Zobacz pełną wersję : co kupic do 3k
Witam,
pisze w imieniu znajomego ktory zastanawia sie nad kupnem lustra z obiketywem do 3k. obiketyw pewnie najlepiej 18-70, natomiast pytanie bardziej tyczy sie puszki. Jak myslicie ? d80? d5000? czy moze jednak w takich piniadzach lepiej zainteresowac sie Canonem. Prosze o porade za ktore z gory dziekuje!
co do ostatniej opcji to ciężko będzie ...
mateo912
25-04-2009, 14:46
na używane d80 z używanym 18-200 VR powinno starczyć 3k a sprzęt bardzo dobry dla amatora :)
A ja bym wziąl d80 z kitem
mateo912
25-04-2009, 14:55
d80 z 18-70 nie jest złym rozwiązaniem tylko jeśli jakiś amator ktoś się przesiada z jakiegoś kompakta z wielkim zoomem na lustro, bo jest to teraz modne (szpan i w ogóle),to może mu brakować tego(bez Urazy Eric nie mam nic do Twojego znajomego tylko pokazuje że jest aktualnie taka moda).
Jeszcze niedawno powiedziałbym: Fuji S5... Ale to już nie te czasy, gdzie kosztował 2.500... Teraz to jedynie D80. D5000 ze szkłem nie zmieści się w 3k, D90 ani tyle..
nie no chodzi o body i jakies sensnowne w miare uniwersalne szklo, tele tanie nikonowskie mozna pozniej dokupic a w sumie do d80 mozna spokojnie podpiac lepeszej klasy szklo i efekty beda zauwazalne, bawil sie kto moze canonem 500d?
Kaelthas
25-04-2009, 15:45
d80? d5000?
D5k nie kupisz za ta kase - narazie stoi 3.5k (najnizsza oferta na ceneo) przy czym nie widaomo czy jest wogóle dostępne
"bawil sie kto moze canonem 500d? "
o opinie nt. C0,5kD zapytaj na CB w tym wątku (http://canon-board.info/showthread.php?t=45516)
Uzywane D80 + T 17-50, jesli mozna troche dolozyc to uzywane D200 z jakims tanszym szklem.
ja kupiłem 2 - 3 miechy temu D80 + N18-70 za 2100,- (4 miesieczny jeszcze na gwarancji) na poczatek i jestem w pełni zadowolony z tego zakupu... polecam ten wybór :) do tego dokupiłbys jeszcze mb-d8 nowy zamiennik alphy i jeszcze ci by zostało sporo... no chyab ze ceny poszły w góre... ja trafiłem akurat na okazje i jeszcze sie potargowałe mskromnie :))
bo na d90 to mało.. sam rozwazałem ten zakup ale za marketing nie chce doplacac a po D80 (jak juz troche potrenuje na lustrze) przejde sobie na cos z 3 miejscami po D ;))
jesli chciałbys przykładowe foty to daj znac na pw to podesle ci linka do galerii w picassie :) (bo w galerii z sygnaturki to foty jeszcze z kompaktu canona s5 is i dawno nei aktualizwałem ;p )
jak koledze nie zalezy na kręceniu filmików ( niech ma swiadomosc , że z ręcznym ostrzeniem) i odchylanym ekraniku to wogóle bym się nie zastanwaiłą tylko szukał ostatnich d80...
co prawda nie ma ten model programu "portret zwierzęcy" ale za to wciąż stwarza większe możliwości zabawy w fotografie niż okrojone nowości N.
sokrates
25-04-2009, 21:57
jeśli mu nie przeszkadza że kupi aparat który teoretycznie nie powinien już robić zdjęć - nawet nowy - to wypada za kolegami polecić D80. + 18-70
ja bym polecał D80 + T28-75 albo N18-105VR ale mam pytanie...
gdzie mozna jeszcze dostać w wawie D80 nowego w sklepie? :| :|
dziewczyna chce aparat do 2500-3000tys.... nie siedziałem tu miesiąc... patrzę wczoraj i... D80 nie ma nigdzie w sprzedaży - myślę co jest... dzisiaj... D5000 (co to ma być? Oo odchylany ekran? prawie jak mój Canon A610 ^^)
no i mam problem.. D80 jak widzę to cena 3000 (to jakiś żart ?! ?!).... no i mam problem bo nie wiem co mogę poradzić... D40? ale on nie ma śrubokręta :/ D200? za drogi... D90? po co komu filmy... a cena... 3k za samo body a nie zestaw więc lipa.... czemu znieśli D80... bezsens... pustka teraz w tej cenie w Nikonie się zrobiła...
po raz 2 zapytam ... wie ktoś gdzie można go w wawie dostać nowego w sklepie? :/
no i mam problem.. D80 jak widzę to cena 3000 (to jakiś żart ?! ?!).... no i mam problem bo nie wiem co mogę poradzić... D40? ale on nie ma śrubokręta :/ D200? za drogi... D90? po co komu filmy... a cena... 3k za samo body a nie zestaw więc lipa
Używanego D200 z małym przebiegiem za 2200-2400 + tańsze szkieło na początek...
velaskez
04-05-2009, 17:41
no i mam problem.. D80 jak widzę to cena 3000 (to jakiś żart ?! ?!).... no i mam problem bo nie wiem co mogę poradzić... D40? ale on nie ma śrubokręta :/ D200? za drogi... D90? po co komu filmy... a cena... 3k za samo body a nie zestaw więc lipa.... czemu znieśli D80... bezsens... pustka teraz w tej cenie w Nikonie się zrobiła...
po raz 2 zapytam ... wie ktoś gdzie można go w wawie dostać nowego w sklepie? :/
Chcesz nowego D80 po tym jak zaprzestano jego produkcji za cene ponizej 3k zl? mwahahahaha:mrgreen:
Z praw ekonomii wynika, ze jesli towaru ubywa a popyt jest to cena idzie w gore;)
Trzeba bylo sie decydowac 9 miesiecy temu.
Teraz mozesz poczekac rok, bo za rok D90 spadnie z cena na pewno do niskiego poziomu, chwile przed wypuszczeniem jego nastepcy;)
za 3 koła polecam zdecydowanie lekko używane:
a) d90 + N18-105VR (genialne, ostre szkło) - moze braknąć 200-300 zł ale warto dopłacić
b) d200 + N18-105VR - jak troche wieksze szumy Ci nie wadzą, zacna puszka
d80 miałem i choc spisuje sie dzielnie to jednak troche brakuje mu do d90 (i nie mówi o LV czy filmach bo nie używam tych bonusów ;) )
potem kupisz stałke N50/1,8 i będziesz szczęśliwy (dlatego nie polecam D60, 5000, 40)
"N18-105VR (genialne, ostre szkło) " - możesz jakoś udowodnić... :)
bloodcrawler
07-05-2009, 09:32
N18-105VR (genialne, ostre szkło)
Z plastikowym bagnetem i egipskimi ciemnościami w komplecie ;).
"N18-105VR (genialne, ostre szkło) " - możesz jakoś udowodnić... :)
jeśli piszesz to z uśmieszkiem to rozumiem ze posiadałes/posiadasz takowe szkiełko ?
w miare możliwosci finansowych testowałem sobie rózne obiektywy do których zaliczyc można sigme 24-70/2.8; tamrona 28-75/2.8; stałki nikona 50/1.8, 180/2.8; nie mówiąc oczywiście o innych typu N18-70, N18-135, N18-200VR, S70-300APO itp...
Też byłem w ciężkim szoku ze Nikon 18-105 VR spokojnie moze stanąć do walki z wieloma z nich (ostatnio z tamim 2.8 ). A jak w bezpośredniej walce rozgromił 18-200VR to poezja (zwłaszcza w temacie ostrości na każdym z możliwych zakresów)
Pewnie... sigma czy tamrom mają wiecej światła - ale wg mojej oceny nawet z tym problemem radzi sobie VR całkiem nieźle. No a ponadto nie spotkałem jeszcze jasnego szkła , które na pełnej dzirze jest tak samo ostry jak na 5.6.
Nie wiem czy znajde tamte testy bo czyścilem kompa ale jeśli bede to wstawie kilka
Wiem co widziałem i zdania nie zmienie - moze trafiłem na genialną sztuke ale wiele podobnych ocen widziałem już na naszym forum wiec nie jestem sam!
Zresztą testy też mówią swoje: http://www.optyczne.pl/139.11-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-105_mm_f_3.5-5.6_VR_ED_Podsumowanie.html
No oczywiscie ze fajnie byłoby wyeliminowac kilka drobnych błedów (jak wspomniany bagnet) ale wtedy nie kosztowałoby 1000 zl za nówke.
Raz jeszcze powtórze, że wg mnie jest to genialne i ostre szkielko. I nawet nie musze dodawac ze za tą cene...
Aha... stwierdzenie kolegi bloodcrawler o "egipskich ciemnościach" jest co najmniej głupawe, biorąc pod uwagę mase obiektywów dysponujących podobnymi parametrami, z których nasi forumowi koledzy/żanki są naprawdę zadowoleni. Wartość 5.6 dla wiekszosci szkiel to nie są wspomniane "ciemnosci" ale granica, powyżej której zaczyna sie prawdziwa ostrośc czyli żyleta.
Oczywiscie bez obrazy! Życze Ci samych szkiełek z f 0.01 - bo kto wie co czeka nas w przyszłości ;)
bloodcrawler
07-05-2009, 11:35
Zależy co kto lubi, GO na tych 50 czy 85mm w okolicach przesłony 1.8-2.6 powiedzmy, VRką nie nadrobisz. Nie wszystkich fotek używam aby się nimi golić, wykresy ma na testach to szkiełko przezacne, w ręku szkła nie miałem. Miałem o podobnym zakresie przysłon i podziękuję, postoję ;). Każda sroczka swój ogon chwali, np jedni ostre zoomy, inni jasne stałki ;)
Body może być nawet i D60, jęsli za malo kasy na wyższe modele, ale szkiełko to polecałbym N 18-105 VR, jest naprawdę udane dla amatora. Niska cena, jakość zdjęć świetna, zakres bardzo uniwersalny, stabilizacja - w tej cenie nie kupisz nic lepszego. Nawet dokładając sporo kasy nie kupisz nic lepszego :)
Każda sroczka swój ogon chwali, np jedni ostre zoomy, inni jasne stałki ;)
Tutaj pełna zgoda!! ;)
Mam zarówno wspominanego VR-a jak i kilka stałek Nikkora i ze wszystkich jestem zadowolony
Oczywiscie wszystko zależy od tematu, warunków i innych zmiennych
Niestety najgorszy bład jaki mogłem popełnic w swej nad-edukacji foto-AMATOR-graficznej to nauczyć sie robić wszelakie testy obiektywów... Duuuuuży bład!!
Po prostu trzeba tym co ma sie w rękach trzaskac fotki a potem wyciagac z nich co sie da w PS czy innych wynalazkach... Tak to właśnie jest z cyfrą ;)
pozdrawiam
Marek
a nie myślałeś w ten cenie nad Canonem (450D lub nawet 40D) albo Pentaxami?
Ewentualnie olympusy.
Nikon ma silne braki w przedziale 1500-3k - nie ma absolutnie zadnego body
sa d40,40x i d60 - wszystkie z tymi samymi brakami - a potem juz D90 za 3 patole z hakiem.
D5000 jakby kosztowal 2000 to byłaby dobra cena, a tak panie dumaj nad systemami.