Zobacz pełną wersję : Nie chcą się bawić ze mną...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.galeria.tox.pl/forum/niechca.jpg)
Uwagi mile widziane.
Vespalock
25-04-2009, 11:57
Bardzo, ale to bardzo dobre zdjęcie. Zarówno pod względem technicznym jak i merytorycznym :D Wielki plusior.
Piotrek Charchuła
25-04-2009, 12:28
fajny kadr i zacny bokeh :-P
myfriend
25-04-2009, 14:15
Swietny kadr, zdjecie ma cos w sobie, bardzo mi sie podoba.
Ja niestety nie wyczuwam głębi tej fotografii. Chciałbym usłyszeć co świetnego przedmowcy zauważyli w tym zdjęciu. Bo ja bez tytułu widzę dziecko w mocnym punkcie i słaby bokeh... nic więcej
Tak, dwa deko tego za malo i mm za duzo tamtego. Bez przesady. Zobacz sobie zdjecia z WPP albo innych miedzynarodowych konkursow. Beda gorsze od tego.
Nie mowie, ze zdjecie idealne, bo mi przeszkadza ten starszy czlowiek po prawej (zrozumialem "nie chca sie bawic" = rowniesnicy), ale nie zeby od razu pisac "nic specjalnego".
Vespalock
25-04-2009, 14:38
Tytuł to integralna część zdjęcia, która zwykle dużo wyjaśnia. Tutaj, gdyby go nie było, zdjęcie w dalszym ciągu byłoby dobre. Pokazywałoby smutne dziecko i opuszczony rowerek na drugim planie. Być może widz nie zwracałby uwagi już na trzeci plan i uznałby go za przypadkowy ale te dwie rzeczy wystarczyłyby do różnych interpretacji (zależnych od osoby).
Tak, dwa deko tego za malo i mm za duzo tamtego. Bez przesady. Zobacz sobie zdjecia z WPP albo innych miedzynarodowych konkursow. Beda gorsze od tego.
Nie mowie, ze zdjecie idealne, bo mi przeszkadza ten starszy czlowiek po prawej (zrozumialem "nie chca sie bawic" = rowniesnicy), ale nie zeby od razu pisac "nic specjalnego".
O czym ty mówisz... jakie deko tego tamtego? ja nic nie pisałem o technikaliach, tylko o przekazie zdjęcia które do mnie nie dociera i tyle... Po co dajesz mi za przykład WPP? A jak powiem , że ktoreś z WPP mi się nie podoba to będe potepiony?... Trochę dystansu. Tak samo jak Ty mam swoje zdanie i nie musisz sie z nim zgadzac
Jestem na tak.
PS: Przekaz zdjęcia do mnie dociera.
ja natomiast pokazałbym to w BW, aby podkreślić 'smutek'
Chciałem na tym zdjęciu pokazać uczucie, emocje. Jeżeli to się udało - to bardzo się cieszę, bardzo dziękuję za Wasze opinie.
"Zacny" albo "słaby" bokeh - to 50/1.8.
Konwersji do BW też próbowałem, ale dużo bardziej podoba mi się wersja kolorowa, bo kolor podkreśla i wyciąga z tła dziecko i rowerek - a w BW robi się chaos w tle.
metal137
25-04-2009, 23:33
Do wyrażenia akurat tych uczuć bardziej pasowałyby mi taka stylistyka:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img408.imageshack.us/my.php?image=niechca1.jpg)
Wyblakłe kolory i szarość tła faktycznie pokazują raczej smutny nastrój tej chwili, tak mi się przynajmniej wydaje...
Pzdr
M
Bardzo mi się podoba, gdybym nie znał tytułu nazwałbym je podobnie.
A spróbuj w b/w wydaje mi się , że to dobry pomysł... W kolorze nie wyczuwa się tego smutku.
Do wyrażenia akurat tych uczuć bardziej pasowałyby mi taka stylistyka:
Wyblakłe kolory i szarość tła faktycznie pokazują raczej smutny nastrój tej chwili, tak mi się przynajmniej wydaje...
metal137, bardzo mi się podoba Twoja wersja. Dziękuję za pokazanie.
Napiszesz, jak to zrobiłeś?
Vespalock
26-04-2009, 23:08
Oj taaaak, obróbka metala137 jest bardzo dobra. Faktycznie robi się lepszy "klimacik".
metal137
27-04-2009, 00:01
metal137, bardzo mi się podoba Twoja wersja. Dziękuję za pokazanie.
Napiszesz, jak to zrobiłeś?
Miło mi, że się spodobało. Co do obróbki, to została wykonana w Capture NX2 przy pomocy podstawowych narzędzi. Kroki były mniej więcej takie:
- przy pomocy narzędzia LCH zwiększyłem kontrast i zmniejszyłem nasycenie kolorów;
- przy pomocy narzędzia Colorize zabarwiłem całe zdjęcie na czarno, ale uwaga - w trybie krycia "Overlay". Te dwa kroki już przyciemniły nieco zdjęcie i odebrały mu żywe kolory.
- następnie zastosowałem efekt "Add Grain / Noise" ale uwaga znowu - w trybie krycia "Multiply" i wyłaczając wpływ tego efektu na światło (suwak "Opacity - Luminance" na 0). Tu ciekawostka - efekt "Grain Noise", w zależności od tego jaki tryb krycia zostanie zastosowany ma bardzo ciekawy wpływ na kolory na zdjęciu, warto popróbować, pozwala to bardzo fajnie przygotować też zdjęcie do obróbki B/W.
- powtórzyłem powyższy efekt jeszcze raz.
- na koniec jeszcze raz zmniejszyłem nasycenie kolorów narzędziem LCH.
Nie jestem ekspertem w obróbce fotografii, znam w zasadzie tylko aplikację Nikona ale polecam eksperymenty, czasem użycie niekórych narzędzi w nieco nietypowy sposób może dać zaskakujące efekty. No i świetna jest możliwość zapisywania zbiorów ustawień - potem daną stylistykę można hurtowo zastosować do wielu zdjęć.
Pzdr
M
Ciekawe i bardzo udane zarówno zdjęcie jak i tytuł :)