Zobacz pełną wersję : Problem z Cs3
Radek Radziszewski
24-04-2009, 20:50
Witajcie może ktoś podpowie co się dzieje... :(
Mam problem z Photoshop cs3 - po otwarciu programu wszystko działa dobrze jednak po pracy z kilkoma zdjęciami program bardzo zwalnia... nie pomaga wyłączenie wszystkich zdjęć jedynie wyłączenie Photoshopa i włączenie ponowne - czasem wyskakuje komunikat za mało pamięci by eksportować schowek...
Komputer ma 2gb ram, dysk c na którym pracuje ma wolnych ponad 500gb... jesli ktoś wie w czym problem będę wdzięczny - reinstal photoshopa ani windowsa nie pomógł.
A na czym polega ta praca? często używasz kopiuj/wklej? Bo jeśli często to "zaśmiecasz" schowek. Użyj "purge clipboard"
No i czy byłeś na stronach Adobe i czy sobie zgodnie z ich zaleceniami pomajdrowałeś sraczdiskami i innymi wirciualmemorami?
EDIT: czy szop nie zaczął mulić niedawno? po jakiejś reinstalacji systemu na przykład?
Radek Radziszewski
24-04-2009, 21:27
hmm thx poszukam - często używam kopiuj wklej może to przyczyna
Nie doczytałem, że napisałeś, że reinstalacja nie pomogła ;) tak więc mój EDIT jest bez sensu.
Adobe raczej zaleca przesuwanie zawartości z okna do okna niż kopiowanie przez schowek. A jak już robisz to przez kopiuj/wklej to po prostu czyść schowek i będzie git.
Ja mam z kolei takie coś, że jak wywołuję ACR-em NEF'y to po kilkudziesięciu zdjęciach wywala się komunikat "brak pamięci". Tak jakby nie zwalniał pamięci po wykonaniu danych operacji.. Bezsens jakiś. Muszę robić restart PS'a i dopiero mogę kontynuować. Na dyskach bardzo dużo wolnego miejsca, RAMu 3GB, więc na pewno nie jest to kwestia słabego sprzętu.
No niestety ACR też lubi mulić właśnie tak, jak piszesz. Po powiększeniu Cache ACR-a do 10GB wydaje mi się, że się to uspokoiło.
Witajcie może ktoś podpowie co się dzieje... :(
Mam problem z Photoshop cs3 - po otwarciu programu wszystko działa dobrze jednak po pracy z kilkoma zdjęciami program bardzo zwalnia... nie pomaga wyłączenie wszystkich zdjęć jedynie wyłączenie Photoshopa i włączenie ponowne - czasem wyskakuje komunikat za mało pamięci by eksportować schowek...
Komputer ma 2gb ram, dysk c na którym pracuje ma wolnych ponad 500gb... jesli ktoś wie w czym problem będę wdzięczny - reinstal photoshopa ani windowsa nie pomógł.
Może czyszczenie "historii wszystkiego" przez edit/purge/all pomoże? Jednak sporo rzeczy jest kolekcjonowanych w czasie pracy. Ja co jakiś czas robię kopię zapasową na dysku (z kolejnym numerem wersji) i robię purge.
Albo rób snapshot w history i dopiero purge all ---> snapshot pozostanie
Ale najlepiej tak, jak Andy napisał. Choć upierdliwie to najlepiej bo nie zajmujesz kompowi w ogóle pamięci.