Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zdjęcia weselne

colasa
24-04-2009, 23:55
używam w tej chwili Nikona D700 i obiektyw Nikkor 105mm makro. Chce zacząć robić zdjęcia na ślubach i w plenerze. Ale nie bardzo wiem jakie obiektywy będą dobre do tego typu zajęcia. Myślałem o Nikonie 14-24mm 2.8 i 50mm 1,4 lub 1.8.
Odnośnie tego pierwszego Nikkor 14-24 mm ultraszerokokątny. Do jakich zdjęć można go używać. dzięki z góry i pozdrawiam

jendryn
25-04-2009, 00:00
matko...

puchbeary
25-04-2009, 00:15
nie mają litości :D :lol:

dubi
25-04-2009, 00:23
prowokacja?;)

colasa
25-04-2009, 00:30
Nie za bardz moge znależć coś o obiektywie, o którym wcześniej wspomniałem, czyli 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR a chciałbym sie coś o nim dowiedzieć od użytkowników. Czekam także na odzew od ludzi robiących zdjęcia ślubne itp.

jendryn
25-04-2009, 00:32
Nie za bardz moge znależć coś o obiektywie, o którym wcześniej wspomniałem, czyli 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR a chciałbym sie coś o nim dowiedzieć od użytkowników. Czekam także na odzew od ludzi robiących zdjęcia ślubne itp.

To wglada na to że dzisiaj zalozyli Ci net... Jak można pisac bzdury w stylu "nic nie moge znaleźć o obiektywie"... Tyle testów, sampli....ach szkoda gadac

colasa
25-04-2009, 00:42
myślałem że staracie się bardziej pomóc niż wyśmiać.chodziło mi o to ,ze nie moge znalezc cos konkretnego

jendryn
25-04-2009, 00:44
ja cie nie wysmiewam... ale wpisz w google nazwe obiektywu który szukasz i powiedz że nic się nie wyświetla...

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47802

http://www.optyczne.pl/103.1-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_14-24_mm_f_2.8G_ED.html

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6262

http://www.swiatobrazu.pl/test_afs_nikkor_1424mm_f28g_ed.html

colasa
25-04-2009, 00:53
co wiem i sie dowiedziałem to:
1. jak używać filtrów Lee przy tym obiektywie kombinacja bez holdera
2. ze jest ostry na całym polu
i w ogóle dużo rzeczy.
Ale nie znalazłem do jakiego typu pracy 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR obiektyw reporterski jest dobry
Poza tym nie mam zielonego pojęcia o robieniu zdjęć w kościele i dlatego prosze o pomoc

jendryn
25-04-2009, 00:55
Poczytaj najpierw trochę... i radzę - odpuśc na razie jakikolwiek reportaż ślubny, chyba że masz kase na odszkodowania...:)

colasa
25-04-2009, 01:02
możesz mi nie wierzyć "jendryn" ale dwa z pośród twoich linków zobaczyłem pierwszy raz na oczy. dzięki bardzo.Jesli byś mógł napisać coś jeszcze na temat fotografii ślubnej...proszę

odpowiem ci tak: byłem na ślubie, robiłem zdjęcia i wypadły dobrze, a używałem 105mm. Chodzi mi tylko o to do jakich zadań ten obiektyw jest przystosowany. Tego nikt ci nie napisze w testach.

PeeZeet
25-04-2009, 02:08
Jak ci tak dobrze wyszły to się pochwal.

Władca Pixeli
25-04-2009, 06:02
Ciekawe czy podobne pytania pojawiają się na forach medycznych :mrgreen:

Siupes
25-04-2009, 06:23
Ciekawe czy podobne pytania pojawiają się na forach medycznych :mrgreen:

tylko jak im cos zostanie po zaszyciu ;)

life
25-04-2009, 08:16
Ale nie znalazłem do jakiego typu pracy 14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR obiektyw reporterski jest dobry
Poza tym nie mam zielonego pojęcia o robieniu zdjęć w kościele i dlatego prosze o pomoc

1) czy ty chciał byś żeby na twoim ślubie zdjęcia robił ktoś kto nie ma zielonego pojęcia o tym?

Chodzi mi tylko o to do jakich zadań ten obiektyw jest przystosowany. Tego nikt ci nie napisze w testach.

2) czyli co jak 105 jest do macro to nic poza macro już nie zrobisz? bzdura totalna, 14-24 można zrobić wszystko, portret, plener, architekturę ... tylko trzeba być świadomym! to jak użyjesz i do czego zależy od twojej kreatywności a sądząc po twoich postach nie masz jej za wiele!

stock
25-04-2009, 08:30
dla dobra przede wszystkim potencjalnych młodych i nas tu wszystkich obecnych odpuść sobie robienie jakichkolwiek zdjęć ślubnych :)
jak idziesz się do lekarza to wybierasz osoby po studiach medycznych z praktyką czy uczniów liceum o profilu biol-chem ??!!
zastanów się BARDZO poważnie nim zaproponujesz komukolwiek wykonanie reportażu ślubnego - bo to ciężki kawał chleba i D700 za Ciebie zdjęć nie zrobi...
Poza tym do zdjęć w kościele musisz mieć skończony kurs organizowany przez kurię
a fotografów ślubnych tu jest wielu - zerknij w watek z fotografią okolicznościową :) I sam sobie odpowiedz na pytanie - czy jestem w stanie chociażby zbliżyć się do tego poziomu.

Rycerz
25-04-2009, 10:51
Chce zacząć robić zdjęcia na ślubach

fajnie sie zaczyna ;)
czipsy by sie przydały ;)

KONRADOO
25-04-2009, 11:05
matko...

I córko ..... :-)
P.S. Bez obrazy,ale czekam na moment na tym forum kiedy poleci temat mam d3x + N200-400.chce robić śluby i nie wiem czy kupić 500mm czy 600mm.Zawsze myślałem że jak ktoś sobie kupuje D700(czyt.zaawansowany sprzęt) to chyba wie szczym:-) to się je

jendryn
25-04-2009, 11:20
mniejsza z tym co sobie ludzie kupują, każdy może kupic sobe co chce. Jednak ostatnio coraz czesciej sie zdarza że dopiero co kupują sprzęt i od razu śluby...

baku127
25-04-2009, 11:35
To chyba taki żarcik:-DKurcze byłem wczoraj na weselu i może sie komuś wydawać,że to prosta sprawa,ale tak nie jest.Oczywiście był fotograf a ja sobie też pstrykałem i co?Jak wziołem jego puszkę i zobaczyłem fotki to mi kopara opadła......
Trzeba mieć troszeczkę pojęcia.
Kiedyś ktoś kupił sobie chyba D300+jakieś dobre szkiełko do fotografii przyrodniczej,a później ukazał sie jego komentarz" myślałem,że jak kupiłem taki aparat jak Pan ,też będe robił takie zdjęcia"......

wikary
25-04-2009, 12:10
P.S. Bez obrazy,ale czekam na moment na tym forum kiedy poleci temat mam d3x + N200-400.chce robić śluby i nie wiem czy kupić 500mm czy 600mm.Zawsze myślałem że jak ktoś sobie kupuje D700(czyt.zaawansowany sprzęt) to chyba wie szczym:-) to się je

nie smiej sie- na ostatnim "kursie" (w jakim uczestniczylem) w kurii ksiadz powiedzial aby sie za bardzo nie zblizac i dodal ze technika na to pozwala :)

--Arkadia--
25-04-2009, 12:26
nie smiej sie- na ostatnim "kursie" (w jakim uczestniczylem) w kurii ksiadz powiedzial aby sie za bardzo nie zblizac i dodal ze technika na to pozwala :)

- ja ten sam kurs robilem w Krakowie - również usłyszałem takie cuda odnośnie zbliżania się i techniki -zoomy itp. :D

jazco
25-04-2009, 12:33
Ale o co wam chodzi? I tak 80% klientów będzie zadowolona .
Ostatnio kumpel z pracy wynajął fotografa na ślub za 500 PLN, z albumem na 100 zdjęć i mówi, że "to ma być tylko pamiątka".
Dla niektórych pewnie "aż" ;) Bardzo polecam : Studio Fotograficzne - Fokus (http://fokus.szczecin.pl/galeria/reportaz_slub/reportaz_slub.html)

jendryn
25-04-2009, 12:36
Pomocy... ręce mi opadają jak widze coś takiego, zero sztuki w sztuce...

Waldo11
25-04-2009, 12:45
Humor dzisiaj miałem marny (sobota w pracy ),

ale poprawił mi się po tym wątku :mrgreen::mrgreen::mrgreen:.

tomitom
25-04-2009, 12:52
Bożesz!!!
I jak mam się nie martwić jak już niedługo i ja będę szukał jakiegoś fotografa na swój ślub a jak trafi mi się taki troglodyta w betonowych sandałach heheh ;)
------------------------------------------------------------------------
koledzy a może to taki forumowy bot?

jendryn
25-04-2009, 12:54
Bożesz!!!
I jak mam się nie martwić jak już niedługo i ja będę szukał jakiegoś fotografa na swój ślub a jak trafi mi się taki troglodyta w betonowych sandałach heheh ;)
------------------------------------------------------------------------
koledzy a może to taki forumowy bot?

Akurat z wyborem jakiegoś dobrego fotografa z forum nie będziesz miał większego problemu:)

tomitom
25-04-2009, 13:00
i tu się mylisz :D
bo czytam czytam czytam czytam czytam i co raz więcej troglodytów co kupiło pierwszą cyfrówkę i muszą teraz zrobić wszystko by zakup się zwrócił a nie ważne za po 100 ślubach....patrząc na ich cenniki :D

jendryn
25-04-2009, 13:02
i tu się mylisz :D
bo czytam czytam czytam czytam czytam i co raz więcej troglodytów co kupiło pierwszą cyfrówkę i muszą teraz zrobić wszystko by zakup się zwrócił a nie ważne za po 100 ślubach....patrząc na ich cenniki :D

Nie mylę się... jakbys śledził wątki w fotografii okolicznościowej, to wybór jest bardzo klarowny i prosty - jednak jakość kosztuje

tomitom
25-04-2009, 13:33
Nie mylę się... jakbys śledził wątki w fotografii okolicznościowej, to wybór jest bardzo klarowny i prosty - jednak jakość kosztuje

niestety nie skorzystam bo mam już zaklepanego a dokładnie zaklepaną panią fotograf nie z forum :P

nie bierz życia na poważnie bo osiwiejesz :P

jendryn
25-04-2009, 14:17
nie bierz życia na poważnie bo osiwiejesz :P

nie rozumiem :) ja do wszystkiego jak najbardziej na luzie:)

kobas8
25-04-2009, 17:22
Ale o co wam chodzi? I tak 80% klientów będzie zadowolona .
Ostatnio kumpel z pracy wynajął fotografa na ślub za 500 PLN, z albumem na 100 zdjęć i mówi, że "to ma być tylko pamiątka".
Dla niektórych pewnie "aż" ;) Bardzo polecam : Studio Fotograficzne - Fokus (http://fokus.szczecin.pl/galeria/reportaz_slub/reportaz_slub.html)

o mój boże.... dawno nie widizalem takiego kiczu !!!

jazco
25-04-2009, 18:51
Nie każdy potrzebuje, żeby mu zdjęcia robił Jeff Ascough, Edward Olive albo WhiteSmoke Studio :) czy inny ktoś na poziomie.
I chociaż mi przykro trochę z tego powodu, to kolegi ratować nie będę (z przyczyn ode mnie niezależnych).

Rycerz
25-04-2009, 23:18
wybieram sie w poniedziałek do dentysty i mam nadzieję że trafie na takiego który skończył szkołę i ma doświadczenie a nie kupił narzędzia w promocji i chce żeby mu się szybko zamortyzowały :(

dareknik
26-04-2009, 22:09
P.S. Bez obrazy,ale czekam na moment na tym forum kiedy poleci temat mam d3x + N200-400.chce robić śluby i nie wiem czy kupić 500mm czy 600mm.

I jeszcze będzie miał nicka o nazwie Snajper.