PDA

Zobacz pełną wersję : Zieluna lampka F90x - ki czort?

hedgehog
23-04-2009, 10:07
Stałem się, poniekąd przez przypadek, posiadaczem pięknego F90x. Idiotycznie świecący po oczach napis "Nikon" (większego chyba nie mogli zrobić :) już zakleiłem, coby mi ludzi nie straszył, ale zastanawiam się - zupełnie dla ciekawości tylko - co robi ta zielona lampka w formie poziomego paska nad pryzmatem? Jeśli jest tam tylko dla zabawy to jest to najbardziej głupawa rzecz chyba, jaką widziałem...

To do czegoś jest, czy se tylko błyska?

kiemlo
23-04-2009, 10:10
Podświetla wewnętrzny wyświetlacz LCD.

hedgehog
23-04-2009, 10:11
Podświetla wewnętrzny wyświetlacz LCD.

To żart musi być. Świecąc na zewnątrz? :)

kiemlo
23-04-2009, 10:21
Kiedy nie świeci samo, służy podświetleniu wyświetlacza światłem z zewnątrz. W wielu modelach tak to działało.

hedgehog
23-04-2009, 10:23
Kiedy nie świeci samo, służy podświetleniu wyświetlacza światłem z zewnątrz.

Acha. Tak więc, przyznać muszę iż jest to najbardziej debilne rozwiązanie - w rzeczy samej. Profesjonalny, z założenia nie rzucający się w oczy korpus wyposażony w lampkę a la ufo z wiejskiego bazaru :) Wesoła rzecz.

Pomijając tą śmiesznostkę, zaskoczony jestem jakością wykonania tego korpusu i jego ergonomią. Nie miałem go nigdy wcześniej i przyznam, że chyba sobie zostawię.

Rycerz
23-04-2009, 11:47
to świetna nie do zajechania puszka, piękna i ciężka i wytrzymała

hedgehog
23-04-2009, 12:33
to świetna nie do zajechania puszka, piękna i ciężka i wytrzymała

...i wcale nie taka głośna, jak to mnie wszyscy straszyli. W miejskim ruchu daje radę.

dejnekas
23-04-2009, 18:49
hehe po pierwsze nie profesjonalna tylko pół-profesjonalna a po drugie nie debilne rozwiązanie tylko co najwyżej nie do końca przemyslane/dopracowane. Gdyby jak w F4 można było wyłączyć całe podświetlenie (wszystkich wyświetlaczy) to zaoszczędziłoby baterie a tak kiedy wyłączy się światłomierz to i wewnętrzny wyświetlacz zgaśnie wraz z podświetleniem. Okienko wówczas podświetla pusty wyświetlacz - i to jest to niedopracowanie :)

1968
10-05-2009, 18:58
Mi to nie przeszkadza...