PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon sb-26 do reportażu ?

Unrealkg
26-04-2009, 14:16
Witam
Temat wątku właściwie zawiera całe moje pytanie, ale sprecyzuję nieco zeby kazdy wiedział o co mi chodzi.:) Otóż, od pewnego czasu próbuję działać w gazecie studenckiej jako fotoreporter, tylko bez najważniejszego narzędzia, lampy rzecz jasna. :)
W związku z tym zastanawiam się nad kupnem, gotówka mocno ograniczona, nie stać mnie na lampki pokroju sb-600/900 z ittl i tymi wszystkimi wodotryskami. W tej chwili wg mnie najlepszym wyborem mogą być lampy nikona sb-25,26,28, w recenzjach jest raczej chwalona, co prawda bez ttl ale manualnymi ustawieniami przy odrobinie wprawy myślę ze dałbym radę. Ale chciałem się dowiedzieć czy faktycznie warto czy moze lepiej kupić coś typu sunpak pf30x który jest znacznie słabszy ale za to ittl...
Czy ktoś używał lamp które mam zamiar kupić (przyp. nikon-sb26) w reportażu bez ttl ? jakieś porady może ?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

TomaszR
26-04-2009, 15:40
Na moje to trudno raczej mówić o "reportece" bez TTLa... To znaczy da się, ale będzie to raczej męczące (można powiedzieć też, że to dobre ćwiczenie :) ).

Te lampy (SB-28 na pewno, mam) mają własną automatykę - praca w trybie 'A'. Lampa korzysta wtedy z własnego czujnika, ale nie wiem jak to się będzie sprawować w praktyce przy "szybkich zdjęciach". Pewnie nie tak dobrze jak TTL.
Można też walczyć w trybie manualnym... Ale to jest zabawa która dobrze sprawdza się w studio (ogólnie, gdy nie trzeba się spieszyć a lampa odpalana jest nie znad aparatu, tylko najlepiej ze statywu), a nie za bardzo gdy trzeba działać szybko.

Nie da się znaleźć używanej SB-600 w rozsądnej cenie? :)

XXL
27-04-2009, 08:37
Nie piszesz do jakiego typu aparatu chcesz używać tę lampę. Domyślam się że jest to model Nikona. Otóż skoro masz "mocno ograniczony budżet" czy nie zadowoliła by cię lampa np. taka http://www.allegro.pl/item620647067_sunpak_powerzoom_5000_af_nikon.html
Mam ten model i z aparatem Fuji S100FS spisuje się wręcz rewelacyjnie. Mocna (porównywalnie z SB800), obracany palnik pion i poziom, super działająca własna automatyka ... i tańsza od Nikonowskich SB...
Ja osobiście bardzo polecam
Ps. Nie mam nic wspólnego ze sprzedawcą podanej w linku lampy, podałem go w celu lepszego przedstawienia tej lampy.

KRUChY_lodz
28-04-2009, 15:47
Ja tu bym z chęcią chciał się też dowiedzieć, czy te SUNPACKi dają rade. Powiedzmy nie do w pełnej profeski, bo tak to każdy powie, że kicha, ale do takich operacji trochę bardziej ambitnych niż u cioci na obiedzie ?

XXL
29-04-2009, 10:45
Ja tu bym z chęcią chciał się też dowiedzieć, czy te SUNPACKi dają rade. Powiedzmy nie do w pełnej profeski, bo tak to każdy powie, że kicha, ale do takich operacji trochę bardziej ambitnych niż u cioci na obiedzie ?

Dają radę i to bardzo dobrze
Jej opis: http://mkropa.republika.pl/sunpak.htm
Mam ją z Fuji S100FS (ten aparat niestety nie ma lamp dedykowanych) i zarówno z manualnymi ustawieniami jak i w trybie automatyki jest naprawdę super. Jej dużym plusem jest bardzo duża moc, bardzo dużo funkcji łącznie z "slave" szybkie ładowanie i obrotowa głowica, oraz jest tańsza od np. Nikonów.
Niestety z cyfrowymi Nikonami nie współpracuje w pełni, brak obsługi iTTL, auto zoomu i wspomagania AF.

Unrealkg
29-04-2009, 12:16
Mam zamiar używać lampki z nikonem D80, szkieł nie bede wymieniał bo to raczej bez znaczenia większego. Zaciekawił mnie ten sunpak teraz, bo jest tańszy niż starsze modele nikonowych SB, w których rzekomo tryb automatyki też działa bez zarzutu, z tym, że tryb slave jest dopiero w sb26 którą można kupic np na interfoto za 490zł a to juz mija sie z celem bo starczy dorzucić 100-150zł i jest lampka z iTTL...
wielkie dzięki za dotychczasowe porady i jakby ktoś jeszcze miał jakieś doswiadczenia z lampami bez ttl w pracy "reporterskiej" to proszę o kolejne, będę wdzięczny :)