Zobacz pełną wersję : D200 Błąd przysłony FEE
Pilot-Pirx
26-04-2009, 14:08
Witam
Mam problem z D200, chodzi o to że wyświetla błąd przysłony na obiektywach z pierścienie przysłon (sigma 24-70 F2,8 oraz nikon 50) kiedy podepnę nikon 18-70G aparat wskazuje dobrą przysłonę i robi zdjęcia. Zaznaczam że nie ma to związku z źle ustawionym pierścieniem przysłon, jestem zaawansowanym użykownikiem i wszystko do wczoraj działało bez zarzutów.
Proszę o pomoc oraz informacje odnośnie ewentualnego serwisu.
Pozdr
sprocket
26-04-2009, 15:01
Naokolo bagnetu jest pierscien przyslon, sprawdz moze sie zaciąl :)
D_chriss
26-04-2009, 15:06
Dokładnie!
Wypnij obiektyw. Patrząc na korpus od przodu tak na "godzinie 2-ej" będzie taki mały, czarny dzyndzel (zabierak przesłony) nad bagnetem. Popchnij go kilka razy palcem. Powinno być ok.
Kaelthas
26-04-2009, 20:07
@up
patrząc na front body to na godz. 9 a patrząc od wizjera to na 3
kolega nie przymyka przysłony na maxa i taki błąd mu się wyświetla daj na 22 czy jaką tam masz i ok!!!
D_chriss
26-04-2009, 21:55
@up
patrząc na front body to na godz. 9 a patrząc od wizjera to na 3
Mylisz popychacz z zabierakiem.
Element, który odpowiada za wczytanie wartości przeslony to zabierak i jest nad bagnetem.
Ten "dzyndzel", o którym Ty piszesz to popychacz. Zamyka przesłone do wybranej wartości na chwile przed ekspozycją lub przymyka ją przy podgladzie GO.
Pozdrawiam
Pumexior
26-04-2009, 23:10
kolega nie przymyka przysłony na maxa i taki błąd mu się wyświetla daj na 22 czy jaką tam masz i ok!!!
Racja, u mnie tak jest.
Pilot-Pirx
27-04-2009, 16:44
Witam
Po dokładnych oględzinach wydaje mi się że bez serwisu się nie obędzie. Po zamontowaniu obiektywu i domknięciu przysłony na najmniejszy otwór występuje FEE. Jak w tym położeniu obrócę zabierak ręcznie o jakieś pół milimetra to wszystko jest ok. Pozycja zabieraka jest taka że przy przymkniętej na maxa przysłonie muszę dalej obrócić zabierak o pół milimetr tak że między występem na obiektywie a zabierakiem jest przerwa. Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiecie ale tak się dzieje na wszystkich obiektywach.
Pozdr
a czu mechanizm chodzi płynnie?
sprawdz też styki w body, ja miałem tak samo i te styki trzeba było wymienić