czy vista. mysle ze szkoda porownywac do windowsa i jakiej kolwiek jego wersi bo to jest glupie. Leopard jak wiemy jest wpelni oparty na UNIXie. poza tym iMac 20" czy 24" w srodku ma czesci z laptopa wiec czy laptop czy iMac nie robi roznicy za bardzo. jesli chodzi o matryce w lapkach to jak mala i pracujesz w domu zawsze mozesz podlaczyc pod LCD wiekszych rozmiarow.
dodam na maca ciezko z wirusami. bywaja ale nie tak czesto ja na windowsa. sa to sporadyczne przypadki.
wiec kolego znajacy sie na komputerach, powiedz co bedzie lepsze pc czy mac?
jesli powiesz ze pc bedzie lepszy na windowsie to zalecam wizyte u lekarza.
pozdrawiam

Czornyj
05-05-2009, 17:23
Czornyj twierdzisz, ze 15" diodaka MBP nie da sie sprzetowo skalibrowac? a da sie :razz:

Zależy, co rozumiemy pod pojęciem "sprzętowa kalibracja". Jeśli chodzi o kalibrację, którą wykonamy sprzętem, to tak, da się. Praktycznie wszystkie kolorymetry się na nim mniej lub bardziej wykrzaczą, więc bez spektrofotometru bym się do tego wogóle nie zabierał, ale da się.

hmmm... zatsanawiam sie czy znawca tematu wie, ze mozna bez probemow zmiejszac lub zwiekszac jasnosc z kalwiatury ;) jesli tak to po co narzekac? posiadam od 2 lat iMac 20" z 3 GB ramu i nie mam powodu aby zlego slowa powiedziec. ponadto jest stabilniejszy niz powszechny windows xp czy vista. mysle ze szkoda porownywac do windowsa i jakiej kolwiek jego wersi bo to jest glupie. Leopard jak wiemy jest wpelni oparty na UNIXie. poza tym iMac 20" czy 24" w srodku ma czesci z laptopa wiec czy laptop czy iMac nie robi roznicy za bardzo. jesli chodzi o matryce w lapkach to jak mala i pracujesz w domu zawsze mozesz podlaczyc pod LCD wiekszych rozmiarow.
dodam na maca ciezko z wirusami. bywaja ale nie tak czesto ja na windowsa. sa to sporadyczne przypadki.
wiec kolego znajacy sie na komputerach, powiedz co bedzie lepsze pc czy mac?
jesli powiesz ze pc bedzie lepszy na windowsie to zalecam wizyte u lekarza.
pozdrawiam

20" imacz to zupełnie inna bajka i z nim nie ma tego problemu, co z 24", bo wcale nie jest za jasny. Wprawdzie wyświetla 5 kolorów na krzyż, i ma tragiczną charakterystykę kątową, ale nadmiernej jaskrawości akurat nie można mu zarzucić.

I wcale nie twierdzę, że cokolwiek jest lepsze czy gorsze - w chwili obecnej jedno i drugie ma swoje plusy i minusy, o których można przynudzać w nieskończoność obierając g... ze skórki, a tak naprawdę różnice są do pominięcia. Różnica, a nawet megazajebiaszcza przepaść to owszem była, ale za czasów śp. Quadry 950 - i była to przepaść wielkości Grand Canionu.

kamil
05-05-2009, 17:30
Bodaj od czasów pierwszych Cinema Display wszystkie panele Apple kalibrowane są już pod gamma 2,2

Nie orientuje sie, jak sprawa wyglada z monitorami, ale standardowe ustawienie OS X kazdego laptopa Apple'a to gamma 1.8.

Co do jakosci LCD - zgadzam sie, np. LEDowy wyswietlacz w nowym MacBooku za 1500EUR jest baardzo kiepściutki.

grudzinsky
05-05-2009, 17:32
no walsnie Czornyj...skoro sie da wiec zle nie jest, jest bardzo dobrze. skoro roznicy nawet na nieskalibrowanym monitorze nie ma to po co przpelacac?
moj MBP radzi sobie spokojnie z plikami 750mb i jak na razie nie zapowiada sie zebym musial pracowac z czyms o wiele wiekszym.

Czornyj
05-05-2009, 17:42
no walsnie Czornyj...skoro sie da wiec zle nie jest, jest bardzo dobrze. skoro roznicy nawet na nieskalibrowanym monitorze nie ma to po co przpelacac?
moj MBP radzi sobie spokojnie z plikami 750mb i jak na razie nie zapowiada sie zebym musial pracowac z czyms o wiele wiekszym.

"Skalibrować sprzętowo" tzn. za pomocą sprzętu można wszystko - to nie jest wyznacznik czegokolwiek.

Z plikami 750MB radziły sobie niegdyś moje Bojowe Stacje Graficzne o mocy mojego iPhone'a (obecnie krytykowanego nb. za mułowatość).

A z Eizo jak nie było porównania - tak nie będzie, choćby skały sr...y, co wcale nie znaczy że Eizo jest koniecznością. Dawniej też mało kto miał przyjemność pracować na Barco Reference V, co nie znaczy, że nie pracowało się na nim znacznie wygodniej niż na zwykłym Trinitronie.

51st8
05-05-2009, 17:44
czanoryj

zaczne inaczej moze. dlaczego szukamy wad, ktorych jest mniej niz w pc? kalibracja? mozna zawsze zrobic.
praktycznie czy w usa czy w uk firmy zajmujaca sie grafika czy studia fotograficzne maja maki. i nigdy nie slyszalem zeby ktos cos im zarzucal. nadmienie ze nie chodzi tutaj o konfiguracje sprzetowa, monitor moze i owszem czy wyswietlacz ale zaleta i to bezapelacyjna jest system Leopard ktory bije na glowe jak dotad wszystkie windowsy + pewnie tego co wypuszcza na rynek w tym roku. bo kewstia sporna powinien byc system operacyjny a nie monitor. monitor mozna zawsze sobie podlaczyc drugi (pod lapka lub stacjonarke). niestety pod iMac'a juz chyba raczej nie ;)
wiec drodzy panowie moze zacznijcie porownywac zalety? zobaczymy wtedy co jest lepsze? po w sumie wady juz zostaly wymienione.
wiec kto pierwszy?

Czornyj
05-05-2009, 18:02
Osobiście zalety systemów operacyjnych obchodzą mnie tyle, co zeszłoroczny śnieg. Od systemu operacyjnego oczekuję jedynie, by był w miarę stabilny (a od czasu NT 4.0 kwestia niestabilności praktycznie jak dla mnie nie istnieje) by działało pod nim środkowisko Adobe i sprzęt którego używam - z czym akurat w przypadku Leoparda jest obecnie tak sobie.

Od ponad 15 lat zawodowo param się projektowaniem graficznym + fotografią i jeśli o mnie chodzi moim podstawowym narzędziem pracy jest dla mnie dobry monitor, tablet i drukarka. Komputery i systemy operacyjne od dobrych kilku lat są na tyle stabilne i szybkie, że prakycznie rzecz biorąc przestały być czynnikiem wpływającym na wydajność i ergonomię mojej pracy.

Z mojego punktu widzenia wyższość makówek nad PC jest wyłącznie natury estetycznej i za to bym ew. z przyjemnością dopłacił, tylko - szczerze mówiąc - już mi się nie chce.

grudzinsky
05-05-2009, 18:06
Z plikami 750MB radziły sobie niegdyś moje Bojowe Stacje Graficzne o mocy mojego iPhone'a (obecnie krytykowanego nb. za mułowatość).

zastanawia mnie jedno :) po co brac telefon za 3k? bo co? bo bajerancki? bo dziala bez problemow? jest cieniutki i bateria dlugo trzyma? kurcze no tak samo jest z MB czy MBP. bajerancki, dziala bez zadnych problemow, jest cieniutki, bateria trzyma dlugo no i fajnisty ma wyswietlacz, wyrazny i ladne odwzorowanie kolorow :)

kiedys mialem kompa...mial problem z przerobieniem pliku 100mb. w tej chwili otworzenie TIFF'a 75mb i pracowanie na min nie powoduje "plywania" ekranu. przy skladaniu panoramy z 10 kadrow i pozniejsza praca na warstwach (10x75=750mb, 2-3warstwy x750= 1.5gb - 2.2gb) nie stanowi dla tego kompa zadnego wyzwania. w miedzy czasie moge sluchac sobie muzyki i przegladac internet :) zrob to samo na zwyklym kompie o podobnych parametrach (2.5, 4gb, 512mb i dysk 5400) zycze duzo cierpliwosci :)

51st8
05-05-2009, 18:18
a co pan czarnoryj powie o stacjonarce Mac Pro powiedzmy za 5000 funtow? bez monitora , 2x 2.93GHz Quad-Core Intel Xeon, podwujna magistrala FSB, jakies 32 mb ramu, # 4x NVIDIA GeForce GT 120 512MB, upsss na stronie apple cena juz jest ponad £9000 przy takich parametrach.
i jak z taki sprzrtem? daloby rade zeby za taka kase bylo cos lepszego? jakis pc? zastanawiajace. przed udzieleniem odpowiedzi mam nadzieje ze orientujesz sie ze ten sprzet odbiega od pc juz sama architektura wewn kompa. a wydajnosci nie mozna juz porownac do pc.

mysle za kazdy jest zdegustowany tematem apple.

pytanie: jakiego tabletu urzyszasz?
moze jakas probka fotek i prac ? miloby bylo.
jelsi nie chcesz dac linka tutaj to poprosze na maila: [email protected]

dziekuje

Czornyj
05-05-2009, 18:30
iPhona kupiłem za parę złotych w Erze bo mi się podobał. Na tej samej zasadzie z dziką rozkoszą kupiłbym MBP - to najładniejsze laptopy, jakie kiedykolwiek widziałem. Jeśli jednak mam do wyboru dobry monitor, albo śliczny maczek, to wybieram dobry monitor.

Być może to zboczenie zawodowe, ale mz. na dobrym monitorze pracuje się przyjemniej, wygodniej i wydajniej. Doceniam komfort posiadania dobrego monitora tym bardziej, że zaczynałem swą karierę w czasach, gdy 17" bańka była szczytem marzeń i naprawdę sporo się namęczyłem na potwornych padlinach.

Mój komputer to zwykłe C2D 1,8GHz podkręcone na 2,4 z 4GB RAM i zwykłymi Barracudami, pod XP. Obrabiam na nim sesje z Hasela, D2 i D3x-a, skany z mojej Mamiyi 6x7 które są jeszcze większe i jeśli o mnie chodzi, to uważam że ten sprzęt zap...la i nie mam parcia na jego wymianę - a gdybym naprawdę potrzebował czegoś szybszego, to bym sobie kupił nawet tego całego Maca Pro. Tyle tylko, że mz. wydajnościowo ten sprzęt nie przyniesie mi specjalnych korzyści, a kosztuje furmankę pieniędzy i drugą - jeszcze większą - na całe oprogramowanie, które musiałbym wymienić.

Co do tabletu, to używam Intuosa A6, którego chyba będę zmieniał na A5 wide.

Patio
05-05-2009, 18:37
Mozna oczywiscie przestawic na 2.2, ale pojawia sie powazny problem - wszystkie programy Apple'a do obrobki video pracuja w 1.8, tzn. film obrobiony w a) Quicktime b) iMovie c) FinalCut Pro bedzie wygladal strasznie (sprany, sztucznie podjasniony) na monitorze pracujacym @gamma 2.2. Rzuccie okiem na rezultaty Googla "mac gamma quicktime". Problem znany chyba od 2 lat, Apple leje toto szerokim strumieniem.

Podaj mi adres to Ci za to info stawiam browara ;D
A ja sie kur..a tyle czasu głowilem o co tu chodzi ;D

51st8
05-05-2009, 18:40
no faktycznie to co napisalem to sporo kasy.
ale mneijsza o wiekszosc.

.. mialem nadzieje, ze pokazesz cos ze swoich prac, fotograficznych jak i po manipulacjach cyfrowych.
damy rade?

Czornyj
05-05-2009, 18:55
Nie mam nic ciekawego do pokazania - rąbię głównie zdjęcia i gazetki dla hipermarketów, druki używane w hotelach, katalogi i kalendarze.

51st8
05-05-2009, 18:59
no coz.. chyba jak to w profilu cyt. ' ponury buc'.
po co komu taki sprzet do robirenia kaledarzy ulotek i jakis ******* do hipermarketow? chyba ze dobrz placa ;) to wtedy spoko. zreszta nie moja sprawa. poprostu ciekawy bylem twojej tworczosci i tyle.
a ze ponurosc twoja wygrala nad uprzjemoscia i podzieleniem sie z kims innym to trudno.
z gory dziekuje.
pozdrawiam

Czornyj
05-05-2009, 19:12
To nie ma nic wspólnego z uprzejmością - po prostu ostatnio nieczęsto robię coś ciekawego. Twórczo pracuję niewiele, sam fotografuję głównie pierdoły, pracuję sporo z fotografiami, ale wykonanymi przez innych - a tymi nie bardzo mam jak się pochwalić.

grudzinsky
05-05-2009, 19:29
Czornyj, a miales przyjemnosc popracowac na Mac'u? ale popracowac tzn zrobic kilka, kilkanascie lub kilkadziesiat zdjec?
wgodniej i wydajniej pracuje sie na kompie, ktory ma normalny system operacyjny tzn nie pozera Ci pamieci, ktory sie nie zawiesi podczas pracy na warstwach lub nie zrestartuje. to jest wlasnie przyjemna i wydajna praca. zostaw swoj komputer wlaczony przez tydzien pracujac na nim...daje sobie reke uciac, ze po tygodniu bedziesz musial go uruchomic ponownie bo winda bedzie tak spowalniac kom, ze krew cie zaleje...ja tego problemu po dwoch tygodniach nie mialem. komp pracuje tak jak po wlaczeniu.
nie wiem jak to wyjasnic, ale odkad mam Mac'a wydruki czy wlasnie kalendarz wygladaja tak jak tego chce. z poprzednim kompem bylo tak, ze foty musialem rozjasniac do druku zeby byly takie jakie mi sie podobaja. w tej chwili brak problemow. obrabiam fote, wysylam do labu, ide odbieram i jest wszystko tak jak ma byc. nie za jasno, nie za ciemno - w sam raz :)
ja to wlasnie nazywam przyjemna i wydajna praca...

samek
05-05-2009, 19:34
...nie wiem jak to wyjasnic, ale odkad mam Mac'a wydruki czy wlasnie kalendarz wygladaja tak jak tego chce. z poprzednim kompem bylo tak, ze foty musialem rozjasniac do druku zeby byly takie jakie mi sie podobaja. w tej chwili brak problemow. obrabiam fote, wysylam do labu, ide odbieram i jest wszystko tak jak ma byc. nie za jasno, nie za ciemno - w sam raz...

To jest proste do wyjaśnienia - nie potrafiłeś ustawić swojego kompa jak należy. Tylko tyle.

grudzinsky
05-05-2009, 19:41
To jest proste do wyjaśnienia - nie potrafiłeś ustawić swojego kompa jak należy. Tylko tyle.

czy ja musze skonczyc IT zeby moc pracowac na kompie bez grzebania w nim? jakos czasu na takie rzeczy nie mam :razz: lubie pracowac komfortowo i dlatego zdecdowalem sie na Mac'a. wlaczam, obrabiam, wysylam . (kropka) bez marnowania czasu w sieci na znalezienie odpowiedzi na nurtujace pytania lub dzwonienie do fachowcow, ktorzy i tak nie sa w stanie przez telefon pomoc...naprawde nie lubie marnowac czasu na bzdury...
MAC - i zycie stalo sie prostrze :D

51st8
05-05-2009, 20:03
doklanie jak mowisz. bo wiekszosc polakow to lubi pokrecic i cos pomajsterkowac, ponarzekac. ...ale po jakims czasie grzebania w kompach w probach systemu i oprogramowania dochodza do perfekcji i po kazdej nast instalacji systemu na nowo musza cos dostrajac, dluuubac, instalowac.
..no chyba ze ktos lubi (sie szczycic) ze sobie pouststawial sam. ;)

a narzekanie jest domena polskiego narodu i to we wszystkim chyba. z macami w srod kompow to jak wsrod samochodow. chcesz kupic japonczyka? zazwyczaj na forach odradzaja tylko ze wzgl na cene czesci. najlepiej to niemca kupic. a niemiec swoja niezawodnosc stracil juz pare lat temu. a jak juz mowa o jakims japoncu to ze np 143KM to malo a sam delikwent rozbija sie starym passatem ;) . i badz tu madry i pisz wiersze. albo gangsterkie, flagowe BMW. idzie jak przecinak. a dlaczego nie honda s2000? tylk z poj 2 litry ma 250KM i to bez turbo. hmmm.... dziwny narod.

51st8
05-05-2009, 20:05
To nie ma nic wspólnego z uprzejmością - po prostu ostatnio nieczęsto robię coś ciekawego. Twórczo pracuję niewiele, sam fotografuję głównie pierdoły, pracuję sporo z fotografiami, ale wykonanymi przez innych - a tymi nie bardzo mam jak się pochwalić.

no troszke szkoda ze brak czegos do pokazania. bo wypowiedzi i sprzecie jaki urzywasz nastawilem sie na obejrzenie jednak czegos, no ale skoro tak sprawe stawiasz to troszke szkoda.

rabijki
05-05-2009, 21:43
kamil
przygotowuje na macu hd video dla klientow oraz do emisji. jakos na razie nie bylo objawow o ktorych pisales. powiem wiecej - wiekszosc klientow chce plikow z maca bo nie ma z nimi problemow. ostatnio dla tvn slalem ujecia do programu i dostalem wytyczne kompresji z final cuta. efekt w telewizorze byl identyczny jak na monitorze. zero problemow, zero uwag, nieskomplikowana praca i spokoj.

jednak po zastanowieniu jest jeden przypadek ktory mnie zastanowil. przygotowalem dla klienta film jako mov w full hd. na kazdym macu lecial bez problemu i plynnie. na ani jednym pc nie wystartowal choc nie bylo problemu z brakiem softu. jak pogrzebalem w necie to sie okazalo ze to standardowy problem windy. fullhd bez odpowiedniej kompresji w zaleznosci od wypasu kompa albo nie ruszy albo klatkuje. kompresja uruchamiala plik ale z fullhd pozostawal tylko rozmiar.

mysle ze to sporo mowi o jakosci systemu i jednego i drugiego i jego przydatnosci do pracy w mediach:-) oczywiscie to tylko moje zdanie, nie chce wchodzic w dyskusje.
olo

Czornyj
05-05-2009, 22:17
doklanie jak mowisz. bo wiekszosc polakow to lubi pokrecic i cos pomajsterkowac, ponarzekac. ...ale po jakims czasie grzebania w kompach w probach systemu i oprogramowania dochodza do perfekcji i po kazdej nast instalacji systemu na nowo musza cos dostrajac, dluuubac, instalowac.
..no chyba ze ktos lubi (sie szczycic) ze sobie pouststawial sam. ;)

a narzekanie jest domena polskiego narodu i to we wszystkim chyba. z macami w srod kompow to jak wsrod samochodow. chcesz kupic japonczyka? zazwyczaj na forach odradzaja tylko ze wzgl na cene czesci. najlepiej to niemca kupic. a niemiec swoja niezawodnosc stracil juz pare lat temu. a jak juz mowa o jakims japoncu to ze np 143KM to malo a sam delikwent rozbija sie starym passatem ;) . i badz tu madry i pisz wiersze. albo gangsterkie, flagowe BMW. idzie jak przecinak. a dlaczego nie honda s2000? tylk z poj 2 litry ma 250KM i to bez turbo. hmmm.... dziwny narod.

Z tą motoryzacją to nietrafiona analogia - Mac nie jest już jakimś odkrywczym cudem techniki - to obecnie zwykły pecet, jego wydajność jest porównywalna z innymi pecetami. Nawet gdyby zresztą był jakiś powalająco szybszy, to jest to bez znaczenia, bo po pierwsze - grafika to nie wyścigi, po drugie - wydajność nawet przeciętnych komputerów dawno stała się bardziej niż wystarczająca.

Powtarzanie w kółko mantry o grzebaniu, przeinstalowywaniu, dostrajaniu i s... w banie przy pecetach naprawdę nie ma więszego sensu - swój obecny komputer kupiłem kilka lat temu, zainstalowałem na nim system i po dziś dzień system ten nadal stoi. Podobnie było z poprzednim (4 lata - XP), jak i z poprzednim (kilka lat - NT) - wcześniejszych już nie pamiętam. Komputer rzadko wyłączam i jakoś bidulek chodzi.

No ale wiadomo - motoryzacja mogłaby się skończyć na koncernie VAG, a komputery na Apple Computer Inc. - w narodzie nadal żyje mit VW Golfa II i Systemu 7...
Szkoda tylko, że obecnie dla najlepszego systemu operacyjnego na świecie, pod kontrolą którego pracują najszybsze komputery nadal nie powstała dlaczegoś 64-o bitowa wersja Photoshopa CS4...

kamil
05-05-2009, 22:27
kamil
przygotowuje na macu hd video dla klientow oraz do emisji. jakos na razie nie bylo objawow o ktorych pisales. powiem wiecej - wiekszosc klientow chce plikow z maca bo nie ma z nimi problemow. ostatnio dla tvn slalem ujecia do programu i dostalem wytyczne kompresji z final cuta. efekt w telewizorze byl identyczny jak na monitorze. zero problemow, zero uwag, nieskomplikowana praca i spokoj.

Cytuje:

"I've read that once upon a time, Apple chose a system gamma of 1.8 because they dominated the early graphic design/prepress market, and that a gamma of 1.8 was somehow better for designers working on projects for print.

Years later, this legacy choice is still in effect. Although Apple allows you to change your monitor gamma to 2.2 in Display Preferences, unfortunately there is no intelligence on the part of Quicktime to recognize this. Quicktime assumes that your system gamma is 1.8, and acts accordingly. Just Google "Quicktime gamma" for a brief sampling of the frustration that so many people have experienced.

How is it that angry mobs of video professionals carrying torches have not yet burned Apple to the ground for this transgression? For a company that prides itself on serving the professional video market, Apple has a long way to go before they are truly able to be called "professional" in the way that they serve our industry. "

I jest dokladnie tak, jak opisane powyzej. Skompresuj klip przy pomocy quicktime h264 a potem jakims innym programem uzywajac np. x264. Roznica kolosalna.

rabijki
05-05-2009, 22:33
ale po cholere chcesz tak kompresowac quick timem jak opisales gdy istnieje compressor jako bezplatny dodatek do final cut gdzie podajesz na czym bedziesz emitowal, odtwarzal itd i wypuszczasz dokladnie pod klienta robiac co chcesz i jak chce klient?

mowimy o 2 roznych rzeczach - ty o amatorskim generowaniu plikow quick timem jako softem a ja o wypuszczaniu z dedykowanego do tego softu pliku do konkretnego uzycia.

gdyby podejsc jak ty chcesz to owszem - avi na macu tez robi rozne problemy ale to amatorski standard do zabawy.

olo

velaskez
05-05-2009, 22:36
no coz.. chyba jak to w profilu cyt. ' ponury buc'.

E tam ponury buc, czy wszyscy muszą się od razu dzielić i pokazywać publicznie?

kamil
05-05-2009, 22:46
ale po cholere chcesz tak kompresowac quick timem jak opisales gdy istnieje compressor jako bezplatny dodatek do final cut gdzie podajesz na czym bedziesz emitowal, odtwarzal itd i wypuszczasz dokladnie pod klienta robiac co chcesz i jak chce klient?

mowimy o 2 roznych rzeczach - ty o amatorskim generowaniu plikow quick timem jako softem a ja o wypuszczaniu z dedykowanego do tego softu pliku do konkretnego uzycia.

gdyby podejsc jak ty chcesz to owszem - avi na macu tez robi rozne problemy ale to amatorski standard do zabawy.

olo

Jestem prawie pewien, ze nie masz racji. Wszystkie programy Apple'a do zapisu plikow video uzywaja quicktime'a. Bez wzgledu na to, czy zapisywalem pliki AVI, MOV, z kompresja czy bez (w FCP i iMovie), gamma zawsze byla spaprana. I bardzo przepraszam - FCP to _nie_ jest program do zabawy.

51st8
05-05-2009, 23:59
Z tą motoryzacją to nietrafiona analogia - Mac nie jest już jakimś odkrywczym cudem techniki - to obecnie zwykły pecet, jego wydajność jest porównywalna z innymi pecetami. Nawet gdyby zresztą był jakiś powalająco szybszy, to jest to bez znaczenia, bo po pierwsze - grafika to nie wyścigi, po drugie - wydajność nawet przeciętnych komputerów dawno stała się bardziej niż wystarczająca.

Powtarzanie w kółko mantry o grzebaniu, przeinstalowywaniu, dostrajaniu i s... w banie przy pecetach naprawdę nie ma więszego sensu - swój obecny komputer kupiłem kilka lat temu, zainstalowałem na nim system i po dziś dzień system ten nadal stoi. Podobnie było z poprzednim (4 lata - XP), jak i z poprzednim (kilka lat - NT) - wcześniejszych już nie pamiętam. Komputer rzadko wyłączam i jakoś bidulek chodzi.

No ale wiadomo - motoryzacja mogłaby się skończyć na koncernie VAG, a komputery na Apple Computer Inc. - w narodzie nadal żyje mit VW Golfa II i Systemu 7...
Szkoda tylko, że obecnie dla najlepszego systemu operacyjnego na świecie, pod kontrolą którego pracują najszybsze komputery nadal nie powstała dlaczegoś 64-o bitowa wersja Photoshopa CS4...

moglbym sie szanowny panie zgodzic w 100% z wypowiedzia. mam pewne zastrzezenia co do styabilnosci systemu jakim jest windows-jakiego kolwiek z rodziny, tym bardzie jezeli wylaczasz zadko kompa. a jesli jeden system masz odkad kupiles kompa i nie reinstalowales to jakos ciezko uwierzyc. przepraszam ale urzywalem tez kilku windowsow w zyciu no i w porownaniu z leopardem to pozostawia wiele do zyczenia. opinia moja wlasna rzecz jasna.
moze moglbym dac sie przekonac co do stabilnosci... ale tylko jesli urzywasz kilku aplikacji, nie latasz po necie i nie zasmiecasz systemu. uwazam ze mac radzi sobie o wiele lepiej z takimi problemami.
a czy pracowales na nowym macu z leopardena na pokladzie? moze spr i ocen wtedy. poza tym jest duza roznica pomiedzy leoparde'm a jego poprzednikiem tiger'em.

rabijki
06-05-2009, 00:07
kamil
widzisz - jestes prawie pewien!!!
rozwin sobie belke compressora i porownaj z belka exportu quicktime.

to ze wszystko oparte jest o quick time nie oznacza ze jest tym samym co export za pomoca quick time lub bezposrednio za pomoca share czy print. tak wlasnie uzywa sie tego softu do zabawy. do powaznych eksportow sluzy compressor.

skoro facet opisuje taki sposob eksportu to z calym szacunkiem nie bede sobie zaprzatal glowy jego wypowiedzia.

olo

51st8
06-05-2009, 00:46
szybkie pytanie jesli mozna ale nie na temat. jesli mozna oczywiscie.

jezeli RAW przekonwentujemy na TIFF w pelnej rozdzielczosci chcialbym wydrukowac to jaka bedzie maksymalna wielkosc druku?
z gory dziekuje

velaskez
06-05-2009, 01:15
Jaka jest wielkość pliku w pikselach i ile DPI chcesz mieć?

51st8
06-05-2009, 17:31
plik ma w 4288 pikseli na h 2848 pixeli
a rozdzielczosc zeby byla oczywiscie dobrej jakosci. myslalem o wyrduku A0 wiec powiedz jakbys ty to chcial zrobic dla siebie i jak to musi wygladac zeby mialo dobry efekt.
dziekuje

velaskez
06-05-2009, 17:49
Ok, akurat schowalem kalkulator :twisted: Format A0 to 841mm × 1189mm czyli 84.1cm x 118.9cm czyli 33.11inch x 46.81inch.
Twoj obraz ma 4288x2848 czyli dla 300DPI mozesz wydrukowac najwiekszy 4288/300 x 2848/300 = 14.29inch x 9.48inch. Pewnie jak wydrukujesz to tak na 100DPI to pojdzie. Albo interpoluj to zdjecie do wiekszego jak chcesz miec wiecej DPI.

Jak cos schrzanilem poprawcie mnie;)

MrQba
06-05-2009, 18:10
jak tak sobie czytam posty i ludzi ktorzy narzekaja czemu mac'i sa drogie to mi sie smiac chce. Żyjąc w stanach pewnie z 1 lub 2 pensji kupisz maca i na ipoda pewnie wystarczy. W Polsce po przeliczeniu $ wychodzi jak wychodzi - trudno !. Porsche czy ferrari tez sa drogie. Placisz za to ze ktoś wykonał kawał roboty. Mac to nie tylko komp ale i soft i wszystko ładnie poskładane do kupy. To rowniez fajne rozwiązania technologiczne (np magsafe - czy ktos inny na to wpadl ? ). Nikt za darmo nie robi badań latami wydając mln $ na wynajdowanie technologi i rozwiazan a pozniej sprzedawac to za darmo !?!
Jak ktos kupi sobie zegarek za 10k to tez sie dziwicie ? przeciez pokazuje godzine jak ten za 30 zł. Maca mam bo mi sie podoba i fajnie ze tyle kosztuje. Wszedzie za fajny design sie płaci choc ma to cos wady jak i zalety !

51st8
06-05-2009, 18:10
interpolacja... hmmm coz za fachowy jezyk. czy autor wypowiedzi ma na mysli, zeby w prsty sposob zmienic wartosci np w PS lub innym programie na wieksze? poprostu z 14 cali zmienic na 46 cali?
a jesli zostawie 300dpi ?
ja osobiscie nie bede tego drukowac tylko fotograf, wiec ja dostarczam plik na nosniku i na nast dzien odbieram.
dziekuje.

51st8
06-05-2009, 18:13
jak tak sobie czytam posty i ludzi ktorzy narzekaja czemu mac'i sa drogie to mi sie smiac chce. Żyjąc w stanach pewnie z 1 lub 2 pensji kupisz maca i na ipoda pewnie wystarczy. W Polsce po przeliczeniu $ wychodzi jak wychodzi - trudno !. Porsche czy ferrari tez sa drogie. Placisz za to ze ktoś wykonał kawał roboty. Mac to nie tylko komp ale i soft i wszystko ładnie poskładane do kupy. To rowniez fajne rozwiązania technologiczne (np magsafe - czy ktos inny na to wpadl ? ). Nikt za darmo nie robi badań latami wydając mln $ na wynajdowanie technologi i rozwiazan a pozniej sprzedawac to za darmo !?!
Jak ktos kupi sobie zegarek za 10k to tez sie dziwicie ? przeciez pokazuje godzine jak ten za 30 zł. Maca mam bo mi sie podoba i fajnie ze tyle kosztuje. Wszedzie za fajny design sie płaci choc ma to cos wady jak i zalety !

well done! ;)
to jakby ktos sie zapytal dlaczego za PS trzeba zaplacic ponad £400 kiedy gimp jest za free?
i jednym i drugim obrobisz fotke lub grafike zrobisz.
;)

grudzinsky
06-05-2009, 19:01
off topicznie
jesli chcesz drukowac duzy format to w PS recznie podajesz wielkosc obrazu. szerokoscxwysokosc, ale zanim to zrobisz to ustaw 240dpi. wiekszej nie trzeba. ostatnio mi jeden taki czlowiek powiedzial, ze jak duzy format to 240dpi wystarczy :)

51st8
06-05-2009, 19:24
oo super. dziekuje bardzo :)

grudzinsky
06-05-2009, 21:39
nie ma sprawy :)

velaskez
06-05-2009, 21:52
interpolacja... hmmm coz za fachowy jezyk. czy autor wypowiedzi ma na mysli, zeby w prsty sposob zmienic wartosci np w PS lub innym programie na wieksze? poprostu z 14 cali zmienic na 46 cali?
a jesli zostawie 300dpi ?
ja osobiscie nie bede tego drukowac tylko fotograf, wiec ja dostarczam plik na nosniku i na nast dzien odbieram.
dziekuje.

Interpolacja...wiesz są specjalne algorytmy i programy do tego, a przestawiać numerki w PS to dzieci sobie mogą, ale wtedy efekty są takie jakby kto ten obrazek wys***ł;)
Kolega Pebal ma fajniutki algorytm, podeślij mu i powiedz jak duże chcesz to Ci powiększy.

51st8
06-05-2009, 23:48
dziekuje.

a czy program PhotoZoom Pro to ten, ktorym on to robi? czy raczej powinien sie jego osobiscie zapytac?

grudzinsky
07-05-2009, 09:35
velaskez sa specjalne programy, tylko po co? wmawia sie czlowiekowi, ze bez tego programu nic nie da sie zrobic. trzeba kupic kolejny. to jest tzw marketing. PS jest ok, ale z nim poza obrobieniem zdjecia nic nie zdzialasz...bzdura totalna :) z PSa mozesz wypluc dowolnego formatu fote.

PhotoZoom to jest ten dodatkowy program, bez ktorego pomocy nie mozna sie obejsc ;) 51st8 zrob porownanie :) zinterpoluj jedna fote w PZ i druga ustawiajac numerki w PS. wydrukuj i zrob porownanie. wtedy stwierdzisz czy potrzebujesz dodatkowego oprogramowania :) ja bynajmniej nie potrzebuje :)

ale sie off topicznie zrobilo ;)

Borowa
07-05-2009, 10:34
no właśnie OFFTOPIC poleciał na dziesiątki postów - a na moje pytanie ciężko znaleźć dpowiedź

jak się ma Thinkpad W500 a np MBP - kasa podobna ale ....

rabijki
07-05-2009, 11:37
powiem osobiscie
nawet jesli ma sie dobrze i tak nie kupilbym pc mogac kupic maca.
olo

Borowa
07-05-2009, 17:04
powiem osobiscie
nawet jesli ma sie dobrze i tak nie kupilbym pc mogac kupic maca.
olo

no właśnie - jeśli chce się kupić lapa z górnej półki za ok 8k - są dwa MBP i W500
Niestety jak patrze na Lenovo - to jest jedna zaleta jego dizajnu nikt go nie będzie chciał ukraść?!!!!

adrian
07-05-2009, 17:46
Co do lenovo to mam jeszcze jedną uwagę (poza tym, że jest brzydki jak kupa) - ostatnio zauważyłem spadek jakości ich produktów. W skrócie:

- miałem T40, T42 - chyba najlepsze laptopy jakie wpadły w moje ręce pod względem trwałości i bezawaryjności
- mam T62 i... no cóż, w moim padła już bateria (miała na konie poniżej 30 ładowań), koledze w identycznym padł jakiś układ i laptop się przegrzewał, trzeba było wzywać serwis, kolejnemu koledze też się coś z nim działo (mamy takie służbowe).

Generalnie - poczytaj sobie fora na ten temat, na pewno da Ci to do myślenia :)

docxxx
07-05-2009, 18:35
Po co ta klotnia nt. wyzszosci jednego OS (i sprzetu) nad drugim? Przeciez to nic nie da. Jeden lubi to, drugi tamto. Ja mam XP i bardzo sobie chwale. Ten, co pieprzy, ze sie zawiesza jest albo laikiem albo mowi na zlosc, bo ma Maca. Ja Maca nie mam i nie wypowiadam sie. Wrzuccie na luz

adrian
08-05-2009, 09:04
Moim zdaniem teksty o wieszaniu się xp są trochę przereklamowane, to nie windows millennium :mrgreen: To co wykańcza windowsa to userzy (instalując wszystko co się znajdzie w necie) i wirusy (poniekąd powiązane z tym pierwszym). Sam miałem xp przez 4 lata na lapciu i zero problemów.

Jendak mac to dla mnie inna jakość i nie chcę wjęcej grzyba (peceta) ;)

kropa
08-05-2009, 10:27
moze moglbym dac sie przekonac co do stabilnosci... ale tylko jesli urzywasz kilku aplikacji, nie latasz po necie i nie zasmiecasz systemu. uwazam ze mac radzi sobie o wiele lepiej z takimi problemami.

To ja swój mały kamyczek dorzucę :)

Mój główny PC raczej nie jest wyłączany, więc chodzi 24h pod kontrolą XP + SP3. Właśnie wczoraj przez przypadek spojrzałem na uptime a tam 37dni :) Komputer jest katowany poczynając od netu, poprzez grzebanie w zdjęciach, oglądanie filmów, granie, p2p, Excel, Word itp. itd.
Sprzęt to poczciwy x2 3800+ na AM2 + 780G + 2GB RAM + 7600GS i inne dodatki.

Kluczem do stabilności w przypadku PC są dobre podzespoły, bo to od nich w 90% zależy stabilność pracy całego "pudła". Włożysz badziew, masz badziew komputer.

A, że do Mac`a wkłada się zgóry wybrane i przetestowane komponenty wymiernie wpływa na jego stabilność.

oem
12-05-2009, 16:03
Wow... Czytałem kiedyś ciekawy artykuł o specyficznym (bardzo) podejściu fanboy'ów Apple'a do (jakiejkolwiek) krytyki ich kochanych produktów. Rzeczywiście coś z tymi (nie wszystkimi, na szczęście) użyszkodnikami makówek nie tak...

Ludzie, dajcie spokój z udowadnianiem wszystkim wokół, że dokonaliście jedynego słusznego wyboru ;P To jest WASZ wybór, każdy ma nieco inne potrzeby i nie zawsze idą one w parze z korzyściami płynącymi z zakupu japka. Czy to tak trudno zrozumieć?

Borowa
12-05-2009, 21:03
-> OEM - wg mnie ciut Cie ponosi - nie wiem czemu

Ja np. szukam kompa/lapa z konkretnymi wymogami z mojej strony..... od dawna wiem że Jabłka są szeroko stosowane przez grafików na całym świecie, tylko w PL są one w mniejszości pod strzecha kowalskiego....
Jeżeli możesz mi wskazać PCeta który ma takie osiągi jak Mac, żywatoność baterii, brak wirusów i stabilny system to ja bardzo chętnie wysłucham = bo jak pisałem jestem w trakcie ewentualnej zmiany PC na MACa - może zostanę ale .... są warunki....

Jednio lubia BMW inni Merole a inni będą jeździć inna niemiecką marka jaką jest OPEL.... wsio.....

oem
12-05-2009, 22:05
-> Borowa - ale mi nie chodziło o Ciebie :) Miałem na myśli osoby udzielające się aktywnie w offtopowaniu tego wątku i próbujące za wszelką cenę przekonać Czornyja, że Mac wielkim jest i basta ;) Każdy robi to, co uważa za słuszne, z bardziej lub mniej logicznych powodów. Sam kiedyś byłem blisko zakupu MBP (kiedy $ cudownie dołował względem złotego), uwielbiam design Apple i podobają mi się niektóre rozwiązania software'owe, ale to nie jest powód, żebym każdego przekonywał o ich wyższości nad pecetami :D

Odpowiadając na Twoje pytanie - z osiągami nie byłoby problemu, bo mac to w tej chwili technicznie to samo. W żywotności bakterii się nie orientuję, ale 17" MBP pewnie nic nie przebije; brak wirusów i stabilny system - mamy rok 2009 a nie 1998, Windy przeszły w tym czasie dłuuugą drogę i ze stabilnością już nie jest tak źle jak zdeklarowani makowcy uważają. Jeśli potrzebujesz większej stabilności i żadych wirusów, jest przecież linux... Oczywiście na tą chwilę nie ma dla niego w pełni profesjonalnych programów graficznych, więc do pewnych zastosowań się nie nadaje, ale wymagania, które podałeś, spełnia.

Graficy używają maków często z przyzwyczajenia, w tej chwili różnica jest marginalna. Chyba, że to twój komputer "do wszystkiego" - wtedy rzeczywiście zalety OSX-a zaczynają się ujawniać.

amator_r
12-05-2009, 22:39
Co do lenovo to mam jeszcze jedną uwagę (poza tym, że jest brzydki jak kupa) - ostatnio zauważyłem spadek jakości ich produktów. W skrócie:

- miałem T40, T42 - chyba najlepsze laptopy jakie wpadły w moje ręce pod względem trwałości i bezawaryjności
- mam T62 i... no cóż, w moim padła już bateria (miała na konie poniżej 30 ładowań), koledze w identycznym padł jakiś układ i laptop się przegrzewał, trzeba było wzywać serwis, kolejnemu koledze też się coś z nim działo (mamy takie służbowe).

Generalnie - poczytaj sobie fora na ten temat, na pewno da Ci to do myślenia :)
'ostanie' modele ThinkPadów (i nie tylko) wyposażne w grafikę nVidii są generalnie tykającą bombą zegarową- układy nVidii są podobno wadliwe i po roku, 1.5 roku używania potrafi się to objawić - mój problem opisany jest tutaj: http://forum.laptopy.info.pl/f23/thinkpad-r61-co-padlo-matryca-karta-graficzna-30211/ . Sam problem jest szeroko opisany w necie, na forach laptopowych itp. np.:

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4483
http://forums.lenovo.com/lnv/board/message?board.id=Special_Interest_General&thread.id=1316&view=by_date_ascending&page=1
http://forums.lenovo.com/lnv/board/message?board.id=T_Series_Thinkpads&thread.id=21029&view=by_date_ascending&page=1
http://www.tomshardware.com/news/nvidia-g84-g86-chips-overheating,6121.html

na forach appla, sony vaio, HP też można podobno sporo znaleźć na temat wadliwych chipów nvidii i nie są to pochwały ;) podsumowując: kolejny komputer jaki kupię będzie wyposażony w układ ATI :D

mikkay
15-09-2009, 18:23
Niekatualne. prosze o usunięcie