Zobacz pełną wersję : D80 - wymiana filtra dolnoprzepustowego
Czy ktoś może wymieniał filtr dolnoprzepustowy na matrycy? Porysowany podczas czyszczenia "papierem ściernym". Jak tak to ile taka przyjemność kosztuje? Ewentualnie gdzie i za ile można kupić taki filterek?
Kupiłem tanio D80, bo będę robił go pod IR, więc ten filtr będe zdejmował, ale jak kiedyś zapragnę go używać do "normalnych" zdjęć to będę musiał założyć nieporysowany filtr.
To chyba lepiej już potem wymienić całą matrycę, wyjętą z uszkodzonego D80 - tak sobie wyobrażam, że założenie filtra na matrycę wymaga sterylnej wręcz czystości, syfek na filtrze "rozmywa się" na zdjęciu, ale syfek bezpośrednio na matrycy, to będzie pewnie ostry nawet na minimalnej przysłonie, a założenie filtra na matrycę tak, aby nic tam się nie dostało pomiędzy w warunkach domowych czy nawet serwisowych może być baaaardzo problematyczne.
lifepixel to robi. sprzedaja tez nowe filtry AA. troche to kosztuje, ale jak ktos chce robic IR to moze warto. ja bede im chyba podsylal D200 do przerobienia.
lifepixel to robi. sprzedaja tez nowe filtry AA. troche to kosztuje, ale jak ktos chce robic IR to moze warto. ja bede im chyba podsylal D200 do przerobienia.
To lepiej D700 przerób ;)
A co do warunków domowych...
Powinno się to robić w pomieszczeniu, gdzie panuje niskaq temeperatura (np. -10, -15st.C), bo wtedy kurz i inne "latawce" szybko opadają i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że wylądują tam gdzie nie trzeba ;)
A propos wymiany chałupniczej, poszukaj znajomych w szpitalu gdzie jest labolatorium analityczne z komorą podciśnieniową. Panuje tam wyższe ciśnienie niż na zewnątrz, normalnie wszelkie pyłki są wydmuchiwane a nie zasysane do pomieszczenia w przypadku wchodzenia/wychodzenia. Kolega informatyk korzystał z takiej komory przy grzebaniu w dysku twardym z padniętym elementem wewnątrz obudowy. Dysk był przewidziany to ostatniego odczytu bardzo ważnych danych...
A propos wymiany chałupniczej, poszukaj znajomych w szpitalu gdzie jest labolatorium analityczne z komorą podciśnieniową. Panuje tam wyższe ciśnienie niż na zewnątrz, normalnie wszelkie pyłki są wydmuchiwane a nie zasysane do pomieszczenia w przypadku wchodzenia/wychodzenia. Kolega informatyk korzystał z takiej komory przy grzebaniu w dysku twardym z padniętym elementem wewnątrz obudowy. Dysk był przewidziany to ostatniego odczytu bardzo ważnych danych...
Ciekawe, ciekawe... Ale coś czuję, że w Płocku może być problem z dostępem do takiego pomieszczenia :(
Ciekawe, ciekawe... Ale coś czuję, że w Płocku może być problem z dostępem do takiego pomieszczenia :(
zrob sobie jakas krzywde to sami Cie w takiej zamkna... w dodatku nie bedziesz musial szukac, znajda za Ciebie :mrgreen:
Kolejne pytanie... Czy ktoś wie jakiej grubości jest taki filtr dolnoprzepustowy? Tzn, czy pod oryginalną ramkę wejdzie mi IRenka gubości 1,5mm?
Też jestem ciekaw jakiego rozmiaru jest filtr dolnoprzepustowy w DX
Hjehje... stary wąąątek. Ja już wiem, bo zdejmowałem łobuza ;)
:) Musiałbym wygrzebać skubańca z szyflady i zmierzyć. Może wieczorkiem przysiądę i napiszę.
Dokonałem pomiaru:
29x21mm + po 2mm wystają "skrzydełka" na górze i dole.
Grubość samego filtra: 1mm
Całkowita grubość (w górną warstwątworzacą owe skrzydełka wielkości 29x25): 2,1mm
------------------------- górna warstewka z wystającymi "skrzydełkami"
---------------------- pośrednia warstewka
---------------------- filtr dolnoprzepustowy
Witam, a czy ktoś zna wymiary (szer x wys x grub) filtrów dolnoprzepustowego w aparatach d40x i d90?