PDA

Zobacz pełną wersję : D200 i obiektywy P-Six (Carl Zeiss)

drifter
22-04-2009, 20:29
Witam serdecznie,

nie udało mi się znaleźć gotowej informacji na forum ani w internecie, więc mam pytanie do posiadaczy Nikona D200 i obiektywów od Pentacona Six, podłączonych przez standardowy adapter: czy zmiana przysłony na obiektywie u Was też nie powoduje zmiany jej wartości na wyświetlaczu aparatu?

Ustawiłem w aparacie dla obiektywu Biometar 80/2.8 odpowiednio przysłonę 2.8 i ogniskową 80mm. Ale niestety kiedy zmieniam przysłonę z 2.8 na inną wartość, na LCD aparatu ciągle jest 2.8 - pomiar światła działa, bo się zmienia (np. w trybie Av czas się wydłuża), niemniej sama wartość w aparacie jest ciągle 2.8. Czy to normalne? Czy da się z tym coś zrobić? :)

Dodam, że w przypadku manualnych obiektywów z bagnetem Nikona nie mam tego problemu, wartość jest elegancko odczytywana z obiektywu.

Będę wdzięczny za informacje.

Jacek_Z
22-04-2009, 20:49
bo manualne nikkory maja dźwigienkę która informuje o przysłonie. W systemie Pentacona to jest rozwiązane inaczej i nic dziwnego, że mechanicznie nie jest to spasowane z nikonem.
Zastanów się skąd body ma wiedzieć o zmianie przysłony, gdy redukcja to zwykły kawał rury, bez mechaniki (a tym bardziej elektroniki) mogącej przekazywać jakiekolwiek informacje..

251kris
22-04-2009, 22:41
np. w trybie Av czas się wydłuża

I co Ci więcej potrzeba? I tak nie uzyskasz automat. przymykania przysłony do watości roboczej w momencie robienia zdjecia. Tego nie potrafią też manualne szkła Nikona.

silver56
22-04-2009, 22:51
I co Ci więcej potrzeba? I tak nie uzyskasz automat. przymykania przysłony do watości roboczej w momencie robienia zdjecia. Tego nie potrafią też manualne szkła Nikona.

manualne nikkory potrafią, jak nie wiesz to sprawdź.

251kris
22-04-2009, 23:00
manualne nikkory potrafią, jak nie wiesz to sprawdź.

Tzn. co? Przy podpięciu szkła typu AI lub AIS do D200 ustawiam ostrość przy maksymalnie otwartej przysłonie, a przy wyzwoleniu migawki aprat wymusza przymkniecie jej do wartości roboczej? Jeśli tak, to nie wiedziałem. Sorki.
Właśnie szukam jakiegos fajnego manuala -stałki w zakresie 28-35mm :-)

silver56
22-04-2009, 23:12
Tzn. co? Przy podpięciu szkła typu AI lub AIS do D200 ustawiam ostrość przy maksymalnie otwartej przysłonie, a przy wyzwoleniu migawki aprat wymusza przymkniecie jej do wartości roboczej? Jeśli tak, to nie wiedziałem. Sorki.
Właśnie szukam jakiegos fajnego manuala -stałki w zakresie 28-35mm :-)

Dokładnie tak. Używam 50/1,2 i 85/1,4 i wszystko działa dobrze.
Pozdrawiam i dużo przyjemności z focenia manualem.

drifter
23-04-2009, 09:22
bo manualne nikkory maja dźwigienkę która informuje o przysłonie. W systemie Pentacona to jest rozwiązane inaczej i nic dziwnego, że mechanicznie nie jest to spasowane z nikonem.
Zastanów się skąd body ma wiedzieć o zmianie przysłony, gdy redukcja to zwykły kawał rury, bez mechaniki (a tym bardziej elektroniki) mogącej przekazywać jakiekolwiek informacje..

OK, dzięki za odpowiedź. Czyli nie można liczyć na zapisanie roboczej przysłony w EXIF i w razie potrzeby, trzeba ją samemu zapamiętać (a raczej zapisać).

Jacek_Z
23-04-2009, 09:39
..nie można liczyć na zapisanie roboczej przysłony w EXIF ...
oczywiście, że body nie ma pojęcia jaka jest przysłona robocza, więc takiej informacji w exifie nie ma.

miki_mm
23-04-2009, 10:53
Czyli nie można liczyć na zapisanie roboczej przysłony w EXIF i w razie potrzeby, trzeba ją samemu zapamiętać (a raczej zapisać).

Kolega kupil manualna 135/F2 i w D200 mozna ustawic w opcjach aparatu jaka jest ogniskowa i jaka przeslona , potem mozna tak zaprogramowac przycisk funkcyjny aby nim zmieniac wartosc przeslony(funkcyjny + kolko, wartosc ta jest zapisywana wlasnie do nefa i nie ma wplywu na ekspozycje)

drifter
23-04-2009, 10:56
O, to by było dobre. Muszę poszukać w menu tej opcji.
Dzięki za hinta :)

miki_mm
23-04-2009, 11:06
O, to by było dobre. Muszę poszukać w menu tej opcji.
Dzięki za hinta :)

w instrukcji obslugi masz rozdzial/podrozdzial obiektywy bez procesora i tam to jest wszystko opisane

stachmuszel
23-04-2009, 12:18
Ażeby nie zakładać nowego wątku zapytam mądrzejszych ode mnie:-) Mam Jupitera 37A 135mm f=3.5 z bagnetem Nikona (wymieniona "dupka" z M42 na mocowanie Nikon). Jak wg specyfikacji nikonowskiej nazywa się ten typ bagnetu? AIS czy inny?
Nie ma w nim żadnych dźwigienek, popychaczy itp. Pomiar światła tylko w manualu? Ktoś mi mówił, że mozna też w preselekcji przysłony pracować.
Dziękuję za podpowiedź.