PDA

Zobacz pełną wersję : D300 + 35 f/1.8 vs A700 + 50 f/1.4

siedemczwartych
24-04-2009, 11:23
Z racji, że jestem wielkim niedowiarkie co do sprzętu sony będąc w sklepie pozwoliłem sobie na szybki test porównawczy dwóch zestawów:
D300 + 35 f/1.8 vs A700 + 50 f/1.4 (ustawiona przesłona: f/1.7)

Nikon:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.siedemczwartych.pl/nikon/nikon2.jpg)
tu duży plik
http://www.siedemczwartych.pl/nikon/nikon1.jpg

Sony:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.siedemczwartych.pl/nikon/sony2.jpg)
tu duży plik
http://www.siedemczwartych.pl/nikon/sony1.jpg

Pliki wywołane w UFRaw z ustawieniem; balans bieli aparatu.
Pozostawiłem EXIFy dla dociekliwych.

Porównanie nie jest laboratoryjne :)
Ma służyć tylko jako ciekawostka. Każdy indywidualnie niech sobie wyciągnie wnioski.

emgieb
24-04-2009, 11:47
I co to pokazuje?

siedemczwartych
24-04-2009, 12:04
trochę literek, cyferek i obrazków... :)

ToM78
24-04-2009, 12:13
Myślę że chodzi o cenę body - A700 to ok. 3100 zł. a D300 to ok. 5700 zł. - czyli za 2600 zł. do sony można kupić dobre szkiełko/a + lampę w cenie D300

artful
24-04-2009, 12:19
przepraszam siedemczwartych, nie bierz tego do siebie, ale to idiotyczny test, dwa pstryki zrobione z ręki, co najwyżej można wyciągnąć wniosek, że AWB w sonym nie poradził sobie za fajnie:-)

Inkognito
24-04-2009, 12:58
Przecież 35 1.8 i 50 1.4 to dwa zupełnie różne szkła. A A700 nie jest pełno-klatkowcem więc już w ogóle nie widze sensu podpinania do niej 50tki gdy w d300 zapięta jest 35tka. Więc o co chodzi?

siedemczwartych
24-04-2009, 13:12
głównie dlatego to zrobiłem bo zainteresował mnie sony 50 f/1.4.
Nie lubię tej marki i uważam, że jest przereklamowana... ale to bardzo subiektywne odczucie.
Chciałem porównać jak to się ma do naszych nikonów.

Auto WB w sony jest znacznie gorsze, to łatwo zauważyć.
Uważam również, że szkiełko też słabsze.

A wyżej pisałem, że to żaden test laboratoryjny.
Taka poglądówka dla tych co sa zaintersowani.

morzon
24-04-2009, 13:13
Więc o co chodzi?

Też się zastanwiam...

EDIT:

głównie dlatego to zrobiłem bo zainteresowałą mnie sony 50 f/1.4.

To czemu porównywałeś z ciemniejszą DX'ową 35? :confused:

Inkognito
24-04-2009, 13:30
głównie dlatego to zrobiłem bo zainteresował mnie sony 50 f/1.4.
Nie lubię tej marki i uważam, że jest przereklamowana... ale to bardzo subiektywne odczucie.

Auto WB w sony jest znacznie gorsze, to łatwo zauważyć.
Uważam również, że szkiełko też słabsze.

A wyżej pisałem, że to żaden test laboratoryjny.
Taka poglądówka dla tych co sa zaintersowani.

To już pożyteczniej by było gdybyś zrobił taki teścik biorąc oba zestawy w plener i przetestował puchy w boju i opisał nam swoje subiektywne opinie na temat tych aparatów/obiektywów. Bo teraz to wygląda na prawdę niepoważnie i w sumie nie pomaga chyba nikomu.

siedemczwartych
24-04-2009, 13:38
ale sie rzuciliście...
Czy ja Was tu trzymam siłą?
Jest tyle innych wątku gdzie możecie czytać to co Was interesuje.
A może komuś się TO przyda?
Ja osobiście z moim nastawienie do sony bym chciał to zobaczyć.
Nie rozumiem tej wrogości.

kojlak
24-04-2009, 13:49
ja tez nie rozumiem waszej wrogosci jak to Stefan opisal. Czepiacie sie go jakby wam sniadanie wpier... :| dajcie luz.

Inkognito
24-04-2009, 14:13
ale sie rzuciliście...
Czy ja Was tu trzymam siłą?
Jest tyle innych wątku gdzie możecie czytać to co Was interesuje.
A może komuś się TO przyda?
Ja osobiście z moim nastawienie do sony bym chciał to zobaczyć.
Nie rozumiem tej wrogości.

Ale jakiej wrogości? Że sugeruje Ci, żebyś zrobił coś co się wszystkim przyda? Nie sądzisz chyba, że tak wykonane sample z różnych obiektywów (co wazniejsze także pod względem ogniskowej) przekonają kogoś do czegokolwiek. Lub co więcej komuś w czymś pomogą. Jak robić takie porównania to z sensem i z równą szansa dla obu konkurentów. Zachęcam Cię cały czas do zrobienia sensownego porównania, skoro masz dostęp do obydwu puszek. Weź je w jakiś swój plener czy na jakiś projekt i opowiedz nam jakie praktyczne widzisz róznice. Wtedy nie będzie rażące nawet jeżeli użyjesz różnych obiektywów. Bo te zdjęcia na prawdę nie wnoszą nic do tematu.

andrzej_suse10
24-04-2009, 14:50
Po pierwsze oba zdjęcia nie porownują nic (nawet słuszności ustawienia WB bo w koncu jak ocenić światło jakie było w tym momencie), po drugie dziwny ton tej wypowiedzi ("każdy indywidualnie niech sobie wyciągnie wnioski") spowodował taką a nie inną reakcję ludzi :) nie ma się czemu dziwić.

siedemczwartych
24-04-2009, 15:18
nie chce mi się juz tłumaczyć.
Jeśli się Wam nie przyda to wystarczy tu nie zaglądać.
Oczywista oczywistość :)
I darujcie sobie komentarze.
Wg mnie porównanie kilka rzeczy ujawnia. Wystarczy włożyć odrobinę wysiłku i porównać fotki zamiasta warczeć, że źle, że po co, że.... ?

Ps. Nie mam puszek, bo sony nie darzę sympatią i na pewno szybko nie kupię i jak wspomniałem "test" robiłem w sklepie ze stojącą nade mna panią.

Inkognito
24-04-2009, 15:25
I darujcie sobie komentarze.
Wg mnie porównanie kilka rzeczy ujawnia. Wystarczy włożyć odrobinę wysiłku i porównać fotki zamiasta warczeć, że źle, że po co, że.... ?

No to nam wyjaśnij co ujawnia. Chętnie poczytam, bo nic ze zdjęć nie umiem wywnioskować. W koncu po to jest forum dyskusyjne, żeby komentować i dyskutować, co nie?

emgieb
24-04-2009, 15:45
Wlasnie. Jakby chociaz byly podobne szkla, moze byloby to interesujace, gdyby nie fakt, ze na necie porownan wszystkich mozliwych A700 z D300 jest multum, ale tak? Kazdy trzezwo myslacy czlowiek juz sobie wyrobil zdanie na temat tych dwoch puch (tak mysle). Matryca ta sama, a od czasu poprawionego firmware'u w A700 efekty pracy tej matrycy tez sa praktycznie takie same, D300 ma LV i genialny AF, A700 ma stabilizacje i jest duuuuzo tansza, oba swietnie leza w reku (choc Nikon dla mnie ciut lepiej), oba maja fantastyczna ergonomie, mimo ze kazdego sie inaczej obsluguje, oba maja duze, jasne, pryzmatyczne wizjery. A reszta to juz kwestia szkiel. Gdyby w Sony byl odpowiednik 18-70/3.5-4.5 i gdybym do Sony mial manualne 50/1.4 to nie zmienialbym systemu i zamiast kupowac D200, pcozekalbym i kupil A700 :)

zakwas
25-04-2009, 19:39
Dajcie, kurtka na wacie, chłopakowi spokój! Poświęcił swój czas, załatwił sprzęt i sam się przyznał, że to nawet test nie był. Chcecie czegoś lepszego - zróbcie sami zamiast sr..ać rozumami na forum.
3/4 ja Ci dziękuję za te fotki, cieszę się, że nie używam Soniacza.

Zbigniew
25-04-2009, 23:15
Dobra, wystarczy. Ja też tego testu nie rozumiem, ale nie ma co komentować - kto chce, niech się w niego wgłębia. Dla dobra ogółu wątek sobie odpocznie.