Zobacz pełną wersję : 50mm f/1.8 - czemu?
Maciek R
22-04-2009, 21:07
Czy coś mnie ominęło?
Nikon wydał jakąś nową superjasną, ostrą jak brzytwa od pełnej dziury, stałkę, czy co?
Coś jest z tymi obiektywami nie tak i ludzie wymieniają na inne?
Na giełdzie pojawia się tego dużo, bardzo dużo. Nie wiem... dzisiaj chyba z 5 albo więcej pięćdziesiątek poszło pod młotek.
Pytam zupełnie poważnie, bo tak bardzo zachwalane szkło nagle wszyscy sprzedają. Nie wiem o co chodzi.
Mogę powiedzieć : miałem taki kaprys :)
A tak poważnie w dziale optyka znajdziesz wiele n/t 50f1.4G czy odpowiednika Sigmy.
Każde szkło ma swoje wady i zalety, dla niektórych te drugie są warte wydania dodatkowych kilku stówek.
Maciek R
22-04-2009, 21:16
No, chyba, ze tak. Bo naprawdę pomyślałem, że jest coś nowego, o czym nie wiem, bo ja natomiast zastanawiam się nad kupnem 50f/1.8.
Szkło ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny.
Jeśli potrzebujesz takiej ogniskowej, a nie chcesz się szarpać z dużą kasą to sie nie zastanawiaj.
Polsar74
22-04-2009, 21:28
Czy coś mnie ominęło?
Nikon wydał jakąś nową superjasną, ostrą jak brzytwa od pełnej dziury, stałkę, czy co?
Coś jest z tymi obiektywami nie tak i ludzie wymieniają na inne?
Na giełdzie pojawia się tego dużo, bardzo dużo. Nie wiem... dzisiaj chyba z 5 albo więcej pięćdziesiątek poszło pod młotek.
Pytam zupełnie poważnie, bo tak bardzo zachwalane szkło nagle wszyscy sprzedają. Nie wiem o co chodzi.
- to że się pojawiła 35-tka 1.8 AF-S to na pewno wiesz (?)
- to że nasi współ-userzy tego forum mają kaprysy na posiadanie tego szkiełka (i innych też) a potem do jego sprzedazy to też byś wiedział gdybys zaglądał na Giełdę przynajmniej tak długo jak ja :-P
Pzdrw
Paweł
Ja również sprzedaje teraz 50mm f/1.8 na forumowej giełdzie , ze względu na to że nie podoba mi się bokeh 50mm f/1.8 na pełnej klatce oraz potrzebuje światła 1.4 więc przesiadam się na sigme 50mm f/1.4 .
Ja tam nie narzekam, sam kupilem 50tke gdy był wysyp na giełdzie (chyba 4 egzemplarze wtedy szły) i dobrze jest. Nie wiem na ile to jest powiązane, ale około tego czasu gdy kupowałem został wypuszczony AF-S 50/1.4
wyszla 35-tk 1.8 wiec sprzedaja bo lepiej miec standart, bardziej uzyteczny. ale jak portretowka na dx to 50 1.8 za ta cene jest rewelacyjna i tak juz zostanie ;)
zobacz
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/05/3513990092_9f39be50e2_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3645/3513990092_9f39be50e2_o.jpg)
ja pozbyłem się swojej 50-ki, bo kupiłem 35-70/2.8