Zobacz pełną wersję : Alpha MB-D80 - czy warto ??
niby lepiej ale mam vouchery giftowe na Amazon do wykorzystania i jak nie kupie to mi przepadną :)
i mam troche zagwozdke ... bo to niby alfa ( z wygladu ) ale photix z opisu ;/
TristisAnima
26-02-2010, 14:21
a ja mam pytanie do was ... bo chce kupić i muszę kupić na amazonie. Czy to jest alfa ?
http://www.amazon.de/Batteriegriff-f%C3%BCr-Nikon-D80-Originalqualit%C3%A4t/dp/B001G7P0MY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=ce-de&qid=1267184714&sr=1-1
a jeżeli nie to jakby ktoś miał chwile ... można tam kupić alfe ?
niby pisze ze to phottix ale zdjęcie przedstawia alfę jak wół !
Jak dla mnie wygląda na Alphę. Ale etykietki pod spodem nie widać więc może być cokolwiek :).
niby lepiej ale mam vouchery giftowe na Amazon do wykorzystania i jak nie kupie to mi przepadną :)
i mam troche zagwozdke ... bo to niby alfa ( z wygladu ) ale photix z opisu ;/
gripa kup u nas (gwarancja) a na amazonie kup coś innego ;)
sethcracow
26-02-2010, 15:05
na zdjęciach oba wyglądają identycznie czy alpha - alpha czy alpha - meike (o phottixowych alphach nie słyszałem). Jedyny sposób to podpytać sprzedawcę. Ja tego nie zrobiłem i mam meike :) choć jeszcze nie wiem czy to źle czy dobrze :) A co do tych rozładowań to może i głupie to przypominać ale w zimie aku się trochę szybciej rozładowwywywywywywuje :D
TristisAnima
26-02-2010, 15:16
A ja myślę, że czy meike czy bez meike czy jeszcze jakieś inne badziewie to jest jeden i ten sam czort w jednej fabryce w Chinach robiony, tylko nalepki inne przyklejają. Tak samo jak z bateriami do laptopów. Są dwie fabryki w Chinach które takowe wytwarzają i wszystkie laptopy przez kogo nie byłyby wytwarzane na nich lecą. No oczywiście tylko nalepki inne maja :).
Maciek R
26-02-2010, 15:36
Dobra, to ja powiem tak.
Mam Alphę kupioną w foto-tipie. Nie zaobserwowałem żadnych spadków wydajności (mam jeden oryginalny nikona en-el3e), na którym mogę wykonać 600-700 zdjęć (wsadzony w gripa) i zamiennik delty - na tym wykonam około 100 zdjęć, ale to wina aku, jest padnięty. U mnie nie ma żadnej (może kilka zdjęć - ale nie jestem w stanie tego zauważyć) różnicy w wydajności aku - niezależnie od tego czy włożę je do gripa czy do aparatu. Sporo podglądu robię, błyskam kręcem af-s'ami jak i śrubokrętem - żadnych problemów.
Kupowaliście w foto-tipie - wymieniajcie. Z doświadczenia wiem, że to bardzo porządny sklep i jeszcze ani razu nie uchylali mi się od odpowiedzialności za sprzęt - a kilka razy wymieniałem zamienniki akumulatorków od nich.
sethcracow
26-02-2010, 16:17
TristisAnima: no i też tak myślałem bo wykonanie jest identyczne (przynajmniej patrząc na zdjęcia sklepowe) jak tej alfa-alfa ale jednak cena jest o 70 zł (na dzień dzisiejszy) niższa, co przy cenie 300 zł daje blisko 1/3 ceny niżej ! A wkład przecież bedzie ten sam prawdopodobnie. Po prostu za mniejszą miskę ryżu zrobione IMHO i kto wie czy to się jednak nie przełoży na żywotność/awaryjność
Dobra, to ja powiem tak.
Mam Alphę kupioną w foto-tipie. Nie zaobserwowałem żadnych spadków wydajności (mam jeden oryginalny nikona en-el3e), na którym mogę wykonać 600-700 zdjęć (wsadzony w gripa) i zamiennik delty - na tym wykonam około 100 zdjęć, ale to wina aku, jest padnięty. U mnie nie ma żadnej (może kilka zdjęć - ale nie jestem w stanie tego zauważyć) różnicy w wydajności aku - niezależnie od tego czy włożę je do gripa czy do aparatu. Sporo podglądu robię, błyskam kręcem af-s'ami jak i śrubokrętem - żadnych problemów.
Kupowaliście w foto-tipie - wymieniajcie. Z doświadczenia wiem, że to bardzo porządny sklep i jeszcze ani razu nie uchylali mi się od odpowiedzialności za sprzęt - a kilka razy wymieniałem zamienniki akumulatorków od nich.
Macku a masz alpha, czy MeiKe alpha?
Moze te Meike sa takie jakies ze pobieraja ta pojemnosc.
Maciek R
26-02-2010, 20:13
Ja mam Alphę.
Kupiłem ją w czerwcu ubiegłego roku.
sethcracow
28-02-2010, 23:15
jestem po łykendowych testach. Na szczęście moja Alpha by Meike sprawuje się na razie OK. Zużycie aku w normie. Nie ma dziwnych spadków, skoków, pożerania i innych anomaliów. Zjada sobie zdjęcie po zdjęciu i tyle. Oby tak do samego końca .... mojego lub jego :)
Witam
Zamowilem sobie wczoraj Alphe, moze jutro dojdzie do mnie.
Ciekaw jestem jaka dostane czy Alpha czy moze Alpha by Meike.
Mam nadzieje ze bedzie wszystko wporzadku.Jak cos to bede testowal.
No i dojechal grip, Alpha by Meike jednak , cena 299zł za grip, widocznie Meike teraz goruja na rynku :)
Zobaczymy jak sie bedzie spisywal.
robertG7
02-03-2010, 15:57
260 postów na temat gripa Alpha :) niedługo urośnie do miana N50/1,8.
A ja mam pytanie czy ktoś posiada zniszczony grip, w którym do odzyskania jest ten kręcony zamek w klapce i bolec blokujący akumulator? Chętnie odkupię. Ogłoszenie dawałem w dziale Giełda, ale nie było odzewu.
pisałeś do foto-tip.pl? powinni mieć części do importowanych przez siebie klamotów
robertG7
02-03-2010, 20:25
pisałeś do foto-tip.pl? powinni mieć części do importowanych przez siebie klamotów
Tak, ale nie bawią się w takie drobiazgi
Oryginał kolego, używkę w dobrym stanie kupisz za przystępną cenę!
A ja z moją Alphą mam takie cuś, że czasem mi aparat pokazuje, że bateria jest rozładowana i wtedy wystarczy tylko odrobinę poruszyć gripa względem aparatu (tak, tak, jest minimalny luzik) i wszystko wraca do normy. Więc może te nagle rozładowujące się baterie wcale nie są rozładowane, tylko coś nie łączy. I co Wy na to?
Dodam może, że to Alpha by Meike...
Sputnik_Wwa
21-03-2010, 00:30
Ja dziś zakupiłem ten grip z racji tego, że czesto robię pionowe zdjęcia na stosunkowo długich czasach i po prostu łatwiej mi utrzymać aparat :) Nie mam żadnych problemów, dziś go dość silnie testowałem. Oczywiście jest problem o którym mowa była w wątku (lekki luz w gnieździe), ale wystarczy owinąć trzpień taśmą klejącą i już jest elegancko nawet z cięższymi szkłami. Z baterią nie mam problemów (mam wsadzony jeden akumulator oryginalny).
szymonvader
26-03-2010, 13:15
Zakupilem wczoraj, narazie po ogledzinach wydaje się OK dobrze spasowany i wszystko działa jak należy. Sprawdze w przyszłym tyg to napisze coś wiecej
Ja swoja zakupiłem w grudniu ale musiałem ja reklamować ponieważ rozładowywał się akumulator. W zeszłym tyg. dostałem nową, zobaczymy jak się będzie sprawować.
szymonvader
29-03-2010, 21:06
a jak wyglada rozladowanie moj po 4 dniach trzyma tak samo.
Jacek S.
30-03-2010, 22:30
a jak wyglada rozladowanie moj po 4 dniach trzyma tak samo.
Zapewne na wyświetlaczu jest komunikat o pustej baterii :)
Ja zakupiłem dziś, mam nadzieję, że będę zadowolony i nie zawiodę się na jakości wykonania.
mamil_km
31-03-2010, 07:52
A ja mam troszkę przewrotne pytanie : czy warto ... czy warto w ogóle kupić grip. Bardziej szczegółowo chodzi mi o to czy są osoby które zakupiły i nie zaakceptowały "ciała obcego" przy swoim aparacie ? Osoby którym praca z gripem nie przypadła do gustu, a aparat stał się za duży, za ciężki itd. ? Podsumowując czy są osoby które szybciej zdjęły go jak zakładały ? Nie mam możliwości pożyczyć od kogoś na próbę więc kieruję do Was takie pytanka :)
mamil_km
01-04-2010, 17:28
Sorry za posta pod postem.
Kupiłem grip i jest to Phottix z tym że nie ma żadnych różnic pomiędzy Alph-ą. Kupiłem ponieważ ten był od ręki a na Alphę musiał bym czekać. Sprzedawca zapewniał mnie że gdyby zdjąć nalepki to jednego od drugiego bym nie rozpoznał. Gdy byłem w sklepie na potwierdzenie swoich słów pokazał mi MB-D10 w wersji Alpha i Phottix i ... żeby nie naklejki to bym nie wiedział który to który. Reasumując to prawdopodobnie jedna fabryka tylko na końcu inne naklejki idą :)
szymonvader
01-04-2010, 23:18
Zapewne na wyświetlaczu jest komunikat o pustej baterii :)
Ja zakupiłem dziś, mam nadzieję, że będę zadowolony i nie zawiodę się na jakości wykonania.
jak wygląda komunikat to wiem, bardziej interesuje mnie czas po jakim to sie dzieje.
Sputnik_Wwa
01-04-2010, 23:23
Ja nie mam problemu z baterią. Trzyma mi tak samo jak na samym akumulatorze. Gripu z aparatu nie zdejmuję wcale, jest dla mnie teraz poręczniejszy ;) Ale ja lubię czuć że mam coś w reku i nawet w zdjęciach horyzontalnych grip mi jakoś uprzyjemnia trzymanie aparatu. Fakt faktem po kilku godzinach trochę ciąży ale idzie przywyknąć. D300 waży więcej samo z siebie ;P
catintheflat
01-04-2010, 23:36
Wczoraj do mnie doszła Alpha by Meike. Nie zauważyłem jak na razie jakiegoś problemu z akumulatorkiem. Z ciekawości zostawiłem na noc i zapisałem sobie ile mam energii - było 63%. Po włączeniu rano było już 64% więc raczej wszystko ok hehe :) Miałem dziś problem z brakiem łączności z aparatem odnośnie poziomu energii i aparat po prostu nie chciał się załączyć. Poruszanie akumulatorkiem w gnieździe rozwiązało ten problem.
Trochę mam mieszane odczucia odnośnie tej gumy na uchwycie. Chodzi konkretnie o tą część co znajduje się pod koniuszkami palców. Mam wrażenie jakby tej gumy tam było trochę jakby za dużo i że szybko może zacząć się odklejać. Jednak niezastąpiona taśma izolacyjna załatwiła problem i teraz trzeba by się naprawdę postarać aby to odkleić palcami.
robertG7
01-04-2010, 23:51
Wczoraj do mnie doszła Alpha by Meike. Nie zauważyłem jak na razie jakiegoś problemu z akumulatorkiem
Z ciekawości zostawiłem na noc i zapisałem sobie ile mam energii - było 63%. Po włączeniu rano było już 64% więc raczej wszystko ok hehe.
Miałem dziś problem z brakiem łączności z aparatem odnośnie poziomu energii i aparat po prostu nie chciał się załączyć. Poruszanie akumulatorkiem w gnieździe rozwiązało ten problem.
Jedno drugiemu przeczy!!
Kupiłeś, jest super, tyle, żę energia wzrasta, łączności z aparatem brak itd, ale ogólnie wszystko OK qfaaaa hahaha i jest wszystko OK. Nie mogę wybaczcie :)
catintheflat
02-04-2010, 10:07
A co w tym śmiesznego ? ;-)
Kupiłeś, jest super, tyle, żę energia wzrasta, łączności z aparatem brak itd
A umiesz czytać ze zrozumieniem ?
Poziom energii wzrasta...napisałem to pół żartem ponieważ ten 1% różnicy wynikał zapewne z błędu pomiarowego aparatu a oznaczać może to tyle, że grip nigdzie nie ma zwarcia i nie pobiera niepotrzebnie prądu gdy aparat jest wyłączony.
Brak łączności z aparatem to była jednorazowa przypadłość zapewne związana z zabrudzonymi stykami, a skoro poruszanie baterią pomogło to w czym problem ?
Czasem podczas używania 18-105 pojawia mi się błąd F--, a delikatne poruszenie obiektywu pomaga więc co przez to cały aparat i obiektyw jest do d....?
Zauważ, że ten grip kosztuje 2-3 razy mniej niż oryginalny więc ta "niedogodność" jest niczym ponieważ rekompensuje ją różnica w cenie, poza tym cudów się nie spodziewałem. Słyszałem, że problemy z brakiem łączności zdarzają się także w oryginalnych gripach MB-80 więc podejrzewam, że to może być jakaś wada konstrukcyjna.
Jacek S.
02-04-2010, 22:06
Ja zauważyłem kilka niedogodności.
1. Trocha spadła wygoda pracy z 17-55 w poziomych kadrach z racji na blisko umieszczony (bezpośrednio przy body) pierścień ogniskowania,
2. Wewnętrzne pokrętło czasami nie trybi (tak co dziesiąty skok), moim zdaniem kwestia dotarcia,
3. Bardzo mało miejsca w torbie :)
Na plus:
Pionowe kadry, mega wygodniej niż bez gripa.
TomaSzSz
02-04-2010, 22:31
Podpinam się do wątku, Nikt nie chce może sprzedać Gripa do D80/D80 ?
Weelkoo_FPC
08-04-2010, 13:11
a ja z pytaniem, szukałem odpowiedzi ale nic konkretnego nie znalazłem - jak się spisuje D90'tka z akumulatorami AA w gripie (Alphy, Nikona - dowolnie). Porównywalnie jak na jednym EN-EL3e, lepiej, gorzej? O ile lepiej/gorzej?
adolfik9501
08-04-2010, 13:19
a ja z pytaniem, szukałem odpowiedzi ale nic konkretnego nie znalazłem - jak się spisuje D90'tka z akumulatorami AA w gripie (Alphy, Nikona - dowolnie). Porównywalnie jak na jednym EN-EL3e, lepiej, gorzej? O ile lepiej/gorzej?
Strona 275 instrukcji do aparatu.
Weelkoo_FPC
08-04-2010, 13:24
adolfik9501 - przyjmijmy, ze średnio mnie interesuje co teoretycznie przewiduje producent akumulatorów dedykowanych. W szczególność, że widnieje tam informacja o BATERIACH AA a nie akumulatorkach - i to nawet nie wiadomo jakich bateriach ;) Ja chcę się dowiedzieć, na co mogę liczyć w rzeczywistości wsadzając do gripa np. 6 Eneloopów (jestem na etapie zakupu gripa i zastanawiam się czy do koszyka dorzucić EN-EL3e czy zaopatrzyć się w Eneloop'y).
adolfik9501 - przyjmijmy, ze średnio mnie interesuje co teoretycznie przewiduje producent akumulatorów dedykowanych. W szczególność, że widnieje tam informacja o BATERIACH AA a nie akumulatorkach - i to nawet nie wiadomo jakich bateriach ;) Ja chcę się dowiedzieć, na co mogę liczyć w rzeczywistości wsadzając do gripa np. 6 Eneloopów (jestem na etapie zakupu gripa i zastanawiam się czy do koszyka dorzucić EN-EL3e czy zaopatrzyć się w Eneloop'y).
Mialem juz w gripie eneloopy , ale wole jechac na aku en-el3e.Wiecej zdjec zrobisz na oryginalnym aku.No i pokazuje ci w procentach stan aku a jak masz eneloopy to nie pokazuje.
adolfik9501
08-04-2010, 14:11
Mnie średnio interesuje, że nie potrafisz zauważyć, że paluszki w gripie dadzą coś koło 50-60% zdjęć do wykonania na dedykowanym aku. Ilość zdjęć jest mało ważna podana przez producenta, gdyż to były warunki testowe według, co za rozpusta, dwóch norm. Poza tym na ilość zdjęć ma wpływ tak wiele czynników, że nie da się powiedzieć, że mi działa tyle więc Tobie też będzie tyle działać.
Dziękuję. EOT.
Weelkoo_FPC
08-04-2010, 16:09
adolfik9501 - widać Ciebie zadowalają take dane, które o rzeczywistym użytkowaniu nic nie mówią bo w instrukcji nie ma ani mowy na jakich bateriach przeprowadzony był test (co ma duży wpływ) a ponadto - co podkreśliłem - przeprowadzony był na bateriach a nie akumulatorkach AA, a te potrafią się zgoła odmiennie zachowywać. Mnie takie dane nie zadowalają, wolą zapytać użytkowników jak u nich to wygląda - to dla mnie zdecydowanie wartościowszy punkt odniesienia. Jedni kierują się danymi technicznymi deklarowanymi przez producenta, inni wolą kierować się opiniami użytkowników czy testami niezależnymi - kwestia podejścia. Szkoda tylko, że jak widać twoje podejście jest jedyne słuszne i grzecznie postawione pytanie Ci przeszkadza - no ale tu już raczej kwestia podejścia do ludzi a nie samego tematu pytania. Jakby kogoś jednak nic dziś nie ugryzło i z łózka wstał odpowiednią nogą to z chęcią poczytam jeszcze o tym jak oceniacie pracę z akumulatorkami AA w gripie - jak to zrobił bez bólów np. barto28 za co dziękuję.
d700 , grip alfa 8 sztuk akku Panasonic Infinium o pojemnosci 2100 , szklo z wlaczonym caly czas VR , ogladanie zdjeci po zrobieniu , dosc intensywne wykorzystanie ekraniku , wytrzymaly okolo 500- 600 zdjec
d300/d700 + 8xeneloop - ~2000 zdjęć, 90% w serii, sporo przeglądania, szkła z vr, AFS
aż muszę z ciekawości sprawdzić jak poradzi sobie d90 na 6xeneloop
Kurcze przeczytałem ten wątek od deski do deski i o ile na początku byłem napalony na zakup Alfy to teraz już zdębiałem... jak w końcu jest z tym problemem rozładowywania się akumulatorów? I jak wygląda "jakość" alfy po dłuższym czasie użytkowania?
Maciek R
10-04-2010, 23:06
Jakość alfy (ale nie wiem jak z alfą by meike) jest bardzo dobra. Po prawie roku intensywnego używania tego sprzętu - dbam o sprzęt, ale wychodzę z założenia, że jest on do używania, a nie do patrzenia na niego, więc pedantyczny nie jestem z nim - działa bardzo dobrze. Nie widać na nim większych śladów użytkowania. Jest bardzo dobrze.
Kurcze przeczytałem ten wątek od deski do deski i o ile na początku byłem napalony na zakup Alfy to teraz już zdębiałem... jak w końcu jest z tym problemem rozładowywania się akumulatorów? I jak wygląda "jakość" alfy po dłuższym czasie użytkowania?
Ja po wymianie na inny egzemplarz alfy meike nie zaobserwowałem już problemu rozładowywania, także widać jest to kwestia trafienia odpowiedniej sztuki. Jakość OK jak najbardziej. Starł mi się jedynie napis na przycisku AE/AFL. Kółka pracują z należytą kulturą.
mamil_km
12-04-2010, 13:57
Czy to normalne że po tygodniu bateria ze 100% spadła sama do 78% naładowania ? Aparat w tym czasie korzystał z pierwszej, pierwsza ma w tej chwili 13% więc chyba jeszcze się nie przełączył do korzystania z 2 tym bardziej że w menu pierwsza jest podświetlona żółtą ramką.
Czy to normalne że po tygodniu bateria ze 100% spadła sama do 78% naładowania ? Aparat w tym czasie korzystał z pierwszej, pierwsza ma w tej chwili 13% więc chyba jeszcze się nie przełączył do korzystania z 2 tym bardziej że w menu pierwsza jest podświetlona żółtą ramką.
No wlasnie tez mnie to interesuje.Ja korzystam narazie z 1 aku, i codziennie stopniowo spadaja sobie procenty, nawet jak sie nie uzywa aparatu.Ale np jak sa 2 aku w gripie i korzysta pierw z portu nr 1 to czy aku w komorze nr 2 tez bedzie sie rozladowywal?Czy nie powinien.Bo w moim przypadku jak korzystam z 1 aku to gdy nawet sie nie korzysta to sie powoli rozladowywuje.
Mam jeszcze ostateczne pytanie: poczytałem i parę osób ma problemy z aku (co dla mnie dyskwalifikuje użyteczność) parę osób miało często niedziałające kółka nastaw i ktoś gdzieś pisał, że kółko nastaw w gripie w jakiś sposób blokowało kółko w body... więc mam pytanie - ile z tych osób oddało gripa na gwarancję? I co było potem? I jeśli brać Alfe to lepiej od meike czy lepiej standardowy alfa?
Najchętniej bym kupił oryginał ale cena 240zł za alfe do 550zł za oryginał przesądza sprawę póki co...
Maciek R
13-04-2010, 14:30
Jeśli zostawisz kółko nastaw, jak to nazwałeś, w gripie w połowie ustawienia - w sensie, że nie przeskoczy do końca, do tego się trzeba naprawdę przyłożyć, to wtedy blokuje się kółko w korpusie.
Kółka do ustawień działają inaczej niż te w korpusie, stawiają większy opór.
Witam
No i niestety bede musial rekalmowac swoj grip Alpha kupiony ponad miesiac temu.
Rozladowywuje aku-to pewne.
Wychodzac dzis rano do pracy sprawdzilem stan aku , bylo 26% , przychodze teraz z pracy wlanczam, 2%!
Czy to jest normalne?
Mam jeszcze jedno aku nikona i jeszcze sprawdze na nim ale cos mi sie wydaje ze cos jest nie tak z gripem.
Teraz tak mysle ze warto bylo troche poczekac , dolozyc i kupic oryginal :(
mam jeszcze ostateczne pytanie - wiem już, że jeżeli nie kupię oryginału to wyłącznie patrzeć na zamienniki Alpha (bo tu chyba przyznacie rację?) - to teraz: Jak mam zamiar zakupić Alphe to brać made by Meike czy też poszukiwać po prostu Alphy? Jest jakaś różnica? Czy nie zwracać na to uwagi?
A czytasz ten wątek? To samo pytanie już ktoś zadał i o ile wiem nikt na nie nie odpowiedział. Skąd mamy wiedzieć co lepsze? Wg mnie to ten sam towar z innym logo.
Kup i używaj. Jak coś nie tak - gwarancja.
Wojtek Mąka
20-04-2010, 11:22
Witam
taka ciekawostka dotycząca Alfy by Meike: kupiłem, przykręciłem do mojego D80, zero luzów. Jak przyspawana. Montuję grip do D90 siostry, zakręcam, ile się da - luz. Normalnie się obraca o ułamki mm. Wynika z tego, że body 80 i 90 róznia sie od siebie. Nie wiem czy np. nie średnicą otworu blokującego położenie gripa...
Poza tym Alfa działa elegancko (na obu puszkach) nie rozładowuje aku, kółka chodzą lekko i skokowo, nawet lżej niż w body... spust idealnie, chociaz mniej wyczuwalnie niz w body. Wkurza mnie jedynie moduł spustu (razem z wyłącznikiem lock), który jest niezbyt ściśle spasowany z resztą gripa. Ogólna ocena za tę kasę - 95 proc zadowolenia.
Wojtek
Wczoraj przymierzałem gripa do D80 i faktycznie lepiej się trzyma niż z D90... Znowu rozładowały się oba aku - w ciągu jednego dnia... Pierwszy raz spotkało mnie to w trakcie meczu, więc się "nieco" zdenerwowałem. Jutro ruszam do sklepu i wymieniam
Na moim D90 Alpha siedzi idealnie, ani ciuka luzu. Dodam, że nie oklejałem żadną izolacją, jak koledzy. Spust w gripie jest moim zdaniem idealny, podoba mi się wyczuwalna różnica pomiędzy ustawieniem ostrości a wyzwoleniem migawki, a nie jak w oryginalnym MB, nie trzaskam przypadkowych klatek od za mocnego przyciśnięcia jak w D80 z gripami kolegów
No i zareklamowalem grip Alpha.
Wyslalem do sklepu w zeszly czwartek ( 15 kwietnia ) a w poniedzialek mialem juz w domu "funkiel nowke" :D
Bylem w szoku ze tak szybko zostal wyslany do mnie nowy grip.
Narazie jest ok. Aku fajnie trzymia.Ale zobaczymy z czasem czy cos sie bedzie dzialo.
Taka moja rada - jezeli faktycznie macie problemy z Alphami to wysylajcie na reklamacje.
Ja wyslalem i nie zaluje,wrecz przeciwnie- roznica od razu zauwazalna, nie zasysa pradu jak poprzednik.
Ale lepiej nie chwalic bo sie cos posypie ;)
Ogolnie grip swietny.
Pozdrawiam
A ja chyba jednak poczekam i zapoluję na oryginał - tylko znów teraz martwi mnie kwestia miękkiego spustu o jakim czytam... :/
A ja chyba jednak poczekam i zapoluję na oryginał - tylko znów teraz martwi mnie kwestia miękkiego spustu o jakim czytam... :/
Bierz Alphe , swietny grip.
Oryginalny ok 550zł. To troche duzo.
ja właśnie teraz też stanąłem przed wyborem oryginał i być fajnym bo napis czy zamiennik i 200zł na cukierki :D i tak czytam, czytam Alpha ma dość pozytywne opinie i cena przystępna tylko trzeba mieć farta nie trafić na prądożerny model. Kumpel ma D80 z oryginalnym gripem bo takiego już kupił i zawsze denerwował mnie miękki spust migawki za szybko robił zdjęcia, przed wcześnie po prostu bo strasznie wyczulony ale z drugiej strony jak robiłem na sprzęcie kumpla mase zdjęć to się zdążyłem przyzwyczaić
czy warto przepłacać to nie wiem kwestia gustu, jak ktoś chce mieć seta Nikon-a to kupi oryginał a jak mu nie zależy to kupi zamiennik
Ja zaglądam na giełdę dzisiaj a tu proszę:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141364
Zastanawiam się czy uda mi się zwrócić Alphę na rzecz tego oryginału. Może ktoś z obecnego grona się zdecyduje, to tylko brać ;)
mam Alphe od poru tygodni i jestem bardzo zadowolony nie warto przeplacac i kupowac orginal bo jak dla mnie nie ma wielkiej roznicy w jakosci jestem pozytywnie zaskoczony wykonaniem i dzialaniem polecam
Pytanko. Ma ktoś może fotkę gripa Alfa z Nikonem D-80, żeby można było zobaczyć jak to wygląda razem?
zenon.smietana
28-04-2010, 15:13
No i zareklamowalem grip Alpha.
Wyslalem do sklepu w zeszly czwartek ( 15 kwietnia ) a w poniedzialek mialem juz w domu "funkiel nowke" :D
Bylem w szoku ze tak szybko zostal wyslany do mnie nowy grip.
Narazie jest ok. Aku fajnie trzymia.Ale zobaczymy z czasem czy cos sie bedzie dzialo.
Taka moja rada - jezeli faktycznie macie problemy z Alphami to wysylajcie na reklamacje.
Ja wyslalem i nie zaluje,wrecz przeciwnie- roznica od razu zauwazalna, nie zasysa pradu jak poprzednik.
Ale lepiej nie chwalic bo sie cos posypie ;)
Ogolnie grip swietny.
Pozdrawiam
Gdzie kupowałeś? Warto wiedzieć, gdzie nie robią problemu z reklamacją/
Gdzie kupowałeś? Warto wiedzieć, gdzie nie robią problemu z reklamacją/
Foto-Tip.pl
Reklamacja bez zadnego problemu.Dostalem calkiem nowego gripa.
I na dodatek tak szybko.Bylem w szoku :)
Polecam sklep na przyszlosc ;)
krzysztof jot
28-04-2010, 16:28
Ja chcę się dowiedzieć, na co mogę liczyć w rzeczywistości wsadzając do gripa np. 6 Eneloopów (jestem na etapie zakupu gripa i zastanawiam się czy do koszyka dorzucić EN-EL3e czy zaopatrzyć się w Eneloop'y).
trochę nie w temacie - bo w D80 moze byc inaczej - ale w D300 wole AA niz EN dlatego, że TYLKO na bateriach AA lub EN-EL4 body robi 8kl/s a na En-EL3 nie - a to ma znaczenie.
Poza tym, wiem ze znajomego sklepu, że zamianniki różnie reagują na różne akumulatory - i bywa, że to co na oryginalnym gripie działa doskonale, na zamienniku jest np.zupełnie niewidoczne
w D300 wole AA niz EN dlatego, że TYLKO na bateriach AA lub EN-EL4 body robi 8kl/s a na En-EL3 nie - a to ma znaczenie.
Pełne 8 klatek jest chyba tylko przy EN-EL4. Na paluszkach AA pokazuje mi 7,7 kl/s. To tak gwoli ścisłości, bo chyba niewielu osobom robi to różnicę, choć nie wykluczam że znajdzie się kilku :)
A ja mam pytanie a pro po prądożerności - czy zdarzyło się komuś, że ona się pojawiła, czy jeśli była to od początku? no i jak po reklamacji? Czy już jest ok czy trafiały się komuś znów trefne modele? W zasadzie jedynie owa prądożerność trzyma mnie przed zakupem Alphy i skłania ku oryginałowi ale z kolei oryginał odrzuca opisywaną miękkością spustu... Ostatnio dokupiłem Sabinkę 900 i stwierdziłem, że gripa czas najwyższy kupić ;) więc mi się ciut spieszy z tym obecnie ;)
robertG7
18-05-2010, 20:43
Zainwestuj w oryginał, będziesz spokojniej spać.
perianin
19-05-2010, 18:58
mam 2 pytania:
1. czy grip naprawdę zwiększa szybkostrzelność? Przecież nie przeskoczę objętości buforu i prędkości transmisji danych - tak mi się wydaje przynajmniej... (mam d80)
2. czy na "stabilność" połączenia gripa z korpusem ma obwieszenie body dodatkowym cieżarem (lampa, cięższe szkło itp.)?
nikt nigdy nie mówił że mb-d80 zwiększa szybkostrzelność
takie rzeczy to mb-d10 + d300/d700
perianin
19-05-2010, 19:16
nikt nigdy nie mówił że mb-d80 zwiększa szybkostrzelność
takie rzeczy to mb-d10 + d300/d700
niedawno rozmawiałem ze sprzedawcą w jednej z budek nikona (bo sklepem tego nazwać nie można, niestety) i facet zasugerował mi opis działania podobny do MB-d10 tj. większe napięcie itd. Stąd moje pytanie, bo nigdzie nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi.
A ja mam pytanie a pro po prądożerności - czy zdarzyło się komuś, że ona się pojawiła, czy jeśli była to od początku? no i jak po reklamacji? Czy już jest ok czy trafiały się komuś znów trefne modele? W zasadzie jedynie owa prądożerność trzyma mnie przed zakupem Alphy i skłania ku oryginałowi ale z kolei oryginał odrzuca opisywaną miękkością spustu... Ostatnio dokupiłem Sabinkę 900 i stwierdziłem, że gripa czas najwyższy kupić ;) więc mi się ciut spieszy z tym obecnie ;)
odpowie ktoś? Byłbym też wdzięczny za pełną odpowiedź :)
pozdrawiam
Sputnik_Wwa
21-05-2010, 17:59
Ja mam alphe i chodzi mi aparat tak samo jak na samym aku i nie mam problemu z tematem. Czasem mu się zdarza pokazywać trochę więcej niż końcówka baterii na jednym aku a potem pokazać zero. Ale mnie to nie przeszkadzało, wiedziałem ile zrobiłem i kiedy się skończy i tak. Teraz mam dwa aku i zero problemu ;)
Witam wszystkich, 2 tygodnie temu zakupiłem Alpha do D90 i zamiennik EN-EL3e. Wszystko działało dobrze do wyładowania wymienionego zamiennika baterii. Po wyładowaniu aparat zakomunikował że baterie obie są rozładowane, zamiast przełączyć się na 2 baterię, po wyjęciu rozładowanej baterii aparat zaczął działać poprawnie pokazując 100% naładowania baterii , po ponownym włożeniu rozładowanej baterii ponownie wskaźnik pokazuje stan rozładowania. Miał już ktoś taki objaw ?
miał, grip do wymiany
mój wymienili, jakieś trzy dni to trwało łącznie z przesyłkami
Dzięki za informacje, to zaczynam proces reklamacyjny :)
Ja w końcu szarpnąłem się na oryginał, który zakupiłem na naszej giełdzie i wszystko działa jak powinno ale faktycznie spust jest miękki - trochę zbyt miękki, a kółka działają trochę zbyt luźno... spodziewałem się po tych elementach czegoś więcej - patrząc, iż nówka kosztuje min 550zł.
faktycznie spust jest miękki - trochę zbyt miękki, a kółka działają trochę zbyt luźno...
Potwierdzam. Różnica w miękkości / twardości jest zauważalna i moim zdaniem zbyt duża. Ale jak pomyślę że mam robić fotki bez gripa - od razu mnie nadgarstek napie....
ja miałem nadzieję, że po przekręceniu aparatu nie odczuję różnicy - tak MZ powinien działać firmowy grip kosztujący taką niebagatelną kasę - ale niestety po przekręceniu mam wrażenie jakbym brał inny aparat do ręki... ale nie ma co demonizować bo wygoda użytkowania wzrosła straszliwie na plus :) U mnie grip przyspawany na stałe :)
robertG7
15-07-2010, 23:59
Dodam jeszcze, że nawet po włożeniu 1 aku en-el3e do BP Alpha, tenże aku jest rozładowywany na wyłączonym aparacie. Taka to cena za zamiennik gripa :)
A ja znow mam takie objawy ze jade na jednym aku oryginalnym w gripie Alpha tak do 55% i nagle spada do 1%. denerwuje mnie to troche bo 50% naladowania nagle znika :/ aku napewno jest oryginalne bo bylo w zestawie ,to juz jest moj 2 grip i takie cuda sie dzieja :( .
Moja przygoda z MB-D80 by meike wygląda podobnie. Wczoraj ponownie wysłałem gripa, który wrócił do mnie po wymianie gwarancyjnej w maju. Samoczynne rozładowywanie akumulatorów, samoczynne resety aparatu, dziwne wskazania naładowania aku itp... dopóki sprzęt jest na gwarancji to będę walczył, może trafi się dobry egzemplarz. swoją drogą - firma foto-tip poważnie podchodzi do klienta i nie robią żadnych problemów z naprawą czy wymianą.
Generalnie to nie marudzę. wiedziałem z czym się może wiązać używanie zamiennika i biorę to na klatę :)
Tylko aparat bez gripa teraz leży w dłoni jak pół d40 :)
Też kupiłem Meikową Alphę. Do D90 pasuje jak ulał, działa jak ta lala, tylko po rozładowaniu się jednej z baterii nie przełącza na drugą. Wczoraj oddałem do wymiany. Jestem pozytywnie zaskoczony telefonem do Foto-Tip'a, za to pan z serwisu chyba nie był zaskoczony tym, że grip ma taka przypadłość. Heh... "cóś" mały ten aparacik teraz ;-)
dark__jedi
18-08-2010, 23:20
Witam,
przeczytałem cały wątek o Alfie i o problemach z prądem. Akurat dzisiaj także odebrałem Alfę by Meike od kuriera.
Moje spostrzeżenia:
- dobrze siedzi, nie trzeszczy
- spust z blokadą jest trochę luźny, tak jakby cały sztyft był nie do końca poprawnie zatopiony w obudowie - ale jakoś przeżyję,
Po przeczytaniu o problemach z akku zacząłem grzebać w aparacie w ustawieniach gripa. Są tam 4 opcje co do wyboru zasilania.
W pierwszych 2 pozycjach akumulatory Pentagram INFINITY 2600 pokazują pełny stan. Natomiast w dwóch pozostałych, pasek stanu jest bliżej ku końcowi. Tłumaczę to tym, że aparat nie wie że to są akku i mierząc napięcie w okolicach 1,3V uważa je za całkiem przyzwoicie rozładowaną baterię.
Nasuwa się pytanie, czy zmiana ustawień w menu d12 pozwoli na wydajniejsze użytkowanie aparatu z gripem? W zaszadzie tylko pozycja 2-ga czyli HR6 to akku, reszta to baterie o napięciu znamionowym 1,5.
Czy ktoś to w ogóle sprawdzał? Mam nowy korpus + grip więc doświadczenia nie mam żadnego w tym zestawie. Lecz zastanawia mnie jakie opcje Wy macie postawiane.
Pozdrawiam.
ps. dotyczy Alfy z różnymi przydomkami. Z mojego doświadczenia, tak jak ktoś już to poruszył gripy pochodzą mniej więcej z tej samej chińskiej fabryki. Dystrybutor dokłada tylko przydomek, choć sprzęt jest ten sam.
zgodnie z instrukcją, wybór rodzaju baterii w gripie dotyczy BATERII AA. Wybór ten nie ma wpływu na akumulatory en-el3
jacekhc666
21-08-2010, 01:20
Witam, znalazłem bardzo tani grip na amazon: http://www.amazon.co.uk/Battery-Nikon-Mb-d80-Digital-Camera/dp/B003XN4UFC/ref=sr_1_48?ie=UTF8&s=electronics&qid=1282345669&sr=1-48
Czy to jest alpha?
prawiejakzywiec
22-08-2010, 14:32
Chyba jednak to nie Alpha - one nie mają pilota w zestawie.
Ten grip to nie Alpha.
Jest też oferta z dwoma akumulatorkami:
http://http://www.amazon.co.uk/Battery-MB-D80-EN-EL3e-Lithium-Ion-Batteries/dp/B003MRQ782/ref=sr_1_9?ie=UTF8&s=electronics&qid=1282543384&sr=1-9
Brak tez negatywnych opinii ale towar jest dopiero od maja na Amazonie więc trudno powiedzieć jaka naprawdę jakość.
Może ktoś na forum miał z nim do czynienia bo cena podejrzane atrakcyjna.
Przepraszam bardzo ale również chce się upewnić :)
Czy to:
http://allegro.onet.pl/item1180839739_grip_alpha_digital_mb_d80_nikon_d80 _d90__sklep_gw.html
oraz to:
http://www.fotofobia.pl/produkt/grip/grip-alpha-digital-mb-d80
to są gripy firmy Alpha?
prawiejakzywiec
27-08-2010, 23:19
tak - to są Alphy
Ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=1207252516 jest sprzedawany jako Alpha, ale wydaje mi się, że Alphą nie jest... mam rację?
robertG7
28-08-2010, 14:14
Ten: http://allegro.pl/show_item.php?item=1207252516 jest sprzedawany jako Alpha, ale wydaje mi się, że Alphą nie jest... mam rację?
Nie, nie jest to Alpha co widać na pierwszy rzut oka, wspomagając się poprzednimi wrzuconymi linkami do wątku.
PS
Ile można się onanizować nt jednego producenta gripa?
Moja Alpha troszkę sie "rusza" na prawo czy lewo z ciężkim szkiełkiem, czy lampą. Przykręcona na maxa ma jakiś luzik na boki, normalka? Czy kolejna reklamacja...
zotornik
09-09-2010, 20:04
Kolega nie czyta uważnie tematu ;)
Lekki luz występuje często lub może nawet we wszystkich egzemplarzach. Inni użytkownicy - w tym również i ja - stosują metodę obklejenia taśmą izolacyjną tej części, która wchodzi w korpus w miejsce akumulatora.
Tu masz przykład jak to się robi http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=96252&page=10
/post pietrobasa ze zdjęciami/
cos pomyliles linki
ja znalazlem inny rzyklad ale zdjec nie ma :(
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1269799&postcount=28
Zotornikowi chodziło chyba o ten post:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1739978&postcount=194
przez 2 lata ZERO problemów.
albo alpha albo oryginał, inne to syf ;)
nie ma co przepłącać za oryginał bo po prostu ktoś chce nas zrobić w jajo z takimi cenami w nikonie
Zotornikowi chodziło chyba o ten post:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1739978&postcount=194
to tak samo mam, tylko nie mozna owijac bo tam gdzie wchodzi klapka od baterii(nie widac tego na tych zdjeciach), przy wkladaniu przechodzi jakis dzyndzelek i sie blokuje.
Ile razy owijacie? ja owinąłem 3 warstwowo i mam bledy baterii ;/ usunąłem - jest ok
jacekhc666
15-09-2010, 12:36
Znalazłem jeszcze coś takiego: http://cgi.ebay.ie/BATTERY-GRIP-NIKON-D80-D90-MB-D80-CAMERA-B7S-/190444004233?pt=UK_Photography_DigitalCamBatt_RL&hash=item2c5758e389 Na naklejce jest Apture ale może z tej samej fabryki co Alpha Digital? :P Cena w przeliczeniu to 60zł!
zotornik
16-09-2010, 19:12
Mnie chodziło o #194 post autorstwa pietrobasa - tam są nadal porządne zdjęcia.
Ja dałem tylko jedną warstwę, ale to też zależy kto jaką ma taśmę izolacyjną, czy czego tam użył.
W moim wydaniu nie jest to rzeczywiście na około, tylko od przecięcia do przecięcia || ale może z racji że jest właśnie jedna warstwa taśmy, to się tam ugniotło co miało ugnieść i nic nie przeszkadza.
Kolega ma oryginał i zazdrości mi pracy spustu :) ,ale za to nie musi nic oklejać.
A po co wy to doklejacie? Ja nie rozumiem :(
zotornik
16-09-2010, 20:29
To przeczytaj co jest napisane powyżej ;)
Jednym luz przeszkadza, innym nie.
Twój wybór, Twoja decyzja.
Ja widzę różnicę na "+". Zestaw jest stabilniejszy i nie masz wrażenia że coś się rozkręca.
Ja pocykałem troche ludzi na imprezie i odeceniłem co to znaczy miec drugi spust - naprawde przydatne - poza tym przekonałem sie o tym że aparat pokazuje naladowanie kazdego aku z osobna ("aparatowego") a to o tez fajna funkcja - w D100 tego nie miałem. Zaraz sie chyba biore za podklejenie bo rzeczywiście troszkę się rusza. Poza tym teraz z 70-300 Vr trzyma sie o wiele lepiej
Czy to jest Alpha czy tez podróba zamiennika ? Cena cos niska.
http://allegro.pl/grip-mb-d80-do-nikon-d80-d90-battery-pack-genialni-i1226577004.html
Czy to jest Alpha czy tez podróba zamiennika ? Cena cos niska.
http://allegro.pl/grip-mb-d80-do-nikon-d80-d90-battery-pack-genialni-i1226577004.html
Napewno to nie jest Alpha . wyglada mi to na jakis badziew.
Zamówiłem Alphe Digital D80 i drugi Nikon EN-EL3e. Czy jeżeli w gripie będą dwa orginalne ogniwa to wskazania o zapasie energii będa prawidłowe ?
Zamówiłem Alphe Digital D80 i drugi Nikon EN-EL3e. Czy jeżeli w gripie będą dwa orginalne ogniwa to wskazania o zapasie energii będa prawidłowe ?
Teraz to zycze tylko powodzenia zeby Alpha nie rozladowywala Ci aku :)
Teraz to zycze tylko powodzenia zeby Alpha nie rozladowywala Ci aku :)
Nie wywołuj wilka z lasu :smile:
Nie wywołuj wilka z lasu :smile:
Nie wywoluje tylko taka jest prawda :) mialem 3 sztuki Alphy i kazda rozladowywala , zwrucono mi kase i kupilem oryginal :)
A to miałeś pecha. Dziwne jakoś ,że Alphe trudno kupić , chociaż taka "awaryjna". Oryginały są dostępne od reki. Np według oferty na stronie Fotozakupy miała byc dostepna w 2-3 dni a okazało sie , że mogą przypuszczalnie mieć dopiero około 8 października. Zresztą wiekszość na tym forum chwali sobie Alphy.
A to miałeś pecha. Dziwne jakoś ,że Alphe trudno kupić , chociaż taka "awaryjna". Oryginały są dostępne od reki. Np według oferty na stronie Fotozakupy miała byc dostepna w 2-3 dni a okazało sie , że mogą przypuszczalnie mieć dopiero około 8 października. Zresztą wiekszość na tym forum chwali sobie Alphy.
Zgadzam sie z Toba , poza rozladowywaniem aku do Alphy nic nie mialem , duzo ludzi sobie chwali ten grip ale duzo tez wlasnie narzeka na ten przypadek co ja mialem , dlatego zaproponowano mi zwrot kasy -zgodzilem sie i kupilem oryginal.
Wszystkie egzemplarze tak mają , czy można trafić na egzemplarz, który nie rozładowuje akumulatorów? Ten orginał jak sie sprawuje ?
czy można trafić na egzemplarz, który nie rozładowuje akumulatorów? Ten orginał jak sie sprawuje ?
No wlasnie dzis dopiero pierwszy dzien - zobaczymy za jakis czas.
Grip i bateria (oryginał doszły przed chwila do mnie). Własnie ja ładuję. Zdjęcie klapki zasłaniajacej aku w body to loteria. Sony miał to rozwiazane o wiele wiele lepiej. Grip nie puka nie stuka . Pokretło mocujace ma lekki luz. Pokrętła sterujace chodzą OK. Migawka również. Oby tak dalej. Jak sie naładuje druga bateria to ja umieszczę w gripie - wszystko wyłacze i jutro sprawdze jak to jest z tym rozładowywaniem sie aku.
Jak sie naładuje druga bateria to ja umieszczę w gripie - wszystko wyłacze i jutro sprawdze jak to jest z tym rozładowywaniem sie aku.
Kolego to z dnia na dzien nie bedziesz mial , to po jakims czasie , np wlozysz 2 aku do gripa , i stopniowo ci bedzie schodzic % i np gdy mi doszlo do 49% w jednym aku zrobilem pare zdjec i nagle 1% i przelaczyl sie na drugi , ten pierwszy calkowicie rozladowany , ok jechalem na drugim , spadaly procenty wraz z robieniem zdjec - ok ale nagle z 60% nagle 0% i ciemny wizjer :/ wkladam aku do body --rozladowany , takze musisz popatrzec jak bedzie u ciebie bo u mnie to wygladalo wlasnie tak jak napisalem.
Obydwa aku były oryginalne Nikon EN-EL3e ?
Obydwa aku były oryginalne Nikon EN-EL3e ?
Tak obydwa oryginalne!
zotornik
24-09-2010, 14:02
Jako posiadacz Alphy też niestety potwierdzę takie zjawisko /błyskawicznego rozładowania akumulatora/.
Choć w moim przypadku zdarzyło się to przez ponad rok góra 2x.
Tylko że podobną niespodziankę zaserwował mi sam korpus D90! I to nie raz.
Teraz sam już nie jestem pewien czy to tylko przypadłość Alphy, czy może Alpha niejako sprzyja objawieniu się problemu, który tkwi w niektórych akumulatorach.
Tak to czasami bywa jak się na siłę próbuje coś "zelektronizować". D90 jak i inne nowe modele ma ten system zarządzania energią, chipy i inne takie ;) - im więcej gadżetów po drodze, tym większe prawdopodobieństwo powstania usterki - zwykła statystyka.
p.s. Na koniec muszę jednak zaznaczyć, iż moja Alpha co najmniej od pół roku już nie robi mi takich niespodzianek.
Jako posiadacz Alphy też niestety potwierdzę takie zjawisko /błyskawicznego rozładowania akumulatora/.
Choć w moim przypadku zdarzyło się to przez ponad rok góra 2x.
Tylko że podobną niespodziankę zaserwował mi sam korpus D90! I to nie raz.
Teraz sam już nie jestem pewien czy to tylko przypadłość Alphy, czy może Alpha niejako sprzyja objawieniu się problemu, który tkwi w niektórych akumulatorach.
Tak to czasami bywa jak się na siłę próbuje coś "zelektronizować". D90 jak i inne nowe modele ma ten system zarządzania energią, chipy i inne takie ;) - im więcej gadżetów po drodze, tym większe prawdopodobieństwo powstania usterki - zwykła statystyka.
p.s. Na koniec muszę jednak zaznaczyć, iż moja Alpha co najmniej od pół roku już nie robi mi takich niespodzianek.
Ja to mialem za kazdym razem :/
Mam ten sam problem co koledzy ( Alpha MB-D80). Napisałem @ do sprzedawcy - może wymiana na nowy załatwi problem.
Mam ten sam problem co koledzy ( Alpha MB-D80). Napisałem @ do sprzedawcy - może wymiana na nowy załatwi problem.
Ja wymienialem bez problemu 3 razy az wkoncu zaproponowali mi zwrot pieniedzy.
witam koleżanki i kolegów!
reasumując czy po dłuższym użytkowaniu każda Alpha aka Alpha by Meike rozładowuje aku?
czy też jak komu Bozia da?
czy wśród użytkowników oryginalnego MB-D80 nie wystąpiło to przykre zjawisko?
temat ciągnie się już półtora rocku :)
pozdrawiam
FotYou
Mnie nic nie rozładowuje, a gripa mam od pół roku
jendrusz
30-10-2010, 14:38
Pytanie - czy rusza wam się klapka od akumulatorów?
Tak wyczuwalnie - że was to złości (wk...ia) ?
Nie wiem czy to standard czy może wada mojego egzemplarza - mam jeszcze aby go odesłać i wymienić na nowy.
Może jakiś prosty sposób jest aby to naprawić ?
zotornik
31-10-2010, 21:42
Nic się nie rusza.
jacekhc666
19-12-2010, 02:29
Klapka się rusza, kółeczko od zakręcania też ale bez przesady, na upartego znajdziesz coś zawsze. Użytkując tego gripa od kilku miesięcy nie zawiodłem się na nim ani razu, nie rozładowuje baterii, nie kłamie przy wskazywaniu jej poziomu naładowania, a ergonomia i pewność "chwytu" polepsza się bardzo! Polecam wszystkim ale tylko oryginalne Alphy
Klapka się rusza, kółeczko od zakręcania też ale bez przesady, na upartego znajdziesz coś zawsze. Użytkując tego gripa od kilku miesięcy nie zawiodłem się na nim ani razu, nie rozładowuje baterii, nie kłamie przy wskazywaniu jej poziomu naładowania, a ergonomia i pewność "chwytu" polepsza się bardzo! Polecam wszystkim ale tylko oryginalne Alphy
Co miałeś na myśli pisząc o oryginalnych gripach Alphy? Z tego co się orientuję to wszystko chińszczyzna. Czy są inni producenci? Mimo wszystko życzę bezproblemowego użytkowania Alphy.
prawiejakzywiec
22-12-2010, 00:31
Gripy pod marką Alpha Digital produkuje Meike w Chinach.
Nikt więcej.