PDA

Zobacz pełną wersję : problem z SB 600? a może z body?

gripens
26-04-2009, 00:32
Witam,

chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów w pewnej sprawie. Mianowicie chodzi o lampę sb600. Podpinam ją do body (d80), ustawiam w trybie TTL, następnie ustawiam parametry zdjęcia w body, wciskam przycisk migawki i co? I zdjęcia są kompletnie niedoświetlone, lampa tylko "imituje" błysk. Poza tym na lcd lampy wyświetla się wartość niedoświetlenia -3 EV. Dodam, że zdjęcia robione są w warunkach pokojowych, gdzie nie ma mowy o tym, żeby palnik miał za słabą moc.

A dodam jeszcze, że gdy jest podpięta to body to w trybie manualnym nie chce błyskać.

Gdy bawię się lampą w trybie CLS błyska normalnie, tak jak ustawię, łącznie z pełną mocą i nie ma problemu z niedoświetlaniem tej samej sceny.

Co może być nie tak? A może to ja coś źle konfiguruję? Szukałem nieco informacji o tym problemie na forum, ale niestety nie znalazłem żadnej porady, która poprawiłaby cokolwiek w mojej sytuacji. Z góry dziękuję za podpowiedzi.

pozdrawiam

Polsar74
26-04-2009, 01:16
a wcześniej było OK ?

gripens
26-04-2009, 01:32
A wcześniej było ok.. Chciałbym, żeby to była tylko kwestia ustawień... chociaż resetowałem i lampę, i body.

Siupes
26-04-2009, 02:02
czy masz na lampie -3 ev ustawione?
czy masz na body w ustawieniach lampy -3 ev ustawione?
czy masz na body -3 ev ustawione?

delfin2525
26-04-2009, 02:11
moze bateria :)
a na powaznie , a w body masz ustawione sterowanie lampa na TTL , bo moze bawiles sie CLSem i zapomniales zmienic ?

darsedz
27-04-2009, 12:12
moze bateria :)
a na powaznie , a w body masz ustawione sterowanie lampa na TTL , bo moze bawiles sie CLSem i zapomniales zmienic ?
to nie ma wpływu na lampę zamontowaną na stopce :)

wlopis
28-04-2009, 19:33
Gripens, niedawno miałem podobne zdarzenie, ale z Sb800, powodem były zbyt rozładowne akumulatorki.
Z Sb600 nie miałem takich problemów, lubię ją za wielkość i łatwość obsługi.
Jak zdarzy się problem z lampą, warto zacząć od resetowania, sprawdzenia zasilania i od tego o czym pisze Siupes.

gripens
05-05-2009, 22:20
Siupes - dziękuję za radę. Ale nigdzie nie mam ustawione -3EV.

Wlopis - również dziękuję za radę. Lampę resetowałem, nawet poświęciłem się na to, by zrobić to samo z body. Niestety to nie poskutkowało. Jeszcze raz sprawdziłem zasilanie, wymieniłem baterię, też nic. Jeszcze jutro wymienię baterie na akumulatory sanyo eneloop, dziś w nocy je naładuję. Ale zrobię to tylko dla "uspokojenia sumienia", bo przecież kilka kompletów baterii nie mogło być złych. Chyba, że mam aż takiego pecha.

Może to kwestia stopki? Może z nią jest jakiś problem?

Nie wiem, dlaczego tak może się dziać, zwłaszcza, że w CLS chodzi bezproblemowo, każdy poziom mocy. Obawiam się, że będę musiał odwiedzić serwis.

Jeżeli ktoś jeszcze miał taki przypadek albo wie jak można się z tym uporać, nie tylko odnośnie sb600, ale nawet innych sabinek, to bardzo proszę o napisanie rzeczowej porady.

mnipu
05-05-2009, 22:29
Jaką przesłonę i czas stosujesz?

Siupes
05-05-2009, 22:53
napisz co bylo jak juz rozwiazesz problem.

gripens
05-05-2009, 23:29
napisz co bylo jak juz rozwiazesz problem.

Jasne, na pewno napisze.

Ale mimo wszystko wciąż czekam na rady..

mnipu
06-05-2009, 19:06
wklej zdjęcie z exifem. Albo podaj wartości iso, przesłony i czasu ;p