Zobacz pełną wersję : Problem z AF??
Witam. Nie jestem pewien czy to problem auto fokusa czy coś "popaprałem" w ustawieniach aparatu. W ostatnią sobotę i niedzielę, rano ok. 9.00 robiłem trochę zdjęć. Aparat Nikon D300, szkła Nikkor 50 mm 1,4 i Nikkor kitowy 18-135 mm. Generalnie było bardzo jasne słońce. Fotografie robione na priorytet przysłony, sprawdzałem różne czasy i przysłony. Generalnie wygląda tak ze miałem straszne problemy z ostrością i wogóle kolorami. Najpierw obiektyw długo ostrzył, a kiedy już w końcu "pstryknął" to zdjęcia wychodziły bardzo dziwne (w załączniku poniżej). Generalnie nie mógł wysostrzyć na twarzy modelki, pomiar matrycowy 3D sobie jakoś jeszcze radził, inne metody pomiarowe niestety nie. Zreszta jak już nawet wykonałem zdjęcie to wygląda ono dziwnie, niedoostrzone i przepalone nawet jeśli robiłem je w cieniu. 2 dni wcześniej w okolicach godziny 16.30 - 19.00 robiłem zdjęcia na tych samych ustawieniach i tam było OK. Właściwie to nie wiem co się stało, za dużo słońca? Czy ja coś naknociłem?? Może pomożecie?? Te zdjęcia w załączniku to te "lepsze" - wybrane specjalnie :(
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/e0b4f842/2c4c46ddd7.jpg)
2
źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/e0b4f842/acc335b8f4.jpg)
3
źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/e0b4f842/2f5f9cabe7.jpg)
4
źródło (http://www.occur.pl/images/0245c46c/e0b4f842/4148bd049e.jpg)
bragjure
25-04-2009, 11:02
...Moim zdaniem przynajmniej drugie zdjęcie było robione z za krótkim czasem...w stosunku do ogniskowej
Żeby powiedzieć coś więcej potrzeba więcej info a tych w zdjęciu brak...
Może było ustawione AF-C...co przy zdjęciach statycznych jest błędem...Pozdrawiam
bragjure
25-04-2009, 11:04
Ups...Mała pomyłka jeżeli chodzi o dobór czasu ekspozycji do ogniskowej...Dotyczy to pierwszego zdjęcia:-))..Reszta opisu tak samo jak wyżej
zdjęcie było robione z za krótkim czasem...w stosunku do ogniskowej
raczej za dlugi czas jest przyczyna nieostrosci na jedynce
W każdym wypadku było AF-S. No i ręce mi się troszkę trzęsły... jak to po czterdziestce ;) No i preselekcja przysłony (od najmniejszej (chyba 4) do 11.
Albert44
25-04-2009, 12:42
...Moim zdaniem przynajmniej drugie zdjęcie było robione z za krótkim czasem...w stosunku do ogniskowej
Żeby powiedzieć coś więcej potrzeba więcej info a tych w zdjęciu brak...
Może było ustawione AF-C...co przy zdjęciach statycznych jest błędem...Pozdrawiam
Zdjęcia mają exif-y..
1. 1/15 to już brawura
2, 3, 4 .. bez czepiania jesli chodzi o czas.
Odnosze wrażenie, że AF nie był celowany na twarz modelki tylko na ubranie lub przyrodnicze otoczenie.. Sam wybierasz, czy dynamicznie?
Sam wybierałem punkt ostrości i zawsze przestawiałem go na oczy modelki. Efekt - porażka. Wczoraj zrobiłem kilka testowych zdjęć i podobny efekt... na obiektywie nikkor 50 mm - oczy wyostrzone a pomiędzy oczami (na środku kadru) nieostro.
Sprawdź dla pewności czy nie ruszyłeś korekcji AF, ewentualnie zrób sobie test bateryjkowy - może jakiś paproch się zapodział i trzeba dmuchnąć?
A może spróbuj zresetować puszkę do ustawień fabrycznych i przeczyść styki na bagnecie i w aparacie.
Może to nie pomoże ale wykluczy pewne przyczyny.
Korekcji na 100% nie naruszyłem, robiłem czyszczenie matrycy i przewertowałem instrukcję :)
Zrób jakiś test bateryjkowy, najprawdopodobniej masz BF lub FF, możliwe że da się to załatwić korekcją w body. Jeśli nie to albo nauczysz się z tym żyć i stosować większą GO albo serwis.
Roman K.
03-05-2009, 20:27
Sprawdź w menu, czy przypadkiem nie masz ustawiony priorytet spustu migawki w trybie AF-S. Jeśli tak, to przestaw na "ostrość".
Jest jeszcze taka możliwość, że masz ustawione AF-C ( śledzenie obiektu ) i w momencie przekadrowania, aparat ostrzy sobie na najbardziej kontrastowy punkt.
diabel200
04-05-2009, 21:39
Na początku przepraszam za off top( tak to się chyba pisze:), jak nie to mnie poprawcie) ale mam identyczny problem jak kolega, ze szkłem 50mm 1.8, z d50 ostrzył w punkt, zdjęcia do przyjęcia w wiekszości, z D300 juz nie, i nie ważne ktorego punktu uzywam, choć na skarjnych jest marnie (często problem wogóle ze złapaniem ostrości), i nadmienię że mam ustawione tryb Afs na ostrość.
rozumiem że ten test z bateryjkami to trzy lub wiecej bateryjek w rzędzie, i celuje (aparat na statywie)np, na środkową i wówczas patrze jak rozkłada sie GO i ostrość?
Jak jeszcze można sprawdzić czy ma BF lub FF?bo zanim go wyśle do serwisu chciałbym to dobrze sprawdzić , bo i tak pojedzie z uwagi na nie działajace dwa przyciki (od nowoiści czyli jakies pol roku) formatowania, pojedyńczo działają, w sekwencji już nie.
google.com: focus chart
wydrukować, sfotografować
Dobrze podepne się pod temat,
to co zrobił mój zestaw D700+SB900+24-70 na ostatnim weselu
przekracza moje możliwości ludzkie i nieludzkie
tak nie doświetlone zdięcie o wogóle masakra
http://www.metrum.nazwa.pl/szok.jpg
F 5.6
1/60
ogniskowa 32
iso 300
profil nikon II
odległość od obiektu około 3 m.
Dlaczego mi to uczynił i to nie jedno zdięcie a cała seria.
Photoartbox
05-05-2009, 17:09
ROBOTEK, fajny masz obiektyw w stopce AF-S 24-40/2.8 :)
Poprawiłem, ale może by na temat
lampa ustawiona zapewne na TTL BL.
Photoartbox
05-05-2009, 18:31
Poprawiłem, ale może by na temat
Przypomne Ci w takim razie jaki jest temat: "Problem z AF??" Wiec moze sam napisalbys cos na temat? A jesli chodzi o Twoj problem, to z "fusow" ciezko cos wywrozyc. Skad mamy wiedziec, ze nie miales np. ustawionego -2.0 albo tak jak napisal Jacek, BL
Krzysiek82
05-05-2009, 18:52
Dlaczego mi to uczynił i to nie jedno zdięcie a cała seria.
Aparat uczynił to, co kazał (czytaj ustawił) jego operator.
Panowie już naprawdę słabo się robi człowiekowi od tych
docinek, bzdetnych postów nie na temat ect ect
nie mozecie po prostu NORMALNIE napisać poradzić
pomóc ech
Aparat uczynił to, co kazał (czytaj ustawił) jego operator...
CHORE !!!
Tak lampa ustawiona była na TTL BL a dlaczego to miało by być złe ?
Ekspozycja była na zero
Archibald
05-05-2009, 21:01
Aparat uczynił to, co kazał (czytaj ustawił) jego operator.
CHORE !!!
Nie, to nie jest chore. Chore jest to, że nie posiadasz zbyt wiele wiedzy fotograficznej (przejrzałem kilka Twoich wątków), wcinasz się w czyjś wątek z zupełnie innym problemem, i masz do wszystkich pretensje. Trochę poczytaj, pomyśl, a potem zadawaj pytania.
Tak lampa ustawiona była na TTL BL a dlaczego to miało by być złe ?
Ekspozycja była na zero
Jak wyżej - nie masz pojęcia do czego to służy, używasz niewłaściwie i zwalasz winę na aparat...
Bo BL służy do równoważenia błysku ze światłem zastanym. A jak zastanego jest mało, to błysk tez jest słaby. Tam było za ciemno. BL zdaje egzamin jak jest jasno.
Trzeba było używać zwykłego TTL, bez BL. Albo bardzo podnieść ISO
To tak w dużym skrócie, bo tak naprawdę to trzeba wyczuć ten system.
Archibald
05-05-2009, 23:02
+ dodatkowo odbicie od sukni młodej przy płaskim świetle...
Michał Jędrak
05-05-2009, 23:29
O rany.... jeden wątek a tyle fajnych przypadków....
1. Hadzaj. Trudno cokolwiek powiedzieć... Po pierwsze kolory są dziwne (za dużo magenty i niebieskiego). Po drugie 1/15s to baaardzo wolny czas i polecam tylko statyw. Po trzecie zrób jakieś testy ostrości i weź pod uwagę to, że jak pracujesz na przysłonie 1.4, to wystarczy oddychać po ustawieniu ostrości i zdjęcie już nie będzie ostre. Podczas wydechu możesz się przesunąć o 3cm i już modelka będzie miała ostre uszy a nie oczy. Próbuj fotografować bez przekadrowywania, czyli ustawiaj punkt AF tam gdzie chcesz aby było ostro i od razu naciskaj spust do dna. Aparat jak tylko ustawi to trzaśnie i nie zdążysz (ani modelka) się poruszyć.
2. Diabel200. Czy wiesz, że jak wciskasz dwa przyciski aby zrobić format karty, to czekasz aż zacznie mrygać 'FOR' na ekranie i potem znowu wciskasz te dwa przyciski jednocześnie? Jestem prawie pewien, że wciskasz je tylko raz i się dziwisz, że nie formatuje..
3. Robotek. Po pierwsze na zdjęciu jest biała suknia, więc aparat automatycznie zrobi wszystko, aby jej nie spalić a po drugie BL to back-light czyli 'pod światło' i służy do rozjaśniania cieni pod oczami podczas słonecznych dni lub do robienia ludzi właśnie pod światło. Do oświetlania lampą ma być TTL bez BL.
Dzieki, to był MÓJ błąd jeśli chodzi o lampę
wystaczyło jedno zdanie ech...
co do zdjęć z nieostrością to albo złe ustawienia (ten 3d moze gdzieś sobie pojechał), albo FF na zdjęciach 2,3,4 widać ze ostro jest przed, a przez dużą dziure głębia jest papierowa, wiec nie ma się co dziwić.
Do do zdjęcia zaciemnego to NC. Szkoda słów, człowiek robi zdjęcia ślubne i zadaje takie pytania, mam nadzieje, że to zdjęcia rodziny albo jako drugi fotograf. By coś doradzić to powiem, że warto pomyśleć o rodzaju pomiaru światła i o tym co koledzy powyżej napisali.
Władca Pixeli
06-05-2009, 05:34
BL to back-light czyli 'pod światło'
BL: Balanced Fill-Flash
diabel200
06-05-2009, 20:24
Michał jedrek, wiem o tym o czym piszesz, instrukcje przewertowałem , i format działa tylko z poziomu menu:( niestety. I nie zwalam tu winy na aparat widząc jakie mam problemy dlatego pytam tu i tam w czym rzecz, bo zdaje sobie sprawe z tego i le jeszcze musze sie nauczyc zeby fotografie byly w wiekszosci do przyjecia pod wzgledem technicznym.