PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Cs3

Radek Radziszewski
24-04-2009, 20:50
Witajcie może ktoś podpowie co się dzieje... :(

Mam problem z Photoshop cs3 - po otwarciu programu wszystko działa dobrze jednak po pracy z kilkoma zdjęciami program bardzo zwalnia... nie pomaga wyłączenie wszystkich zdjęć jedynie wyłączenie Photoshopa i włączenie ponowne - czasem wyskakuje komunikat za mało pamięci by eksportować schowek...

Komputer ma 2gb ram, dysk c na którym pracuje ma wolnych ponad 500gb... jesli ktoś wie w czym problem będę wdzięczny - reinstal photoshopa ani windowsa nie pomógł.

fragles
24-04-2009, 21:22
A na czym polega ta praca? często używasz kopiuj/wklej? Bo jeśli często to "zaśmiecasz" schowek. Użyj "purge clipboard"

No i czy byłeś na stronach Adobe i czy sobie zgodnie z ich zaleceniami pomajdrowałeś sraczdiskami i innymi wirciualmemorami?

EDIT: czy szop nie zaczął mulić niedawno? po jakiejś reinstalacji systemu na przykład?

Radek Radziszewski
24-04-2009, 21:27
hmm thx poszukam - często używam kopiuj wklej może to przyczyna

fragles
24-04-2009, 22:14
Nie doczytałem, że napisałeś, że reinstalacja nie pomogła ;) tak więc mój EDIT jest bez sensu.
Adobe raczej zaleca przesuwanie zawartości z okna do okna niż kopiowanie przez schowek. A jak już robisz to przez kopiuj/wklej to po prostu czyść schowek i będzie git.

prz3mo
24-04-2009, 22:26
Ja mam z kolei takie coś, że jak wywołuję ACR-em NEF'y to po kilkudziesięciu zdjęciach wywala się komunikat "brak pamięci". Tak jakby nie zwalniał pamięci po wykonaniu danych operacji.. Bezsens jakiś. Muszę robić restart PS'a i dopiero mogę kontynuować. Na dyskach bardzo dużo wolnego miejsca, RAMu 3GB, więc na pewno nie jest to kwestia słabego sprzętu.

fragles
24-04-2009, 22:35
No niestety ACR też lubi mulić właśnie tak, jak piszesz. Po powiększeniu Cache ACR-a do 10GB wydaje mi się, że się to uspokoiło.

Andy_O
24-04-2009, 22:47
Witajcie może ktoś podpowie co się dzieje... :(

Mam problem z Photoshop cs3 - po otwarciu programu wszystko działa dobrze jednak po pracy z kilkoma zdjęciami program bardzo zwalnia... nie pomaga wyłączenie wszystkich zdjęć jedynie wyłączenie Photoshopa i włączenie ponowne - czasem wyskakuje komunikat za mało pamięci by eksportować schowek...

Komputer ma 2gb ram, dysk c na którym pracuje ma wolnych ponad 500gb... jesli ktoś wie w czym problem będę wdzięczny - reinstal photoshopa ani windowsa nie pomógł.

Może czyszczenie "historii wszystkiego" przez edit/purge/all pomoże? Jednak sporo rzeczy jest kolekcjonowanych w czasie pracy. Ja co jakiś czas robię kopię zapasową na dysku (z kolejnym numerem wersji) i robię purge.

fragles
24-04-2009, 22:56
Albo rób snapshot w history i dopiero purge all ---> snapshot pozostanie

Ale najlepiej tak, jak Andy napisał. Choć upierdliwie to najlepiej bo nie zajmujesz kompowi w ogóle pamięci.