Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Przyłapany na pustyni...

kareo
23-04-2009, 18:44
Wygrzebane takie o... Obym tylko w dobry watek trafil:mrgreen:

Troszke mi ta ramka nie pasuje, wersja z ciemna lepiej mi podchodzi, ale tu na forum by nie bylo widac:P

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img148.imageshack.us/my.php?image=isfaja.jpg)

Borowa
23-04-2009, 19:14
no cóż - niestety jest to ładnie wykonany pstryk z następujących powodów
- centralne kadrowanie - choć niby leci w prawo
- brak balansu wagi ciężka lewa zbyt lekka prawa
- przez naturalna wadę wzroku - brak kontaktu wzrokowego

poza tym ładne kolory i dobrze wyprowadzona skóra

kareo
24-04-2009, 15:00
no cóż - niestety jest to ładnie wykonany pstryk z następujących powodów (...)

A dlaczego niestety?:P

zurek17
24-04-2009, 18:47
Bo pstryk może wykonać każdy, dobre zdjęcie nie:)

Skipper
24-04-2009, 18:59
Borowa idac tym tokiem rozumowania wiele najlepszych zdjec to tylko psrtryk.. kadrowanie centralne nie musi byc koniecznie wielkim bledem bo nie kazde zdjecie da sie ustawic, a ten kadr az tak centralny nie jest.. zreszta przegladajac Twoje portfolio trafilem na calkiem fajne fotki z bardzo podobnym kadrem :)
fotka moze nie powala ale mnie sie podoba :)

Borowa
27-04-2009, 14:29
fakt, każdy może wyzwolić migawkę i mieć pstryk-fotkę określaną mianem PSTRYK

Czasem PSTRYK w odpowiednim miejscu, czasie, oraz scenie może stać się arcydziełem - takie niby zdjęcie kolesia przeskakującego przez kałuże wody idącego z pracy - ręki Henri Carier_Besson http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP=XSpecific_MAG.PhotographerDetail_VPage&l1=0&pid=2K7O3R14T1LX&nm=Henri%20Cartier%20-%20Bresson fotka nr.5 jest bardzo znana....

Można się rozwodzić nad zdjęciami zaczynając to coraz nowsza butelkę wódki... Jedni będą uważać fotę za super inni nie...

Poza tym często kadrowanie centralne odrzuca fotkę - a czasem wręcz powoduje że do foty się wraca...
nie ukrywam czasem stosuję centralne kadrowanie - ale większość fot ląduje w koszu.... bo nie mają tego czegoś
Moje stare foty są moim fundamentem na którym się uczę.... i polecam tą drogę\

Osobiście wolałbym tą fotę z przesunięciem bardziej w lewo aby pozbyć się białości w Prawym roku a przez to 'model" będzie gdzie w regule 3-podziału

bukowy dziad
27-04-2009, 14:46
co do wspomnianej foty Cartier-Bressona, to jesli dobrze pamietam ten strzal jest jednym z serii ponad 30tu wykonanych przez fotografa w tym miejscu, wiec trudno powiedziec, zeby nosil znamiona pstryku;)
do autora: zaslon sobie dlonią prawą strone (przeswietlona) zdiecia. zobacz, o ile lepiej sie robi. chociaz duzo lepiej nie bedzie, chyba najbabrdziej przez wspomniany brak kontakt wzrokowego - nie jest to zle samo w sobie, ale tutaj ewidentnie ten kontakt mial byc - i odbior jest cokolwiek dziwny.

Borowa
27-04-2009, 15:24
ale nik ni mówił że autor nie robił zdjęcia na super szybkim sprzęcie i n zrobił xxx fotek przedstawianego modela....
Z meczów piłkarskich siatkówki etc też widzimy kilka fotek - z tysięcy zrobionych...

kareo
29-04-2009, 12:32
Zdjecie wykadrowalem ale widocznie niezbyt dobrze... ta biala plama po prawej stronie zostala bo nie chcialem uciac kawalka kolesia, ale widocznie zle zrobilem:P na przyszlosc sie poprawie po Waszych wskazowkach:mrgreen: