Zobacz pełną wersję : Szkła M42+telekonwenter
Witam.Zastanawiam sie czy jest sens bawić się w takie cuda:
Kupić szkło M42-jakieś 200,300mm do tego telekonwenter 1,7+przejście na bagnet,czy pozostać przy 70-300G i dokupić telekonw...
Wiadomo problem jest z kasą:-D wpadła mi w oko Sigma 120-400.....hmmm
Czy stare szkiełka będa miały lepsza optyke niz mój super 70-300.
Może głupie pytanie,ale ja się na tym nie znam.
mateo912
23-04-2009, 09:54
a wiesz że nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność?
chyba że zastosujesz przejśćiówkę z soczewką ale ona bardzo pogarsza jakość zdjęcia
a wiesz że nie będziesz miał ostrzenia na nieskończoność?
oznacza,to że.....?
mateo912
23-04-2009, 10:15
oznacza to że będziesz miał ostro ciut bliżej niż minimalna odległość ostrzenia danego obiektywu, kosztem braku możliwości wyostrzenia dalej niż 2-3 m (zależy od obiektywu)
Choć niektóre szkiełka M42 da się przerobić aby poprawnie działały z Nikonem ;)
A jak z optyką tych szkiełek.Stara stałka vs 70-300G?To jest raczej bardzo wazne.
mpwt a jak z obrazowaniem Travenara500 może to jest jakieś wyjście.
mateo912
23-04-2009, 12:18
Baku127 ale optyka po zastosowaniu której przejściówki? z czy bez soczewki? bo to ma kolosalne znaczenie w jakości
mpwt a jak z obrazowaniem Travenara500 może to jest jakieś wyjście.
To to samo co Samyang 500/8 :D
Które 70-300 masz? W wersji G? No nie jest to cud... ale te stare stałki M42 poza wyjątkami też nic szczególnego Ci nie dadzą.
I do czego Ci takie tele?
I do czego Ci takie tele?
Jakaś polna zwierzyna i ptaszyna:-DDlatego wolałbym Sigmę.....
Nie jestem jeszcze zapaleńcem,ale z czasem..kto wie?
Na porannym spacerku napotkałem stadko sarenek, ale samo 300mm to za mało.
Nie moge wrzucic fotki,jakoś mi nie idzie czy na ImageShack muszę być zarejertowany?
To powiem Ci, że taki Travenar vel Samyang 500mm średnio się nadaje. Za ciemny. Wolno ustawia się ostrość...
Wiem, to f8 mi nie pasuje.czyli pozostaje mi uzbierać jakieś 3 tyśki:-D
Wiem, to f8 mi nie pasuje.czyli pozostaje mi uzbierać jakieś 3 tyśki:-D
E tam... jeśli nie robisz wielkoformatowych powiększeń to bez przesady, coś się znajdzie ;)
Ale czasem jednak lepiej uzbierać niż wchodzić w półśrodki... jeśli jest taka możliwość.
mateo912
24-04-2009, 13:35
zawsze możesz też kupić jakiegoś stare szkło MF z bagnetem od nikona:)
Możesz kupić coś z bagnetem Pentacon-six i tam przejściówka bez soczewki pozwala na ostrzenie w nieskończoność.
Dobry konwerter z przejściówką psuje jakość na maksymalnej dziurze. Po przymknięciu obiektywu o dwie działki robi się ostro... niestety chyba nie o to tu chodzi. W Twoim wypadku kupiłbym TCx1,7. 70-300 VR to bardzo przyzwoite szkiełko i za tę cenę nie ma co rezygnować z jego możliwości. Widziałem sporo ładnych zdjęć zrobione takim tandemem. Optimum to byłby pewnie 300/2.8 ew. 300/4, ale cena rośnie lawinowo w górę.
Ja niestety jestem na etapie dręczenia Telear'a-N 200/3.5. Ma bagnet Nikona (brak problemów z ostrzeniem), niestety krótką ogniskową, ale testowany wcześniej Tamron 70-300 był zjadany na każdej ogniskowej przez to szkiełko. Fakt, ten Tamron to jeden z najgorszych obiektywów jakim się bawiłem. :D
Co do braku ostrzenia na nieskończoność obiektywu M42 z przejściówką bez soczewki, to w przypadku długich ogniskowych nie jest tak źle. Przy 300mm powinno się dać wyostrzyć do około 30 metrów. Do focenia Księżyca za mało, ale do ptaków odległych kilka-kilkanaście m może być. Tak więc, zależnie od zastosowania, może się nadać. Inna sprawa, że nie polecam starych, długich szkieł M42 w zestawie z telekonwerterem. Raz, że w celu uzyskania sensownej jakości obrazu trzeba będzie przymknąć obiektyw o działkę lub dwie, a kolejne półtorej działki zje telekonwerter. W efekcie trzeba będzie stosować bardzo wysokie iso, bo inaczej każde zdjęcie wyjdzie poruszone.
Po drugie, dokładne wyostrzenie takim czymś jest problematyczne...
adolfik9501
25-04-2009, 18:05
Witam,
Można jeszcze zastosować takie (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=617694212) coś plus któryś z obiektywów wymienionych w opisie (300/500/1000).
Pozdrawiam,
Bierz taira 3s 300/4,5 nie bedziesz żałował:)