Zobacz pełną wersję : N70-210 -> T55-200, czy warto, czy ma to sens?
Witam,
mam krótkie pytanie: czy warto zmienić stary (modelowo) obiektyw Nikkor 70-210/4-5.6 (pompka) na nowy Tamron 55-200/4-5.6 Di II?
Chętnie poznam argumenty za i przeciw. Nie udało mi się znaleźć nigdzie bezpośredniego, gotowego porównania.
mrpawcio
24-04-2009, 00:30
A czego brakuje Ci w Nikkorze? Ma o wiele lepsza budowę od Tamiego, światło to samo, zakres podobny, praca af moim zdaniem lepsza w Nikkorze. Tamron za to jest mniejszy i lżejszy co też może być czyimś wyznacznikiem. Jak już zmieniać to na coś ze światłem 2.8, takie jest moje zdanie
Powiem tak, interesuje mnie głównie to, czy ten Tamron jest gorszy optycznie czy nie (ostrość, bokeh, oddanie kolorów, jakość na 200mm , autofocus właśnie - czy aby na pewno w tym Nikkorze jest lepszy w sensie szybszy/dokładniejszy?).
Bo o róznicach w budowie wiem, znam opinie uzytkowników i mi to nie przeszkadza. Natomiast dzięki temu Tamron jest mniejszy i dużo lżejszy, co jest dla mnie zaletą. Poza tym jest stworzony pod matrycę DX i dużo nowszy kontrukcyjnie.
Dlatego mam lekki dylemat i przydadzą mi się Wasze rady i opinie, na podstawie nabytej wiedzy lub doświadczenia z tymi szkłami.
Mariusz888
24-04-2009, 11:10
Ja bym nigdy takiej zamiany nie dokonał ;) N AF 70-210 rozstanie się ze mną dopiero w momencie zakupu jakiegoś 70/80-200/2.8 (czy to S czy N ) ale T nawet mi przez myśl nie przemknął 55-200 żeby nim zastąpić 70-210 ;)
W życiu bym się nie zamienił :D
No dobra chłopaki, ale na jakiej podstawie to mówicie? :) Jeśli miłości do Nikkora to spoko rozumiem taką argumentację ;) Ale mi chodzi o obiektywne konkrety
Ło matko. Poszukaj sobie. Wielokrotnie te szkła były opisywane. Po co pisać to jeszcze raz. Że T przy N to jedne wielkie mydło? A miałem w swoich łapach te dwa szkiełka.
Opisywane tak. I oba chwalone, w tym sęk :) Ale porównywane? Nie znalazłem. Jeśli gdzieś jest taki wątek i go masz, podeślij mi prosze linka. A jeśli jak mówisz, sam takie porówananie robiłeś, to za Twoje wnioski i wrażenia w kontekście zestawienia efektów z obu szkieł - będę wdzięczny tym bardziej :)
Jakby to powiedzieć. N70-210 to świetnie udana optycznie konstrukcja, ostre od pełnej dziury, szkło pancerne, niezniszczalne. Tanie, bo już trochę leciwe. Tamron to szkło masowe, tanie, plastikowe, lekkie, taki średniak...
A porównać możesz sobie i tutaj: http://pl.pixel-peeper.com
A żeby ułatwić to wyobraź sobie Mazdę 323 GTX (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mazda_323_GTX) i Opla Corse 1,2l. Oba auta tej samej klasy. A jakość, wykonanie, szybkość... inny świat ;)
Więc myślę, że nikt przy zdrowych zmysłach nie dokonał by takiej zamiany jaką rozważasz :p
mam 70-210/4-5.6 i miałem okazję trzymać w łapkach Tamrona. Odczucia miałem dość mieszane - Tamron, przy Nikosiu organoleptyczne wypada jak zabawka ze "Smyka".