PDA

Zobacz pełną wersję : Tylko nie krzyczcie - NEF a PS CS

Maxio
07-09-2006, 11:08
Nabyłem nowy sprzęt komputerowy i po instalacji PS nie widzi Nefów. Wtyczki są tam gdzie powinny być. Na starym kompie w tym samym układzie wtyczek wszystko śmigało bez problemu. Wiem, że jest funkcja szukaj :), ale o tym co trzeba, gdzie i jak to wiem. Wszystko wygląda ok, a mimo tego nie śmiga.

Co może być nie tak?

Nawet po odpaleniu jpg'ów (z resztą przy odpaleniu NEF'ów jest tak samo) przy starcie PS'a pojawia się taki komunikat:

"Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono NkNEFPlugin.dll Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem.",

tyle tylko, że jpg'i widzi :(.

Na starym kompie nie miałem takich problemów (a wszystko było tak samo).

Plisssss pomóżcie.

Ernest
07-09-2006, 13:30
strzelam - nie zainstalowałeś Adobe Camera Raw? ;)

ściągnij z ich strony

--
E

p.s. jeśli masz CS2 PL to folder z pluginem ACR jest tu
...\Adobe Photoshop CS2\Plug-iny\Formaty plików

w wersji ENG odpowiednio
...\Adobe Photoshop CS2\Plug-ins\File formats (zdaje się)

stig
07-09-2006, 14:14
Maxio, najwidoczniej nigdy nie miales CameraRAW, bo to, o co Ci krzyczy Shop, to debilna wtyczka przypinana do Shopa przez instalacje Nikon Capture. :D

Maxio
07-09-2006, 15:12
Właśnie o to chodzi, że wtyk z CameraRaw też jest popięty. Tak więc trochę zgłupiałem. Jest jeszcze możliwość, że CameraRaw, który mam, nie fika z PS CS tylko z PS CS 2 albo wcześniejszym od CS (chyba, że to niemożliwe - ale czytając forum natknąłem się na wątek, że tak właśnie jest).

stig
07-09-2006, 15:32
Właśnie o to chodzi, że wtyk z CameraRaw też jest popięty. Tak więc trochę zgłupiałem. Poszukaj w katalogu z pluginami czegos, co bedzie mialo w nazwie slowa "Nikon" i "NEF" (lub "RAW"), a nastepnie po prostu go skasuj. Chociaz -- podejrzewam, ze moze cos "siedziec" rowniez w rejestrze...

Jest jeszcze możliwość, że CameraRaw, który mam, nie fika z PS CS tylko z PS CS 2 albo wcześniejszym od CS (chyba, że to niemożliwe - ale czytając forum natknąłem się na wątek, że tak właśnie jest). Potwierdzam, ze tak jest. Nowsze wersje CameraRAW nie dzialaja z Shopem CS. Pozostaje przeinstalowac (jesli Twoja instalka posiada oryginalna CameraRAW), lub poprosic kogos o przeslanie takiej starszej wersji, ktora na pewno dziala z Shopem CS.

Maxio
07-09-2006, 15:54
stig - dzięki za informacje. Jak tylko wrócę z roboty do domciu zabieram się do grzebaniny. Najprościej i najszybciej chyba będzie znaleść na stronce Adobe odpowiedni CameraRaw i po prostu zainstalować.

Jeszcze raz dzięki.

stig
07-09-2006, 16:06
stig - dzięki za informacje. Jak tylko wrócę z roboty do domciu zabieram się do grzebaniny. Najprościej i najszybciej chyba będzie znaleść na stronce Adobe odpowiedni CameraRaw i po prostu zainstalować.
No wlasnie o to chodzi, ze go tam nie znajdziesz. Adobe nie prowadzi archiwum -- udostepniaja zawsze tylko najnowsza wersje. A ona nie zadziala z Twoim PS CS.

Maxio
07-09-2006, 16:12
Dzięki stig. Nie pocieszyłeś mnie, ale dzięki :). Jakoś sobie z tym poradzę - mam nadzieję.

stig
07-09-2006, 16:33

w wersji ENG odpowiednio

Dziwne masz te lokalizacje. Taka sciezka do CameraRAW jest w wersji CS. W przypadku CS2 (o ktorym piszesz) CameraRAW lezy tutaj:
c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\Camera Raw.8BI
Ale oczywiscie Maxio znajdzie plugina po Twoich wskazowkach... Tylko dlatego, ze ma wersje CS. :)

Ernest
08-09-2006, 14:23

w wersji ENG odpowiednio

Dziwne masz te lokalizacje. Taka sciezka do CameraRAW jest w wersji CS. W przypadku CS2 (o ktorym piszesz) CameraRAW lezy tutaj:
c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\Camera Raw.8BI
Ale oczywiscie Maxio znajdzie plugina po Twoich wskazowkach... Tylko dlatego, ze ma wersje CS. :)

qrcze, w istocie - tam TEŻ jest. Mam CS2 PL, w pomoc->opisy pluginów pokazywał mi oba, domyślnie korzystał oczywiście z tego w ..\Common... Musiałem coś mało świadomie zamieszać :)

--
E

Jacek_Z
08-09-2006, 14:27
do wersji PL wkładasz wtyczke do innego katalogu

Ernest
08-09-2006, 16:57
No wlasnie o to chodzi, ze go tam nie znajdziesz. Adobe nie prowadzi archiwum -- udostepniaja zawsze tylko najnowsza wersje. A ona nie zadziala z Twoim PS CS.

chyba udostępnia, bo jako że coś z automatycznym updatem mi się krzaczyło (jest 9.02) wlazłem przez web i tutaj:
http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=39&platform=Windows
można pobrać do CSa wersję 2.4

--
E

jaari
10-09-2006, 11:16
Pozwolę podpiąć się pod ten temat. Na kompie - CS2 ENG oraz NC 4.4. Przy załadowaniu NEFa do CS2 domyślnie oczywiście otwiera się Camera Raw, jednakże jakość tego RAWa, jego barwa, itp są tragiczne w porównaniu do otwartego pliku w NC 4.4. Doraźnie działam tak - NEFa obrabiam w NC 4.4 i zapisuję jako jpeg do dalszej obróbki w CS2. Czy robię to dobrze? Efekty są OK... jednak proszę o opinię bardziej zaawansowanych kolegów :-) Pozdrawiam.

Ernest
10-09-2006, 14:57
Najważniejszy jest chyba efekt końcowy... Workflow to kwestia wygody, nawyków i uprzedzeń ;) Osobiście piłuję Adobe Bridge + ACR + PS i szczerze mówiąc z radością wywaliłem triala NC NX. Co zabawne, początkowo Bridge wydał mi się jakiś taki... niepotrzebny...

Jeszcze odnośnie kolorów z ACR - masz tam wystarczającą ilość suwaków żeby temu zaradzić. IMHO warto trochę z ACR spędzić czasu i poeksperymentować, to bardzo wdzięczny (choć nie bez wad) plugin.

Jacek_Z
10-09-2006, 20:19
NEFa obrabiam w NC 4.4 i zapisuję jako jpeg do dalszej obróbki w CS2. Czy robię to dobrze? Efekty są OK... jednak proszę o opinię bardziej zaawansowanych kolegów :-) Pozdrawiam.
otwarty w NC zapisuj nie jako jpg a jako tif, obrabiaj w CS2 a dopiero wtedy zapisuj w jpg jak wolisz ten mniejszy ale jednak kompresujący stratnie format.
lepiej przeprowadzac wszystkie operacje na bezstartnych formatach, można wtedy bez utraty jakości wielokrotnie zapisywać przerabiany plik.

jaari
30-09-2006, 16:36
otwarty w NC zapisuj nie jako jpg a jako tif, obrabiaj w CS2 a dopiero wtedy zapisuj w jpg jak wolisz ten mniejszy ale jednak kompresujący stratnie format.
lepiej przeprowadzac wszystkie operacje na bezstartnych formatach, można wtedy bez utraty jakości wielokrotnie zapisywać przerabiany plik.

Dzięki Jacku ! Właśnie tak będę robił. Pozdrawiam.