PDA

Zobacz pełną wersję : FUJI S5; Karty, Gripy, Akumulatory i inne akcesoria

nox84
24-04-2009, 14:28
Witam,
Wczoraj stałem się posiadaczem Fujifilm Finepix S5 pro. Mam kilka Pytań do posiadaczy puszki, ponieważ przeglądając wątki na różnych forach pojawiły się we mnie pewne wątpliwości.

- Karta pamięci - na allegro dominują Kingston Elite Pro i Sandisk Ultra. Różnica w cenie między obiema jest niemal dwukrotna. Po przejrzeniu niewielu wątków jakie na ten temat oferuje google natrafiłem na opinie o dużej awaryjności Kingston Elite - jak to z tym jest? czy są szczęśliwi użytkownicy wspomnianej karty?

- W instrukcji rekomendowane są karty do pojemności 4gb, a od czasu releasu S5 minęło już trochę czasu. Na rynku pojawiły się karty oferujące znacznie większą pojemność, np 16GB. Kobylaste pliki z Fujika aż się proszą o takie przestrzenie, ale czy aparat poradzi sobie z taką kartą? Czy nie będzie mulić?

- Grip; Fuji ma być kompatybilne z Nikonowskim Gripem D-200; jak wygląda sprawa zamienników? Przeglądając fora natrafiłem na informacje, jako że gripy zamienniki poprzez niższą jakość wykonania (skoki napięcia) miały by uszkadzać karty pamięci. Czy ktoś z Was używa Gripa firmy Delta z Fuji S5?

- Akumulatory; wiem już, że od D200 nie będą pasować. Czy jeżeli zastosuje baterie Nikona jako drugą baterie w Grip również będzie problem? Jakie zamienniki orginalnej baterri Fuji możecie polecić?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Dj_Direct
24-04-2009, 15:18
grip Delta dziala poprawnie. To samo z gripem Hahnella. Karty 16gb nie sprawdzalem, ale mam 8GB i nie ma problemu. Osobiscie obawialbym sie Kingstona. Odnosnie zasilania - jako druga bateria - nie bedzie dzialac nikonowska - sprawdzone. zamienniki zasilania - www.batimex.pl. Gratuluje puszki :)

tomitom
24-04-2009, 16:25
Więcej kreatywności i chęci jakby każdy usiadł na jaju to na świecie by było wielkie nic:
http://fujiklub.pl/
tu masz odpowiedzi na wszystkie pytania

nox84
24-04-2009, 17:47
Kolego, czytaj uważniej. Napisałem że brnąłem przez różne fora, w tym forum fuji klubu. Liczba wątków na wymieniony temat jest skąpa, a informacje przedawnione. Poza tym mam ostatnio wrażenie, że więcej użytkowników S5 jest na naszym forum nikonowym ;)

Albert44
24-04-2009, 19:45
Witam,
Wczoraj stałem się posiadaczem Fujifilm Finepix S5 pro. Mam kilka Pytań do posiadaczy puszki, ponieważ przeglądając wątki na różnych forach pojawiły się we mnie pewne wątpliwości....
Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Z mojej Fufowej praktyki:
- karty 3 szt. Sandiska Ultra II 4GB, zgodnie z zasadą lepiej mieć 3 koty niż jednego psa...
- grip.. brak danych, ale jeżeli tak brałbym Deltę
- obecnie dwa oryginalne aku Fuji (a jak grip.. to pchać do koszyka dobre aku AA..)

nox84
24-04-2009, 19:50
jeżeli mam grip, to nie potrzebuje drugiego akumulatora dedykowanego? wystarczą mi AA?

BugsBunny
24-04-2009, 19:53
jeżeli mam grip, to nie potrzebuje drugiego akumulatora dedykowanego? wystarczą mi AA?
grip działa na dwóch akumulatorach dedykowanych lub bateriach AA
co do kart - kupuj oryginalne SanDiski i zapomnij o problemach, spokój jest wart wyższej ceny a utrata zdjęć to tragedia

Albert44
24-04-2009, 19:59

Naturalnie...tylko dobrej marki.

tomitom
24-04-2009, 21:19
ja mam oryginał mb-d200 i jeśli mieszam baterie org. fuji z nikonem to i tak wykrywa tylko jedną , jak upchasz tam jedna czy dwie nikonowskie to też nie odpali - a jak musiałem spróbować :D
najlepiej trzyma na 6xAA Enelop jedyny minus to duża waga(do pudełka z gripem dołączony jest koszyk na paluchy) trza tylko w ustawieniach w aparacie zaznaczyć jaki rodzaj baterii jest w gripie (AA RH6 - NiMH).
Kart nie posiadam innych niż SanDika i lepiej jak kolega wyżej wspominał lepiej więcej mniejszych niż jedną większą.

fotomarek_k
24-04-2009, 23:06
U mnie podobnie:
-karty Sandiska, do 4 giga- bez uwag, od 3-lat (s3 i s5),
-AA- eneloop i energizer,
powyższe chwalę sobie :-)

psI- Daruj sobie zamienniki akku NP- wymieniłem kilka "lewych", ostatnio padł kolejny :-(

psII- Z gripem delty przygoda-odpadł przycisk pionowego spustu po kilku miesiącach- po wymianie, b.uwag. zamiennik Delta wygodniejszy od nikonowskiego- przynajmniej w mojej łapce leży lepiej niż oryginał...

ps.III- Na AA eneloop ponad 1200 fotek robię :-)

mazi
25-04-2009, 11:09
Ile zdjec da rade wykonac na jednym w pelni naladowanym aku ? Slyszalem, ze s5 jest pradozerna maszyna...

Dj_Direct
25-04-2009, 12:01
ok 300 choc duzo zalezy jak dzialasz - jesli kazde zdjecie analizujesz na LCD, ogladasz,kasujesz etc. to moze byc nawet gorzej. No ale za to z gripem.... to inna historia :)

carantoni
26-04-2009, 12:21
S5 pro od niedawna mam i ja :)

Na pełnym aku tak jak kolega wcześniej napisał do 300 zdięć zrobisz.
Karta Sandisk Extreme III 8GB działa bez problemu.

bialogardzianin
26-04-2009, 12:28
a ma ktoś zdanie nt. CF Pretec? http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=1248444&postcount=199

Dj_Direct
26-04-2009, 21:45
Ja mam Pretec 266x 8GB i pierwsza byla walnieta - od polowy nie zapisywala poprawnie zdjec, nie dalo sie ich odczytac, druga (wymieniona) dziala (odpukac) bez problemu. Metalowa obudowa, sensowna cena w relacji do oferowanej pojemnosci. Jak dla mnie OK

124miko
27-04-2009, 00:19
Czy można naładować akumulator Fuji w ładowarce Nikona? Wybieram się we wtorek w pierwszą podróż z S5 i chciałbym zaoszczędzić miejsca ( biorę pod uwagę ładowarkę od D300 ).

kurdt
28-04-2009, 13:23
Apropo kart: czy używa ktoś 8gb kingstona elite pro x133? Mam taką 4gb i nie ma z nią problemów. Z 8gb podobno dzieją się różne dziwne rzeczy - znikają zdjęcia, wyskakują errory i zdarza się to nagminnie...

nox84
28-04-2009, 15:32
Zdecydowałem się na Grip Delta MB-D200 Pro, komplet aku sanyo enelop, kartę Sandisk Ultra 2 8gb, może do końca tygodnia dojdzie przesyłka to naskrobię jakie wrażenia.

bialogardzianin
28-04-2009, 15:35
Zdecydowałem się na Grip Delta MB-D200 Pro, komplet aku sanyo enelop, kartę Sandisk Ultra 2 8gb, może do końca tygodnia dojdzie przesyłka to naskrobię jakie wrażenia.

Mnie szczególnie interesują wrażenia z używania gripa. Ciekawe o ile więcej wzrośnie waga Fuji z gripem wypełnionym szufladką z 6 aku? ;-)

zurek17
28-04-2009, 16:10
o sumę wag gripa i 6 aku;)

bialogardzianin
28-04-2009, 16:17
... zamiennik Delta wygodniejszy od nikonowskiego- przynajmniej w mojej łapce leży lepiej niż oryginał...

Który wymiar boku gripa jest inny od oryginalnego? Jest wyższy licząc od podstawy do gwintu mocującego do podstawy korpusu? Szerszy?

mikkay
28-04-2009, 18:14
Mnie szczególnie interesują wrażenia z używania gripa. Ciekawe o ile więcej wzrośnie waga Fuji z gripem wypełnionym szufladką z 6 aku? ;-)

Większej różnicy w wadze nie ma pomiędzy gripem z 2x aku Fuji, a 6xAA. Jak odepniesz grip to jest faktycznie jest lżej i da się odczuć, ale ergonomia z gripem niezastąpiona :)

markur
28-04-2009, 20:10
Apropo kart: czy używa ktoś 8gb kingstona elite pro x133? Mam taką 4gb i nie ma z nią problemów. Z 8gb podobno dzieją się różne dziwne rzeczy - znikają zdjęcia, wyskakują errory i zdarza się to nagminnie...

Tak - używałem właśnie tej karty oraz Fuji s5 i zdecydowanie odradzam... Utraciłem kilka fajnych ujęć. Zakupiłem Sandisk ultra II 4 GB i działa bez problemu.

kurdt
29-04-2009, 02:35
czyli marzenia o 8gb trzeba porzucić i zadowolić się działającymi 4gb ;)

bialogardzianin
29-04-2009, 08:37
czyli marzenia o 8gb trzeba porzucić i zadowolić się działającymi 4gb ;)

Czemu od razu marzenia? Są już karty 48GB ale po co od razu marzyć?;-) Wiele było wątków, na forum fuji i obcojęzycznych, że s5 współpracuje z kartami o większej niż 4GB pojemności, wszystko zależy na jaką kartę trafisz. Ja dochodzę do wniosku, że kupno karty to taka swoista loteria- trafi się dobra sztuka lub trefna.;-) Wielokrotnie pisano, że lepiej mieć dwie czwórki niż jedną ósemkę, Ty zrobisz jak będziesz chciał.

aneheli
29-04-2009, 09:09
Kolega nox84 raczył by dokładniej czytać forum fuji w którym to umieścił identyczny wątek i został wyręczony w używaniu szukajki
http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=6259
Jestem tam regularnie i wszystkie odpowiedzi tam znajdziesz na pewno

robin102
29-04-2009, 14:07
Z kingstonem S5 współpracuje fatalnie, karta gubi pliki, formatuje się wieczność, zapisuje wieczność. Po włączeniu aparatu opóźnia jego start. Ja swojego kingstona 16 GB x133 wyp.... :) O tak, żeby się nie denerwować.

kurdt
29-04-2009, 14:45
Z kingstonem S5 współpracuje fatalnie, karta gubi pliki, formatuje się wieczność, zapisuje wieczność. Po włączeniu aparatu opóźnia jego start. Ja swojego kingstona 16 GB x133 wyp.... :) O tak, żeby się nie denerwować.

hmm ale mi z 4gb śmiga. Może to te większe pojemnościowo mają jakieś ALE do Fuji

Kasandra
29-04-2009, 14:59
8 giga Sandisca śmiga super
4 giga Adaty jedną wywaliłam-wieszała mi się ciągle itd

morzon
29-04-2009, 15:32
8GB PQI śmiga bez problemu.

Co do gripa - mi się trafiła okazja kupić oryginał, praktycznie nowy, za 150zł więc bez większego zastanawiania się, kupiłem. Myślałem, że jak się okaże mi niepotrzebny (do niedawna tylko krajobraz i architekturę fociłem) to sprzedam i jeszcze zarobię. Ale jak podpiąłem i pobawiłem się trochę to rozstawać się już z tym ustrojstwem nie mam zamiaru :D niesamowicie wygodna sprawa - i nie tylko pionowy uchwyt i spust, ale też poziomy jest duuużo stabilniejszy i pewniejszy. Jak łapę S5 to jakoś strasznie dziwnie i niewygodnie jest... (grip jest na stałe w D200 u mnie) - więc ostrzegam - grip uzależnia ;]

kurdt
05-05-2009, 02:14
Czy ktoś ostatnio kupował zamienniki akumulatorów do S5? Szukam i niczego sensownego nie mogę znaleźć - nie liczę allegro. Cena też by się przydała jakaś przyzwoita :)

mishieck
05-05-2009, 08:47
Czy ktoś ostatnio kupował zamienniki akumulatorów do S5? Szukam i niczego sensownego nie mogę znaleźć - nie liczę allegro. Cena też by się przydała jakaś przyzwoita :)

Ja kupiłem ten i jestem zadowolony - http://www.allegro.pl/item621374790_akumulator_np_150_do_fuji_finepix_s5 _pro.html. (http://www.allegro.pl/item621374790_akumulator_np_150_do_fuji_finepix_s5 _pro.html)

Ewentualnie Batimex. A dzwoniłeś do serwisu Fuji? Niedawno była tu mowa o oryginalnych aku od nich za ok. 150 zł...

bialogardzianin
05-05-2009, 15:38
Do S5 Pro polecam, za pozytywną opinią robina102, CF Pretec 4GB 233x. Zakupiłem trzy w Pececie w Koszalinie (nie mieli w ofercie ale sprowadzili z hurtowni ABC Data- partnera dystrybutora na Polskę- ComDis Poland). Na blistrze mała naklejka z danymi dystrybutora, ponadto- wieczysta gwarancja, wynegocjowana cena 70 zł/ szt.- to mnie przekonało.

bialogardzianin
05-05-2009, 15:57
8GB PQI śmiga bez problemu...

Sprecyzuj czy Hi-Speed 120 czy 300?

bialogardzianin
06-05-2009, 11:22

nox84, napisz proszę jak wrażenia z używania bo też zastanawiam się nad gripem (bez lcd). Boję się tylko, że z eneloopami (lub innymi aku bezchipowymi R6) będą problemy, których podobno nie ma gdy używa się w gripie 2 oryginałów fuji. O problemach ze stykami, koszyczkami, itp. było tutaj http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=841803.

Do wszystkich forumowiczów- napiszcie proszę jak układa się współpraca s5+zwykły grip delty+6 eneloopów bo nie rajcuje mnie awaria podczas zlecenia, dochodzenie czemu coś nie gra i potem udręka ze sprzedawcą przy odsyłaniu do reklamacji.

suomi
06-05-2009, 12:54
Ja kupiłem ten i jestem zadowolony - http://www.allegro.pl/item621374790_akumulator_np_150_do_fuji_finepix_s5 _pro.html. (http://www.allegro.pl/item621374790_akumulator_np_150_do_fuji_finepix_s5 _pro.html)

Ewentualnie Batimex. A dzwoniłeś do serwisu Fuji? Niedawno była tu mowa o oryginalnych aku od nich za ok. 150 zł...

Ja również mogę polecić akumulator z aukcji, mój egzemplarz trzyma nieco lepiej niż oryginał. Niestety na przesyłkę czekałam dokładnie 7 dni roboczych (kiedy ma się do dyspozycji tyko jeden akumulator to czekanie bardzo dokucza :|) ale ostatecznie dotarł cały i zdrowy więc polecam :)

mikkay
07-05-2009, 16:41
Używa ktoś S5 z muszlą oczną? Myślę nad DK-21M. Warto kupić?

Michał Jędrak
07-05-2009, 18:55
bialogardzianin (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=21814), nie wiem jak się układa współpraca z eneloopami, ale gdy miałem D200 i używałem koszyczka na akumulatorki, to nie było wesoło. Skoki napięcia... Pokazywało połowę baterii a potem nagle jedną kreskę. Aparat potrafił się zawiesić nagle z braku prądu (lustro w góze) i takie tam. Do tego słaba, praktycznie zerowa komunikacja aparatu z bateriami. Ciągłe ładowanie i kombinowanie. Prawdopodobnie wydasz więcej na ładowarkę i akumulatory niż wynosi cena oryginalnego akumulatorka Fuji. A jak masz gripa i dwa dedykowanie akumulatory to po prostu rządzisz... Inteligentnie wyładowuje jeden i dopiero potem bierze się za drugi, nie ma skoków i niespodzianek. Z czystym sumieniem ZNIECHĘCAM do kupna paluszków i bawienia się w ładowanie. Koszyk dobrze mieć w razie jak awaryjnie w Kenii zbłądzisz i nie będzie prądu, to wtedy od murzyna kupisz baterie AA. Jednak do fotografowania pośród cywilizacji nie ma po co nawet koszyka zabierać.

tomecki
07-05-2009, 21:20
bialogardzianin, ja w odróżnieniu od kolegi Michał Jędrak mam pozytywne odczucia we współpracy enelopów z gripem delta, ja dużo korzystam z LCD-eka i nie zauważyłem żebym zrobił więcej fotek na orginalnym aku niz na 6x AA, co prawda nigdy tego nie mierzyłem ale myslę że różnice bym zauważył. Dodam tylko że chyba dosyć istotną sprawą jest czym ładujemy aku AA, w mim przypadku jest to BC-700 i myślę że to pozwala osiągnąć dobre wyniki.

viper345
07-05-2009, 22:46
Witam,

Taki oto post informacyjny - może komuś się przyda:

Mój fuji funkcjonuje z kartami transcend x133 w wersji 4 i 8 gb. Mogę polecić te karty, zwłaszcza, że są bardzo tanie. Transfer z czytnika na poziomie 23mb/s więc jest przyzwoicie.

Jeśli chodzi o akumulatory zamienniki to używam takiego jednego i polecić za bardzo nie mogę niestety (noname kupiony na allegro). Przez pół roku chodził jak oryginał, natomiast później zaczął gubić pojemność drastycznie i w tej chwili (rok używania) pojemność po naładowaniu pokazywana przez aparat to 55%. Zamiennik kosztował mnie 60zł.

bialogardzianin
08-05-2009, 00:02
bialogardzianin (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=21814), nie wiem jak się układa współpraca z eneloopami, ale gdy miałem D200 i używałem koszyczka na akumulatorki, to nie było wesoło. Skoki napięcia... Pokazywało połowę baterii a potem nagle jedną kreskę. Aparat potrafił się zawiesić nagle z braku prądu (lustro w góze) i takie tam. Do tego słaba, praktycznie zerowa komunikacja aparatu z bateriami. Ciągłe ładowanie i kombinowanie. Prawdopodobnie wydasz więcej na ładowarkę i akumulatory niż wynosi cena oryginalnego akumulatorka Fuji. A jak masz gripa i dwa dedykowanie akumulatory to po prostu rządzisz... Inteligentnie wyładowuje jeden i dopiero potem bierze się za drugi, nie ma skoków i niespodzianek. Z czystym sumieniem ZNIECHĘCAM do kupna paluszków i bawienia się w ładowanie. Koszyk dobrze mieć w razie jak awaryjnie w Kenii zbłądzisz i nie będzie prądu, to wtedy od murzyna kupisz baterie AA. Jednak do fotografowania pośród cywilizacji nie ma po co nawet koszyka zabierać.

Jutro przychodzi drugi oryginał zamówiony w serwisie Fuji bo wolałem nie ryzykować z zamiennikiem (może jako kolejna 3 szt.). Upewniam się- nadal dyskutujemy o gripie Delty, tak? BTW, fajna galeria, nawet Ken tam jest! ;-)

bialogardzianin
08-05-2009, 19:12
...Transfer z czytnika na poziomie 23mb/s więc jest przyzwoicie...

Jaki to czytnik bo stoję przed dylematem co kupić? Kurka, 2 maja w MM była akcja "wszystko tańsze o VAT", było kupić niebieską hamę ale nie wiedziałem jakie transfery...

Jakich używacie czytników na Wasze CFy z fujikowymi RAFami 25MB?

robin102
09-05-2009, 14:37
PQI taki tani za 40 zł- trwały, szybki, ale tylko do kart CF. Modelu nie pamiętam i chyba go już w sprzedaży nie ma :(

Albert44
09-05-2009, 15:17
Jakąś hamę ileś tam w jednym niebieskim pudełku.. ze sklepu dla idiotów. Nie ma problema.

bialogardzianin
10-05-2009, 12:25
Czy na CF 4GB (u mnie Pretec 233x ale to nie istotne przecież) wchodzi Wam, w ustawieniu raw fine L, DR400% (lub F1b), przy pełnym aku 128 zdjęć? Pytam bo zastanawiam się czy to tak ma być?

robin102
10-05-2009, 14:22
U mnie pokazuje 132 na jednej karcie, a na drugiej 130, obie to oryginalne sandisk extreme lll 30MB/s
Ale to o niczym nie świadczy. Na kartę weszło mi ostatnio równo 140 kadrów z pleneru :)
Licznik podaje ilość szacunkowo.

vinci99
10-05-2009, 14:41
Mi na 4GB Kingstona wchodzi 155 rawow a na 4GB sandisk extrem II wchodzi 156

Dawid.G
10-05-2009, 19:52
Transcend, 3 karty 4GB. Na każdą z nich wchodzi mi 136 zdjęć (RAW + JPEG Fine M). Dziś w plenerze zobaczyłem, że mam na liczniku ponad 200. Trochę się zdziwiłem, ale nie wiedziałem o co chodzi. Dopiero później zobaczyłem że miałem D-Range na 100% (dwa razy mniejsze RAWy)...a plener w pełnym słońcu....:[ Także to ile zdjęć wchodzi zależy też od ustawienia D-Range, warto pamiętać, oj warto.

Albert44
10-05-2009, 20:54
...ile zdjęć wchodzi zależy też od ustawienia D-Range, warto pamiętać, oj warto.

I ISO... jak powyżej 1000 to Rawy też mniejsze ;)

mikkay
11-05-2009, 22:08
To Panie i Panowie jak z tą muszlą? Tak jak z D200?

viper345
11-05-2009, 22:20
Jaki to czytnik bo stoję przed dylematem co kupić? Kurka, 2 maja w MM była akcja "wszystko tańsze o VAT", było kupić niebieską hamę ale nie wiedziałem jakie transfery...

Ja mam czytnik Kingstona - do dostania na allegro za ok 35zł -> dokładnie taki: http://www.ceneo.pl/1697935
i polecam go jako sprawdzony i szybki. Wcześniej miałem jakiegoś no name'a z allegro i z tych samych kart ciągnął tylko 5mb/s...

morzon
12-05-2009, 16:06
To Panie i Panowie jak z tą muszlą? Tak jak z D200?

A czemu miałoby być inaczej ? ;>

Valush
12-05-2009, 17:26
Witam - lekka zmiana orientacji tematycznej ... lampa
Ostatnio miałem okazję strzelać S5 z SB-900 - sama lampa rewelacja: moc, obsługa, szybkość.
Gorzej z współpracą - mam wrażenie, że nie łapie iTTL - pozostawiając wszystko na automacie i priorytecie przesłony dobiera czasy naświetlania w granicach 1/60 - 1/200 bez względu na ISO - skutkiem czego przepala. Z kolei na manualu pomiar pamtrycowy nijak ma się do ustawianej siły błysku - kierując się nim za bardzo dopala. Ostatecznie pozostało ożywanie własnej głowy i ustawianie próbne.

Ktoś wie co robiłem/miałem ustawione żle? I czy spotkaliście sie z podobnymi objawami? Wbrew wielu opiniom sabinka od razu ustawiła się w tryb FX/DX i zoom palnika działał zgodnie z obiektywami.

Michał Jędrak
12-05-2009, 19:02
A może za dużo wymagasz od lampy? Jak dla mnie to lampy błyskowe to jedna wielka porażka. Niby te aparaty mają pomiar za pomocą 1001 punktów RGB i niby mają wgrane sceny i niby rozpoznają, że coś jest portretem lub krajobrazem na podstawie właśnie czujników RGB, odległości o ogniskowej. A na końcu się okazuje, że to wszystko g..prawda. Lampa zawsze albo przepala albo nie doświetla, ciągle muszę kombinować z kompensacją i patrzeć w LCD czy się udało. I nieważne czy to D200, D3 czy S5.

Valush
12-05-2009, 19:09
A może za dużo wymagasz od lampy? (...) I nieważne czy to D200, D3 czy S5.

Właśnie nie wiem i liczę, że tutaj się dowiem. Zasadniczo płacąc za coś oczekujemy, że w pewien sposób ułatwi to nam pracę - a jeśli nie to po co przeprłacać ??

bialogardzianin
12-05-2009, 19:58
Mi na 4GB Kingstona wchodzi 155 rawow a na 4GB sandisk extrem II wchodzi 156

To załamka w porównaniu z generalnie opluwanym Kingstonem- 155 szt. Oczywiście mówimy o ustawieniach full jakość, tak?

bialogardzianin
12-05-2009, 20:07
Witam - lekka zmiana orientacji tematycznej ... lampa
Ostatnio miałem okazję strzelać S5 z SB-900 - sama lampa rewelacja: moc, obsługa, szybkość.
Gorzej z współpracą - mam wrażenie, że nie łapie iTTL - pozostawiając wszystko na automacie i priorytecie przesłony dobiera czasy naświetlania w granicach 1/60 - 1/200 bez względu na ISO - skutkiem czego przepala. Z kolei na manualu pomiar pamtrycowy nijak ma się do ustawianej siły błysku - kierując się nim za bardzo dopala. Ostatecznie pozostało ożywanie własnej głowy i ustawianie próbne.

Ktoś wie co robiłem/miałem ustawione żle? I czy spotkaliście sie z podobnymi objawami? Wbrew wielu opiniom sabinka od razu ustawiła się w tryb FX/DX i zoom palnika działał zgodnie z obiektywami.

Jak masz zamiar kupić SB-900, napisz najpierw do Fuji Polska co sądzą o tandemie, co Ci szkodzi? A próbowałeś z SB-800? Ja jeszcze nie próbowałem bo nie było okazji ale skoro tak piszesz to trzeba popróbować i wypracować sobie jakąś praktykę mimo, że jestem wrogiem lamp błyskowych (czasami jednak trzeba błyskać). Kiedy np. robisz sesję reportażową z jakiegoś wydarzenia z życia społeczno- zawodowego, publicznych wystąpień, wtedy możesz błyskać więcej bo inne są priorytety niż w przypadku fotografii okolicznościowej, tak mi się przynajmniej zdaje i tak to sobie wydumałem oglądając zdjęcia w gazetach codziennych i prasie kobiecej.

bialogardzianin
19-05-2009, 21:14
Czy na CF 4GB (u mnie Pretec 233x ale to nie istotne przecież) wchodzi Wam, w ustawieniu raw fine L, DR400% (lub F1b), przy pełnym aku 128 zdjęć? Pytam bo zastanawiam się czy to tak ma być?

Niestety, załadowałem drugiego Preteca (po sformatowaniu w aparacie, prosto z blistra)- także 128 zdjęć. Moim zdaniem licznik pokazuje rzeczywistą ilość zdjęć jaka wejdzie na kartę bo po ostatnim, 128. zdjęciu mrugało już tylko "full" i nie mogłem zrobić overburningu jak w CD-R ;-). Może gdybym ustawił sam jpg to coś by jeszcze weszło, sprawdzę przy tej drugiej karcie, którą testuję.

Valush
19-05-2009, 21:35
Jak masz zamiar kupić SB-900, napisz najpierw do Fuji Polska co sądzą o tandemie, co Ci szkodzi? A próbowałeś z SB-800? Ja jeszcze nie próbowałem bo nie było okazji ale skoro tak piszesz to trzeba popróbować i wypracować sobie jakąś praktykę mimo, że jestem wrogiem lamp błyskowych

Rozmawiałem z Fuji Polska - oficjalnie powiedzieli, iż współpraca SB-900 z S5 Pro "może" będzie zapewniona w momencie gdy Nikon wypuści nowy soft do lampy - w chwili obecnej nie współpracują. Zalecają SB-800, Metz 58 AF-1 lub Metz 54 MZ-1

BugsBunny
19-05-2009, 21:36
Niestety, załadowałem drugiego Preteca (po sformatowaniu w aparacie, prosto z blistra)- także 128 zdjęć. Moim zdaniem licznik pokazuje rzeczywistą ilość zdjęć jaka wejdzie na kartę bo po ostatnim, 128. zdjęciu mrugało już tylko "full" i nie mogłem zrobić overburningu jak w CD-R ;-). Może gdybym ustawił sam jpg to coś by jeszcze weszło, sprawdzę przy tej drugiej karcie, którą testuję.
a niby dlaczego ma być inaczej, skoro zestaw RAW + jpg fine przy DR innej niż 100% waży nieco ponad 30MB/plik ?
koledzy pisali chyba o samych RAWach, wtedy będzie więcej

bialogardzianin
19-05-2009, 22:51
a niby dlaczego ma być inaczej, skoro zestaw RAW + jpg fine przy DR innej niż 100% waży nieco ponad 30MB/plik ?
koledzy pisali chyba o samych RAWach, wtedy będzie więcej

Pisząc o ustawieniu jpg miałem na myśli sytuację, że wyświetlacz pokazuje mi "full" i wówczas ja przełączam z RAW+FINE na sam jpg Fine. Póki nie dojdę do końca karty nie sprawdzę, chyba, że Ty lub ktoś z forumowiczów już tak kombinował aby upakować kilka jpgów na kartę więcej. O tym, że samych RAFów więcej wejdzie to oczywiste, ja na razie mam ustawione RAFy i jpgi bo chcę lepiej poznać jpgi z tej zacnej puszki, czasem przecież wystarczy robić w jpgach (stwierdzam, że wychodzą o niebo lepsze niż z D80) ;-)

bialogardzianin
19-05-2009, 22:59
Rozmawiałem z Fuji Polska - oficjalnie powiedzieli, iż współpraca SB-900 z S5 Pro "może" będzie zapewniona w momencie gdy Nikon wypuści nowy soft do lampy - w chwili obecnej nie współpracują. Zalecają SB-800, Metz 58 AF-1 lub Metz 54 MZ-1

A to ciekawe! Metza polecają a ciekawe jak odnieśliby się do lamp Nissin bo na cyfrowych.pl jest wzmianka, że najsłabszy model pasuje do S5 (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nissin-speedlite-di466-typ-n-do-nikona.html), ciekawe jak by wyszło z droższymi modelami? Fuji lansuje w instrukcji obsługi korpusu jako sprawdzone CF Sandisk (o innych szukać trzeba na stronach producentów kart), w przypadku lamp odważyli się i nie tylko o SB Nikona napisali ale i o Metzu. ;-)

karabud
22-05-2009, 17:40
Z Sigma ef-500 dg super tez wspolpracuje bardzo przyjemnie i bez zarzutow

robin102
11-06-2009, 12:27
Jako, że mam szufladę różnej maści kart CF będzie już teraz ze 20 sztuk w sumie dla napaleńców na FUJI S5 bo widzę, że sporo osób chce kupić ten aparat mała przestroga. FUJIK lubi porządne szybkie karty i nie żadne podróbki czy też kingstony i inne.
Na kartach dziwnych, ze tak ujmę robi różne kiksy, a to się potrafi przywiesić, a to mimo wolnego miejsca na karcie pokazuje, że ma FULL, a to jakimś errorem na LCD wystrzeli. Świetnie współpracuje z oryginalnym Sandiskiem EXTREME lll 30MB/s czy to 8 GB czy 4, oraz z oryginalnym PRETECKIEM 4GB, ale tylko oryginalnym (większość pretecków 8GB na rynku to podróby). Wymagający aparat po prostu.

bialogardzianin
11-06-2009, 14:48
Jako, że mam szufladę różnej maści kart CF będzie już teraz ze 20 sztuk w sumie dla napaleńców na FUJI S5 bo widzę, że sporo osób chce kupić ten aparat mała przestroga. FUJIK lubi porządne szybkie karty i nie żadne podróbki czy też kingstony i inne.
Na kartach dziwnych, ze tak ujmę robi różne kiksy, a to się potrafi przywiesić, a to mimo wolnego miejsca na karcie pokazuje, że ma FULL, a to jakimś errorem na LCD wystrzeli. Świetnie współpracuje z oryginalnym Sandiskiem EXTREME lll 30MB/s czy to 8 GB czy 4, oraz z oryginalnym PRETECKIEM 4GB, ale tylko oryginalnym (większość pretecków 8GB na rynku to podróby). Wymagający aparat po prostu.

Dzięki za przestrogę. Stwierdziłem, że muszę kupić karty 8GB bo zmiana kart po 128 zdjęciach (przypominam: RAF DR400%+JPG Fine) zaczyna mnie denerwować. Biorę pod uwagę wypowiedzi w stylu: lepiej dwie mniejsze niż jedna większa i dlatego chcę kupić sprawdzony, oryginalny produkt, który nie może mnie zawieść. Z wielu wątków na forum wnioskuję, że w rachubę wchodzić mogą tylko CFy SanDisk i Lexar. Wkurzające jest to, że karty 8GB wymienionych producentów są około 2 razy droższe od odpowiedników Preteca, do którego nie mam zastrzeżeń (wiem, że mam oryginały). Czy to, że Lexar używa na swych kartach magicznego słowa "Professional" gwarantuje, że mogę ze spokojnym sumieniem zarabiać tymi kartami a kartami Pretec, które tego słowa nie mają, to juz nie bardzo?;) Kto używa z S5 CF Lexar 8GB x233 lub x300 UDMA?

Tak - używałem właśnie tej karty oraz Fuji s5 i zdecydowanie odradzam... Utraciłem kilka fajnych ujęć. Zakupiłem Sandisk ultra II 4 GB i działa bez problemu.

Napisz proszę czy prędkość 15MB/s (jesli dobrze pamiętam) w tych Ultra II nie jest za mało w sytuacji robienia zdjęć RAF DR400%+JPG Fine? Po jakim czasie gaśnie dioda gniazda CF?

Dawid.G
11-06-2009, 17:33
Nie sprawdzałem tego na swojej S5-tce, ale na forum były głosy że Fuji z kartami >4GB nie śmiga. Albo zapełnia do 4GB, mimo tego że na karcie jeszcze drugie tyle wolnego miejsca. Tak szybki zapis jak 30MB/s w najszybszych SanDiscach chyba potrzebny nie jest. Ponoć puszka zapisuje z prędkością 5MB/s i szybciej nie potrafi. Ja mam Transcendent 4GB - w miarę tanie, dobre i szybkie (20/25 MB/s bodajże). Mam trzy sztuki - z żadną problemów nie ma. Robię RAW+Fine M

morzon
11-06-2009, 18:01
Nie sprawdzałem tego na swojej S5-tce, ale na forum były głosy że Fuji z kartami >4GB nie śmiga.

Śmiga.

Kasandra
11-06-2009, 21:00

ufff
bo już myślałam, że tylko mi się na no name'ach wiesza!
na Sandiskach śmiga ok, nawet tylko na II

karabud
11-06-2009, 23:45
Kingston 4gb chodzi bez zarzutow, dla mnie wystarczajaco szybko. Ale 8gb kingstona z allegro sie strzezcie !

Valush
15-06-2009, 13:38
Fuji lansuje w instrukcji obsługi korpusu jako sprawdzone CF Sandisk (o innych szukać trzeba na stronach producentów kart), w przypadku lamp odważyli się i nie tylko o SB Nikona napisali ale i o Metzu. ;-)

Fuji lansuje Sandiski nie bez kozery - po prostu działają, o czym świadczą powyższe posty. Na forum Fuji wiele userów ma ten sam problem, okazuje się, że lekarstwem jest Sandisk Ultra lub Extreme. a co do lampek - szkoda sabinki ale cóż, Metz też dobrze klepie :)

bialogardzianin
15-06-2009, 13:45
Fuji lansuje Sandiski nie bez kozery - po prostu działają, o czym świadczą powyższe posty. Na forum Fuji wiele userów ma ten sam problem, okazuje się, że lekarstwem jest Sandisk Ultra lub Extreme. a co do lampek - szkoda sabinki ale cóż, Metz też dobrze klepie :)

Wiem, wiem, w piątek kupiłem Extreme III 8GB, która sprawdziła się w fotoreportażu sobotnim. Bałem się trochę 8GB w imię zasady: bezpieczniej 2x4 niż 1x8 GB (odpukać), ale zaufałem marce/ renomie/ opinii forumowiczów- w końcu to profesjonalna karta.:)
Jak zobaczyłem czego używa Emin Kuliyev ( http://www.pbase.com/eminilia/image/97016192 )to pocieszyłem się, że ośmiogigowe karty to nie przesada (w D80 robiłem na 4GB UII). ;)

carantoni
21-04-2010, 23:06
Potrzebuję zapasowego akumulatorka, oczywiście takiego który wytrzyma w miarę zbliżoną liczbę zdjęć do oryginalnego aku.

Ciężko już znaleźć te baterie na rynku ale mam dwie opcje:
- http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2325
co wydaje się rozsądniejszym wyborem bo cena nie jest jakoś podejrzanie niska a i pojemność w miarę mało podejrzana

- http://www.allegro.pl/item1009280736_akumulator_fuji_np_150_3900mah_do_s 5_pro_s5pro_waw.html
a to est podejrzany aku bo wiadomo;)

Czy ktoś miał do czynienia z tym akumulatorkiem z drugiej opcji i jeśli tak czy da się te baterii używać?

mishieck
21-04-2010, 23:19
Używałem takiego i byłem b. zadowolony: http://www.allegro.pl/item973646042_akumulator_np_150_do_fuji_finepix_s5 _pro.html

Trzymał tyle co oryginalny, pojemność nie jest również "naciągana".

thorcik
21-04-2010, 23:21
Potrzebuję zapasowego akumulatorka, oczywiście takiego który wytrzyma w miarę zbliżoną liczbę zdjęć do oryginalnego aku.

Ciężko już znaleźć te baterie na rynku ale mam dwie opcje:
- http://www.batimex.pl/towar.php?idtowaru=2325
co wydaje się rozsądniejszym wyborem bo cena nie jest jakoś podejrzanie niska a i pojemność w miarę mało podejrzana

- http://www.allegro.pl/item1009280736_akumulator_fuji_np_150_3900mah_do_s 5_pro_s5pro_waw.html
a to est podejrzany aku bo wiadomo;)

Czy ktoś miał do czynienia z tym akumulatorkiem z drugiej opcji i jeśli tak czy da się te baterii używać?

Odezwij się do serwisu, aku kosztuje 149+wysyłka.

carantoni
22-04-2010, 00:24
Piękne dzięki chłopaki.

kurdt
22-04-2010, 17:38
ja od prawie roku korzystam z tego - http://www.allegro.pl/item1009280736_akumulator_fuji_np_150_3900mah_do_s 5_pro_s5pro_waw.html
pojemność taka jak w oryginale - tyle samo zdjęć mi się udawało na nim robić.