Zobacz pełną wersję : Zieluna lampka F90x - ki czort?
hedgehog
23-04-2009, 10:07
Stałem się, poniekąd przez przypadek, posiadaczem pięknego F90x. Idiotycznie świecący po oczach napis "Nikon" (większego chyba nie mogli zrobić :) już zakleiłem, coby mi ludzi nie straszył, ale zastanawiam się - zupełnie dla ciekawości tylko - co robi ta zielona lampka w formie poziomego paska nad pryzmatem? Jeśli jest tam tylko dla zabawy to jest to najbardziej głupawa rzecz chyba, jaką widziałem...
To do czegoś jest, czy se tylko błyska?
Podświetla wewnętrzny wyświetlacz LCD.
hedgehog
23-04-2009, 10:11
Podświetla wewnętrzny wyświetlacz LCD.
To żart musi być. Świecąc na zewnątrz? :)
Kiedy nie świeci samo, służy podświetleniu wyświetlacza światłem z zewnątrz. W wielu modelach tak to działało.
hedgehog
23-04-2009, 10:23
Kiedy nie świeci samo, służy podświetleniu wyświetlacza światłem z zewnątrz.
Acha. Tak więc, przyznać muszę iż jest to najbardziej debilne rozwiązanie - w rzeczy samej. Profesjonalny, z założenia nie rzucający się w oczy korpus wyposażony w lampkę a la ufo z wiejskiego bazaru :) Wesoła rzecz.
Pomijając tą śmiesznostkę, zaskoczony jestem jakością wykonania tego korpusu i jego ergonomią. Nie miałem go nigdy wcześniej i przyznam, że chyba sobie zostawię.
to świetna nie do zajechania puszka, piękna i ciężka i wytrzymała
hedgehog
23-04-2009, 12:33
to świetna nie do zajechania puszka, piękna i ciężka i wytrzymała
...i wcale nie taka głośna, jak to mnie wszyscy straszyli. W miejskim ruchu daje radę.
dejnekas
23-04-2009, 18:49
hehe po pierwsze nie profesjonalna tylko pół-profesjonalna a po drugie nie debilne rozwiązanie tylko co najwyżej nie do końca przemyslane/dopracowane. Gdyby jak w F4 można było wyłączyć całe podświetlenie (wszystkich wyświetlaczy) to zaoszczędziłoby baterie a tak kiedy wyłączy się światłomierz to i wewnętrzny wyświetlacz zgaśnie wraz z podświetleniem. Okienko wówczas podświetla pusty wyświetlacz - i to jest to niedopracowanie :)