Zobacz pełną wersję : D3 + Pocket Wizard
Słuchajcie, mam naładowane na full bateria w D3, pocketach i lampie. Lampe ustawiam na najmniejszą moc i wyzwalam, i tu zaczyna się problem.Producent napisał że pockety wyzwalają z prędkością 12 fps gdy u siebie włączam szybkość powyżej 7 fps lampa robi jeden błysk i się zacina.Na 100% to nie jest wina lampy bo mam trzy sb-900.Ma ktoś może jakieś rozwiązanie?
masz palnik skierowany na wprost? czy w góre?
.gdy u siebie włączam szybkość powyżej 7 fps lampa robi jeden błysk i się zacina...a jak lampa jest na body, to wyrabia w identycznej sytuacji oświetlenia/nastawów te 7 fps i więcej?
weź lampę w manual na 1/128 mocy, to powinna chyba dac radę błyskac tak szybko.
bardziej jak widzisz upatruję winy w lampie, a nie w Pocketach.
a jak lampa jest na body, to wyrabia w identycznej sytuacji oświetlenia/nastawów te 7 fps i więcej?
weź lampę w manual na 1/128 mocy, to powinna chyba dac radę błyskac tak szybko.
bardziej jak widzisz upatruję winy w lampie, a nie w Pocketach.
kazda sb 900 nie wyrabia i kazdej jest moc 1/128
nie wyrabia na pocketach, a na body wyrabia - tak?
jeśli lampa wyrabia na body tzn ze coś pocket psuje- może jakieś zwarcie robi?-sprawdź kabelki bo to różnie bywa przy takich ustrojstwach. No chyba że przy mniejszej prędkości niż 7/sek jest ok z poketami to ja nie mam pojęcia :D
sam robie 8,5 i nigdy nie mialem problemow, 11 tez wyrabialo jak sprawdzalismy wiec naprawde nie wiem gdzie tu moze byc problem. nadal podejrzane sa lampy, taka sytuacje jak opisujesz mialem raz z 1d i 5fps w gore, ale tylko z 580exII, z metzem 58 dzialalo w pelni bez zadnych problemow. ew sprawdz pocketa z inna lampa
sam robie 8,5 i nigdy nie mialem problemow, 11 tez wyrabialo jak sprawdzalismy wiec naprawde nie wiem gdzie tu moze byc problem. nadal podejrzane sa lampy, taka sytuacje jak opisujesz mialem raz z 1d i 5fps w gore, ale tylko z 580exII, z metzem 58 dzialalo w pelni bez zadnych problemow. ew sprawdz pocketa z inna lampa
to sa sb-900, nie wiem... jak wroce do warszawy to przetestuje to na sb-800 i lampach canona.przy 9 fps dioda w pocketach nie pulsuje tylko swieci caly czas na czerwono.
step.tom
27-04-2009, 22:57
to sa sb-900, nie wiem... jak wróce do warszawy to przetestuje to na sb-800 i lampach canona.przy 9 fps dioda w pocketach nie pulsuje tylko świeci cały czas na czerwono.
Witaj
Nie wiem jakiego Pocketa używasz? Plusa czy Multimaxa. Ja używam Multimaxów i informacja o diodzie świecącej ciągle na czerwono oznacza,że ma ustawioną funkcję opóźnienia ( regulowaną z poziomu menu w zakresie 0,0001 - 9,999 s) dotyczy to zarówno trybu Receivie jak i Transmit. To bardzo przydatne funkcje dla pracy w trybie Interwałometr lub Multipop przy współpracy z wieloma PW i lampami. Jeżeli więc masz utawinoną opcję opóźnienia lub czasu kontaktu wtedy Pocket przekaże do lamp informacjie o takiej ilości błysków jak body ale w innym czasie.
Jeżeli używasz PW Plus II może spróbuj tego:
http://img294.imageshack.us/img294/6619/pwplusiis.jpg
step.tom
28-04-2009, 00:05
Witaj ponownie.
Nie dało mi spokoju jakoby PW nie wyrabiały. Postanowiłem sprawdzić u siebie. Podłączyłem PW Multimaxa do body a drugiego do SB 900 ( optymalne parametry wysokie ISO M/128 itd... ) D3 w trybie CL ( 5 fps) błyski się wszystkie odpaliły. w trybie CH ( 11 fps w DX ) juz jest problem raz 4 raz 3 jaz 2 błysków ale nie w serii, błyski były 'rwane" Na PW mam wyswietlacze i jestem w stanie potwierdzic iż na licznikach pracy impulsów tyle ile impuslów wysłał Transmiter odebrał Receiver. SB 900 dostało 11 impulsów/s. SB z PW podłaczałem przez kabelek PC. I może tu jest problem? Gdy ta sama SB 900 była na body odpalała bez problemów. Zrobiłem drugi test. Podłączyłem D3 z PW Multimaxem poprzes 10 pinowy kabel Pre-trigger a drugie body z innym PW. Jaki efekt oba pracowały przy pełnej 'mocy' 11 fps. Wniosek się nasuwa jeden. PW nie wyrabiają tylko przez połączenie z SB 900 poprzez kabelek PC. Coś nie halo... Może trzeba podłączyc SB 900 z PW poprzez kostke. Może gniazdo synchronizacji w SB 900 nie jest w stanie zsynchronizować takiej ilości impulsów? Nie wiem. Jedno jest pewne PW jest wporządku