PDA

Zobacz pełną wersję : Hitech , Lee czy Cokin ?

maciej007
25-04-2009, 09:32
Witam,
na czym polega różnica - poza ceną ?
Czy warto zapłacić więcej np. za Lee zamiast Cokina lub Hitecha ?
Może ktoś testował te systemy , niestety nie mogę nigdzie wyczytać zebranych razem informacji w formie
porównania. Posiadam szkła o średnicy od 52 do 82mm.
Chciałbym zakupić system dlatego to pytanie , niestety najdroższy system to zakupowany dwa razy :mrgreen:
chciałbym tego uniknąć.

Pozdrawiam

Maciej

lewAp7
25-04-2009, 11:14
niestety nie mogę nigdzie wyczytać zebranych razem informacji w formie
porównania.
chyba czegoś takiego nie ma, niestety... ale da radę wyciągnąć wnioski po przeszukaniu sieci i połączeniu różnych informacji z różnych miejsc. I nie potrzeba do tego miesięcy - mi wystarczył "dobry tydzień" ;) . Sporo wiadomości jest na tym forum.

Ja, żeby nie kupować 2 razy, kupiłem Hitecha (możliwe, że kupiłbym Lee... ale liczę się z kasą :mrgreen:)

jaś
25-04-2009, 20:27
A konkretnie to chodzi Ci o filtry? czy mozliwości i ograniczenia systemu? używałem cokina P, używam Lee wykorzystując pewnie jakiś mały procent możliwości tego systemu, na czym polega różnica - myślę że dla każdego na czymś innym - dla mnie brak problemów z winietą na ultra szerokokątnym obiektywie (a raczej włażeniem slota w kadr bo winietę to ja lubię i mogę z nią żyć), nie muszę się zastanawić "a w pionowym będzie winieta", "a pod kątem 45stopni", "a jak założę dwa filtry", dodatkowo często nakręcam hoyję nd400, a dopiero na nią holder do prostokątnych - czy ten brak problemów jest warty tej ceny to już bardzo indywidualna sprawa - zależnie od jak częstotliwości i rzeczywistej potrzeby używania. Wydaje mi się że kilka osób na forum przyznaje się do używania Lee.