Zobacz pełną wersję : d200 wymiana gumowych wyklejek.
witam
temat stary jak świat. gumy się odklejają i trzeba je wymieniać. jednak okazało się, że nie musiałem oddawać już aparatu na dwa dni żeby wymienili to w serwisie (wszystkie 3 gumki). kupiłem w serwisie komplecik wyklejek i zrobiłem to sam. miło się zaskoczyłem, bo koszt wymiany kiedyś tam, był porównywalny z ceną samej gumy. teraz te pieniążki zostały w kieszeni.
Sprzedali Ci od ręki osobne gumy?
A mozesz napisać co i ile Cie kosztowało, ja kiedyś prubowałem ale za cholere niechcieli mi sprzedać samych gum - proszę przysłać sprzet i tak w kółko :)
Może dlatego że próbowałeś przez "U" a nie przez "Ó" :)
Sorry ale nie mogłem się powstrzymać.. :)
Informacja o cenie kompletu gum jest na wagę złota, właśnie ostatnio rozważałem czy nie zakupić nawet dwóch kompletów. Niestety podklejanie gumy pod kółkiem zupełnie przestało mnie bawić, bo się cholera naciągnęła...
A tak z czystej ciekawości, czym to kleiłeś?
pozdrawiam
Me_how
mirroo! No gadaj ileś dał! Pocztowo też sprzedają? A może byś się przeszedł jeszcze raz do nich (Ciebie już znają), kupił kilka kompletów i powysyłał kolegom z Forum ;)
Ja poproszę na D200 + MB-D200 ;)
sorki za zwłokę, wyjechałem na chwilkę ze świeżo oklejonym D200.
komplet to:
przednia pod rolką ok 90 pln brutto, IF side, czyli ta koło gniazda 10 pin za 49 i tylna za 10 pln.
do tego 3 złote za najmniejszą stawkę za robociznę. bez tego nie sprzedadzą.
byłem osobiście nogami na postępu. nie pytałem o możliwość wysyłki. ale chyba telefonicznie można ich spytać.
gumy mają tasmę dwustronną. największa ma jej chyba z 10 róznych kawałeczków poprzyklejanych na spodniej stronie. trzeba bardzo delikatnie zdejmować papier z tej taśmy, bo łatwo odchodzi od gumy.
no i jakieś 10 minut czyszczenia body pod każdą odklejoną stara wklejką. czyściłem isopropanolem i wacikami do uszu.
przyznam, że po porządnym odczyszczeniu pod przednią rolką, wstąpiło w nią nowe życie. do tej pory kręciła się tak, jakby o coś obcierała. poprzednia wymiana gum w serwisie (120 pln za jedną !!! - to razem z robocizną) nie zlikwidowała tego obcierania, więc myślałem, że totak ma się z oporem obracać. a tu proszę, jednak nie.
pozdrawiam Mirek
Nietypowe pytanie odnośnie gum. Czy ktoś wymieniał w serwisie gumowe osłony gniazd (chodzi mi konkretnie o gniazdo USB)?
Odpowiem sam sobie, pisałem do serwisu w tej sprawie i otrzymałem odpowiedź, że około 50zł i robią to w jeden dzień.
Odpowiem sam sobie, ...
No to wreszcie sobie forumowiczów wychowaliśmy ;):mrgreen:
Ja po prostu kupiłem kropelkę i podkleiłem sam. Taniej i szybciej się chyba nie da. Po co tracić czas na serwis? Kiedyś ludzie sami budowali domy, dziś nie umieją podkleić kawałka gumy do plastiku... :-D
Tak, ale będziesz miał problem jak będziesz chciał dostać się do gniazda video albo usb, pomyślałeś o tym ;)?
Tak, ale będziesz miał problem jak będziesz chciał dostać się do gniazda video albo usb, pomyślałeś o tym ;)?
Tak, dlatego nie przyklejałem zaślepek do gniazd :-D
Co prawda u mnie problem z odklejeniem gum nie był jakiś dramatyczny, nie zostawały w rekach...
a no właśnie. gdzieś wyczytałem story jak gościowi w ręku została guma a aparat gruchnął o ziemię.
jak dla mnie raczej bajka, ale po co ryzykować :)
odłażąca guma pod przednią rolką wkurza bo trudniej tą rolką kręcić. dlatego wymieniłem sobie te gumy jak trafiła się okazja.
obejrzałem zaślepki gniazd, no i wymiana tego to chyba rozkręcenie kawałka body (d200). a kropelka przy sprzęcie -brrr. nigdy.
Mirro czy gdyby ktoś z forumowiczów (na przykład ja) Cię poprosił o zakup tych gum i wysyłkę (po wcześniejszym oczywiście przelaniu pieniędzy na Twoje konto), czy zgodziłbyś się taki manewr wykonać?
jacektechnik
07-09-2009, 00:43
Dobrym klejem do takich manewrów z gumami jest klej poliwinylowy elastyczny a trzyma jak cholera :)
czyli przyszły czasy , że serwis zamienia sie w sklep czesciami? to chyba dobrze,, takie wrazeni mozna odniesc czytajac forumowe watki.... to jeszcze tylko trzeba kogosc komu te czesci mozna zaniesc i bez obawy i narazania sie na stycznośc z firmowym serwisem, powierzyc aparat :)