PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Room

Seeth
24-04-2009, 19:55
Witam, jak zwykle, zapraszam do komentowania ;)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://fc02.deviantart.com/fs42/f/2009/114/6/8/Room_by_Seetho.jpg)

Pozdrawiam ;)

skulinski
24-04-2009, 19:58
ooo bardzo dobre. Swietny pomysl. Jestem pod wrazeniem.

mateuszb9
24-04-2009, 20:06
Jak dla mnie przekombinowane. Bardziej grafika niż portret. :(

inflames
24-04-2009, 20:43
Muszę się zgodzić z przedmówcą - raczej grafika niż portret.

skulinski
24-04-2009, 21:03
Coraz bardziej zadziwiaja mnie komentarze na tym forum. No ale jak sie nie ma nic do powiedzenia o zdjeciu to najlepiej powiedziec, ze zła kategoria ;]

A uprzedzając następne komentarze:
Jedno z wgłębien na pikowanym oparciu, to trzecie od modela w drugim od dołu rzędzie jest odrobine wieksze niz 5te w tym samy rzędzie i to rujnuje odbior całej pracy. do kosza ! ;) :D :D

eizo111
24-04-2009, 21:57
ramiona za wysoko
tło - ?
złoty łańcuch - ?

swiatlo
24-04-2009, 22:30
Brawo Skuliński! :)
Praca świetna, zarówno pomysł jak i wykonanie, natomiast komentarze mateusza i inflamesa do kosza.
Szkoda że jeszcze nie powiedzieli że dwa ptaki się nakładają na siebie... :)

jacek.gold
24-04-2009, 22:54
ciekawy pomysł i dobre wykonanie

downunder
24-04-2009, 22:59
Brawo Skuliński! :)
Praca świetna, zarówno pomysł jak i wykonanie, natomiast komentarze mateusza i inflamesa do kosza.
Szkoda że jeszcze nie powiedzieli że dwa ptaki się nakładają na siebie... :)
Nic dodać, nic ująć. ;)
Arcywciągająca praca. :D

Bielik
24-04-2009, 23:04
mówcie co chcecie, ale mi ta jasna plama zamiast stopy najzwyczajniej w świecie przeszkadza.

swiatlo
24-04-2009, 23:05
mówcie co chcecie, ale mi ta jasna plama zamiast stopy najzwyczajniej w świecie przeszkadza.

Niech ktoś wyjaśni co poeta miał na myśli...

Bielik
24-04-2009, 23:10
na dole, pośrodku kadru, w miejscu gdzie model ma swoją prawą stopę, jest takie dziwne rozjaśnienie, które odwraca moją uwagę od górnej części kadru.

lepiej?

swiatlo
24-04-2009, 23:26
na dole, po środku kadru, w miejscu gdzie model ma swoją prawą stopę jest takie dziwne rozjaśnienie, które odwraca moją uwagę od górnej części kadru.

Hmm, skoro tego nawet nie zauważyłem, widać że nie jest to ważne. Bo inaczej bym zauważył. A zresztą co z tego?
Zdjęcie ma to co ma. Ptaki są takie a nie inne, sofa jest taka a nie inna, facet jest taki jaki jest. Zdjęcie jest już gotowe i zdefiniowane. Jesteś całkowicie wolnym człowiekiem aby zrobić podobne zdjęcie z plamami albo bez. Ale to będzie Twoje zdjęcie. To natomiast zdjęcie jest jakie jest, ma to co ma, jest autorską pracą fotografa, więc chyba że ma jakieś koszmarne błędy nie pozwalające na odbiór, to Twoją rolą jest albo akceptacja tego zdjęcia jakie jest, albo jeśli Ci nie pasuje, to jego zignorowanie.
Idź do galerii sztuki i przeleć się po obrazach. Na każdym jakaś plama ci się znajdzie która Ci da możliwość mądrzenia się. Jednak proszę nie idź do tej galerii ze mną bo ja nie chcę tego słuchać....

jacek.gold
24-04-2009, 23:29
Jednak proszę nie idź do tej galerii ze mną bo ja nie chcę tego słuchać....

znaczy że jak Ci się podoba to innym też musi?
przecież każdy widzi inaczej i co innego i może wyrazić swoje zdanie
więcej luzu
proszę rozluźnić posladki

ekonet
24-04-2009, 23:31
Jak dla mnie przekombinowane. Bardziej grafika niż portret. :(

Muszę się zgodzić z przedmówcą - raczej grafika niż portret.
No i co z tego?

swiatlo
24-04-2009, 23:39
znaczy że jak Ci się podoba to innym też musi?
przecież każdy widzi inaczej i co innego i może wyrazić swoje zdanie
więcej luzu
proszę rozluźnić posladki

Pośladki pośladkami, chodzi mi o psujstwo jakiego jest strasznie dużo w komentarzach.
Każdy ma opinię, oczywiście. Weżmy właśnie komentarz Bielika. Otworzył zdjęcie, zobaczył. I jakie miał wrażenie? Czy zdjęcie mu się podobało, czy nie? Powiedzmy że nie podobało. Więc dlaczego się nie podobało? Z powodu plamki?
Zdjęcie się nie podobało z powodu plamki której naprawdę trzeba szukać aby znaleźć? Więc jakie zdjęcie mu się podoba? Każde zdjęcie ma gdzieś jakąś plamkę. Może ktoś taki w ogóle nie powinien komentować bo od pewnego momentu to już nic nie wnosi.
Wersja druga - zdjęcie mu się podobało, albo średnio podobało, albo cokolwiek. Niech więc wpierw powie wrażenie jakei ta fotografia na nim robi. Niech przejdzie przez cały proces krytyki. A na koniec niech rzeczywiście doda że plamka niepotrzebna. I wtedy całość krytyki nabierze zupełnie innego i pozytywnego sensu.
Jeśli jednak wchodzi, jedyne zdanie jakie rzuca to plamka, to pozostawia wrażenie że plamka kładzie całe zdjęcie, czyli że kompozycja do d..., światło do d..., koncepcja do d...., facet do d...., ostrość do d...., w ogóle wszystko do d....
Z jakego powodu? Z powodu plamki.
Czy nazwiesz to krytyką na poziomie?

jacek.gold
24-04-2009, 23:46
Czy nazwiesz to krytyką na poziomie?

nie każdy potrafi wyprodukować taki słowociąg a i ten co potrafi nie zawsze ma na to chęć i czas więc w dalszym ciągu sądzę że niema co się pieklić o takie wypowiedzi
ja też często piszę krótko jak można zobaczyć w pierwszym mym wpisie w tym wątku

swiatlo
24-04-2009, 23:52
nie każdy potrafi wyprodukować taki słowociąg a i ten co potrafi nie zawsze ma na to chęć i czas

To po co wchodzi i w ogóle coś mówi? Słowo pisane jest ważne, wbrew pozorom ma duże znaczenie. Dlatego trzeba uważać. Chlapanie z tego tylko powodu że się nie ma czasu i chęci przynosi bardzo dużo szkody.

jendryn
24-04-2009, 23:58
Świetny pomysł , ciekawe wykonanie, b/w dopełnia całości... Urzeczywistniona wizja autora, a czy to bardziej digart niż fotografia- czy to wazne:) Zastrzeżenie jedynie do lewej nóżki, poleciałbym burn toolem na Twoim miejscu:)

Seeth
25-04-2009, 09:47
Nie wiedziałem że taka dyskusja będzie pod moja praca, światło dziękuje za komentarze i opinie na temat mojej pracy.

No i wszystkim chciałem podziękować za odwiedziny i opinię.

aha, chciałem też zapytać czy jak w krajobrazie wymieni się niebo na bardziej dramatyczne czy usunie się jakiś patyk, to znaczy że to też jest grafika komputerowa? Ja mam takie zdanie na ten temat, że wszystko tworzy się w programie od "białej kartki" no i większość jest wymyślona i narysowana, wtedy powiedziałbym że jest to grafika komputerowa.

Pozdrawiam ;)

inflames
25-04-2009, 10:21
No i co z tego?

No i w zasadzie nic z tego!

Obróbka, pomysł itp. - nie ma się do czego przyczepić - tylko czy to fotografia czy grafika?
Moje odczucie to raczej to drugie..
Każdy odbiera inaczej, są prace, które jednym się podobają a innym nie.
Nie powiedziałem, że jest coś źle czy że mi się nie podoba...
Skulinski napisał wszystko i tyle :)

pozdrawiam

mateuszb9
25-04-2009, 10:44
Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie przekonacie mnie do tego ~zdjęcia. Kiedyś czytałem, że głównym zadaniem portretu jest opowiedzenie prawdy o fotografowanym człowieku. A to ujęcie? Mężczyzna siedzi na kanapie, w szczerym polu (kanapa w takim stylu i pole? Hmm...), do tego ptaki nad głową, które szczerze mówiąc nie wiem, co wnoszą do całości kompozycji. Dla mnie w dalszym ciągu to jest grafika z niezrozumiałym przekazem. :(

ekonet
25-04-2009, 10:54
Dla mnie w dalszym ciągu to jest grafika z niezrozumiałym przekazem. :(
A wyobraźnia? Próbowałeś jej użyć? A emocje?

mateuszb9
25-04-2009, 11:01
Owszem, używałem. Elementy zdjęcia nijak mają się do siebie. Może kto inny coś widzi, ja nie.

skulinski
25-04-2009, 11:24
Kiedyś czytałem, że głównym zadaniem portretu jest opowiedzenie prawdy o fotografowanym człowieku. A to ujęcie? Mężczyzna siedzi na kanapie, w szczerym polu (kanapa w takim stylu i pole? Hmm...), do tego ptaki nad głową, które szczerze mówiąc nie wiem, co wnoszą do całości kompozycji. :(

Brawo - portret to opowiadanie historii - tylko co moim zdaniem jest bardzo wazne - to to zeby tej historii nei opowiadac dosłownie. Poprzez uzyte elementy (ptaki kanapa) jest tu zbudowany pewien klimat. I moim zdaniem nalezy to traktowac jako całosc, bo jak zaczniemy analizaowac kazdy element doslownie i budowac tą opowieść na zasadzie dosłowności, doszlibysmy do tego ze portretowana osoba to syn rolnika, tapicer, z zamiłowaniem do ornitologii :D

Wciaz jednak ma prawo sie nie podobać, ale skonczcie prosze z argumentem ze to juz grafika bo to w ocenie pracy nie ma na nic wpływu.

Seeth
27-04-2009, 12:33
Dzięki za komentarze ;)