PDA

Zobacz pełną wersję : Paproch w obiektywie którego nie widać :/

Anar
26-04-2009, 03:37
otóż właśnie... patrzę przez Niego na pełnej dziurze - nic
wyczyściłem przód i tył - nic nie widać...

a na zdjęciu ciągle w tym samym miejscu coś siedzi :/

podpiąłem drugi obiektyw ale wtedy nic nie ma a więc to nie matryca tylko obiektyw :/ sigma 10-20... koszmarnie to trochę wygląda..

na lewo od iglicy Pałacu Kultury >>
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img8.imageshack.us/img8/7391/wtfiys.jpg)

co mogę jeszcze zrobić?
wysłać do serwisu? zrobią to za darmo?

jendryn
26-04-2009, 07:51
Mi to wygląda na babola na matrycy, ale jak mówisz że na innym szkle nie ma to poprostu masz pecha:) Mam mega kaca wiec moge pieprzyć bzdury:)

oxygenium79
26-04-2009, 08:02
No ale weź zrób uczciwy test, obiektyw też człowiek, należy mu się: ustaw przysłonę na największą i zrób zdjęcie białej ściany. To samo zrób z innym obiektywem. Ja obstawiam, że to jednak paproch na matrycy - tak to wygląda na tym zdjęciu. Jeśli innym obiektywem robiłeś zdjęcie na innej przysłonie, to by wyjaśniało, dlaczego tu widać, a tam nie widać. Już nie wspomnę o tym, że bym się nie załamywał takim paprochem... są różne, w tym automatyczne, sposoby jego usuwania. No a jeśli to matryca to w ogóle luz - szuru buru i gotowe.

jendryn
26-04-2009, 08:05
Jakbym pokazał tutaj obraz z mojej matrycy na f16 to bys się załamał:) Wybieram i wybieram sie do czyszczenia i nie mogę się wybrac, jakbym miał taki pylek jak Ty to bym wogole sobie glowy nie zawracał:)

Macro
27-04-2009, 18:29
To NIE JEST syf na obiektywie.
To JEST syf na matrycy. Kup gruchę, przedmuchaj puszkę i z problem z głowy.

maki
28-04-2009, 21:53
Syf na matrycy z całą pewnością. Syfy w obiektywie są niewidoczne, powodują spadek jasności/kontrastu ale ich nie widać na zdjęciach.

Anar
29-04-2009, 08:28
Syf na matrycy z całą pewnością. Syfy w obiektywie są niewidoczne, powodują spadek jasności/kontrastu ale ich nie widać na zdjęciach.

Oo super wiadomość na przyszłość.
--
no to trza kupić gruchę przed następnym plenerem:]

maki
29-04-2009, 17:15
Oczywiście bez przesady. Przy malutkich dziurach może jakieś kontury zaczynają być widoczne, a co do kontrastu/jasności to sporo musiało by ich tam siedzieć żeby to poczuć/zobaczyć. Te syfy w obiektywach do których przeciętni użytkownicy się czepiają są bez wpływu na fotki IMHO.
Pozdrawiam