Zobacz pełną wersję : D200 i obiektywy P-Six (Carl Zeiss)
Witam serdecznie,
nie udało mi się znaleźć gotowej informacji na forum ani w internecie, więc mam pytanie do posiadaczy Nikona D200 i obiektywów od Pentacona Six, podłączonych przez standardowy adapter: czy zmiana przysłony na obiektywie u Was też nie powoduje zmiany jej wartości na wyświetlaczu aparatu?
Ustawiłem w aparacie dla obiektywu Biometar 80/2.8 odpowiednio przysłonę 2.8 i ogniskową 80mm. Ale niestety kiedy zmieniam przysłonę z 2.8 na inną wartość, na LCD aparatu ciągle jest 2.8 - pomiar światła działa, bo się zmienia (np. w trybie Av czas się wydłuża), niemniej sama wartość w aparacie jest ciągle 2.8. Czy to normalne? Czy da się z tym coś zrobić? :)
Dodam, że w przypadku manualnych obiektywów z bagnetem Nikona nie mam tego problemu, wartość jest elegancko odczytywana z obiektywu.
Będę wdzięczny za informacje.
bo manualne nikkory maja dźwigienkę która informuje o przysłonie. W systemie Pentacona to jest rozwiązane inaczej i nic dziwnego, że mechanicznie nie jest to spasowane z nikonem.
Zastanów się skąd body ma wiedzieć o zmianie przysłony, gdy redukcja to zwykły kawał rury, bez mechaniki (a tym bardziej elektroniki) mogącej przekazywać jakiekolwiek informacje..
np. w trybie Av czas się wydłuża
I co Ci więcej potrzeba? I tak nie uzyskasz automat. przymykania przysłony do watości roboczej w momencie robienia zdjecia. Tego nie potrafią też manualne szkła Nikona.
silver56
22-04-2009, 22:51
I co Ci więcej potrzeba? I tak nie uzyskasz automat. przymykania przysłony do watości roboczej w momencie robienia zdjecia. Tego nie potrafią też manualne szkła Nikona.
manualne nikkory potrafią, jak nie wiesz to sprawdź.
manualne nikkory potrafią, jak nie wiesz to sprawdź.
Tzn. co? Przy podpięciu szkła typu AI lub AIS do D200 ustawiam ostrość przy maksymalnie otwartej przysłonie, a przy wyzwoleniu migawki aprat wymusza przymkniecie jej do wartości roboczej? Jeśli tak, to nie wiedziałem. Sorki.
Właśnie szukam jakiegos fajnego manuala -stałki w zakresie 28-35mm :-)
silver56
22-04-2009, 23:12
Tzn. co? Przy podpięciu szkła typu AI lub AIS do D200 ustawiam ostrość przy maksymalnie otwartej przysłonie, a przy wyzwoleniu migawki aprat wymusza przymkniecie jej do wartości roboczej? Jeśli tak, to nie wiedziałem. Sorki.
Właśnie szukam jakiegos fajnego manuala -stałki w zakresie 28-35mm :-)
Dokładnie tak. Używam 50/1,2 i 85/1,4 i wszystko działa dobrze.
Pozdrawiam i dużo przyjemności z focenia manualem.
bo manualne nikkory maja dźwigienkę która informuje o przysłonie. W systemie Pentacona to jest rozwiązane inaczej i nic dziwnego, że mechanicznie nie jest to spasowane z nikonem.
Zastanów się skąd body ma wiedzieć o zmianie przysłony, gdy redukcja to zwykły kawał rury, bez mechaniki (a tym bardziej elektroniki) mogącej przekazywać jakiekolwiek informacje..
OK, dzięki za odpowiedź. Czyli nie można liczyć na zapisanie roboczej przysłony w EXIF i w razie potrzeby, trzeba ją samemu zapamiętać (a raczej zapisać).
..nie można liczyć na zapisanie roboczej przysłony w EXIF ...
oczywiście, że body nie ma pojęcia jaka jest przysłona robocza, więc takiej informacji w exifie nie ma.
Czyli nie można liczyć na zapisanie roboczej przysłony w EXIF i w razie potrzeby, trzeba ją samemu zapamiętać (a raczej zapisać).
Kolega kupil manualna 135/F2 i w D200 mozna ustawic w opcjach aparatu jaka jest ogniskowa i jaka przeslona , potem mozna tak zaprogramowac przycisk funkcyjny aby nim zmieniac wartosc przeslony(funkcyjny + kolko, wartosc ta jest zapisywana wlasnie do nefa i nie ma wplywu na ekspozycje)
O, to by było dobre. Muszę poszukać w menu tej opcji.
Dzięki za hinta :)
O, to by było dobre. Muszę poszukać w menu tej opcji.
Dzięki za hinta :)
w instrukcji obslugi masz rozdzial/podrozdzial obiektywy bez procesora i tam to jest wszystko opisane
stachmuszel
23-04-2009, 12:18
Ażeby nie zakładać nowego wątku zapytam mądrzejszych ode mnie:-) Mam Jupitera 37A 135mm f=3.5 z bagnetem Nikona (wymieniona "dupka" z M42 na mocowanie Nikon). Jak wg specyfikacji nikonowskiej nazywa się ten typ bagnetu? AIS czy inny?
Nie ma w nim żadnych dźwigienek, popychaczy itp. Pomiar światła tylko w manualu? Ktoś mi mówił, że mozna też w preselekcji przysłony pracować.
Dziękuję za podpowiedź.