Zobacz pełną wersję : nef a rozmiar zdjęcia
Sprawdzam w photoshopie rozmiar zdjęcia w opcji "rozmiar obrazu" i z formatu nef mowi mi że wynosi on 1530x1024 (powinien chyba mieć 3872x2592 w d80?) a to samo zdjęcie zapisane w jpg ma 3872x2592. Czy jak bym chciał tego nefa wydrukowac w tym największym rozmiarze to zdjęcie było by w optymalnej jakości czy nie? Zaczynam dopiero robić zdjęcia w nefach i nie wiem czy taka mała rozdzielczosć to normalne czy coś jest nie tak. Proszę o podpowiedź.
Przemek Paśnik
25-04-2009, 23:31
Sprawdź ustawienia Camera Raw, na dole, pod zdjęciem jest taki pasek z ustawieniami głębi bitowej i rozmiar obrazka po wywołaniu rawa, mogło się coś przestawić
sprawdzałem mam tam rozdzielczość 1530x1024 i informacje ze matryca 1,6 MP a przecież robione na 10MP. Możliwe jest że nefy na moim aparacie mają takie małe wymiary? Waga zdjęć wynosi ok 10mb
no ale tam właśnie ustawiasz jakiego jpega ma Ci ACR zrbić z twojego NEFa. Naciśnij ten pasek i otworzy Ci okienko z ustawieniami jakie ma mieć jpeg po wywołaniu tego NEFa.
dobra załapałem. Dzieki za pomoc:)