PDA

Zobacz pełną wersję : Większa głębia POLA - co to?

Al Bundy
23-04-2009, 12:14
W opisie CS4 znalazłem ciekawy zapis:

Większa głębia pola

Ulepszone polecenie Auto-mieszanie warstw umożliwia łatwe tworzenie jednego obrazu na podstawie wielu zdjęć wykonanych z użyciem różnych ustawień punktu ogniskowego. Funkcja ta oferuje płynne mieszanie kolorów i cieni, zwiększanie głębi pola oraz automatyczne korygowanie winiet i zniekształceń soczewek.

Czy robił ktoś kiedyś zdjęcia tego samego obiektu z różnymi ustawieniami punktu ogniskowania? Jaki jest tego cel? Jaki efekt się osiąga? :) Ogólnie po co to komu? Pytam absolutnie poważnie. Trochę dłubię w PS3 ale o tym nie słyszałem jeszcze i nigdy nie robiłem zdjęć w ten sposób. Czyżby kolejny wynalazek po HDR ? :)

pawel
23-04-2009, 12:18
Depth of field = głębia pola, gdy tłumaczy ktoś kto nie rozumie tekstu.
Ta funkcja z kilku zdjęć o małej głębi ostrości składa w miarę automatycznie jedno o większej. Przydatne w macro.

pinio
23-04-2009, 12:28
Zdaje się, że Światło użył podobnej techniki tutaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94272 Złożenie z dwóch zdjęć.

Seeker
26-04-2009, 09:24
"Czy robił ktoś kiedyś zdjęcia tego samego obiektu z różnymi ustawieniami punktu ogniskowania?"

Al, mysle ze to raczej chodzi o cala, fotografowana scene. Cel jest pewnie taki,
aby uzyskac ostrosc na wybranych elementach kadru, albo n.p. wspomniana wlasnie
poprawe geometrii obrazu. Podczas ostrzenia na roznych planach zmienia sie
nieco perspektywa. Nie wiem, jak w szklach z RF, bo takich nie mam, ale w innych owszem.
Daje to mozliwosc wyboru danego elementu (lub jego czesci) w takim rozmiarze, jaki
nam najbardziej odpowiada. Przy plynnym potraktowaniu przejsc z relatywnie wielu klatek
mozna w pewnym stopniu (niewielkim) wplywac na ksztalt.

Ciekawa sprawa, ale uzywalna tylko przy ujeciach statycznych.