Zobacz pełną wersję : Hurtowa zmiana nazw zdjęć?
Ma ktoś pomysł jak hurtowo zmienić nazwy zdjęc jpg, nef.
Chciałem sobie zgrać kilkanaście płyt na twardy dysk i nadpisać im nazwy tak aby zawierały datę cyknięcia. Myślę sobie nikon transfer lub viewnx ale pierwszy odpada bo tylko przez usb a w drugim nie znalazłem 'hurt-procesu' :(
Może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał, szukałem na forun i nic ciekawego nie znalazłem.
Władca Pixeli
25-04-2009, 18:38
Total Commander
Total Commander
A cóś od nikona może? jakiś batch proces.
Władca Pixeli
25-04-2009, 20:01
A cóś od nikona może? jakiś batch proces.
Total Commander ma batch proces.
No dobrze Władco Pixeli trochę mi się nie chce zaśmiecać dysku nowymi kombajnami ale może TM się przyda jeszcze kiedyś.
Ewentualnie odpalę w NXsie batcha tylko nie wiem czy jest sens dla samych nazw :) no i chyba ten w sposób nie zepsuję zdjęć :-D
No dobrze Władco Pixeli trochę mi się nie chce zaśmiecać dysku nowymi kombajnami ale może TM się przyda jeszcze kiedyś.TC to nie zaden kombajn! Poza tym sprawdza sie w codziennej, normalnej pracy z plikami. To jeden z najlepszych filemanagerow jakie istnieja.
Ewentualnie odpalę w NXsie batcha tylko nie wiem czy jest sens dla samych nazw :) no i chyba ten w sposób nie zepsuję zdjęć :-DPrzeciez masz od tego "Rename". Zarowno w NC NX jak i View NX. Czego dokladnie Ci brakuje?
Bulk Rename Utility (http://www.bulkrenameutility.co.uk/Main_Intro.php)
krzysztof jot
27-04-2009, 01:36
lekki szybki nieinwazyjny dla systemu operacyjnego irfanView - zmienisz dowolnie nazwy, fragmenty nazw, zamienisz dodasz numeracje z dowolnym krokiem "przyrostu" numerów itp... - wszystko co chcesz.
Może D70Reader (http://gogebic-pc.home.comcast.net/~gogebic-pc/d70/) będzie przydatny. Pozwala na zmianę nazwy pliku według numeru zdjęcia (Shutter Count) z pliku Exif.
Krzysiek82
27-04-2009, 13:00
Alternatywa do płatnego Total Commandera - FreeCommander. To samo za free nawet przy działalności gospodarczej.
PhotoScape v 3.3 idealny, po polsku, darmowy b.prosty
x-mario-x
02-05-2009, 20:24
A ja dorzucę koleją propozycję, też darmową - Flexible Renamer. Ma dosyć rozbudowane opcje zmian w nazwach plików, elastyczny, no i jak do tej pory po wielu różnych renumeracjach nic nie schrzanił :)